Oulu

Uudelleen Oulun yliopiston rehtoriksi valittu Jouko Niinimäki tulevasta kaudestaan: "Suurin haaste on, että mistä kasvuun saadaan rahat"

Tulevalla rehtorikaudellaan Jouko Niinimäki näkee tärkeänä koulutuksen vetovoimaisuuden ja yliopiston kasvun rahoituksen varmistamisen.
Oulu 12.6.2019 18:20
Antti Karvonen

Oulun yliopiston hallitus päätti keskiviikon kokouksessaan että nykyinen rehtori, Jouko Niinimäki, jatkaa tehtävässään myös tulevalla kaudella 2020-2024. Niinimäki kertoo Kalevalle olevansa otettu luottamuksesta. 

– Tuntuu mukavalta että löytyy luottamusta jatkoon, ja se antaa kovasti voimia tehdä tätä työtä vielä suuremmalla innolla kuin aikaisemmin.

Haasteena tulevalla kaudella Niinimäki näkee Oulun yliopiston kasvattamisen koko seudun tarpeita vastaamaan.

– Oulun yliopisto on jäänyt pikkuisen pieneksi suhteessa ympäristön tarpeisiin. Nyt kun Oulun seudulla on mennyt valtavan hyvin, yliopiston pitäisi pystyä kasvamaan alueen tarpeiden mukaisesti. Suurin haaste on se, että mistä kasvuun saadaan rahat. Yliopistolla menee kyllä oikein hyvin, mutta yhteiskunnan näkökulmasta meidän täytyy varmistaa että yliopisto on hiukan isompi, jottei siitä tule pullonkaula, Niinimäki kuvailee.

Niinimäen edellisen kauden alkaessa vuonna 2015 haasteina olivat erityisesti yliopiston huono taloustilanne ja työhyvinvointi.

–Tuolloin myös ajateltiin, että koulutuksessa Oulun yliopistoa ei haasta kukaan, mutta tutkimusyliopistona meidän täytyy lunastaa oma paikkamme.

Hänen mukaansa koulutuksen taso on Oulun yliopistossa korkea. 

– Voimme olla työyhteisönä erittäin ylpeitä siitä, kuinka olemme yliopistona kehittyneet.

Nyt kun tutkimus on nousussa, talous on saatu tasapainotettua ja työhyvinvointiin liittyviä ongelmia korjattu, voidaan keskittyä opiskelijakokemuksen ja koulutuksen vetovoiman kehittämiseen.

– Meillä on Oulun seudulla tietyillä aloilla kova työvoimapula, ja yliopiston koulutuksen vetovoimaisuus täytyy varmistaa.

Hän kiittelee yhteistyötä eri Oulun alueen eri toimijoiden kanssa.

– Yhteistyö Oulun kaupungin, Oulun ammattikorkeakoulun, ammattiopiston ja eri tahojen kanssa on ollut erittäin hyvää. Haluan jatkaa tätä yhteistyötä, se on sellainen oululainen voimavara.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Taitaa Joukon fokus seuraavalle kaudelle olla varmistaa rahakas suojatyöpaikka jostain missä voi edelleen ottaa kunnian muiden työstä kun yliopin kaikki portaat on tällä systeemillä jo noustu 90-luvulta lähtien... Jännä että aina löytyy jo myötäilevä esikunta joka hoitaa mielellään likaiset työt toivoen että jotakin hyvää valuisi itsellekin. Ei kannata pidätellä hengitystä. Ennustan että 2024 yliopistossa on yhä tarkempi jako suosittuihin henk.. aloihin ja niihin jotka ajetaan alas tai pidetään imagosyistä juuri ja juuri hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tehtävä hyviä diilejä, toinen merkittävä keskisuomalaisista henkilöistä ratkaisi ministerinä
ollessaan merkittävällä yliopistouudistuksella rahoituskin
ratkatkaistiin yhdessä yössä, jota
myös fantastiseksi kutsuttiin, tämä merkkihenkilöi ei ole
Euroedustaja Herra Hakkarainen vaan Henna Virkkunen.

