Oulu

Vääriä hälytyksiä tulipalosta pe­las­tus­lai­tok­sel­le: Pöllyävä lumi, par­ve­ke­läm­mi­tin tai matalalla paistava aurinko saattavat hämätä

Vuosittain tarkistus- ja varmistustehtävien määrä on ollut noin 450 kappaletta Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella. KUVA: Taneli Kärki
Oulu 12.1.2019 17:30
Taina Virolainen

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle tehdään vuosittain vääriä hälytyksiä tulipaloista.

Esimerkiksi räystäältä pöllyävää lunta saatetaan luulla savuksi ja auringon kajoa rakennuksen takaa tai parvekelämmittimen loimua tulipaloiksi.

Riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas kertoo, että turhiksi osoittautuvien tarkistustehtävien määrä on ollut nousussa. Vuosittain tarkistus- ja varmistustehtävien määrä on ollut noin 450 kappaletta, joista suurin osa on toki aiheellisia.

– Esimerkiksi pöllyävän lumen rooli pimeän vuorokauden aikana on ollut merkittävä väärien hälytysten aihe. Kellertävän pihavalon loisteessa lumi saattaa näyttää savulta.
Honkakunnas selittää, että matalalla paistavan auringon kajo rakennuksen takaa voi myös vaikuttaa ilmoittajan mukaan tulipalolta. Rakennuksen katolla saattaa olla vielä ilmanvaihtoputki, josta nousee höyryä hämäävästi.

Parvekelämmittimen loimu on myös hämännyt ohikulkijoita ilmoittamaan tulipalosta.
Rakennuslämmittimien höyryä rakennustyömaalla saatetaan sekoittaa tulipalon savuun. Lisäksi ilmoituksia tehdään porraskäytävän savusta, joka onkin epäonnisen kokkailijan ruuankäryä.

– Pitäisi malttaa katsoa lähempää, onko kysymyksessä todellakin onnettomuustilanne. Jos tarkempi tarkastelu ei ole mahdollista, kannattaa asiasta ilmoittaa hätäkeskukseen. Se tekee riskiarvion, tarvitseeko hälyttää apua.

Honkakunnas kommentoi, että samalla kun paloilmoitinlaitteistoista saatujen hälytysten pelastuslaitoksen automaattihälytysten määrä on vähentynyt, muiden tarkistustehtävien määrä on puolestaan kasvanut.

Palovaroittimet reagoivat kuivaan ilmaan

Sydäntalven ilmiö on epäkuntoisten palovaroittimien piippaaminen ja pelastuslaitoksen hälyttäminen paikalle.

Palovaroittimet saattavat hälyttää turhaan kuivan ilman tai pölyn kertymisen vuoksi sekä vanhuuttaan.

– Palovaroitintehtävien piikki tammi-helmikuussa on vakio. Vuonna 2018 pelastuslaitoksella oli yli 200 palovaroitintehtävää.

Paikalle hälytetyt palomiehet tarkistavat muun muassa ikkunoiden ja postiluukun kautta, onko asunnossa savua, jos asukas ei ole kotona. Jos merkkejä palosta ei ole, huoneiston omistajaan tai kiinteistöhuoltoon yritetään ottaa yhteyttä.

Jos palovaroitin huutaa ja ilmenee savua tai käryä, pelastuslaitos saa tarvittaessa nopeasti oven auki.

– Palovaroittimien huoltaminen ja uusiminen ovat tärkeitä asioita. Niistä kannattaa myös pyyhkiä pölyt.

MAINOS

Kommentoi

Ihan yli kuumaksi kuumennut uuni voi laukaista hälyn piiputtamaan kun uusissa taloissa on niin nopeasti kuumenevat uunit ja tulee monella laitettua liian koville asteille uuni. 100-150 riittää uusissa . Eikä uunilla saa lämmittää huoneistoa se ei ole lämmitin . Samoin mikroruoka muovi sulaa uunissa . Nykyään jouluvalot tuikkii tai on infrapuna lämmitin parvekkeella. Sellaiset on yleisiä trooppisen ilmaston maissa talvikaudella kylpyhuoneissa. Samoin kuin ilmalämpöpumpun on maista missä talvikausi on lyhyt 2-3 kk ja taas ilmastointi eli viilennyskausi on pitkä 8-9 kk helteillä . Kaikki ei kuulu Suomen ilmastoon .....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

201
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image