Oulu

Uusi oululaispeli perehdyttää Suomen vä­hem­mis­tö­kie­liin – kielet kiinnostavat, mutta asenteissa ja tietämyksessä olisi pa­ran­net­ta­vaa, tutkijat sanovat

Pelin sisällön ovat suunnitelleet Oulun yliopiston suomen kielen tutkijat Heidi Niemelä (vas.), Niina Kunnas ja Valtteri Skantsi. Toteutuksesta vastaa oululainen Red Shirt Games. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 16.8.2019 16:24
Maiju Ylipiessa

Kielitutkijat näkevät vähemmistökielten aseman Suomessa kielestä riippuen vaihtelevana.

Miten sanotaan karjalaksi pohtii? Miettiy vai ajattelou?

Entä mikä on pohjoissaameksi huomenna? Olisiko se ehkä eahkes tai ihkkuu? Äh, oikea vastaus olikin ihttin.

Omia taitojaan Suomen vähemmistökielissä voi nyt testata uudessa Kielimestari-pelissä, jonka sisällön ovat suunnitelleet Oulun yliopiston suomen kielen tutkijat Niina Kunnas, Heidi Niemelä ja Valtteri Skantsi. Toteutuksesta vastaa oululainen Red Shirt Games.

Perjantaina julkistetussa sovelluksessa voi tällä hetkellä opetella pohjoissaamea, vienankarjalaa ja ruotsia.

Kielimestari-pelissä voi opetella tällä hetkellä pohjoissaamea, vienankarjalaa ja ruotsia. Eri vähemmistökielet löytyvät eri puolilta Suomen karttaa. Kustakin kielestä löytyy minipelejä erilaisista aihealueista kuten urheilusta, elokuvista ja lemmikeistä. KUVA: Kuvakaappaus Kielimestari-pelistä

Taustalla uusi opetussuunnitelma

– Erilaiset kieltenoppimispelit kuten Duolingo ja Mondly ovat olleet maailmalla pitkään hyvin suosittuja. Siitä heräsi ajatus lisätä suomalaisten lasten ja nuorten tietoisuutta kotimaisista vähemmistökielistä, kertoo Niina Kunnas.

– Ihmiset ovat luonnostaan hyvin kiinnostuneita kielistä ja halukkaita testaamaan omaa osaamistaan, Heidi Niemelä sanoo.

Peli on suunnattu erityisesti yläasteikäisille, ja ruotsinkieliset sisällöt on suunniteltu toimimaan yhteen uuden opetussuunnitelman kanssa. Kielitietoisuus on myös keskeinen tavoite uudessa opetussuunnitelmassa. Pelkästään Kielimestarin avulla ei uutta kieltä voi oppia, mutta se voi toimia hyvin opiskelun tukena, suunnittelijat uskovat.

Tarkoitus tuoda mukaan myös murteita

Tutkijoiden tavoite Kielimestarille on kaksisuuntainen: lisätä ihmisten tietämystä Suomessa puhuttavista vähemmistökielistä sekä kerätä tietoa ihmisten kielitietämyksestä ja asenteista.

Tähän mennessä rahoitus peliin on saatu Svenska kulturfondenilta. Nyt julkaistu versio on vielä kehitysasteella, joten tutkimusaineiston keruu ja esimerkiksi kulttuuritietous eivät vielä ole osa peliä.

Tutkimusaineistoa tullaan myöhemmin keräämään ihmisten tietämyksestä ja asenteista esimerkiksi esittämällä erilaisia väittämiä, joihin pelaajat voivat vastata. Kulttuuria puolestaan on tarkoitus tuoda mukaan tietovisojen muodossa. Peliä aiotaan monipuolistaa myös esimerkiksi kuuntelutehtävien kautta.

Tarkoitus olisi tuoda vähemmistökielten rinnalle sovellukseen myös suomalaisia murteita.

Kielimestarin demoversio löytyy Googlen Play-sovelluskaupasta. Kehittäminen jatkuu, ja seuraavaksi lisätään sisältöä ja korjataan bugeja. Sovellus on tarkoitus tuoda myös Applen sovelluskauppaan. KUVA: Kuvakaappaus Kielimestari-pelistä

Vähemmistökielten asema vaihtelee

Tutkijat näkevät vähemmistökielten aseman Suomessa kielestä riippuen vaihtelevana.

– Saamella on vahva valtion tuki, mutta ei läheskään riittävä. Esimerkiksi oppimateriaaleista on pulaa, Kunnas kertoo.

Karjalan asema lienee vähemmistökielistä heikoin. Sen olemassaoloon ja tuen tarpeeseen on Kunnaksen mukaan alettu herätä oikeastaan vasta viime vuosina.

– Ruotsilla taas on virallinen asema kansalliskielenä, mutta asenteet esimerkiksi sen tarpeellisuudesta ovat kovenemassa, Heidi Niemelä huomauttaa.

Kieliin kohdistuvissa asenteissa ja tietämyksessä olisikin tutkijoiden mielestä parannettavaa.

– Mitä enemmän kielistä tiedetään, sen näkyvämmiksi ne tulevat yhteiskunnassa, jolloin kielen säilymistä pystytään tukemaan enemmän, Niemelä kuvailee.

– Mitä enemmän meillä on kieliä Suomessa, sitä rikkaampia olemme, Kunnas toteaa.

MAINOS

Kommentoi

"Karjalan asema lienee vähemmistökielistä heikoin. Sen olemassaoloon ja tuen tarpeeseen on Kunnaksen mukaan alettu herätä oikeastaan vasta viime vuosina."

Mugahäi se on. Täh päiväh suate enimistö suomelazis (sežo valdivon virguniekois) ei ole havačunnuh. Eihäi suuri vuitti heis sua ellendiä ni sidä, što karjalan kieli on eri dielo ku suomen kielen liidehmurdehet.

Äijän on vie ruaduo ruadamattah...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän tässä on juuri tehty. Kyseinen pelifirma on perustettu opiskelijoiden toimesta, joten OAMKin graafikoita ja koodareita on tässä tapauksessa hyödynnetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karjalan kielel,pidäh vähä aigua duumailla,mänetjiiä huondeksel muissan enämbi. Sitbähäi katsomma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jassoo. No tulipa mieleen miten sanotaan savoksi ookko nää oulusta pelekääkkö nää polliisia?
tai sama vienankaralajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno idea, humanisteilla ei ole liikaa ollut tällaisia nykyteknologiaan liittyviä virityksiä :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image