Merkillistä mitä sitten on fantastiseksi kutsutun uudistuksen jälkeen tapahtunutkaan ja fantasiat
muuttuneet arkipäiväiväiseksi kurjuudeksi rahattomien rupatteluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston hallituksen oli pakko valita Jouko, koska muutenhan joku tai jotkut olisivat joutuneet myöntämään tehneensä vikapäätöksen nimittäessään hänet ensimmäiselle kaudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Tähän asti on vain säästetty ja supistettu, ja taas säästetty ja supistettu. Hyvä jos joku on vihdoin saanut rehtorinkin ymmärtämään, että johtajana hänen tehtävänsä on myös löytää sitä rahaa, eikä vaan aina supistaa toimintaa. "Oulun yliopistolla menee hyvin".... hmmm... tänä keväänä kolmet yt-neuvottelut "taloudellisin perustein". Rehtorin ja muidenkin yliopiston johtotason henkilöiden olisi hyvä muistaa, että heillä on alaisinaan varsin älykkäitä ihmisiä. Kyykyttämisen sijaan kannattaisi aidosti kuunnella työntekijöitä. Jos ne lukuisat turhat ja työntekijöiden työhön pullonkauloja tuottavat uudistukset saataisiin vähemmiksi, jäisi henkilökunnalla aikaa tehdä sitä työtä, joka tuottaa rahaa eli opetusta ja tutkimusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos opiskelijoilta kysytään, niin oikea reitti nopeaan valmistumiseen ei ole lisätä KVG - kurssitusta, eli etäopiskelua ja ryhmätöitä, joissa yksi tekee viiden työt jos haluaa saada hyvän arvosanan ja neljä kaveria valmistuu ilman osaamista. Kun jopa 38 sivuisia (4 sivua kansilehtiin, tiivistelmään, kiitossanoihin ja sisällysluetteloon) kirjoitusvirheitä täynnä olevia graduja hyväksytään opinnäytteenä osaamisesta, niin ehkä se kertoo kaiken oleellisen yliopiston tasosta - ja rahapulasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoista hehkutusta, että Oulun yliopiston tutkimus on vasta kohoamassa, koska juuri se on yliopistojen ydintoimintoa laadukkaan opetuksen ja omia tutkimuksia varten ylläpidettävien kokoelmienkin kehittäminen!

Aikaisemmalla rehtorikaudella saatiin lakkautettujen Eläinmuseon ( vuosittain 25 000 lasta / koululaista / matkailijoita ) myös yliopiston ulkopuolisia kiinnostavia ja tietysti luonnontieteen opiskelijoille välttämättömiä lajitunnistamista varten museon itse konservoimia Suomen luonnon eläimiä siirrettyä pois näytöltä juuri omaan käyttöönsä suunnitelluista museotilastaan Ruskoon pahvilaatikkoihin, ei opiskelijoiden tutkittaviksi eikä tutustujien ihailtavaksi!
Outo kehittämisratkaisu sivistysyliopistolta nyt tässä saman rehtorin kiitellessä lähiyheistyökumppania, Oulun kaupunkia, joka hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026!

Tässä kehutusta tutkimuksen tasosta on menneinä vuosina omin uusiojärjestelyin ja joidenkin tutkimushaarojen tarpeettoman alasajon seurauksena ei enää tingitty, vaan ne kansainvälisesti arvostetut ja yliopiston kassaan toivottua ulkopuolista rahoitusta tuovina on lopetettu ja kokonaan luovuttu yksiköstä vaikkakin korkeaa tutkimuksen laatua, kunniaa ja myös valuuttaa tuoneina nyt juuri uutta vastaavaa haikaillaan?

