Oulu

Tyrnävän pe­ru­na­pel­loil­le kehitetään automaattista kos­teu­den­hal­lin­ta­jär­jes­tel­mää – tavoitteena suuremmat ja laadukkaammat perunasadot

Mittausyksiköiden tulee toimia ilman sähköverkkoa, joten laitteisiin saadaan virtaa joko aurinkopaneelista, akuista tai paristoista. KUVA: Oulun yliopisto/Mikko Törmänen
Oulu 16.9.2019 10:13
Kaleva

Oulun yliopiston tutkijat kehittävät Tyrnävän perunapelloilla järjestelmää, jolla voidaan mitata ja säätää peltojen maaperän kosteusolosuhteita.

Tietopohjainen ja automatisoitu säätöjärjestelmä helpottaa tuntuvasti viljelijöiden työtä ja sen odotetaan mahdollistavan entistä suuremmat ja laadukkaammat perunasadot.

Tyrnävällä peltojen kosteutta säädetään käsin. Salaojakaivojen vedenpinnan korkeuden säätäminen on viljelijälle iso urakka. Pelkästään Tyrnävän perunapelloilla on noin tuhat säätösalaojakaivoa.

Nyt perunanviljelijät ovat saaneet avukseen Oulun yliopiston Älykkäät koneet ja järjestelmät –tutkimusyksikön tutkijat. Tavoitteena on kehittää järjestelmä, joka mittaa viljelylohkolta maaperän kosteuden ja salaojakaivon vedenpinnan korkeuden sekä säätää vedenpinnan tasoa salaojakaivoissa joko automaattisesti tai viljelijän etäohjaamana.

Tiedonkeruussa hyödynnetään IoT -ratkaisuja eli esineiden internettiä.

Salaojakaivojen hallitulla säätämisellä sadevesi voidaan varastoida maaperään entistä tehokkaammin tai johtaa liika vesi pois.

Kaivojen oikea-aikaista säätämistä varten Tyrnävän koepelloilla kerätään dataa maaperän ja kaivojen lisäksi säätilasta erilaisilla antureilla ja mittalaitteilla. Kehitetty sovellus kokoaa tiedot graafiseen muotoon, ja on viljelijän luettavissa reaaliaikaisesti omalta päätelaitteelta.

Tietopohjaisen maaperän kosteudenhallinta (TIMAKO) –hankkeen tavoitteena on kehittää automaattinen ja kustannustehokas kosteudenhallintajärjestelmä. Salaojakaivojen automaattisäädöstä on jo tehty prototyyppejä laboratoriossa.

Järjestelmä soveltuu lähtökohtaisesti minkä tahansa viljelymaan kosteuden hallintaan.

MAINOS

Kommentoi

Mukavaa tukea perunanviljelyn automatisointia. On se hyödyllisempää kuin turvesuometsien raivaaminen ja myllääminen lannanlevitysalueiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image