Oulu

Unelma kult­tuu­rio­lo­huo­nees­ta – "Luuppi voisi tarjota ihmisille puitteet tehdä itse"

Luupin yleisötyönjohtaja Anna-Riikka Hirvonen (vas.) ja johtaja Jonna-Marleena Härö haluavat yleisön mukaan kehittämään uuden Luupin sisältöjä. KUVA: Teija Soini
Oulu 4.2.2018 12:07
Anne Helaakoski

Jos kiivaana käynyt museokeskustelu johtaa uusien tilojen saamiseen, ruljanssi on ollut sen väärti, sanovat Luupin johtaja Jonna-Marleena Härö ja yleisötyönjohtaja Anna-Riikka Hirvonen.

Keskustelu Museo- ja tiedekeskus Luupin ympärillä on vellonut viime aikoina niin vauhdikkaasti, että itse luuppilaiset ovat välillä seuranneet sitä hämmentyneinä.

– Mutta hyvä, että puhutaan. Ei tällaista keskustelun määrää voi jättää huomioimatta. Ja jos lopullisen palveluverkkoselvityksen lopputulos on, että asia etenee ja tilojen saamista varten saadaan tuki puolueilta ja virkamiehiltä, niin koko ruljanssi on ollut sen väärti, tuumivat Luupin johtaja Jonna-Marleena Härö ja yleisötyönjohtaja Anna-Riikka Hirvonen.

Tiedetään, että Luuppi tarvitsee uudet tilat. Tällä hetkellä ainoastaan taidemuseo on tilateknisesti ja laajuudeltaan sellainen, joka soveltuu suurempien näyttelyiden rakentamiseen. Ainola sekä Tietomaa tarvitsisivat kipeästi peruskorjauksen.

Uusien tilojen sijainti ja sisältö ovatkin sitten eri asia.

– Perusasia on hyvät yhteydet ja sijainti siellä, missä ihmiset luontaisesti liikkuvat, ettei tarvitse lähtemällä lähteä, miettii Härö.

– Tilassa pitää olla muutakin kuin näyttelyitä. Oheispalvelut, kuten kahvila-ravintola ovat kävijöillemme tärkeitä. Katutasossa voisi olla sisätorimaiset tilat vapaata oleskelua varten. Ja olisi hienoa, ettei Luuppi olisi vain tuottaja, vaan tarjoaisi myös ihmisille puitteet tehdä itse, visioi Hirvonen.

Pohdinnassa on, siirtyisivätkö taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo ja Tietomaa samaan rakennukseen, vai jäisikö taidemuseo entiselle paikalleen.

Sekä Härön että Hirvosen mielestä rakennuksen sijainnilla pitäisi olla annettavaa kaupunkikeskustan kehittämiselle.

Naiset pitävät potentiaalisena tilavaihtoehtona uutta matkakeskusta, mutta unelmana olisi saada rakennus torin suunnalle.

– Tori–Pikisaari–Hietasaari–Nallikari-kulkuväylä tuntuisi luontaiselta, varsinkin kun Pikisaari on muuttumassa ja kehittymässä Matilan talonkin kunnostuksen ansiosta, kertoo Härö.

Näitä Luuppi toivoo

  • Tilaratkaisu etenee päätöksentekoon ja toteutukseen pikaisesti.
  • Museoiden merkittävyys tunnustetaan jatkossakin ja tämä näkyy määrärahojen lisääntymisenä: seiniä ei kannata säästää, jos ei ole rahaa toimia niiden sisällä!
  • Luupin ja asiakkaiden sekä 3. sektorin välinen yhteistyö lisääntyy: kehitetään yhdessä mahdollisimman laajaa joukkoa kiinnostavia sisältöjä ja palveluja.
  • Paras puolustuspuheenvuoro on asiakasmäärien kasvu: paikallisuus ja alueellisuus näkyviin, kansainvälisyyttä lisättävä, yleisön sitouttaminen ja aidosti yhdessä tekeminen.

Lähde: Jonna-Marleena Härön Merikoskikerholle 18.1. laatima materiaali.

Lue lisää 04.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Lyhytnäköinen, pikavoittoja haahuileva `höttömeininki´ näyttää vieläkin ohjailevan kulttuuritoimien suunnittelua Oulussa!!

Eikö jo nyt viimeistään olisi Luupissakin vakavasti tutustuttava; onneksemme vuosisatojen aikana vapaaehtoisten, museolain suojaamien esinelahjoitusten turvaan!
Seuraaville sukupolville, jotka itse eivät ole kokeneet aikaisempia, omallakin kotiseudullaan tapahtuneita: tervan ja jo silloin kansainvälisen kaupankäynnin hyvinvoinnin aikoja 1800-luvulla tervaporvarien Oulussa tai järkyttäviä tapahtumia aivan kanta-Oulussa 1918 Venäjän armeijan kasarmien valloittamisesta taikapa Nokian `maailmanvalloitusta -connecting people ´ menestyksen vuosina kertovista ajoista oppii parhaiten konkreettisten esinenäyttelyiden ja asiantuntevan opastuksen kautta.

