Oulu

Tyrnävän linjauksen mukaan ala­kou­lu­lai­sil­le riittää vähimmillään yksi uintikerta kahdessa vuodessa – "Ei varmasti ole riittävä määrä"

Oulu 31.1.2019 6:21
Mirko Siikaluoma

Kalevan lukijan verkossa esittämässä palautteessa ihmeteltiin Tyrnävän alakoulujen uintiopetuksen vähyyttä.

Kunnassa ei ole omaa uimahallia, mutta tyrnäväläisiä oppilaita on käytetty uimassa muun muassa Kempeleen Zimmarissa ja Muhoksen uimahallissa.

Tyrnävän kasvatus- ja opetuspalveluissa uintikertojen vähimmäismääräksi on linjattu, että jokaisesta alakoulusta käydään uimassa vähintään kerran kahdessa vuodessa.

Miten alakoulujen uintiopetus on järjestetty, Tyrnävän kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Elina Vehkala?

– Tyrnävän kunnassa on uimaopetuksen järjestämisestä suositus, jonka mukaan alakoululla käydään vähintään joka toinen vuosi kerran uimassa ja yläkoulussa kerran 7:llä luokalla. Kunnassa ei ole omaa uimahallia ollut eikä sitä ole tulossa lähitulevaisuudessa. Meillä on käyty pääasiassa Kempeleessä ja Muhoksella uimassa. Olisi upeaa, jos saisimme kuntaan oman uimahallin tai yhteisen uimahallin vaikka Limingan kanssa.

– Esimerkiksi Murrossa, joka on lähempänä Kempelettä, ollaan voitu käydä useammin vuodessa uimahallissa. Yhdessä rehtorien kanssa olemme linjanneet, että kouluista käydään vähintään joka toinen vuosi uimassa. Koulukohtaisesti riippuen kuljetusmäärärahoista voidaan uida useamminkin.

Vesiliikunta ja uinti on merkitty valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa liikunnan opetuksen tavoitteisiin. Onko yksi uintikerta kahdessa vuodessa riittävä määrä?

– Uintitaito kuuluu asioihin, jotka jokaisen lapsen täytyy oppia. Jos ajatellaan uintitaidon kannalta, niin ei varmasti ole riittävä määrä. Kannustankin perheitä uimaan yhdessä, viemään lapsia uimahalliin sekä hyödyntämään kesällä luonnon uintimahdollisuuksia.

Paljonko uimaopetuksen kuljetuksista koituu kustannuksia kunnalle?

– Tyrnävällä on haasteellista järjestää uimaopetusta, koska joudumme kuljettamaan oppilaat uimahalleihin. Tyrnävä on 1 516 oppilaallaan lapsirikas kunta ja uintikertojen rajaaminen perustuu kustannuksiin, joita kuljettamisesta syntyy. Esimerkkinä kuljetus Tyrnävän kirkonkylältä Kempeleeseen maksaa keskimäärin 120–150 euroa bussilta per uintikerta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Ettei nyt kuitenki olisi kyse epäonnistuneesta kilpailutuksesta kuljetuspalveluiden osalta? Rahat loppuu kun palveluntuottaja on kallis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyrnävällä on sellainen tilanne että siellä ei nyt oppilaat pääse uimaan ollenkaan, säästö syistä.
Säästöt näkyy myös monessa muussakin asiassa koululla esim. valinnaisaineitakin on karsittu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta, olisihan lasten hyvä päästä liikuntunneilla uimaan. Matka ei ole kovin pitkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyrnävällä menny kivet myllyyn ja jauhot murskaimeen.

Kirkossa kerran vuodessa, uimassa useammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tätä uusavuttomuuden aikaa, kun vanhemmat eivät viitsi huolehtia lastensa uimaopetuksesta! Ei sen nyt todellakaan pitäisi olla kunnan vastuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama homma matematiikassa, biologiassa ja äidinkielessä! Ja fysiikassa! Mihin me kouluja ja opettajia oikeastaan edes tarvitaan?

