Oulu

Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"

Nallikarissa autot ovat vieneet nurmitilaa tien molemmin puolin. KUVA: Pekka Peura
Oulu 23.7.2019 6:32 | Päivitetty 23.7.2019 6:35
Eevi Heikkinen, Sonja Haapala

Rantojen lähistöllä autoja jätetään puistoalueille, jonka kerrotaan pilaavan nurmikkoa.

Kesällä Oulun rannoilla alkaa kuhina. Vaikka osa saapuu uimarannoille pyörillä, jalan tai julkisilla, ovat parkkipaikat silti usein kortilla. Yrittäjien mukaan autoja jätetään turhan paljon nurmialueille.

Koivurannan kahvilan yrittäjä Teresa Heinämaa kertoo, että heidän parkkipaikallaan ruuhkaa on muulloinkin kuin hellepäivinä.

– Tuntuu, että parkkipaikat riittävät niinä päivinä, koska ihmiset liikkuvat paljon pyörillä. Saattaa olla viileämpi päivä, kun meidän omat parkkipaikat ovat kortilla.

Parkkeerauksen pulmat nähdään selvästi suositun Värtön uimarannan alueella.

– Siellä on autoja vähän missä sattuu, kun katsoo rannalle päin.

Heinämaa sanoo, että myös heidän lähellään olevalle puistoalueelle pysäköidään paljon, sillä viereisellä saunalautalla ei ole omia parkkipaikkoja.

– Ymmärrän, että silloin pysäköinnin kanssa on haasteita.

Värtön uimarannan viereistä nurmialuetta reunustavat helteistä nauttivien autot. Yrittäjiä vähäinen parkkitila häiritsee, rannalla kävijöitä ei niinkään. KUVA: Pekka Peura

Viheralueen nurmi on mutaista pysäköinnistä johtuen. Se ei näytä yrittäjästä hyvältä.

Koivurannan saunalautan yrittäjä Antti Smal toteaa, että ongelmaan on etsitty ratkaisua.

– Olen esittänyt kaupungille, että lautan edustalla oleva viheralue muutettaisiin parkkipaikaksi. Saisimme 4-5 parkkipaikkaa lisää.

Nykyisellään lautan asiakkaat pysäköivät juuri edustan viheralueelle, uimarannan parkkipaikoille sekä läheiselle, entiselle metsästäjätorpalle, vievälle tielle, jossa pysäköinti on sallittu.

– Olisi fiksumpaa, että edustalla olisi parkkiruutuja, se ei pilaisi aluetta. Päin vastoin: sillä tavalla se siistiytyisi.

Myös Nallikarissa nurmialueet ovat kovalla kulutuksella

Nallikarissa pysäköintiruuhkien tilanne ei ole sen parempi. Nallikari Seaside Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Walter sanoo, että kyseessä on jokakesäinen ilmiö.

– Nyt on toinen kesä, kun ajoesteitä ei ole rannoilla, ja ihmiset pysäköivät väärin nurmialueelle. Autoja ei viedä parkkipaikoille, joissa monesti olisi tilaa.

Hän epäilee syyksi sitä, että auto halutaan varjoisalle paikalle tai mahdollisimman lähelle rantaa.

Hänen mukaansa ajoesteet otettiin pois kunnostustöiden vuoksi. Walterin mielestä puistoalueelle pysäköinti on turvallisuusriski, sillä siellä kulkee paljon lapsia. Lisäksi alueen kunnossapito vaikeutuu ja nurmi ei kasva kunnolla.

Vähäiset parkkipaikat saivat Jussi Rimpiläisen parkkeeraamaan autonsa nurmikolle Värtön uimarannan viereen. Nurmikolla lojuvat autot eivät häntä kuitenkaan haittaa.

– Mieluummin tässä on nurmialue autojen kanssa kuin soraisia parkkipaikkoja, Rimpiläinen sanoo.

Myös Värtön rannalle tulleita Olli Komulaista ja Minna Ruusua nurmikolle pysäköinti hämmentää, mutta ei haittaa.

– En tiedä, saako tähän parkkeerata. Pitäisi merkitä selkeämmin.

Sodankyläläiset Tuomo ja Eveliina Dianoff ihmettelevät, miten suositulla uimarannalla ei ole tarpeeksi parkkitilaa. KUVA: Pekka Peura

Nallikarin nurmialueet ovat maanantai-iltapäivänä täynnä autoja. Osa autoista näyttää jääneen jumiin muiden taakse.

Sodankyläläiset Tuomo ja Eveliina Dianoff kertovat, että parkkipaikka löytyi helposti, kun uskalsi jättää nurmikolle.

– Jännä, ettei täällä ole enempää parkkipaikkoja. Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu.

Ruuhkien lisäksi riesaa ilkivallasta

Oulun kaupungin liikuntapalveluiden isännöitsijä Jarmo Savukoski kertoo, ettei palautetta uimarantojen pysäköintiruuhkista ole kantautunut hänen korviinsa. Liikuntapalvelut vastaavat Oulun uimarantojen isännöinnistä.

– Sopuisasti siinä on oltu, eivät ainakaan minulle ole asiakkaat tai asukkaat lähialueelta valittaneet, Savukoski kommentoi Värtön tilannetta.

– Se on kieltämättä pieni parkkipaikka helteisillä keleillä, hän toteaa viitaten teiden varsille ja nurmialueille jätettyihin autoihin.

Savukoski kertoo ajavansa paikan ohi päivittäin ja näkevänsä parkkeerauksen vaikeudet. Hän muistuttaa, että vaikka esimerkiksi pyörällä kulkeminen on suositeltavaa, se ei ole kaikille etäisyyksien vuoksi mahdollista.

