Oulu

Väitös: Nuorten odotukset pysyvästä työpaikasta am­mat­ti­kou­lu­tuk­sen jälkeen eivät toteudu Pohjois-Pohjanmaalla

Sähköasentajaopiskelijat harjoittelemassa Oulun seudun ammattiopiston Haukiputaan yksikössä vuonna 2014. Arkistokuva. KUVA: Teija Soini
Oulu 12.3.2019 10:11
Heidi Peltonen

Nuorten odotukset ammatillisesta koulutuksesta eivät usein toteudu Pohjois-Pohjanmaalla, toteaa Oulun yliopistossa tehty väitöskirja. Väitöstutkimus tarkasteli nuorten ammatillisen perustutkintokoulutuksen jälkeisiä työuraan liittyviä kokemuksia.

Tutkimuksessa selvisi, että useiden perustutkintojen kohdalla nuorten odotukset pysyvistä työpaikoista eivät toteutuneet. 

Tutkimuksessa selvitettiin myös, pysyvätkö nuoret ammattiopetuksen jälkeen alueella, vai muuttavatko he pois. Tutkimuksessa selvisi, että työttömyyttä kokeneet nuoret jäivät usein opiskelupaikkakunnilleen. 

Tutkimuksen tarkoitus oli empiirisiin aineistoihin perustuen luoda tietoa ammatillisen koulutuksen ohjausjärjestelmiä varten ja näin tehostaa ja nopeuttaa nuorten menestyksekästä pääsyä työmarkkinoille.

– Nuorelle ensimmäiseen työpaikkaan kiinnittyminen ja ammatilliseen koulutukseen liittyvien tavoitteiden toteutuminen ovat usein kriittisiä hänen tulevaisuuttaan ajatellen ja ne muodostavat jopa symbolisen tienhaaran yksilön elämässä, tiedotteessa todetaan.

Väitöskirjatutkimuksen tekijä filosofian lisensiaatti Reijo Haapalahti väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa 16. maaliskuuta. 

Maantieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Yksilön toimien vaikutukset aluekehitykseen. Ammatilliseen perustutkintokoulutukseen liittyvät odotukset ja tulokset Pohjois-Pohjanmaalla. Vastaväittäjänä toimii professori Markku Löytönen Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Jarmo Rusanen Oulun yliopistosta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pahinta on se että suuret ikäluokat eli 40-60 luvulla syntyneet ei tajua tätä lainkaan. Heille ihan täysin käsittämätöntä eikä ne usko tätä pätkääkään. Samat henkilöt ovat sitten myös vastuussa valtion politiikasta, ja näköalattomina eivät vain tajua miten heidän luomansa roskayhteiskunta toimii. Nuorilla hirveä paine ja toivottomuus kun valtavat määrät ihmisiä jää lomille ja enenevissä määrin vähenevät työikäiset joutuu maksumiehiksi edellisen sukupolven katastrofaalisesta edesvastuuttomuudesta ja rietastelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin!

Suuret ikäluokat ylläpitävät velkayhteiskuntaa. Heitä pitää hoitaa ja hoivata sekä eläkkeitä nostaa. Lapsiperheiltä he mieluusti leikkaisivat: lapset pitää hoitaa itse ja lapsilisät lakkauttaa. On ne lapset kerran itse hankittukin. Mielellään he soimaavat nuoria tekemään asioita, joita ei voi tehdä, kun ei sitä ole tarjolla - eli työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi leikataan opiskelijoilta ja kaiken kukkuraksi tehty opiskelujärjestelmästä osittain täysin kohtuuton. Ei enää ole ammattia johon ei tarvisi jonkinsortin paperia ja lappua todisteeksi, ei enää ole käytössä oppipoika/tyttö tyyliä kuten isoilla ikäluokilla oli. He itse alkoivat vaatimaan kohtuuttomia asioita: ymmärrän että toisilla aloilla osaamisella on valtava merkitys ja ettei ihan mitä tahansa voi noin vain tehdä, mutta kynnys on nykyään tosi korkea ihan mihin tahansa työhön.

Ahneuksissaan ei maksella palkkaa kunnolla, niin että sillä eläisi, vaan joutuu valtiolta ottamaan asumistukea yms. Ja se taas on nämä samat isot ikäluokat puliveivanneet ns. omaan taskuun eli sallittu vuokratuen maksaminen yksityisomisteisiin asuntoihin jotka sattuneista syistä on olleet lähes ilmaisia niille jotka oli nuoria kiinteistön omistajia 70-80 luvulla.

Siinä yksi seikka myös mitä he eivät tajua lainkaan missä mennään. He maksoi asuntonsa velat pois alle 10 vuodessa. Jopa viidessä. Nykyään ei minkäänlaisia mahdollisuuksia siihen, koska niin hyviä palkkoja ei ole enää olemassa. Joudutaan siis säästämään asuntoa varten vuosikausia. Puhutaan jopa 20 vuodesta että saa säästöön asuntoon käsirahan jos ei ole takaajia. Ja sittenkin kyseessä on vaatimaton alle 150 tuhannen euron vaatimaton asunto kasvukeskuksesta tai talo kasvukeskuksen läheltä (20-50km). Kaikenlisäksi pätkätyöläinen ei saa lainaa ollenkaan, koska vakituisia töitä ei vain yksinkertaisesti ole. Monen pienen asian summa sitten kertyy ja nuorella perheellä on vaikkapa varaa maksaa 1000e/kk vuokraa.