Kunnollisen uimataidon oppiminen vaatii ammattitaitoisen opettajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on, ei nykyvanhemmat halua mitään vastuuta omista lapsistaan. Niitä tehdään kyllä, mutt yhteiskunnan pitäs kasvattaa kokonaan ja ilmaiseksi tietenkin. Ei ollut ennen uimahalleja ja osataan uida! Käyttäsivät edes uimaseurojen palveluita. Uinnit pois koulusta kokonaan, se on oikea linja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin on vain priorisointikysymys. Rahaa kunnalla kyllä riittää, mutta ammattitaito rahan käytössä taitaa olla hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko koulu tarjota/vinkata kodeille jonkun Youtube-sarjan tai vihkosen, että mitä asioita ja miten alakouluikäisille lapsille kannattaa uimisesta opettaa? Ja vielä niin että lapsi ei saa niitä mitään kammoja, kun vanhempi turhautuu vieressä kun ei osaa opettaa niin että toinen oppisi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaa mieluummin lähimmässä uimahallissa toimivan uimaseuran uimakoulujen aikataulu ja ilmoittakaa lapset sinne kauden alussa. Osaavat uimaopettajat ovat käyneet kurssit sitä varten, että osaavat paitsi itse uida, myös opettaa muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä olenkin ihmetellyt. Meillä oli ala-asteella kerran lukuvuodessa uintiVIIKKO, jolloin käytiin siis 5päivää uimahallilla. Kokonaisuutena n.30 uintiopetuskertaa 6 vuoden aikana. Yläasteella sit väheni kerran-kahteen lukukaudessa. Olen kuullut ihmetyksiä tästä, muualla on uinnit tosi harvinaisia. Luulin, että tämä uintiVIIKKo on yleisessä opetussuunnitelmassa. Näin ei näytä olevan vielä tänäkään vuonna. Puhun omasta kokemuksestani 90-luvun alun lama-ajasta, jolloin bussilla raksilaan kuskattiin. Ollaan nyt oululaisina ylypeitä ja kiitollisia, kun kaupunki tämän kustantaa. Ei nimittäin ole Oulullekaan edullista näin massiivista liikuntaa järjestää. Joutuuhan Oulunkin koululaisia bussilla kuskaan kymmenien kilometrien matkoja. Ois Tyrnävän ja muiden kuntien tähän panostettavan myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yhteiskunnan ja koulun tarvitse kaikkea järjestää. Pitää vanhemmillakin olla vastuuta esim. lasten uimataidosta. Viekää lapset uimaan niin kyllä se uimataito löytyy ja kehittyy. Tilanne on sama kuin Tyrnävällä kaikissa niissä kunnissa, joissa ei ole uimahallia. Ei ole realistisia mahdollisuuksia järjestää koulun toimesta sellaista uimaopetusta, että jokainen oppisi uimaan ja osaisi uida suositellut 200 metriä. Ja ei tämä ole pelkästään koulun vastuulla niissäkään kunnissa, joissa on uimahalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa jokainen oppilas joka vuosi esikoulusta peruskoulun kuudenteen saakka käy uintiviikon (5 päivää) aikana uimassa eli 35 kertaa . Tällöin he saavuttavat kouluittain 100%:n uimataidon tai lähes. On aika hienoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis yhteiskunta tämänkin asian pitäis hoitaa. Mitä itse olet tehnyt asian suhteen? Ollut netissä, somessa, kännyssä, shoppalemassa senkin ajan, kun lapsesi on ollut koulun järjestämässä ilmaisessa uintiopetuksessa. Suomalaiset vanhemmat ovat kyllä törkeitä, mitään ei voida tehdä itse. Perustetaan internaatti, jossa oppilaat ovat Kiina malliin pari kuukautta yötä päivää koulussa ja käyvät kotona vain muutaman kerran vuodessa. Saavat vanhemmat olla rauhassa ja tehdä lisää vaatimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uintikerta joka toinen vuosi, kerran vuodessa tai kerran lukukaudessa on uimataidon kannalta jokseenkin merkityksetön asia.

Parhaiten lasten uimataito kehittyy kun valittu luokka viedään koko viikon ajan asiantuntijan vetämään uimakouluun. Kun perustason uimataito on hankittu kaikille, ettei kukaan huku laiturilta pudotessaan, siitä eteenpäin halukkaat voivat jatkaa lajitreeneissä omalla kustannuksellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiat Kiimingin sivukylällä sittenkin hyvin, vaikka koulutietä (2km.)ei aurata lumisateiden jälkeen ollenkaan (autot polkee polanteeksi), sillä juuri nyt on opetus-suunitelmassa uintijakso ja lapset käyvät koko viikon eli viitenä päivänä Haukiputaalla uimassa!
Toisaalta uimaopetusta ei olla jätettykään koulun varaan, vaan olemme kulkeeneet vuosia Haukiputaan Jatulissa uimassa ja uimaharjoituksissa, sillä uimataito on tärkeimpiä taitoja, mikä jokaisen pitäisi osata!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uimassa pitää käyttää lapsia vähintään kymmenen kertaa vuodessa. Aikaa varata hallissa oloon kaksi tuntia että saa rauhassa kuivata hiukset. Huolehtia että kaikki oppivat jonkinlaisen uimataidon. Ei saa kiirehtiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
29
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
22
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image