Oulu

Tyrnävällä kehitetään ilmaperunoita

Tyrnävällä kasvatetaan minimukuloita ilmassa.
Oulu 2.11.2011 0:00
Arja Mikkola
Suomen siemenperunakeskus Oy (SPK) kasvattaa Tyrnävällä minimukuloita ilmassa.

Perunanvarret kurkottavat kasvihuoneen pöydällä kohti päivänvaloa, kun juuristo roikkuu kaapissa ilman multaa, visusti valolta varjeltuna.

Kyseistä aeroponista menetelmää, jossa muhkeiksi kasvavia hiusjuuria suihkutetaan säännöllisesti ravintoliuoksella, on testattu useilla perunalajikkeilla.

"Kaikki lajikkeet tuottavat paremmin kuin perinteisellä menetelmällä", kertoo SPK:n toimitusjohtaja Lauri Juola.

Kaapissa minimukuloita syntyy kymmenkertainen määrä normaaliin verrattuna, mikä tekee kasvatuksesta perinteistä menetelmää edullisemman.

SPK lukeutuu aeroponisen siemenperunankasvatuksen kehittäjien kärkijoukkoon Euroopassa.

Nyt kasvukausi on jo ohi, mutta ensi vuonna Tyrnävällä aiotaan testata lisää myös ledvalojen käyttöä kasvukauden pidentämiseksi.

Lue lisää keskiviikon Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Ne varressa olevat "mukulat" on perunan hedelmiä, niinkuin tomaatti on tomaattikasvin hedelmä. Potut eli perunan mukulat on maarönsyihin muodostuvia mukuloita. Eivät ole siis juurta, vaan maavartta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitin, että onhan niitä varressakin jo nyt vihreitä pompuloita tai mukuloita vai miksi niitä kutsutaan? Eikö se tarina kerro juuri, että Peruna tuli Suomeen Pommerin sodan tuliaisina ja ihmiset istutti niitä maahan ja söi niitä varressa olevia vihreitä mukuloita ja totesivat, että eipä ollut hääppösiä, mutta käytännön ihmisinä pian huomasivat, että juurissahan ne parempia ovat ja näin taitaa käydä myöskin näille ilmaperunoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä muuten mitään hirveän uutta ole. Tässä on kehitetty menetelmiä perunalle soveltuvaksi. Laboratorio-oloissa kasvatetaan nyt jo valtaosa viljelykasvien emotaimista. Emotaimi on siis se, mitä sitten lisätään ns. normaaliviljelyyn tuotantokasviksi. Näitä ilmaviljeltyjä perunoita ei syödä, vaan niistä tuotetaan ns. minimukuloita, joita sitten laitetaan sinne pottumaahan kasvamaan. Ja niistä pellolla normaalisti kasvaneista perunoista saadaan sitten sinne ruokapöytään potut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on siis ilmaviljely(aeroponic), ei vesiviljely(hydroponic) kuten "hambbuu" virheellisesti väitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohonko sitä vain suihkutetaan kemikaaleja perunoiden päälle? Mahtaa olla terveellistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kumiperunoilla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä! Siitä kannattaa käydä keskustelua niitä tarjoavien paikkojen kanssa. Kumiperunat liittyvät enemmän siihen miten pottuja keiton jälkeen säilytetään ja kuinka kauan. Tämä on enemmäkin avaruusteknologiaa joka avaa pienelle Suomelle taas uusia mahdollisuuksia ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa, että Tyrnävällä tutkitaan tällaista! Viljelyalan ollessa maailmalla loppu, tämä on yksi keino pelastaa tulevaisuuden ravinnontarvetta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täällä taas asiantuntijat loistaa! Ensinnäkin tällä menetelmällä tuotetaan siemenperunoita, ei siis ruokaperunoita. Toisekseen kyllä ne potut on ihan mukuloita, tieteellisestikin, väristä riippumatta. Vihreitä mukuloista tulee silloin, jos ne saavat valoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että Kalevastakin oppii välillä uutta. Hakusanalla "aeroponics" löytyy lisää tietoa. Ilmeisesti menetelmiä on kokeiltu aika paljon, mutta kaupallista menestystä vielä vähän. Menestystä vaan Tyrnävälle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
19
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image