Oulu

Uusi Oulu syntyi äänestysten jälkeen

Haukiputaalla keskusteltiin pisimpään kuntaliitoksesta. Liittymispäätös tuli kuitenkin selvin luvuin 26-17. KUVA: Pekka Peura
Oulu 28.6.2010 17:41 | Päivitetty 28.6.2010 21:22
Kaleva
Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi odotetusti Oulun seudun monikuntaliitoksen eli Haukiputaan, Kiimingin, Oulun, Oulunsalon ja Yli-Iin yhdistymisen. Kaupunginhallituksen päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman äänestystä.

Myös Yli-Iissä valtuusto hyväksyi esityksen yksimielisesti ilman äänestystä. Valtuutettu Seppo Alatalo (vas.) käytti kokouksessa kannatuspuheenvuoron. "Jos vielä kerran pitää päättää, voi olla että vastustaa -- kun on jo viides kerta!"

Oulunsalossa kunnanvaltuusto päätyi äänestämään kuntaliitoksesta. Lopputulos oli 16-19, eli Oulunsalo sanoi kyllä kuntaliitokselle. Myös Kiimingissä liitosasia meni äänestykseen asti, ja Kiiminki päätti liittyä uuteen Ouluun luvuin 24-11. Haukiputaalla asiaa käsiteltiin pisimpään, mutta lopputulos oli sama: 26-17 kuntaliitoksen puolesta.

Alkujaan kuntajakoselvityksessä oli mukana kuusi kuntaa, mutta Muhoksen kunnanvaltuusto otti hankkeeseen huhtikuussa kielteisen kannan ja sen vuoksi selvitystä jatkettiin toiselle kierrokselle viiden kunnan voimin.

Kuntajakoselvittäjän ehdotuksen mukaan sopimuksessa mainitut viisi kuntaa lakkaavat 31.12.2012 ja ne yhdistetään perustamalla uusi kunta 1.1.2013. Uuden kunnan nimi on Oulu, se käyttää kaupunkinimitystä ja se ottaa vaakunakseen nykyisen Oulun kaupungin vaakunan.

Kyseessä on asukasluvultaan Suomen suurin kuntaliitos. Kuntien yhteinen asukasmäärä on noin 183 000 asukasta eli uudesta Oulusta tulee suurempi kuin mitä on Turun kaupunki (176 000 as.). Nykyisessä Oulussa on noin 139 000 asukasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Itse en ole Oulussa käynyt vuosiin, mutta olen tutustunut kansanperinteeseen Haukiputaan itsenäisyyden ajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

