Oulu

Vain yksi ou­lu­lais­ra­vin­to­la mahtuu Suomen parhaiden listalle - sekin nipin napin

Ravintola Uleåborg 1881 sijaitsee vanhassa aittarakennuksessa torinrannassa. KUVA: Antti J. Leinonen
Oulu 23.11.2012 11:13
Kaleva

Tänä vuonna vain yksi oululaisravintola on päässyt Suomen 50 parhaan ravintolan listalle. Ja sekin vain juuri ja juuri, sillä ravintola Uleåborg 1881 rankattu listan viimeiselle, eli 50. sijalle.

Viime vuonna Uleåborg 1881 oli sijalla 38 ja vuonna 2010 sijoitus oli 45.

Aikaisempina vuosina listoilla pärjäsi hyvin ravintola Matala, joka muutti konseptiaan ja on nyt ravintola Toripolliisi. Matala keikkui useana vuonna kymmenen parhaan ravintolan tuntumassa.

Vuonna 2010 listalla piipahti myös Puistola Dining.

Uleåborg on tänä vuonna ainoa listalle yltänyt ravintola koko Pohjois-Suomesta. Esimerkiksi vuosia hyvillä sijoilla keikkunut rovaniemeläinen Lapland Hotel Sky Ounasvaara putosi listalta.

Ravintola-alan ammattilaisten äänestämä top 50 -lista julkaistiin torstaina. Listaus koottiin nyt kahdeksannen kerran. Piikkipaikkoja miehittivät helsinkiläisravintolat Olo, Muru ja Farang.

Suomen 50 parasta ravintolaa 2012:

1. Olo, Helsinki
2. Muru, Helsinki
3. Farang, Helsinki
4. Chez Dominique, Helsinki
5. Savoy, Helsinki
6. Gaijin, Helsinki
7. Mami, Turku
8. Chef & Sommelier, Helsinki
9. Bertha, Tampere
10. Sergio's, Turku
11. Sinne, Porvoo
12. Ateljé Finne, Helsinki
13. Luomo, Helsinki
14. Demo, Helsinki
15. Nokka, Helsinki
16. G.W. Sundmans, Helsinki
17. Smör, Turku
18. Bistro O mat, Kirkkonummi
19. Spis, Helsinki
20. Boulevard Social, Helsinki
21. Tintå, Turku
22. Hella ja Huone, Tampere
23. Kuurna, Helsinki
24. C, Tampere
25. Postres, Helsinki
26. Kosmos, Helsinki
27. Juuri, Helsinki
28. Sea Horse, Helsinki
29. Os, Kuopio
30. Salutorget, Helsinki
31. Näsinneula, Tampere
32. Aito, Helsinki
33. Strindberg, Helsinki
34. Carelia, Helsinki
35. Kolme Kruunua, Helsinki
36. Tertin kartano, Mikkeli
37. Pinella, Turku
38. Musta Lammas, Kuopio
39. Rivoletto, Helsinki
40. Sunn, Helsinki
41. Lupolo, Helsinki
42. Patrona, Helsinki
43. Gastone, Helsinki
44. Teatterin Grilli, Helsinki
45. Pure Bistro, Helsinki
46. Pöllöwaari, Jyväskylä
47. Grotesk, Helsinki
48. Nautical, Maarianhamina
49. Gastropub tuulensuu, Tampere
50. 1881 Uleåborg, Oulu

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (104)