Toinen, isommaksi koettu ongelma uimarannoilla on ilkivalta, jonka kohteiksi bajamajat ja roska-astiat joutuvat.

– Alkukesästä kuulin, että on jonkin verran vessoja kaadettu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (137)

Taas vedettiin sääntöuskovaisten turvallisuus -kortti esille. Nurmikolle pysäköinti on turvallisuusriski. Ei ole. Kuinka monta onnettomuutta tai vahinkoa nurmialueille pysäköidessä on todellisuudessa tapahtunut kun verrataan perinteiseen parkkipaikkaan? Nurmialue kyllä kestää parin päivän pysäköinnin. Eri asia jos olisi jatkuvaa pysäköintiä nurmikolla. Silloin ratkaisu taas on parkkipaikan rakentaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse käyn perheeni kanssa joka päivä Nallikarissa ja aina ne oikeat paikkat täynnä! Ihmiset ajelevat ympyrää siihen asti että löytäisivät jonkun parkkipaikan. Leikkikentän toisella puolellakin on iso parkkipaikka, mutta sekin täynnä yleensä täynnä puoliksi asunto autoja/vaunuja. Sehän on lottovoitto, jos saa hyvän oikean paikan ja vielä läheltä! :)) Pointtini on se että voisi tehdä lisää paikkoja nurmialueille. Tuskin kukaan haluaa sakkoja nurmialueelle ajamisesta... Kumminkin Oulussa tykätään sakottaaxd

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nurmi pysäköintiin sakot vain parkkipirkot ovat sitä varten olemassa eikös vaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvastaa Oulun kaupungin pysäköinninvalvonnan tehottomuutta. Siihen on kyllä "lääke" kun ulkoistavat pysäköinnin valvonnan yksityisen firman hoidettavaksi.Kyllä se oikeinpysäköintisääntö on voimassa myös helteellä. Jos ei pääse lähelle pysäköimään niin on mentävä kauemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha liike-elämän viisaus: kapasiteettia ei kannata tehdä huippujen mukaan; Uimarantojen huudeilla on tyhjää yli 90% vuodesta...🤓

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nallikarissakin tienvarteen lisää parkkipaikkoja,niitä mahtuu satoja kun oikein suunnitellaan.
Jää vielä tarpeeksi viheraluettakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no se on vain muutaman päivän, antaa ihmisten nauttia auringosta voivat tulla kauempaa, ei olla niin vanne kiriällä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruuhkavuosia elävillä vanhemmilla ei ole aikaa tai energiaanistua valtuustossa tai liikennesuunnittelulautakunnassa kertomassa, millaista se taaperouden kanssa rannalle liikkuminen on.

Lapsettomilla ekoterroristeilla sen sijaan on runsaasti aikaa sekä mielipiteitä autojen poistamiseksi kansalaisilta, katu- sekä vapaa-ajan alueilta. Valitettavasti kaikki maailman ihmiset eivät voi kulkea tavarapyörillä eikä Potna-Pekkakaan kulje Välivainiolta Nallikariin.

Vai onko tarkoituskin ajaa lapsiperheet pois yleisiltä uimarannoilta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo kolmena päivänä oon pysäköinyt Nallikarin nurmikolle. Onneksi ei ole tullut sakkoa! Oikeat p-paikat ovat olleet aivan täysiä - ei ole muuta mahdollisuutta, kun vetää nurmikolle. Ei ole _mitään_ järkeä tehdä järettömiä p-alueita muutaman päivän/vuosi tarpeiden takia. Nurmikolle vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sitten vaikka pysäköikin nurmikolle kun sitä ei tapahdu kuin muutamana päivänä kesässä.Koohkataan vain ihan tyhjänpäiväisestä asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autolla pittää päästä kohta kotonaki makkuupaikan viereen.
Osa käy autossa viilentämässä itseään käyttämällä autoa sekä ilmastointia.
Kyllä ihmiset laiskistuu.
Sakotus viheralueparkista..saahan puistopysäköinnistäkin sakot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun Suomen kaikki tekonurmikentät joudutaan uusimaan kumirouheen takia, niin niistä tehdään vihreitä pysäköintipaikkoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei noita kokonaan viheralueille pysäköijiä sakoteta? Itse sain taannoin pysäköintivirhemaksun, kun autoni oikeanpuolen renkaat olivat pois asfaltilta ja lappulassen mukaan pysäköinti oli viheralueella (tosin vihreää siinä ei ollut, ei edes kunnolla multaa). Ei auttanut valitus, oikeuteen en lähtenyt (maksu 250 euroa pelotteena). Maksoin pvm:n pois. Ja nyt pysäköin ko. paikassa kokonaan asfaltille, vähän menee ajoväylä sillä kohtaa kapeaksi sen vuoksi, mutta enpähän saa lappua ikkunaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu, lappulasse, järjenkäyttö.

En saa noita kolmea sanaa samaan lauseeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uimarannoille kannattaa mennä kävellen tai polkupyörällä, linja-autovuoroja on Nallikariin. Miksi mennä omalla autolla ja ruuhkauttaa parkkipaikat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 50km matkaa eikä meidän perälle mitkään bussit kulje. Jäädään tänne metsään siis kaupunkilaisten rantoja pilaamasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenteista käy hyvin ilmi oululaisten ja lähialueiden imbesillien asenne: "Eihän se nyt haittaa kun minä ihan vähän vaan..." Tällä tavalla sitten toimitaan muidenkin asioiden rikkomusten osalta, ei vain väärin pysäköinnnin.

Ja sitten vingutaan kuin suursikalan tulipalo, kun joku sakottaa tai muuten rankaisee väärin käyttäytymisestä.

Ihmeellistä sakkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (137)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image