Oulu

Urbaani liikunta kävelyttää pitkin seiniä

Juuso Ahlroos testaa parkour-taitojaan varhaiskasvatuskeskuksen tarjoamassa ympäristössä. KUVA: Leinonen Jukka
Oulu 29.6.2006 8:54
Satu Peltolahti
Oulun Pakkahuoneenkadulle kerääntyy katseita kääntävä, pomppiva ja hyppivä kymmenhenkinen porukka. Moni voisi luulla, että kyseessä on kuriton poikalauma, mutta se ei päde tähän joukkoon.

Poikia yhdistää intohimo harrastukseen nimeltä parkour, joka merkitsee heille muutakin kuin pelkkää urheilua. Siinä tehdään liikkumisesta taidetta ympäristön tarjoamien mahdollisuuksien mukaan. Talvella taitoja hiotaan sisätiloissa, mutta kesällä harjoitusratana toimii koko kaupunki.

"Tarkoitus on päästä pisteestä a pisteeseen b pysähtymättömän ja sulavan liikkeen avulla. Esteet ylitetään ja ohitetaan erilaisten temppujen avulla", Paavo Anttila, 18, selittää.

Tärkeää lajissa on ketteryys ja nopeus. "Mahtavaa on nähdä ympäristö lapsen silmin. Kaupungin kaiteita, tankoja, penkkejä ja erilaisia betonirakenteita parkouraaja ei näe esteenä, jotka kiertää, vaan miettii millä tempulla ne voisi ylittää", Juuso Ahlroos lisää.

Laji tarjoaa harrastajalleen paljon muutakin kuin liikuntaa: videoiden tekoa, yhdessäoloa ja mielekästä puuhaa.

Samuel Bazkurt, 14, on isommalla porukalla liikkeellä ensimmäistä kertaa. "Parkour tarkoittaa kaikkea mahdollista hauskaa ja uusia kavereita." Puoli vuotta lajin parissa on kohentanut myös hänen kuntoaan.

"Parasta on kun näkee miten itse kehittyy. Yhtäkkiä pääsee saavuttamattomalta tuntuneelle katolle tai hallitsematon temppu onnistuu. Tunnetta on vaikea selittää", Ahlroos ja Anttila toteavat yhteen ääneen.

Harrastus on vienyt myös lajin nuorimmat mukanaan. Matias Simojoen, 11, mielestä parkouraamista on hauska harrastaa, hyppiä nokkelasti esteiden yli. Hän myöntääkin jääneensä lajin vangiksi.

Vaasalainen Oskar Tuominen, 10, on tutustunut lajiin vasta parin päivän ajan sukulaisvierailullaan. "Hienoa oppia uusia temppuja suuressa porukassa", hän kiteyttää kokemustaan.

Joonas Koivula, 11, on viihtynyt lajin parissa jo puolisen vuotta. Hänen mielestään uusien liikkeiden oppiminen ja harjoittaminen ovat hauska tapa liikkua paikasta toiseen.

Isommat pojat katsovat pienimpien perään. "Tarkoitus on tehdä temppuja omien taitojen mukaan. Haaverin sattuessa putsataan ja lyödään laastaria päälle" Anttila rauhoittelee.

Loikat, kiepit, esteiden ylitykset ja alitukset ovat hurjaa katseltavaa sivusta seuraavalle, vaikka harvemmin mitään haavaa suurempaa tapahtuu. "Ei kannata aloittaa vaikeimmista tempuista tai antaa kavereiden yllyttää. Jokainen tekee liikkeitä oman kuntonsa ja kehonsa mukaan", Anttila neuvoo.

Kaupungin rakennuksista Lääninhallitus, Oulun puhelin ja Oulun yliopiston varhaiskasvatuskeskus tarjoavat harrastajien mukaan parhaimmat paikat parkouraamiseen.

Kirjaimellisesti seinillä kiipeilevät kaverukset herättävät ohikulkijoiden kiinnostuksen. Vartijoille he alkavat olla jo tuttuja, mutta muuten laji on vielä oululaisille tuntematon.

"Monet kyselevät, mitä me teemme. Selittäminen ja lajista kertominen hälventävät ennakkoluuloja. Yksityiset pihat ja rakennusten katot jätetään rauhaan. Tarkoitus ei ole hajottaa tai sotkea", Anttila ja Ahlroos painottavat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

20:31
Tämä tiedetään Saksan yliajajasta: 29-vuotias Saksan kansalainen, epäillään tapon yrityksistä – 30 loukkaantunutta, heistä osa lapsia
19:30
Pohjois-Pohjanmaan museon sisäilmatulokset saadaan viikkojen päästä
19:00
Korvausehdoissa on merkittäviä eroja vakuutusyhtiöiden välillä – osa korvaa keski- ja toiset puuskatuulen perusteella myrskyvahinkoja
18:51
Brittimatkustaja halusi pois Milanon koneesta Lontoossa koronaviruspelon vuoksi – Finnair lentää normaalisti Milanoon
18:35
Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa useita onnettomuuksia – pelastuslaitos kehottaa varovaisuuteen liikenteessä
18:11
Pohjankartanon remontissa pikkuetappi, nyt tehdään juhlasaliosan vesikatto
18:04
Taloussanomat: Perinteistä Lapin Kulta -kolmosolutta toimitetaan enää isoissa tankeissa ravintoloille ja sekin loppuu kevään aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Ikävä jos noin huonosti on tilsnne. Mutta turha on yleistää, sillä monella on kyllä kavereita ja ystäviä ympärillä. Mutt... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image