Ite oon paljon käyny Helsingissä ja Tampereella viime vuosina. Ei mitään erikoisia niiden paikkakuntien listalla olevat ravintolat Oulun ravintoloihin verrattuna. Jos haluaa hienoihin paikkoihin, on mentävä Suomen ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänne Ouluun pitää perustaa ravintola nimeltään Helsingborg. Nimen avulla kosiskeltaisiin hesalaisia ja tietty ruåttalaisia. Ehkäpä sitten tulisi enemmän pointseja tännekin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lista on valitettavasti ihan oikeanlainen. Kaikki tasokkaat ravintolat ovat Oulussa joko pudonneet tasostaan tai lopettaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Michelin-ukot ovat Helsingistä ja laiskoja matkustamaan kehä III:n ulkopuolelle. Levilläkin on hyvä ravintola.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän ei itse asiassa ole lista Suomen parhaista ravintoloista, vaan lista Suomen parhaista fine dining -ravintoloista. Ei Suomen parhaita kulttuuririentojakaan voi kuitata vaan sanomalla, että kyllä Helsingissä on Kansallisooppera.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KUKAkohan listan teki, saako arvata - helsinkiläiset tietenkin. Haistakoot pitkät. Oulussa on hyviä ravintoloita ja kansa sen tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan uleaborg jatkamassa enää oulussa? Tasokkaat ravintolat puuttuvat oulusta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakkaita riittää aina myös "vihreän kortin paikkoihin". Näin myös Pariisissa, New Yorkissa ja muissa kolmen Michelin-tähden huippuravintoloita kuhisevissa haute cuisinen Mekoissa. Eri ihmiset arvostavat eri asioita ja isoille massoille eo ole tärkeää samat asiat kuin asiaan vihkiytyneille. Sama pätee moneen muuhun elämän osa-alueeseen.

Monelle riittää ihan vain, että joku muu laittaa ruoan omasta puolesta eikä tarvitse itse tiskata. Se on aivan sama onko soossit tulleet keskuskeittiöltä pakasteena ja vain lämmitetty mikrossa.

Oulussa ei ole riittävästi huippuravintoloissa asioivia asiakkaita, joten tänne niitä ei keräänny. Isommissa kaupungeissa riittää myös huippulaatua etsiviä enemmän, jolloin sellaisten pyörittäminen voi olla mahdollista (ehkä jopa voitollistakin). Erityisesti ketjuuntuneet einesravintolat pärjäävät pienemmillä henkilöstömäärillä ja raaka-aineet ovat edullisempia, ne voi pakastaa, niitä saa läpi vuoden ketjun omasta tukusta ja Suomesta (Oulustakin) löytyy mahdollisesti useita ravintoloita, jotka hankkivat samoja raaka-aineita yhdessä, jolloin hinnat saa pidettyä alhaalla.

Uutisessakin mainittu Matala oli huippuvuosinaan joskus 2000-luvun puolivälin paikkeilla hurjan hyvä, paras suomalainen kehä 3:n ulkopuolella. Mutta yritäppä Pohjois-Suomessa saada uusittua yllätyksellistä ja luovaa menua joka viikko käyttäen tuoreita ja parhaita raaka-aineita. Puolet vuodesta täällä ei kasva mikään ja tuoreena raaka-aineiden kuljetus on vaikeaa ellei mahdotonta. Lisäksi kun kaikki tehdään itse huipputarkasti, vaaditaan myös henkilöstöä paljon enemmän. Vaikka se huippu-Matala varsinkin aina viikonloput olikin täynnä asiakkaita, ei ilmeisesti tämä riittänyt. Osan Matalan syöksystä pubiksi selittänee myös keskeiset henkilöstövaihdokset, kun chef vaihtui joskus 2000-luvun puolivälin jälkeen, latistuivat Matalan menut maailman trendejä pari-kolme vuoden viiveellä kopioivaksi paikalliseksi versioksi.

Harmillista on, että nykyään jos haluaa Oulussa asuvana juhlistaa vaikkapa merkkipäivää, joutuu matkaamaan pääkaupunkiseudulle. Kun kahdestaan syömässä käydessä joutuu maksamaan 300 euroa per henki lennoista, 200 euroa kahden hengen hotellihuoneesta Helsingin keskustasta niin illalliselle tulee jo aika paljon hintaa. Matkakulut ja majoitus maksavat jopa enemmän kuin itse ruoka viineineen vaikka kävisi parhaimmissä ravintoloissa (Chez Dominique jne.).