Ei kannata vain haikailla muilta, hyvin toimivilta toimijoilta esim. eläkeläisjärjestöiltä `olohuoneita´ eikä keskittyä vain kahvila- yms. muihin lisäpalveluihin tai puuhamaihin vaan onnekseen vielä tähän asti ovat museomme saaneet lahjoituksia mielenkiintoisesti esiteltäviksi kuntalaisille sekä matkailijoille. Taidemuseon itse `sössimä´ korvaamaton taidelahjoitus jo meni etelään, minkä ei todellakaan toivoisi olevan kuin vain yhden erikoismenetyksen eikä tulevan tavan. Vakavista ja kauaskantoisista linjauksista tässä on kyse.
Haluamme säilyä tulevaisuudessakin edes Pohjolan kulttuurikaupunkina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi käsittää näiden kultturellien ajatuksia. Ideoidaan koko ajan uusia kuluja veronmaksajille ja näitä palveluja käyttää aivan marginaaliporukat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari Sohvaa olisikin tullut aika paljon halvemmaksi kuin mainostoimistoihin käytetyt rahat..
Jännä juttu mutta eikös tämä ”olohuone” ajatus ole tuolta parin viikon takaisista yleisökonmenteista noukittu..tosi pitkänlinjan suunnitelmia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhuvat ohi asian. Yleisö odotti kolme kuukautta, että johtajat tulevat esiin puolustamaan museoita. Nyt pakon edessä julkisuuteen. Palstatila käytetään tulevaisuuden haaveiluun, kuten luupin viisi ensimmäistä vuotta ja viimeisellä hetkellä ennen palveluverkon lopullista valmistumista. Nykyisiin sisältöihin ei oteta kantaa, eikä paljon kritisoituun luuppiorganisaatioon. Uusi rakennus, uusinen sisältöineen n. 100milj. Löytyykö rahat, pohjoisen pääkaupunki? Kolmas johtaja vissiin pullautettu ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha puhua olohuoneesta, kun ei kuitenkaan sellaista sohvaperunameininkiä haluta. Sitä paitsi rahaa on myönnetty jo ainakin parille sadalle oululaisten "olohuoneelle", että voisi keksiä edes jotain vähän virkeämpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelä-Suomessa puhuttiin kulttuuritilojen "olohuonemaisuudesta" joskus -90 luvulla. Hyvä, että johtajat ovat kartalla myös pohjoisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo ja Tietomaa ovat nyt todella hienossa paikassa Ainolan puiston ja Hupisaaren lähellä. Yhdessä ne muodostavat sijainnin suhteen mahtavan kokonaisuuden katsoa ja kulkea. Luontokin on merkittävä osa kulttuuria. Hienoa on myös lyhyt etäisyys kaupungin keskustaan ja torille.
Tilatarpeita ja kokoelmia on katsottava järkevästi. On esim. museon osalta hyvä olla yhteistyössä muiden museoiden kanssa. Ei joka museossa tarvitse olla samoja esineitä. Aidosti olisi tarkasteltava myös sitä, mitä on tarpeen säilyttää. Nykyiset tilat ovat jotenkin epäkäytännölliset, hajanaiset, ikävät ja huonosti palvelevat. Neliöitäkin on liikaa. Pienempiinkin tiloihin saadaan oikealla suunnittelulla ja yhteistiloilla todella hyvä ja viihtyisä kokonaisuus, johon ihmiset mielellään tulisivat. Olemassa olevien tilojen (esim. Tietomaan) saneeraaminen yhteistiloiksi olisi aiheellista tutkia. Uudisrakentaminen johonkin torin tai aseman nurkille olisi kallista ja niissä ei olisi nykyisenlaista hienoa ympäristömiljöötä, joka on osa ko.toimintojen kokonaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko tämä Luuppi nimi on ihan höpsö. Miksei voida olla itsenäisiä ja olla kaikki erilaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kiertää kehää nimensä mukaisesti. Jos saatais rakennus, niin tehtäis, jos saatais lisää rahaa niin toimittais. Jos ja jos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin tuntuu, että tätä kokonaisuudessaan Luuppia johdetaan "toivotaan toivotaan" mentaliteetilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei kaikkia Luupin johtajia marssitettu median eteen, taitaa heitä itseäänkin hävettää kuinka monta heitä onkaan ja kuinka monta tarvittaisiin??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Torillekko ne pitäis nyt kaikki mahdollisset saada soviteltua? Matkakeskus, tuo ikuisuuskysymys, sekö on väärässä paikassa? Arvoisat päättäjät, poliisitalon ja oikeustalon toiminta on siirtymässä pois, niin olisiko siinä teille tarpeeksi keskeisellä paikalla tilat?
Tuntuu että se torin seutu ja ranta on survottava täyteen hotellia ja muuta rakennelmaa. Mihin torikauppiaat kohta joutuvatkaan, varmaan kallioparkkiin, kun sitä niin kehutaan ja halutaan laajentaa. Vai oisko se parasta näitten paikanhakijoitten siirryttävä sinne luolaan?
Sekavaa ja poukkoilevaa on koko oulun päättäjien touhu, onneksi muutin pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei taidemuseon kahvila ole nyt katutasossa, siinähän olisi erinomainen paikka olemassa - voisiko johtaja vastata - kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanos muuta! Ihan älytön sijoitus tämä nykyinen. En periaatteesta edes käynyt, kun en tykännyt sijainnista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image