Kauankohan oikeasti henkilöstö tätä menoa jaksaa? Yliopiston hallitukselta olisi odottanut erilaista, yliopistomme pelastajaa valintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on Oulun yliopisto "jäänyt turhan pieneksi..." Aika erikoista puhetta mieheltä, jonka aikana Oulun yliopiston perustutkimusta ja monialaisuutta on tarkoituksella supistettu, Eläinmuseo - maailman pohjoisin eläintieteellinen kokelma - on tuhottu ja olemassa olevia resursseja vain keskitetty voimakkaammin tietyille valituille aloille. Se, mitä Oulun yliopisto on "jäänyt", on vaille asiantuntevaa, sivistynyttä ja laajakatseista johtamista, jonka seurauksena sen koko niin opiskelijamäärissä kuin valtakunnallisessa painoarvossa ovat pienentyneet. Kaikki tämä siis nykyisen rehtorin toimiaikana. Tulevaisuus ei liene yhtään sen ruusuisempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sivistysyliopisto olisi ansainnut sivistyneen rehtorin. Grynderit voittivat. Keinot olivat sellaiset mitkä tulevaisuuden historian kirjoittajat voivat paljastaa ja kertoa mikä oli vuoden 2019 pelin henki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinähän kallis mies on kun ei riitä rahatkaan. Jos ois ommaa rahhaa oisko meillä parempi olla, ite kullakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehtorille tiedoksi ,että yliopisto ei voi kasvaa. Rehtori suuressa viisaudessaan päätti antaa puolet yliopiston tiloista ammattikorkealle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Zeepin kannattaa käydä mutka geokäytävällä, siellä on entiset fysiikan, matematiikan ja geologian tilat täysin tyhjillään. Itse asiassa OY in irtisanonut sen alueen vuokrasopimuksen jo aikaa sitten. SYK:llä on ollut kaikenlaisia ideoita senkin alueen tulevaisuuden suhteen, sillä ilman vuokralaisia se vain kuluttaa.

Samoin ympäristötietotalo (os. tietotalo 2) on vajaakäytöllä. PSOAS:n yliopistolle aikoinaan vuokraamia neliöitäkin 2/3 krs alueella rakentajantiellä on muussa käytössä/vajaakäytössä.

Tilaa on kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä valinta. Toisaalta hakuprosessista noussut myös uusia näkökulmia, jolla yliopiston kehittäminen ja rooli Oulun alueella saadaan entistä tärkeämmäksi.

Onnittelut👍🏼

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yliopiston kehittäminen ja rooli Oulun alueella saadaan entistä tärkeämmäksi" - edellisellä toimikaudellaan ko. rehtorin toimesta Oulun yliopiston kehittäminen on ollut supistamista ja leikkaamista, jonka seurauksena yliopiston rooli alueella ja erityisesti valtakunnallisesti on vain heikentynyt. Aikoinaan yhdestä Suomen suurimmasta yliopistosta on tullut ammattikorkeakoulutason polytekninen opisto. Eli saa tosiaan onnitella tehokkaasta yliopiston alasajosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, kaikki yliopistothan ovat ammattikorkeakoulutasoa, sillä molemmat ovat yhtälailla korkeakouluja. Tuottavat vain koulutusta ja tutkimusta eri näkökulmista. Omasta erinomaisuudesta ei kannata sokeutua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä alunperin on ollut tarkoitus se, että amk-sektorilla ja yo-sektorilla on omat painopistealansa, eikä siis se, että luodaan päällekkäistä yliopisto-opetusta "tårta på tårta". Amk-sektorin tehtävänä on ollut korkeimman tason ammatillisien koulutuksen antaminen pohjautuen yliopistotutkimukseen. Yliopistojen tehtävinä ovat korkein tutkimus - huom! sis. perustutkimuksen, opetus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen (yo:n perustehtävät). Siis ajatus ei tosiaankaan ole ollut se, että meillä kaikki korkeakoulutut toimivat ylimmän tason ammattikouluina. Ei kannata myöskään sotkeutua terminologiaan: sana "korkea" ei tee ammattikoulusta yliopistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattikouluja liene ollut yli kymmeneen vuoteen, joten kannattanee astua ulos seltä pölyisistä kammioista ja päivittää käsityksensä myös korkeakouluista ja korkeakoulutuksesta. Kuten lain kirjain sanoo, ammattikorkeakoulut ja yliopistot muodostavat yhdessä korkeakoululaitoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image