Oulu

Valas laskeutui Oulun kauppatorin Pokkisen väylään - katso videot!

Ranskalaisen valotaideryhmän teos, oikean valaan kokoinen The Whale ui Pokkisen väylässä perjantaista sunnuntaihin.
Oulu 16.11.2017 18:38 | Päivitetty 16.11.2017 18:50
Päivi Alasuutari

Nosturi nostaa Oulun kauppatorilla harmaata, metallista pyrstöä ensin korkeuksiin ja laskee sen Pokkisen väylään. Vedessä vastassa on vene, ja siellä Laurent Gauther, joka kiinnittää pyrstöosan jo aikaisemmin veteen kuljetettuun päähän.

Valas, The Whale -installaatio, on yksi Lumo-valofestivaalin pääteoksista. Sen kokoaa esiintymiskuntoon ranskalainen valotaiteilijaryhmä Louxor Spectacle johtajanaan Vincent Loubert.

Kun torstai tulee iltaan, oikean valaan kokoon rakennettu teos saa valot ja se liikkuu Pokkisen väylässä. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Sakari Yrjö-Koskinen: Valaan nosto

Installaatio on ensimmäistä kertaa Suomessa, mutta muuten teos on kiertänyt ahkerasti maailmalla. Sen ensiesiintyminen oli kaksi vuotta sitten Rhone-joessa Ranskassa lähellä Sveitsin rajaa.

– Meiltä pyydettiin jokin show veteen. Ajattelimme, että mitä ei oikeasti voi nähdä makeassa vedessä, ja päätimme tehdä valaan, Loubert kertoo.

Käy ilmi, että Ranskassa valaasta on tullut ilmaston lämpenemisen symboli, ja myös tästä syystä ryhmä halusi installaation valaasta. Työ ottaa kantaa ympäristön tilaan.

The Whale -teos vaati Louxor Spectacle -valotataiteilijaryhmältä monen tunnin työn ennen kuin se saatiin laskettua Pokkisen väylään. KUVA: Teija Soini

Ouluun Louxor Spectaclesta tuli kolmihenkinen taiteilijaryhmä, Loubert, Gauther sekä Buck Berthuin, mutta ryhmän koko vaihtelee teoksesta riippuen.

Loubert näyttää kännykästään kuvaa valtavasta, vedessä olevasta valaistusta pyörästä, jossa viisi sirkustaiteilijaa esittää performanssia. Ryhmä tekee myös installaatioita, joissa vedessä on sekä valas että pyörä.

– Louxor Spectacle perustettiin 20 vuotta sitten, jolloin aloitimme katuteatterilla. Vuodesta 2010 olemme tehneet paljon veteen liittyviä teoksia.

The Whale ui Pokkisen väylässä sunnuntai-iltaan asti. Taiteilijaryhmä matkustaa takaisin kotikaupunkiinsa Lyoniin tiistaina.

Saattaa olla, että The Whale matkustaa seuraavan kerran Reykjavikiin Islantiin helmikuussa, kun kaupungissa juhlistetaan auringon palaamista eli kaamoksen loppumista.

– Olemme tehneet sinne ehdotuksen, mutta neuvottelut asiasta ovat vielä kesken, Loubert kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Reykjavik sijaitsee satakunta kilometriä Oulua etelämpanä. Myös Islannin pohjoisin kohta on napapiirin eteläpuolella. Ei siis ole kaamosta siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas samaa jurnutusta, että te osaatte olla huolissanne noista verorahoista. Joka asiassa jos ei ole muuta valittamista ,niin ainakin löytyy syy noista verorahoista. Muuttakaa muualle suomesta niin ei tarvi murehtia. menkää johonkin veroparatiisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä tästä niin mieleni pahoitin!

Myydäänkö meille valaan lihaa kauppahallissa ensi viikolla, vai myydäänkö sekin ulkomaille kuten Nokia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kun kävin mennäkesänä oulusa ja siellä joku sanoi kauppatorilla toiselle pölöjä. Nyt tiijän, että se oli tosissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo ole mikään Pokkisen väylä vaan Torinranta. Pokkisenväylä on siellä kaupungin puoleisten siltojen alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mitähän tuo "installaatio" tuli kaupungille maksamaan kaiken kaikkiaan, ei kuulosta halvalta huvilta ? Pitäisi tukea oman maan taiteilijoita , tuollainen surkea esitys olisi saatu omin voiminkin kasaan ja hinta olisi ollut murtoosia tuosta sadantuhannen ulkomaisesta versiosta ! Järki hoi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TIERNAPOIKA mietippä, pelekkä nosturilla nosto ja lasku ja sen toisto nostamaan ylös, niin se on n. 8 tuhatta euroa ja se on pientä tai pienimpiä kuluja kaupunkille tästä esityksestä, mitä oot mieltä jos Oulun kaupunki ois tarjonnu vaikka itsenäisyyspäivänä torttukahvit Rotuaarilla kaikille siellä kävijöille niin oon ihan varma että se ois tullu viis kertaa halvenmaksi mutta ois saanu oululaisille paremman mielen tämmösenä päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se maksaa just sen verran kun me oululaiset siitä maksetaan, jäihän meille ainakin kalasta etes pyrstö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan se on nyt sata varma että kaupunki sijotti tähän rahaa ja näihin valojen näytökseen mutta näitä kevyensiltoja tästä mistä tämä esitys lähtee eli pääkirjaston eestä lähtien siltoja on mukavasti laitettu valoihin mutta on näköjään rahat loppunu että Toivoniemen kohalla siltaa ei oo valaistu, meniköhän tuo raha tuohon pyrstön valaistukseen kun se valaistus loppu niinkö seinään tuossa siltojen valaistuksessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

14:34
Kommentti: Viimeistään uutiset eduskunnasta kertovat, että kiusaamisesta on tullut uusi kansantautimme
14:02
Diplomaattilähde: Turkin viranomaiset aikovat tänään tutkia Saudi-Arabian konsulaatin Istanbulissa - konsulaattikäynnin yhteydessä kadonneen toimittajan kohtalosta tarjolla vain spekulaatioita
13:55
Oulun kierrätyskeskus suljettuna kahden viikon ajan
13:54
Eduskunnan jättävä Antero Vartia on perustanut säätiön torjumaan ilmastonmuutosta
13:49
Ilmastonmuutos tuo eteläisiä sienilajeja pohjoiseen - suppilovahvero on hivuttautunut vuosien saatossa Lappiin asti
13:28
Poikapingviinipari sai lahjaksi aidon munan ja alkoi hautoa sitä
13:23
Airiston Helmi -tutkinnassa vangitut vaativat vapauttamistaan – asianajajan mukaan vangitsemisen jatkaminen olisi kohtuutonta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Sipilä on täysi tunari, jonka tuhoja joutuu kokonainen sukupolvi suomalaisia korjailemaan. Onneksi ei saa enempää aikaan... Lue lisää...
Touho-serkun sukua, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image