Oulu

Vaakunan takainen vanha laivalöydös ei ollut suinkaan ensimmäinen laatuaan Ou­lus­sa – ­Kii­ke­lis­tä löydettiin vajaat 20 vuotta sitten Suomen vanhin kotimainen laivanhylky

Kiikelin edustalta löydettiin laivan osia ruoppauksen yhteydessä toukokuussa 2000. Tutkimukset osoittivat, että kyseinen talonpoikaispurjealus oli rakennettu 1670–1680-lukujen vaihteessa. Arkistokuva. KUVA: Leinonen Jukka
Oulu 16.8.2019 16:30 | Päivitetty 16.8.2019 16:31
Antti Ervasti

Radisson Blu -hotellin takaa löytyneet laivankappaleet eivät ole ensimmäinen merkittävä löydös Oulussa. Kiikelistä kaivettiin vuonna 2000 uimarannan ruoppausten yhteydessä 1600-luvun talonpoikaispurjealus.

Myös Kiikelissä tehtiin toukokuussa 2000 uimarannan ruoppausten yhteydessä merkittävä laivanhylkylöytö. Molemmat löydöt vaikuttavat arkeologien mielestä rakenteellisesti samantapaisilta.

Vuotta myöhemmin, toukokuussa 2001 Kaleva kirjoitti tutkimusten osoittaneen, että todennäköisesti kyseessä oli ollut 1670-luvun lopulla tai seuraavan vuosikymmenen alussa rakennettu purjevene. Rakennuspuina oli käytetty 1600-luvun jälkipuolella pohjoisessa kaadettuja mäntyjä, mutta laiva oli ilmeisesti rakennettu jossakin Pohjanmaan rannikolla.

Laivasta oli säilynyt vain rungon pohjaosaa, jota on edelleen meren pohjassa ainakin noin 7,5 metrin pituinen kappale. Lisäksi uimarannan ruoppauksissa kauhaan laivan jäännöksistä tarttui kaaripuita, kylkilautoja ja kölin katkelma.

Löydösten perusteella saatiin tietää, että kyseessä oli limisaumatekniikalla valmistettu vankkatekoinen, vähintään 6,5 metriä leveä alus.

Limisaumatekniikka on perinteinen laivojen rakennustapa, jota käytettiin 1800-luvulle saakka talonpoikaispurjehdukseen tarkoitetuissa pienehköissä laivoissa.

Puussa näkyvät kirveen jäljet, mikä viittaa laivan talonpoikaiseen alkuperään. Löydetyt puut kelluivat, mikä johtui ilmeisesti mudasta, sillä se suojelee puuta vettymiseltä. Yleensä löydetyt hylkypuut ovat niin raskaita, etteivät ne pysy pinnalla.

Kiikelin hylky oli tuolloisten tietojen mukaan vanhin kotimainen laivanhylkylöydös. Muut Suomen merialueilta löydetyt hylyt ovat olleet ulkomaisista laivoja, kuten Nauvossa lepäävä, 20 vuotta sitten löydetty Vrouw Maria.

Sitä Kiikelin hylystä ei tiedetty, oliko laiva aikanaan uponnut löytöpaikalleen. Oulun kaupungin arkistoista löytyvän tiedon mukaan 1600-luvun loppupuolella satamassa oli hylättyjä laivoja, joiden omistajia viranomaiset hätyyttelivät viemään laivansa pois. Jotkut saattoivat hinata purtensa veteen ja antaa upota.

Laivat eivät 1600-luvulla olleet kovin pitkäikäisiä, ja oletettavasti Kiikelin hylky upposi vuosisadan viimeisellä vuosikymmenellä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:32
"Vihamotiivilla olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailua" –  Poliisi epäilee, että "Husu" Husseinia on vainottu pidempään
16:43
Postialan neuvotteluissa päästiin pieni askel eteenpäin ilman läpimurtoa – lakko jatkuu, seuraavat neuvottelut perjantaina
16:02
Trumpin virkarikostutkinta siirtyy tänään televisioon – Julkiset kuulemiset alkavat kello 17 Suomen aikaa
15:59
Henkilöauto törmäsi kuorma-autoon Pyhännällä, äiti ja lapsi vietiin sairaalaan tarkastukseen
14:58
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg takaisin kohti Eurooppaa – saa kyydin australialaisten maailmanmatkaajien katamaraanilla
14:42
Mikkola nousee Kärppien päävalmentajaksi Mannerin jälkeen – edustusjoukkueen ja A-nuorten valmennustiimit jatkavat ensi kaudella samassa muodossa
14:29
Poliisi epäilee paritusrikosta Kajaanissa ja kahdella pienemmällä paikkakunnalla – "Madame" majoitti liiketiloissaan kielitaidottomia, seksuaalipalveluja myyneitä naisia
185
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
61
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
47
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
38
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
30
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
23
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
23
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image