Mutta pankki ei anna lainaa koska asunto/talo joka olisi sovelias perheelle, on niin kallis että käsirahaan menee 30-50 tuhatta euroa eli säästöjä tai vieraan panttaus, Yksin ei voi lainaa saada lainkaan vaikka olisi kuinka hyvät tulot, kun nykyään ei voi henkilökohtaisesti taata lainaa omaan asuntoon, kuten vielä pari vuotta sitten pystyi. On pakotettu käyttämään siis säästöjä tai muiden ihmisten tukea. tätäkään he eivät tajua. Ennen pystyi itsenäisesti ostamaan asunnon, enää ei voi... tai voi, isolla summalla rahaa, summalla jota ei keskiverto suomalaisella palkansaajalla ole ikinä.

Listä tehdyistä vaikeuksista ja tuhoista on hirvittävän pitkä ja valitettavasti vähenevä nuoriso joutuu sen maksamaan. Perinnöksi saadut lahot romutalot yms. ei siinä sitten paljoa auta 20-30v päästä kun valtaosa isojen ikäluokkien omaisuudesta on lahonneet pois. Elkäkeläisillä nykyään velkaa satoja tuhansia, miten pankki voi edes myöntää lainaa ihmiselle jolla tiedetään ettei tule olemaan kummoiset tulot ja se tulee kuolemaan ennen kuin laina on maksettu? Toki, omaisuushan jää pankeille, ei omaisille. Se on hyvä bisnes. Nuorille lainaamalla ei voi voittaa joten siitä on tehty erityisen vaikeeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pätkätyöt ja näköalattomuus ovat nuorten nykypäivää. Ei siinä tarvitse ihmetellä syntyvyyden alenemista. Kukapa haluaisi jälkeläisiä "taakaksi" itselleen, kun töistä ei tarjoilla kuin murusia. Muuttaa pitäisi sinne tänne ympäri Suomea töiden perässä eikä pysyvää asuntoa tai perhettä voi perustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne nohevimmat lähtee töiden perään ja/tai jatko-opiskelemaan. Vähemmän nohevat jää kalastelemaan, sorsastelemaan ja analysoimaan niin maailman menoa kuin synnyinkunnasta puuttuvia työpaikkojakin paikallisessa baarissa. Näinhän se on mennyt jo vuosikymmenet. Anteeksi inhorealismi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

(Kaikilla) Yrityksillä on niin hirveän julmettu pula työtekijöistä - muka.

Paljonko ulkomainen HALPAtyövoima - ihmiskauppa - ohittaa paikallisten oikeudet toimeentuloon ja työhön?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ei oo koskaan arvostettu nuorten osaamista. Oululainen työkulttuuri suosii liikaa vanhoja ja varsinkin tutun tuttuja. Ei ole mikään ihme, jos nuoret muuttavat etelä-suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ne nuoret osaakaan! Parhaimmillaankin niillä saattaa olla koulusta saatu perustieto hallinnassa, mutta se varsinainen osaaminen tulee sitten työssä jos ja kun toteuttaa niitä perustietoja käytännössä. Näin s eoli minullakin silloin nuorena ja nyt vanhanakin sitä aina oppii uutta kun tulee uusi tilanne eteen. Ilman perustietoja, teoriaa, ei opi yhtään mitään vaan toistaa samat virheet vuosikymmenestä toiseen. Tämän olen jo kauan sitten oppinut pienen autokorjaamon työnjohtajana josta hakeuduin pikaisesti toiselle alalle, koska huomasin tilanteen eikä moraali antanut jatkaa tuolla enkä pystynyt asiaan vaikuttamaan mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömille tehtävä selväksi, että työpaikat eivät tule luokse vaan työttömän on vaivauduttava liikkumaan hieman etäämmälle kotinurkilta, nythän liikkumista myös tuetaan monin tavoin, on muuttoavustukset, työasunnon verovähennys, matkakulut ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittaa kun politikot vinkuu koko ajan työttömyydestä, samaan aikaan estetään opiskeluun ohjautumista ja kansan osaamistaidon kehittämistä. Tämä ei voi olla muuta kuin Suomen liittovaltiokuntoin ajamista jota tehdään "myyräntyönä" sumuttaen kansalaisia hallituserofarsseilla ym. SOTE jargonialla. Jos suomalaiset eivät ala herätä huolehtimaan isänmaastaan ja estämään loppujenkin toimintojen lamauttamista, on pian jäljellä vain tuulen huuhtoma perse. Pitää ottaa rivakasti kantaa ja lyödä lobbareille luu kurkkuun. Suomi ja sen ihmiset ja kansalliset infrat eivät ole yksittäisten venkuloiden pelinappuloita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakaan tekniikan aloilla ei pysyviä työpaikkoja ole enää olemassakaan, kuin ehkä vanhemmilla ikäpolvilla. Töitä kyllä riittää, mutta ainoastaan pätkittäin vuokra/alihankintafirmojen kautta. Nykyään urakat näillä aloilla niin tappiin kilpailutettuja että osaamisella ei ole niin merkitystä. Hommat menee sille joka halvimmalla tekee vahän sinnepäin. Jos itse olisin nuori niin lähtisin koulun jälkeen ulkomaille pysyvämmän työn ja paremman palkan perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:40
Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä Kainuussa – maakunnan ongelmana erityisesti ylikuormat
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
61
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
57
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
53
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
36
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image