Oulu

Valkeaan kohdistunutta uhkausta tutkitaan yhä – Poliisi kaipaa vihjeitä ja antaa neuvoja: "Toimi näin"

valkea, keskusta, oulu KUVA: Nico Kortejärvi
Oulu 6.5.2019 12:47 | Päivitetty 6.5.2019 13:36
Heikki Uusitalo, Tanja Nuotio

Oulun poliisi tutkii Oulussa kauppakeskus Valkeaan viime sunnuntaiksi kohdistunutta uhkausta nimikkeellä laiton uhkaus.

Kyseinen kauppakeskukseen kohdistettu uhkaus oli julkaistu nimettömänä Tor-verkossa. Poliisi oli läsnä kauppakeskuksessa normaalia näkyvämmin. Sunnuntai sujui normaalin viikonlopun mukaisesti.

– Teimme ja teemme koko ajan töitä epäillyn selvittämiseksi yhteistyössä Keskusrikospoliisin kanssa. Selvitämme asiaa ja mahdollisia yhteyksiä muihin vastaaviin uhkauksiin, kommentoi tapausta tutkinnanjohtaja rikoskomisario Tero Luukkonen.

Vinkkejä epäillystä tekijästä/ tekijöistä otetaan vastaan poliisin vihjenumeroon 0295 416 194 ja vihjesähköpostiin vihjeet.oulu@poliisi.fi.

Yhteyksiä selvitetään espoolaiseen kauppakeskus Isoon Omenaan kohdistuneeseen uhkaukseen ja Länsi-Porin sekä Ulvilan yhteiskoulun saamiin uhkauksiin.

 

Luukkonen kertoo, että ihmiset tekivät runsaasti ilmoituksia, kun uhkaus tuli. Hän ei kommmentoi sitä, onko uhkaajan selvittämistä helpottavia vinkkejä tullut. 

Rikoskomisarion mukaan poliisin tietoon ei ole lähipäivinä muita Ouluun kohdistuneita uhkauksia.

Viime viikolla jo ennen Valkeaan kohdistunutta uhkausta Espoon Isoa Omenaa uhattiin samantapaisella viestillä.

Uhkausviestin kirjoittanut parikymppinen mies on poliisikuulustelussa myöntänyt teon.

–  Uhkauksen kirjoittamisen motiiviksi mies kertoi suuttumuksen, joka syntyi hänen hävittyään ison summan netissä pelatussa uhkapelissä. Lisäksi mies myönsi lisänneensä julkaisemansa uhkauksen kommentteihin toisen henkilön nimen, vaikka tällä henkilöllä ei ollut asiaan mitään yhteyttä, kertoi tiedotteessa tutkinnanjohtaja Teemu Värtinen.

Lounais-Suomen poliisi tiedotti sunnuntaina, että poliisi on jatkanut tiiviisti viime torstaina ja perjantaina ilmi tulleiden Satakunnan koulu-uhkausten tutkintaa.

Länsi-Porin kouluun kohdistuneen uhkauksen tutkinnassa oli viikonlopun aikana edistytty merkittävästi. Maanantaina poliisi turvaa koulupäivän häiriöttömän kulun sekä Länsi-Porin koululla että Ulvilan yhteiskoululla.

Erilaiset julkisuuteen tulevat uhkaukset ovat poliisin mukaan viime aikoina lisääntyneet.

Kun sosiaalisessa mediassa liikkuu huolta herättäviä julkaisuja, yksityishenkilön voi olla vaikea arvioida, onko uhka todellinen.

Poliisi sanoo, että yksityishenkilön ei sitä arviota tarvitsekaan tehdä, vaan havainto on syytä välittää viranomaiselle, joka arvioi tapauksen.

Poliisi suhtautuu aina uhkauksiin vakavasti ja käyttää erilaisia pakkokeinoja tapahtumien selvittämiseksi.

Poliisi antaa kansalaisille neljä vinkkiä tilanteeseen, jos näkee internetissä epäilyttävän julkaisun. Toimi näin:

1) Ilmoita havainnostasi viranomaisille. Jos uhka on välitön, soita 112. Muussa tapauksessa voit välittää tietosi poliisille esimerkiksi Nettivinkin kautta: poliisi.fi/nettivinkki. Viranomaiset selvittävät tietojesi perusteella, onko uhka todellinen ja ottavat sinuun yhteyttä, mikäli tarvitsevat lisätietoja. Voit ottaa talteen esimerkiksi ruutukaappauksen julkaisusta.

2) Älä levitä näkemääsi epäilyttävää julkaisua eteenpäin. Uhkailujen esittäjät haluavat nimenomaan huomiota julkaisuilleen. Sosiaalisessa mediassa leviävät uhkaukset voivat innostaa muita ottamaan mallia ja lietsomaan pelkoa.

3) Ole huoletta! Poliisi kuulee, tutkii ja selvittää päivittäin erilaisia uhkailuja, joista suurimmasta osasta ei koskaan tule tietoa julkisuuteen. Poliisi tiedottaa välittömästi, mikäli tiettyä paikkaa tai aluetta on syytä välttää. Mikäli toisin ei ole ilmoitettu, voit elää arkeasi normaalisti ja luottaa siihen, että poliisi tekee parhaansa suojellakseen sinua ja läheisiäsi.

4) Jos huomaat, että poliisi on kommentoinut asiaa uutisvälineissä tai sosiaalisessa mediassa, voit luottaa siihen, että asia on jo poliisin hoidossa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pakene, piiloudu hälytä, älä anna pelolle valtaa. Eikö se enää näin menekkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö helistellä avaimia ja sanoa että ei. Niin neuvottiin vielä pari vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oulun poliisi tutkii, tutkii, ja vielä kerran tutkii, tutkijoiden työvuorolistat täyttyy ja poliisi on iloinen, lisää näitä ja poliisi on entistäkin iloisempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Uhkauksen kirjoittamisen motiiviksi mies kertoi suuttumuksen, joka syntyi hänen hävittyään ison summan netissä pelatussa uhkapelissä. " Kyllä on ylevät motiivi, ei voi muuta sanoa! Missähän kohtaa tuonkin tomppelin olisi pitänyt oppia jotain moraalista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:48
Barys Nur-Sultan näpäytti Jokereita Helsingissä – ex-kärppä Atte Ohtamaalla isännän otteet kazakstanilaisseuran takalinjoilla
21:44
Oulun kaupunki päätti päiväkoteja koskevista uudistuksista: asiakasmaksujen tulorajat nousevat, Hiukkavaaraan perustetaan uusi päiväkoti
21:42
Oulun kaupungin lukioihin 1 449 aloituspaikkaa – mitoitus pysyy ennallaan
20:51
Hyllytetty luisteluvalmentaja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä
20:46
Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä
20:11
Tauno Haltta taisteli Ivalo–Nellim-soratien korjaaamisesta 30 vuotta ja nyt väylää kutsutaan "Haltantieksi" – "En pätkääkään ota itselleni kunniaa siitä"
19:51
Huumerikosvyyhdissä lisää syytteitä, nyt myös tapon yrityksestä. 54:stä syytteessä olevasta 15 on vangittuna
213
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
87
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
31
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
27
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image