Top 50 ravintolaa -lista on asiantuntijoiden tekemä. Asiantuntijat kiinnittävät huomioita eri asioihin kuin kerran-pari vuodessa perus pihviravintolassa käyvä. Jokainen voi tehdä omista lähtökohdistaan oman listan ja jokainen voi myös omista lähtökohdistaan miettiä kenen tekemää listaa arvostaa. Turha tästä sen enempää on provosoitua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun juntille laatu = määrä. Lihapullat ja kermaperunat rules. Ja jos kaupan päälle tulee päivän pannussa kärventynyt kahvi niin sehän on jo luxusta.
Koita siinä sitten pitää gourmetravintolaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No huh huh.. Itse ihmettelen 46 sijalla olevaa, mahtaa sen huonommalla puolella olevat olla todella surkeita tai pöllöjä on petrannut kovasti tai sitten menee sillä 20 sitte saadulla maineella? Monesti kehuttu, 10 vuoden aikana olen käynyt kolmesti ja enään en mene ikuna. En vaikka tarjottais.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oulaisten tietoinen laittaminen marginaaliin alkaa muistuttaa jo vihapuhetta! Myös vaikenemalla ja vaientamalla voidaan sortaa. Tämä lista on hyvä osoitus eteläisen Suomen harjoittamassa "vihapuheesta" Oulua kohtaan. Sama on nähtävissä esimerkiksi jääkiekon kohdalla tapahtuvasta uutisoinnista. Esimerkiksi Kärppien nousua liigakärkeen ei mainittu, vaan asia vaiennettiin. Muiden joukkueiden noustessa, tehdään siitä pääuutinen. Sama koski myös Haatajan nousua pistepörssin kärkeen. Ei mainittu mitään, mutta Ilari Filppulaa hehkutetaan jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tällaiset tutkimukset ovat niin subjektiivia, ettei ole paljoa luottamista. Tosin Oulussa ollaan enempi kärkkäri ja pizza -linjoilla. Ja se näkyy ravintolakulttuurissa, joka on aika säälittävällä tolalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama vaikka olisi tehty Rotuaarilta käsin. Oulun ravintolaelämä on samalla tasolla kuin Helsingin noin vuonna 1986.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kosmos, Sea Horse ja Kolme Kruunua; mainioita laatupaikkoja jo aikoinaan jokunen vuosikymmen sitten... ei niissä juuri syötyä tullut, mutta atmosfääri oli paikallaan ja jäänyt mieleen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katsoo tuota listaa, ja niistä monista käyneenä joudun toteamaan, että Oulusta löytyy yhtä tasokkaita paikkoja jopa tasokkaampia kuin monet listan menupaikat. Listanhan onkin laatinut ns. ravintola-alan ammattilaiset, eivät niiden käyttäjät, eli ruokailijat. Nautinnollisia ruokahetkiä hyvän palvelun merkeissä myös Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinkiläiset arvostelevat omistamiaan ravintoloita. Hölmöä edes uutisoida näistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hesalaisille on ihan sama missä syövät, kunhan ruoka ja palvelu sekä hinta on kohdallaan. Tässähän olisi hyvällä ja laadukkaalla toiminnalla mahdollisuus pysäyttää etelän Lappiin matkailijat syömään ja yöksi Ouluun. Se vaan vaatii vähän asennemuutosta ei niinkään rahallisia investointeja. Ajatelkaa, jos etelästä tuleva poikkeeaa sen kerran Ouluun, matkalla Lappiin ja palvelu ei ole kohdallaan, niin luultetteko että hän toista kertaa nousee Oulun kohdalla Pohjantien rampista ylös. Helpompaa on antaa matkan jatkua ylöspäin tai alaspäin. Mutta sillä palvelulla, johon olen muutaman suuremman majoitusliikkeen ala (aikoinaan myös ylä- ) kerrassa olevissa ravintoloissa törmännyt useamman kerran, ei tänne saada maksavia turisteja kerättyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (104)

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
45
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image