Oulu

Vääriä hälytyksiä tulipalosta pe­las­tus­lai­tok­sel­le: Pöllyävä lumi, par­ve­ke­läm­mi­tin tai matalalla paistava aurinko saattavat hämätä

Vuosittain tarkistus- ja varmistustehtävien määrä on ollut noin 450 kappaletta Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella. KUVA: Taneli Kärki
Oulu 12.1.2019 17:30
Taina Virolainen

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle tehdään vuosittain vääriä hälytyksiä tulipaloista.

Esimerkiksi räystäältä pöllyävää lunta saatetaan luulla savuksi ja auringon kajoa rakennuksen takaa tai parvekelämmittimen loimua tulipaloiksi.

Riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas kertoo, että turhiksi osoittautuvien tarkistustehtävien määrä on ollut nousussa. Vuosittain tarkistus- ja varmistustehtävien määrä on ollut noin 450 kappaletta, joista suurin osa on toki aiheellisia.

– Esimerkiksi pöllyävän lumen rooli pimeän vuorokauden aikana on ollut merkittävä väärien hälytysten aihe. Kellertävän pihavalon loisteessa lumi saattaa näyttää savulta.
Honkakunnas selittää, että matalalla paistavan auringon kajo rakennuksen takaa voi myös vaikuttaa ilmoittajan mukaan tulipalolta. Rakennuksen katolla saattaa olla vielä ilmanvaihtoputki, josta nousee höyryä hämäävästi.

Parvekelämmittimen loimu on myös hämännyt ohikulkijoita ilmoittamaan tulipalosta.
Rakennuslämmittimien höyryä rakennustyömaalla saatetaan sekoittaa tulipalon savuun. Lisäksi ilmoituksia tehdään porraskäytävän savusta, joka onkin epäonnisen kokkailijan ruuankäryä.

– Pitäisi malttaa katsoa lähempää, onko kysymyksessä todellakin onnettomuustilanne. Jos tarkempi tarkastelu ei ole mahdollista, kannattaa asiasta ilmoittaa hätäkeskukseen. Se tekee riskiarvion, tarvitseeko hälyttää apua.

Honkakunnas kommentoi, että samalla kun paloilmoitinlaitteistoista saatujen hälytysten pelastuslaitoksen automaattihälytysten määrä on vähentynyt, muiden tarkistustehtävien määrä on puolestaan kasvanut.

Palovaroittimet reagoivat kuivaan ilmaan

Sydäntalven ilmiö on epäkuntoisten palovaroittimien piippaaminen ja pelastuslaitoksen hälyttäminen paikalle.

Palovaroittimet saattavat hälyttää turhaan kuivan ilman tai pölyn kertymisen vuoksi sekä vanhuuttaan.

– Palovaroitintehtävien piikki tammi-helmikuussa on vakio. Vuonna 2018 pelastuslaitoksella oli yli 200 palovaroitintehtävää.

Paikalle hälytetyt palomiehet tarkistavat muun muassa ikkunoiden ja postiluukun kautta, onko asunnossa savua, jos asukas ei ole kotona. Jos merkkejä palosta ei ole, huoneiston omistajaan tai kiinteistöhuoltoon yritetään ottaa yhteyttä.

Jos palovaroitin huutaa ja ilmenee savua tai käryä, pelastuslaitos saa tarvittaessa nopeasti oven auki.

– Palovaroittimien huoltaminen ja uusiminen ovat tärkeitä asioita. Niistä kannattaa myös pyyhkiä pölyt.

MAINOS

Kommentoi

Ihan yli kuumaksi kuumennut uuni voi laukaista hälyn piiputtamaan kun uusissa taloissa on niin nopeasti kuumenevat uunit ja tulee monella laitettua liian koville asteille uuni. 100-150 riittää uusissa . Eikä uunilla saa lämmittää huoneistoa se ei ole lämmitin . Samoin mikroruoka muovi sulaa uunissa . Nykyään jouluvalot tuikkii tai on infrapuna lämmitin parvekkeella. Sellaiset on yleisiä trooppisen ilmaston maissa talvikaudella kylpyhuoneissa. Samoin kuin ilmalämpöpumpun on maista missä talvikausi on lyhyt 2-3 kk ja taas ilmastointi eli viilennyskausi on pitkä 8-9 kk helteillä . Kaikki ei kuulu Suomen ilmastoon .....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Kuhmon Jonkerissa keskisuuri maastopalo
15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
55
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
32
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
25
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image