Oulu

Työväen vappu val­ta­kun­nal­lis­tet­tiin Oulussa 1906 - katso kuvat vanhan ajan vap­pu­tun­nel­mis­ta

Vapun viettoa Oulussa vuonna 1964.
Oulu 28.4.2013 8:08
Sanna Räihä

Yksi suomalaisen vapunvieton virstanpylväs sijoittuu tukevasti Ouluun. Kaupungissa pidettiin vuonna 1906 SDP:n puoluekokous, jossa päätettiin ottaa 1.5. valtakunnalliseksi työväen marssi- ja protestipäiväksi, kertoo työväen vappujuhlia Oulussa tutkinut historian opiskelija Janne Oinonen.

Työväenliikkeen kultaisina vuosina Oulun kaduilla marssi vapunpäivän kulkueessa tuhansia ihmisiä.

Marssiperinne kuitenkin hyytyi 1980-luvulle tultaessa.

Tänäkin päivänä vapun juhlinnasta on erotettavissa kolme erilaista juonnetta. On työväen vappu marsseineen, porvarien vappu kevätlauluineen ja vappulounaineen ja viime vuosina yhä keskeisemmäksi noussut hulvaton vappukarnevaali, jota viettävät hartaimmin opiskelijat.

Katso kuvat vanhan ajan vapputunnelmista kuvagalleriasta!

Lue lisää oululaisesta vapunvietosta Sunnuntai-liitteestä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Niin, joskus olikin työväen juhla se vappu, nykyään rapajuopot ja työttömät juhlii sosiaalituella sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli se hienoa aikaa ,Suomi oli yhden totuuden maa ja se totuus tuli Helsingin kautta suoraan Kremlistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oi tuota aatteen paloa . Missä työläiset nykyaikana on ? Onko oltavat niin hyvät ettei pieni sortaminen tunnu enään missään ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1980-luvun nousukaudella kuka tahansa saattoi ostaa pari Nokian osaketta ja kuvitella rikastuvansa niiden myymisellä puolen vuoden kuluttua. Siinä katosi monelta käsityskyky yhteiskunnallisesta asemastaan.
Suomessa 2000-luvulla tuloerot rikkaimman kymmenyksen ja lopun 90 % välillä ovat kasvaneet. Yksi prosentti maailman väestöstä on rikastunut röyhkeydellään satumaisesti ja globalisaation nimissä tuotanto siirtyy halvimpien tuotantokustannusten maihin ja työpaikat häviävät Suomesta ja Euroopasta - lopullisesti, jos kansa ei tee ryhtiliikettä ja vaadi kuria pääomien liikkeille.
Hyytyneen marssiperinteen soisi siis elpyvän tai ainakin itse kunkin kannattaisi katsoa kukkaroaan, tilinauhaansa ja pankkitilin saldoa ja tehdä niistä johtopäätöksiä asemastaan yhteiskunnassa.
Vain palkansaajat itse ovat saaneet oloihin parannuksia tietoisuudellaan ja yhteistoiminnallaan. Toivon, ettei koskaan enää tulisi 1930-luvun kaltaisia aikoja, jolloin vain työnantajilla oli oikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se työväenliikkeen marssiperinne ole mihinkään kadonnut. Järjestäytyminen alkaa klo 11 Otto Karhin puistossa, jossa puhuvat Vasemmistonuorten vpj Hanna Sarkkinen ja SKPn puheenjohtaja Yrjö Hakanen.
Puistossa on myös vapaa sana.
Kulkue lähtee liikkeelle klo 11.30 ja saapuu sitten Rotuaarin aukiolle klo 12.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on Työväenpuolue Kokoomus ja Työväenpuolue Perussuomalaiset tänä Vappuna juhlistamassa työväen aatetta. Olisipa kiva käydä siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin ilmaisjakelu lehdestä, perussuomalaisten vappujuhla Tuirassa ke 11-14. Yleensä en perussuomalaisten ilmoituksia lue, tuo vain pisti silmään kun oli suoraan otsikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaista plakaattia jota kommunistit ja vasemmistoliitto käyttää vappumarsseilla jossa lukee " KAIKKIEN MAIDEN PROLETAARIT LIITTYKÄÄ YHTEEN". Vois marssia ens vappuna rotuaarilla nostalgisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on edelleen selvä luokkajako, jonka seurauksena tuloerot kasvavat vuosivuodelta, mutta ihmetellen on saanut seurata miksi pienituloiset äänestävät kapitalistiporvareita. Omia riistäjiään. Kokoomus on kaikkeamuuta kuin työväenpuolue, joksi on itseään kutsunut. En ole vielä kertaakaan 60v aikana nähnyt että kapitalistiporvari olisi duunarin asiaa ajanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on edelleen lähes maailman pienimmät tuloerot. Edellä on vain muut pohjoismaat ja pari muuta maata.

Köyhillä menee nyt paremmin kuin koskaan: kaikilla on asunto, ruokaa, terveydenhuolto, ilmainen koulutus, netti, tietokone, puhelin jne. Vertaapa tilannetta vaikka 80-lukuun. Ainoa ongelma tuntuu olevan se, että työssäkäyvienkin elintaso on kohentunut.

En ymmärrä miksi työssäkäymättömällä pitäisi olla hieno Audi, omakotitalo ja Thaimaan matkoja. Työssäkäyvillä on yksinkertaisesti pakko olla parempi elintaso. Miksi muuten käydä töissä, jos se ei näy elintasossa mitenkään?

Yritysten ja yrittäjien nimittely riistäjiksi on törkeää. Sieltähän se raha tämän yhteiskunnan pyörittämiseen tulee. Perusta itse menestyvä yritys, jos se on niin helppoa, ja jaa voitot hyväntekeväisyyteen.

No, onhan se Oulun seudullakin jo nähty mitä tapahtuu kun pahat yritykset yskivät ja tämä on vain alkua. Jatkossa joudutaan tekemään paljon rajumpia leikkauksia, kun ei ole pahoja riistäjäyrityksiä työllistämässä ja maksamassa yhteisöveroja,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä pienituloinenkin arvostaa vapautta, oikeutta olla omaa mieltä, oikeutta ilmaista mielipiteensä ilman uhkaa vankilasta, oikeutta kokoontua... sen sijaan, että pitää pelätä vasemmistodiktatuurin alla, kuten naapurissa vailla ihmisoikeuksia - se punainen valhe nähtiin ja sairaaksi todettiin? Parempi olla köyhä vapaudessa kuin totalitäärisen systeemin vainon uhrina... ehkäpä siksi pienituloisetkin äänestävät mainitsemiasi "kapitalistiporvareita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyky vasemistopolitiikot ajelee vain mersuilla ja kuluttaa.
missä oikeat työmiehet.,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kauan tässä vielä menee, kunnes kansa nousee jälleen barrikadeille kyllästyneenä yritysten riistoon ja loputtomaan ahneuteen? Kohtuuden yhteiskunta on tuhottu, tilalle on syntynyt yhä kurjistuvampi keskiluokka, jolla ei raha riitä elämiseen ja nykyisillä vähäosaisilla menee vieläkin huonommin. Pieni eliitti tienaa entistä enemmän, rikastuen suomalaisessa mittakaavassa käsittämättömiin summiin.

Ihan vakavasti - miten kauan menee nykyistä kehityssuuntaa jatkamalla, kunnes alunperin hyvä, tasapainoinen hyvinvointiyhteiskunta muuttuu kommunistiseksi anarkiaksi, jossa riistäjäyritykset kansallistetaan ja ahneimmilta riistäjiltä otetaan omaisuus yhteiskunnalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image