Oulu

Väitös Oulun yliopistossa: Alkoholin käyttöön liittymätön rasvamaksa kak­sin­ker­tais­taa sydänriskin

Oulu 1.12.2017 14:28
Kaleva

Lääketieteen lisensiaatti Aki Käräjämäen Oulun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa osoitetaan ensimmäistä kertaa alkoholin käyttöön liittymättömän rasvamaksan altistavan sydämen eteisvärinälle. Riski on noin kaksinkertainen verrattuna henkilöihin, joiden maksa ei ole rasvoittunut.

Eteisvärinä on yleisin krooninen sydämen rytmihäiriö, joka altistaa muun muassa sydämen vajaatoiminnalle ja aivohalvaukselle

Suomessa jopa noin miljoona henkilöä sairastaa alkoholin käyttöön liittymätöntä rasvamaksaa. 

Rasvamaksa todettiin jopa suuremmaksi riskitekijäksi kuin verenpainetauti, jota on perinteisesti pidetty keskeisenä eteisvärinän kehittymisessä.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin yhteys eteisvärinän ja maksan toimintaa heikentävän sidekudosmuodostuksen eli fibroosin välillä.

Tuhatta pohjoissuomalaista seurattiin 16 vuoden ajan

Väitöstutkimuksessa seurattiin 16 vuoden ajan noin tuhatta pohjoissuomalaista keski-ikäistä henkilöä. 

Tutkimuksen mukaan rasvamaksan tunnettujen komplikaatioiden, kuten sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen ja tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa kuitenkin vain niillä henkilöillä, joilla on sekä alkoholiin liittymätön rasvamaksa että metabolinen oireyhtymä.

Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus. Lihavuuden lisääntyessä sairastuneiden määrän uskotaan jatkavan kasvuaan.

Tutkimuksessa osoitettiin, että muun muassa lääke- ja energia-aineenvaihduntaa säätelevän reseptorin aktivointi muutti terveiden nuorten ihmisten maksan rasva-aineenvaihduntaa tavalla, joka saattaa altistaa rasvamaksataudin vaikeimmille muodoille.

–Löydös on mielenkiintoinen, koska tiedämme, että kymmenet, jopa sadat eri lääkeaineet, luontaistuotteet ja ympäristökemikaalit aktivoivat kyseistä reseptoria. Näin ollen ympäristön kemikalisoituminen saattaa lisätä maksan kolesterolien tuotantoa ja vaikuttaa alkoholin käyttöön liittymättömän rasvamaksataudin kehittymiseen, Käräjämäki pohtii.

Käräjämäen väitös tarkistetaan yliopistossa 8. joulukuuta.

MAINOS

Kommentoi

Kymmenet jopa sadat lääkeaineet... ja sitten " näinollen ympäristön kemikalisoituminen saattaa lisätä maksan kolesterolien tuotantoa."
Rasvakudoksen määrä suhteessa lihasmassaan ja lihasmassan kuormituksen vähentämien johtavat vääjäämättä rasvan kertymiseen keskivartalolle, jos ravitsemustieteen puolelta ei löydetä ratkaisua rasvan muodostuksen ehkäisyyn. Rasitus ja ravinto ovat helpoin ja kestävin ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolesteroli lääke nostaa maksa arvot minulle Alat 105 että näin .En käytä viinaa... Ja olen hoikka muuten terve. Kun jätin pois lääkeen Alat arvo 15!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli siis Jos rasvamaksa on alkoholinkäyttöön liittymätön, niin se on vaarallisempi, koska se ei parane alkoholin käyttön lopettamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholiä käyttämätön liittyy maksarasvaan kannataako

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja minulle kertoi lekuri minun maksan rasva-arvon ollessa viitearvon ylärajalla siitä ei tarvi olla huolissaan kun en käytä alkoholia. Otappa näistä selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä merkitys on nimenomaan häiriintyneellä sokeriaineenvaihdunnalla ja erityisesti insuliiniresistenssin seurauksena syntyneellä kroonisella korkealla verensokerilla (joka siis myös lisää vyötärölihavuutta ja lopulta rasvan kertymistä myös maksaan)? Pelkästään yksioikoisesti lihavuuden mainitseminen syynä on harhaan johtavaa, sillä jossain vaiheessa siitä tulee myös seuraus. Jos insuliini ei tehoa, eivät solut saa riittävästi käyttöönsä sokeria verestä, jolloin syntyy paradoksaalinen tila: elimistö kärsii energiapulasta samalla, kun veressä on liikaa sokeria. Energiapula voi siis myös kiihdyttää verensokerin varastoitumista nimenomaan rasvaksi glykogeenin sijaan. Oltaisiinkohan lopultakin oikealla polulla, kun selvitetään jatkuvasti lisääntyneen metabolisen oireyhtymän ja 2-tyypin diabeteksen lisääntymistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä sitä tuli totuutta, että ei se alkoholi olekaan se pahan alku ja juuri.
On paljon sairauksia mitkä rinnastetaan alkoholiin, vaikka näin ei todellisuudessa ole.
Kunka paljon puska on puhunut valheita väittäessään alkoholin liittyvän aina rasvamaksaan.
Joten taidanpa ottaa napanderit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image