Oulu

Valkeaan kohdistunutta uhkausta tutkitaan yhä – Poliisi kaipaa vihjeitä ja antaa neuvoja: "Toimi näin"

valkea, keskusta, oulu KUVA: Nico Kortejärvi
Oulu 6.5.2019 12:47 | Päivitetty 6.5.2019 13:36
Heikki Uusitalo, Tanja Nuotio

Oulun poliisi tutkii Oulussa kauppakeskus Valkeaan viime sunnuntaiksi kohdistunutta uhkausta nimikkeellä laiton uhkaus.

Kyseinen kauppakeskukseen kohdistettu uhkaus oli julkaistu nimettömänä Tor-verkossa. Poliisi oli läsnä kauppakeskuksessa normaalia näkyvämmin. Sunnuntai sujui normaalin viikonlopun mukaisesti.

– Teimme ja teemme koko ajan töitä epäillyn selvittämiseksi yhteistyössä Keskusrikospoliisin kanssa. Selvitämme asiaa ja mahdollisia yhteyksiä muihin vastaaviin uhkauksiin, kommentoi tapausta tutkinnanjohtaja rikoskomisario Tero Luukkonen.

Vinkkejä epäillystä tekijästä/ tekijöistä otetaan vastaan poliisin vihjenumeroon 0295 416 194 ja vihjesähköpostiin vihjeet.oulu@poliisi.fi.

Yhteyksiä selvitetään espoolaiseen kauppakeskus Isoon Omenaan kohdistuneeseen uhkaukseen ja Länsi-Porin sekä Ulvilan yhteiskoulun saamiin uhkauksiin.

 

Luukkonen kertoo, että ihmiset tekivät runsaasti ilmoituksia, kun uhkaus tuli. Hän ei kommmentoi sitä, onko uhkaajan selvittämistä helpottavia vinkkejä tullut. 

Rikoskomisarion mukaan poliisin tietoon ei ole lähipäivinä muita Ouluun kohdistuneita uhkauksia.

Viime viikolla jo ennen Valkeaan kohdistunutta uhkausta Espoon Isoa Omenaa uhattiin samantapaisella viestillä.

Uhkausviestin kirjoittanut parikymppinen mies on poliisikuulustelussa myöntänyt teon.

–  Uhkauksen kirjoittamisen motiiviksi mies kertoi suuttumuksen, joka syntyi hänen hävittyään ison summan netissä pelatussa uhkapelissä. Lisäksi mies myönsi lisänneensä julkaisemansa uhkauksen kommentteihin toisen henkilön nimen, vaikka tällä henkilöllä ei ollut asiaan mitään yhteyttä, kertoi tiedotteessa tutkinnanjohtaja Teemu Värtinen.

Lounais-Suomen poliisi tiedotti sunnuntaina, että poliisi on jatkanut tiiviisti viime torstaina ja perjantaina ilmi tulleiden Satakunnan koulu-uhkausten tutkintaa.

Länsi-Porin kouluun kohdistuneen uhkauksen tutkinnassa oli viikonlopun aikana edistytty merkittävästi. Maanantaina poliisi turvaa koulupäivän häiriöttömän kulun sekä Länsi-Porin koululla että Ulvilan yhteiskoululla.

Erilaiset julkisuuteen tulevat uhkaukset ovat poliisin mukaan viime aikoina lisääntyneet.

Kun sosiaalisessa mediassa liikkuu huolta herättäviä julkaisuja, yksityishenkilön voi olla vaikea arvioida, onko uhka todellinen.

Poliisi sanoo, että yksityishenkilön ei sitä arviota tarvitsekaan tehdä, vaan havainto on syytä välittää viranomaiselle, joka arvioi tapauksen.

Poliisi suhtautuu aina uhkauksiin vakavasti ja käyttää erilaisia pakkokeinoja tapahtumien selvittämiseksi.

Poliisi antaa kansalaisille neljä vinkkiä tilanteeseen, jos näkee internetissä epäilyttävän julkaisun. Toimi näin:

1) Ilmoita havainnostasi viranomaisille. Jos uhka on välitön, soita 112. Muussa tapauksessa voit välittää tietosi poliisille esimerkiksi Nettivinkin kautta: poliisi.fi/nettivinkki. Viranomaiset selvittävät tietojesi perusteella, onko uhka todellinen ja ottavat sinuun yhteyttä, mikäli tarvitsevat lisätietoja. Voit ottaa talteen esimerkiksi ruutukaappauksen julkaisusta.

2) Älä levitä näkemääsi epäilyttävää julkaisua eteenpäin. Uhkailujen esittäjät haluavat nimenomaan huomiota julkaisuilleen. Sosiaalisessa mediassa leviävät uhkaukset voivat innostaa muita ottamaan mallia ja lietsomaan pelkoa.

3) Ole huoletta! Poliisi kuulee, tutkii ja selvittää päivittäin erilaisia uhkailuja, joista suurimmasta osasta ei koskaan tule tietoa julkisuuteen. Poliisi tiedottaa välittömästi, mikäli tiettyä paikkaa tai aluetta on syytä välttää. Mikäli toisin ei ole ilmoitettu, voit elää arkeasi normaalisti ja luottaa siihen, että poliisi tekee parhaansa suojellakseen sinua ja läheisiäsi.

4) Jos huomaat, että poliisi on kommentoinut asiaa uutisvälineissä tai sosiaalisessa mediassa, voit luottaa siihen, että asia on jo poliisin hoidossa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pakene, piiloudu hälytä, älä anna pelolle valtaa. Eikö se enää näin menekkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö helistellä avaimia ja sanoa että ei. Niin neuvottiin vielä pari vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oulun poliisi tutkii, tutkii, ja vielä kerran tutkii, tutkijoiden työvuorolistat täyttyy ja poliisi on iloinen, lisää näitä ja poliisi on entistäkin iloisempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Uhkauksen kirjoittamisen motiiviksi mies kertoi suuttumuksen, joka syntyi hänen hävittyään ison summan netissä pelatussa uhkapelissä. " Kyllä on ylevät motiivi, ei voi muuta sanoa! Missähän kohtaa tuonkin tomppelin olisi pitänyt oppia jotain moraalista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:01
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
11:38
Iran teki ohjuskokeen, samoin Pohjois-Korea – Trump kehui jälleen hyvää suhdettaan Kim Jong Uniin
11:00
Operaatio Paulaharju päättää taipaleensa Tuntsan erämaahan – kuuden vuoden aikana erämaateatterissa on tahkottu läpi Samuli Paulaharjun novelleja Tilaajille
10:00
Ministeri Krista Kiuru on huolissaan sovittelun käyttämisestä toistuvaan ja vakavaan perheväkivaltaan – "Tällaiset tapaukset mustaavat sovittelun maineen"
9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
28
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
28
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
24
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
17
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
17
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
16
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
7
Ilmastotyössä tarvitaan meitä kaikkia Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image