Oulu

Uu­ti­sa­na­lyy­si: Säätilastot leutojen talvien armoilla – Tal­vi­kuu­kausien lämpö ennustaa tästä vuodesta tavanomaista lämpimämpää

Huippulämpimälläkään kesällä ei ole kovin merkittävää vaikutusta vuoden keskilämpötilaan. Sen sijaan talvikuukausien lämpötilat määräävät suuressa määrin sen, millainen vuodesta tulee kokonaisuutena. Arkistokuva.
Oulu 2.3.2020 13:50
Pekka Rahko
Pekka Rahko

Vuodesta 2020 on tulossa tavanomaista lämpimämpi. Tammikuu oli koko maan keskilämpötilaa tarkasteltaessa tilastohistorian toiseksi leudoin ja Suomen etelä- ja keskiosissa jopa ennätyksellisen leuto.

Päättynyt helmikuu jatkoi lauhaa talvea. Esimerkiksi Oulussa vertailukaudelta 1981–2010 laskettu helmikuun keskilämpötila on -9,2 astetta. Helmikuun vuorokautisista keskilämpötiloista kymmenkunta oli Oulussa plussalla ja vain parina päivänä alle tuon 9,2 pakkasasteen. Helmikuukin päätyi tilastoihin selvästi keskivertoa lämpimämpänä.

Tässä ei sinällään ole mitään uutta. Vuodesta 2013 lähtien Oulussa vain yksi helmikuu – vuoden 2018 – on ollut vertailukauden keskiarvoa kylmempi.

Mutta onhan tässä vielä vuotta jäljellä, miten kahden kuukauden perusteella voi ennustaa, että vuodesta on tulossa tavanomaista lämpimämpi?

Twitterissä Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen muistutti hiljattain aihetta käsittelevästä artikkelista, joka on julkaistu Ilmastokatsaus-lehdessä.

Artikkelissa perusteltiin, miksi huippulämpimälläkään kesällä ei ole kovin merkittävää vaikutusta vuoden keskilämpötilaan.

Sen sijaan talvikuukausien lämpötilat määräävät suuressa määrin sen, millainen vuodesta tulee kokonaisuutena. Syynä tähän ovat kuukausien väliset erot lämpötilojen keskihajonnoissa.

Lämpötilan keskihajonta on suurinta joulukuusta helmikuuhun ulottuvalla jaksolla ja pienintä huhtikuusta syyskuuhun kestävällä jaksolla.

Lämpötilan muutokset ovat siis talvella huomattavasti kesää suurempia. Talvella kuukauden keskilämpötila voi poiketa keskiarvosta kymmenkunta astetta ja ylikin, mutta kesällä näin suuret poikkeamat eivät ole mahdollisia.

Niinpä yhden poikkeuksellisen lämpimän talvikuukauden vastapainoksi tarvittaisiin pari poikkeuksellisen kylmää kesäkuukautta, jotta koko vuoden keskiarvo tasoittuisi normaalimmaksi.

Kesäkuukausienkin lämpötilat ovat 2000-luvulla kuitenkin useammin nousseet kuin laskeneet.

Ilmastotilastot lasketaan 30 vuoden säätilastoista. 30 vuoden jaksoa pidetään riittävän pitkänä, jotta yksittäinen, sääoloiltaan poikkeuksellinen vuosi ei enää kovin voimakkaasti vaikuta keskiarvoon. Toisaalta se on katsottu myös riittävän lyhyeksi, jotta sen aikana ilmasto ei vielä ehdi muuttua merkittävästi.

Jälkimmäistä näkökantaa voi pohtia erityisesti päättyvän kymmenvuotisjakson tietojen valossa. Oulussa kaikkien vuodenaikojen lämpötilatilastoissa on viimeisen kymmenen vuoden ajalta enemmän keskivertoa lämpimämpiä kuin kylmempiä tilastomerkintöjä.

Erityisen selvästi ovat lämmenneet syksyt. Meteorologin katsannossa syksyä on syys–marraskuu. Oulussa tämän vuosituhannen syksyistä vain 2002 ja 2010 ovat olleet keskimääräistä kylmempiä, ensin mainittu kolme astetta ja jälkimmäinen asteen kymmenesosan verran.

Vuodesta 2011 alkaen kaikki Oulun syksyt ovat olleet keskiarvoa lämpimämpiä, kolme niistä vähintään kolme astetta lämpimämpiä.

Suomen nykyiset ilmastotilastot on määritetty vuosien 1981–2010 säähavaintotietojen perusteella.

Ilmastotilasto päivittyy lähivuosina 2010-luvun korkeilla lämpötiloilla ja toisaalta 1980-luvun kylmät talvet putoavat vertailujaksolta pois. Seuraavat pitkän ajan keskiarvot tulevat siis monilta osin olemaan nyt käytössä olevia korkeampia.

Jos nämä trendit jatkuvat, 2020-luvulla riittää paljon lämpimiä vuosia ja vuodenaikoja. Nähtäväksi jää, miten ripeästi ilmastonmuutos etenee 2020-luvulla ja jääkö uusi vertailujakso heti "ajastaan jälkeen".

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jeesuksen syntymän aikoihin pari tuhatta vuotta sitten täällä oli harvinaisen leuto sää. Pähkinäpuut menestyivät Oulun korkeudella. Perämeren vedet olivat täynnä lohia ja hylkeitä. Normaalia ilmaston vaihtelua. Ihanteellinen ilmasto ja toivottavasti saamme se takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy kiittää paranevista ilmoista kun ruokaakin tarvitaan vuosi vuodelta enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos ilmaston käyttäytymisessä on selkeä kulmakerroin milloin ylös ja milloin alas ( lämpötilat) niin miksipä ei vertailukauttakin voisi rukata vuosittain eteneväksi, ja esim. painotetulla keskiarvolla viime vuosia suosien. Nykyisellä trendillähän poikkeuksellisen kylmä vuosi ei saa ansaitsemaansa tilastollista ”arvostusta” kun riippakivivuodet menneisyydestä paisuttaa kohtuuttomasti lämpöennätyksiä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtiinkö Rotuaarille se kallis ilmainen lattialämmitys turhaan, eihän nykytalvisin edes tule lunta haitaksi asti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin... Vanha kansa sannoo että kesästä tulee normaalia eli noin +20 asteen lämpötiloja, heinäkuun alussa oisi kovat ukkoset ja vesisatteet..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän sen pitää ollakkin, tuommosen tropakannan jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
40
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image