29.6. kirj. Näin on, mitä oikein yritit sanoa, puhu hitaammin, että minäkin ymmärrän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuokaapa esiin sitten niitä säästöjä, mitä tällä saadaan aikaiseksi. Asia on niin, ettei kaikkea voi mitata rahassa. Esimerkiksi terveys- ja vanhusten palvelut ajetaan alas jonkun euron säästöllä ja ihmisarvon kustannuksella. Läheltä nähneenä tiedän, että ylempi johtoporras jatkaa rahojen haaskaamista kaksin käsin. Sitten syyllistetään työntekijät ja määrätään pitämään palkatonta lomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevat uudet oululaiset huomaamaan parin vuoden päästä minkä mokan tekivät. Palvelut huononevat ja "välimatkat pitenevät". Lääkäri- tai hammaslääkäriaikaa "ei saa" enään omalta terv.asemalta, saatika labrapalveluja. No terveenä oululaisena tämä ei haittaa, mutta kuinka se hankaloittaa sairaiden/vanhojen/lapsiperheiden/raskaana olevien ja muiden palveluja käyttävien arkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi vain olettaa, että Oulun väkiluku nousee huomattavasti, jolloin palvelujen tarve lisääntyy, johtoa ja hallintoa voidaan keventää ja ihmisiä palkataan sinne lisää, mihin veromarkat eniten tarvitaan mm. lähityöhön kaupungille lisää, työtä riittää, vanhukset, lapset, sairaat ja myös tiet, kentät yms. tarvitsevat työntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaikki uuden Oulun työntekijät irtisanottava ja pistettävä uusi haku. Saadaan nämä sisäpiirit kerralla pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama sihteeri potkitaan pihalle ja johtajat saavat kasvaneesta vastuustaan reilun palkankorotuksen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi uutisoinnissa ja tässäkin keskustelussa ylipäänsäkään puhutaan Turusta ja sen ohittamisesta? Se asia ei tuo tänne yhtään mitään. Pääasia ja ainoa tärkeä asia on se, mitä tämä muutos tuo tänne. Yksikään nuori työtön oululainen ei pääse töihin vain siksi, että olemme nyt suurempi kuin jokin toinen kunta. Nyt on näytön paikka. Työllisyys, palvelut, yhdyskuntarakenteen kehittäminen, velka per asukas, veroprosentti, kaavoitus, tonttipolitiikka, liikenne, kulttuuritarjonta jne. Näistä tässä on kysymys. Siitä, pystyykö uusi suuri kaupunki hoitamaan ne paremmin kuin entinen Oulu ja liitoskunnat, vai ei. Vai haluaako jokin taho, että näistä olennaisista asioista keskustellaan mahdollisimman vähän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi pitää saada Kempele muilutettua Ouluun. Sitten jo riittää maiden haaliminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs sitten kun tämä ei enää riitä, yhdistelläänkö seuraavaksi "oulu jyväskylä rovaniemi" samaksi kakken-kaupunniksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustelu, ei tarkoitettu Kempeleen mainostamiseksi! Jäitte nyt kyydistä, yksin ei voimat riitä, olisi ollut mahdollista tulla mukaan, ei enää. Saatte kehua kovasti itseänne jos selviätte jotenkin. En keksi Oululaisena Kempeleessä itselleni mitään sellaista, mitä meillä jo on, Pohjantie menee vauhdilla ohi, meteliä piisaa, ei keskustaa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tervetuloa eteläsuomeen kempeleeseen asumaan.täällä kaavotetaan lisää tontteja.kunnan talous on kunnossa ja hyvät palvelut takaavat kuntalaisten viihtymisen.terveyspalvelut,päivähoito ja neuvolapavelut saavat jatkuvaa suitsutusta.vapaa-ajanpavelut ja liikuntaaan olosuhteet ovat huippuluokkaa.toimintaa pyörittävät innokkaat vapaaehtoiset.kouluja ei lakkauteta,vaan rakennetaan uusia.ja mikä parasta kunnan henkilöstö palvelualtista ja ammattitaitoista,sekä luottamushenkilöiden ja muidenkin kuntapäättäien tukena on uusi nopean päätöksen teon mahdollistava toimintamalli.täälä ei siis puutu mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho ompa tulossa Oulusta suuri kaupunki. Järkyttävän laaja, mutta keskusta on sitten järkyttävän pieni. Eihän tässä ole mitään järkeä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näille kunnille iso asia, kanta Oululaiset joutuvat hieman maksamaan enemmän, mutta kaavoitus helpommaksi, voidaan rakentaa isompia alueita. Säästö myöhemmin ns. herraviroissa, kun ei tarvita joka kunnassa omia pomoja, toivottavasti. Lisää kuntia ei onneksi tarvita enää mukaan, uudet oululaiset hyötyy Oulun kasvusta jatkossakin eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viikonloppuisin on sitten ainoa päivystävä terveysasema OYS, pitkä matka Yli-iiläisille ja muille liitoskuntalaisille." No kyllähän sitä tähänki asti on Oulunsalosta ajeltu OYS:n päivystykseen viikonloppuna... Ja ei se matka kyllä mikään pitkä ole...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikös tämä ole vasta MONIKUNTALIITOSSELVITYS tietääkseni selvitys ei ole vielä liitos vaan pelkkä SELVITYS mahdolliseen liitokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi ! Yli-Iiläiset ovat tähänkin asti käyneet viikonloppuisin päivystyksessä OYKS:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liput puolitankoon myötätunnosta kaikkia asianosaisia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

17:26
Sovittelu EU:n talousarviosta jatkuu joulukuussa – Parlamentti ja neuvosto eivät päässeet vielä yhteisymmärrykseen
17:21
Kalajoen kaupunginjohtaja palkittiin kunniakirjalla
17:03
Vuokko Väyrynen pääsi sairaalasta kotihoitoon – Paavo Väyrynen toimii lähiajat omaishoitajana
16:25
Potkosen MM-nyrkkeilyt päättyivät puolivälieriin, mutta "paniikkinappulalle ei ole tarvetta"
16:19
GPS-häiriköinnistä Venäjää huomauttanut Suomi odottaa vastuullista käyttäytymistä – "Haluamme varmistaa, ettei tällaista tapahdu tulevaisuudessa"
16:03
Illinsaaressa toistuvaa ilkivaltaa: Frisbeegolfrataa on turmeltu, kuntoladun pohjaan kaivettu kuoppia ja valvontakameroita teipattu – kunta tehnyt rikosilmoituksia
15:36
Siniset ja Kansalaispuolue solmivat vaaliliiton Oulun ja Vaasan vaalipiireissä – "Eduskuntavaalit ovat kaikille iso ponnistus"
65
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
61
Tulli: "Nyt rysähti!" – Virolainen nuuskajengi salakuljetti Suomeen tuhansia kiloja, miljoonien eurojen tapaus
40
Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä
39
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
38
Oululaiset ruokakaupat myyvät hävikkiruokaa ResQ-sovelluksen kautta – ruokakasseille ollut kova kysyntä
29
Lakeuden EKO tekee uudet jätehuoltomääräykset – "Niissä tiukennetaan lajitteluvelvollisuuksia"
23
Kokoomus esittää osin maksutonta varhaiskasvatusta, ryhmäkokoja ei pienennetä – perhevapaisiin 6+3+3-malli

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

105 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Nyt itket kun eläkkeitä leikataan? Yritä nyt päättää y.... Kyseessä ei ole mikään suuren ikäluokan salaliitto. Olethan o... Lue lisää...
ööh....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image