Oulu

Uusi nettialusta paljastaa lajittelun vaikutuksen – muutaman perustiedon syöttämällä pääsee näkemään tuottamansa jätteen määrän

KUVA: Ella Jokinen
Oulu 24.10.2019 6:27
Pekka Rahko

– Kierrätysaste nousee aivan merkittävästi, Mikko Ahokas, jätehuollon asiantuntija ja yksi Wastebook Oy:n perustajista, kuvaa kotitalouksien lajittelun vaikutusta.

Tämä on helposti ja havainnollisesti nähtävissä Wastebookin uudessa palvelussa, kiertotalousalustalla, jolla voi laskea kierrätyksensä vaikutuksen.

Muutaman perustiedon syöttämisen jälkeen pääsee näkemään oman jätteentuottonsa kiloissa ja litroissa ja sen, miten lajittelu vähentää polttokelpoisen jätteen määrää.

Esimerkiksi kahden hengen taloudessa syntyy polttokelpoista jätettä kuukaudessa runsaat kuusi kiloa, mutta biojätettä lähes kymmenen ja muoviakin vajaa neljä kiloa.

– Lukemat perustuvat Porvoossa tehtyyn kokeiluun, Ahokas kertoo tilastopohjasta.

Kiertotalousalusta myös kertoo, mitä kierrätettävistä jätejakeista tehdään. Esimerkiksi keräyslasista valmistetaan muun muassa lasivillaa ja -pakkauksia.

KUVA: Ella Jokinen

Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteena on nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysaste 55 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Tällä hetkellä Suomessa yhdyskuntajätteestä kierrätetään vain hieman yli 40 prosenttia.

Wastebookin palvelussa maksimikierrätysasteeksi on määritelty tilastojen perusteella 79 prosenttia.

Jätteen laskemiseen vaadittavia tietoja ovat asunnon tyyppi, asukkaiden määrä sekä tietysti tieto siitä, mitä kaikkia jätejakeita taloudessa lajitellaan.

Lisäksi laskelma huomioi perheen vaippaikäisten määrän. Oletus on, että vaipat ovat kertakäyttövaippoja.

– Vaippajätteen määrä on todella suuri, Ahokas perustelee tekijän mukaan ottamista.

KUVA: Ella Jokinen

Toisaalta vaippavuoren konkretisointi voi osaltaan kannustaa kokeilemaan kestovaippoja.

Oululaiset voivat myös kilpailuttaa jätehuoltonsa palvelun kautta.

– Yhteensä 30 tarjouspyyntöä on tullut, Ahokas kertoo viikon avoinna olleen kiertotalousalustan saldosta.

Ahokas uskoo kiinnostuksen kasvavan, kunhan tieto palvelusta leviää. Keskimäärin tarjouspyynnön jättäneet ovat Ahokkaan mukaan halukkaita lajittelemaan kolmesta neljään jätejaetta.

Palvelu löytyy osoitteesta wastebook.fi ja kilpailuttaminen vaatii palveluun kirjautumista.

MAINOS

Kommentoi

Pitäisi mainita kertyykö kokonaisjätemäärä viikossa, kuukaudessa vai vuodessa. Lajittelun vaikutus (rahassa) näkyy sitten jätefirmojen tarjouksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän edes ole olemassa mitään jätteitä, ne löyhkäävät pussithan sisältävät kierrätysraaka-aineita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omakotitaloasukas voi laittaa maatuvan eli käytännössä syömisjätteensä kokonaan pellonreunaan tai maakuoppaan ja asia on sitä myöten selvä-ei ole sillä tavalla mitään Werner von Braun-tiedettä kuten nykyään on tapana sanoa jos jokin asia koetaan hieman epäselväksi.
Ajat muuttuvat mutta ympärillä oleva maailma on se sama ympäristö lähtökohtaisesti-ollut aina ja nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasivillaa ei käytetä enää muualla kuin kaikista halvimmissa rakennuskohteissa ja muovi palaa edelleenkin erittäin hyvin energiaksi. Biojätteen kierrätyksessä olisi järkeä jos se ei tulisi niin kalliiksi omakotitalossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kauppojen lämmin lounas pitäisi kieltää. Kaupasta kilometrin säteellä on metsät ja pyörätien varret täynnä tyroxi laatikoita ja paperipusseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos ihmiset oppisivat laittamaan roskat roskikseen! Luuletko, että ei onnistu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se onnistu. Ei toivoakaan. Johan siitä saa sakkoja antaa, mutta mitään ei tapahdu. Joukossamme asustaa sellaisia ihmisiä, joille ihan kaikkien sääntöjen ja normien noudattaminen on mahdotonta.

Nuo mainitut astiat pitäisi laittaa pantillisiksi. Makeisten, sipsien sekä tupakkatuotteiden kääreitä näkyy myös maastossa liikaa, joten ne pitäisi tehdä maatuvista materiaaleista. Tupakan tumpit taas maatuvat liian hitaasti, joten niihinkin pitäisi kehittää korvaava materiaali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
19:41
Tuuletus täynnä tunnetta – Oulun Pyrinnön 19-vuotias Samuel Purola täräytti 200 metrillä kotimaisen huippuajan 20,85
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image