Oulu

Vaakunan takainen vanha laivalöydös ei ollut suinkaan ensimmäinen laatuaan Ou­lus­sa – ­Kii­ke­lis­tä löydettiin vajaat 20 vuotta sitten Suomen vanhin kotimainen laivanhylky

Kiikelin edustalta löydettiin laivan osia ruoppauksen yhteydessä toukokuussa 2000. Tutkimukset osoittivat, että kyseinen talonpoikaispurjealus oli rakennettu 1670–1680-lukujen vaihteessa. Arkistokuva. KUVA: Leinonen Jukka
Oulu 16.8.2019 16:30 | Päivitetty 16.8.2019 16:31
Antti Ervasti

Radisson Blu -hotellin takaa löytyneet laivankappaleet eivät ole ensimmäinen merkittävä löydös Oulussa. Kiikelistä kaivettiin vuonna 2000 uimarannan ruoppausten yhteydessä 1600-luvun talonpoikaispurjealus.

Myös Kiikelissä tehtiin toukokuussa 2000 uimarannan ruoppausten yhteydessä merkittävä laivanhylkylöytö. Molemmat löydöt vaikuttavat arkeologien mielestä rakenteellisesti samantapaisilta.

Vuotta myöhemmin, toukokuussa 2001 Kaleva kirjoitti tutkimusten osoittaneen, että todennäköisesti kyseessä oli ollut 1670-luvun lopulla tai seuraavan vuosikymmenen alussa rakennettu purjevene. Rakennuspuina oli käytetty 1600-luvun jälkipuolella pohjoisessa kaadettuja mäntyjä, mutta laiva oli ilmeisesti rakennettu jossakin Pohjanmaan rannikolla.

Laivasta oli säilynyt vain rungon pohjaosaa, jota on edelleen meren pohjassa ainakin noin 7,5 metrin pituinen kappale. Lisäksi uimarannan ruoppauksissa kauhaan laivan jäännöksistä tarttui kaaripuita, kylkilautoja ja kölin katkelma.

Löydösten perusteella saatiin tietää, että kyseessä oli limisaumatekniikalla valmistettu vankkatekoinen, vähintään 6,5 metriä leveä alus.

Limisaumatekniikka on perinteinen laivojen rakennustapa, jota käytettiin 1800-luvulle saakka talonpoikaispurjehdukseen tarkoitetuissa pienehköissä laivoissa.

Puussa näkyvät kirveen jäljet, mikä viittaa laivan talonpoikaiseen alkuperään. Löydetyt puut kelluivat, mikä johtui ilmeisesti mudasta, sillä se suojelee puuta vettymiseltä. Yleensä löydetyt hylkypuut ovat niin raskaita, etteivät ne pysy pinnalla.

Kiikelin hylky oli tuolloisten tietojen mukaan vanhin kotimainen laivanhylkylöydös. Muut Suomen merialueilta löydetyt hylyt ovat olleet ulkomaisista laivoja, kuten Nauvossa lepäävä, 20 vuotta sitten löydetty Vrouw Maria.

Sitä Kiikelin hylystä ei tiedetty, oliko laiva aikanaan uponnut löytöpaikalleen. Oulun kaupungin arkistoista löytyvän tiedon mukaan 1600-luvun loppupuolella satamassa oli hylättyjä laivoja, joiden omistajia viranomaiset hätyyttelivät viemään laivansa pois. Jotkut saattoivat hinata purtensa veteen ja antaa upota.

Laivat eivät 1600-luvulla olleet kovin pitkäikäisiä, ja oletettavasti Kiikelin hylky upposi vuosisadan viimeisellä vuosikymmenellä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image