Oulu

Tyhjästä tähteyteen

Järvenpään lukion oppilaat harjoittelevat pelaamaan Leet-palloa. KUVA: Ratilainen Mauri
Oulu 16.10.2008 0:00
Heini Strand
Leet lähti liikkeelle golfpallosta ja pahvisesta diplomikotelosta. Niiden ympärille muotoutui idea uudesta urheilulajista. Haavipallon ja koripallon risteytykseksi kuvailtu leet on vieläkin melko tuntematon harrastus, mutta huomattavasti kehittyneempi kuin vuonna 2004.

"Taustalla oli ajatus lajista, jonka avulla kenestä tahansa voisi tulla tähti. Esimerkiksi jääkiekko täytyy aloittaa jo lapsena päästäkseen joskus huippujen joukkoon. Leet sen sijaan tarjoaa kaikille mahdollisuuden maineeseen", lajin päävalmentaja Robert Örthén kertoo.

Leetin välineet ja säännöt ovat saaneet nykyisen muotonsa vapaaehtoisista kootun ydinjoukkueen, Team Leetin käsissä. Yksi joukkueen pelaajista on oululaislähtöinen Olli Vallo, joka päätyi aikoinaan leetin pariin kaverinsa houkuteltua hänet lajin esittelytilaisuuteen.

"Aluksi mietimme, että mikähän juttu tämä oikein on. Laji vaikutti kuitenkin todella toimivalta ja idean isillä oli jo alkuvaiheessa aika valmis konsepti."

Sittemmin Vallo on päässyt itsekin esittelemään lajia uusille yleisöille. Hän vietti viime kesän Yhdysvaltain länsirannikolla opettaen lajia yliopistoissa, joiden ympärille suurin osa maan urheilutoiminnasta on keskittynyt.

Leet eroaa perinteisistä joukkueurheilulajeista ennen kaikkea asenteeltaan ja suuremmilta kuvioiltaan. Leetillä ei ole vielä minkäänlaista lajiliittoa tai järjestöä, mutta oma yritys lajin ympärille on jo perustettu.

Leet International Oy:lla on Helsingin lisäksi toimisto Los Angelesissa, jossa yritys käy paraikaa neuvotteluita omasta tosi-tv-ohjelmasta. Ohjelmassa on tarkoitus seurata miljoonapottia tavoittelevien pelaajien matkaa kohti leetin maailmanmestaruuskisoja, jotka järjestetään Yhdysvalloissa ensi vuonna.

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun Suomessakaan moni ei ole vielä lajista kuullut?

"Meidän unelma on sen verran suuri. Ja jos onnistuu lyömään itsensä läpi jenkeissä, onnistuu siinä todennäköisesti muuallakin", Örthén toteaa yhtään uhoamatta.

Lajin tarjoama mahdollisuus tähteyteen uppoaa hyvin yhdysvaltalaiseen yleisöön. "Suomalaisuus on mielenkiintoinen yksityiskohta, mutta enemmän lajissa kiinnostaa sen tarjoamat mahdollisuudet."

Lajin historiattomuuden vuoksi kaikki pelaajat ovat samalla viivalla.

"Leet voi nostaa huipulle ihan uusia persoonia. Mahdollisuus on yhtä avoin kaikille", Örthén intoilee.

Harjoitus tekee silti leetissäkin mestarin. Olli Valloa lajissa kiehtoo jatkuva kehittyminen.

"Joka treenien jälkeen tuntuu, että on oppinut jotain uutta. Kehityksen myös huomaa helposti, mikä on mukavaa."

Laji sisältää paitsi matalan kynnyksen lähteä mukaan, myös tarpeeksi haastetta harrastuksen jatkamiseen.

Syyskuun alussa Helsingissä järjestettiin maailman ensimmäinen virallinen leet-turnaus, johon osallistui joukkueita muualtakin Suomesta. Yhdistystoiminnan puutteesta huolimatta Örthén uskoo leetiä harrastettavan yllättävänkin paljon.

Miten Oulussa pääsee lajiin kiinni?

"Verkkosivuilta löytää tietoa ja ohjeita lajin harrastamiseen. Sieltä voi tilata välineet ja alkaa treenata. Myöhemmin tänä vuonna sivuille avautuu myös verkkoyhteisö, jonka kautta voi verkostoitua muiden pelaajien kanssa", Örthén kannustaa kaikkia kokeilemaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eikö pelota/jai alai ole säännöiltään verrattavissa squashiin kun tämä leet on ilmeisesti joukkuepeli jossa on maalit? Mutta tuli tuo itselläkin mieleen, mutta niin tuli äyskärikin eikä siitä voi tuomita yritteliäisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kukaan koskaan tutustunut baskien perinteiseen urheilulajiin nimeltä JAI ALAI tai PELOTA, pelataan myös mm. Miamissa suuresta rahasta. Ei pyörää kannata uudelleen keksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

91
Opetusministeriö lopettaa perussuomalaisten nuorten avustuksen maksamisen – asia liittyy Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan
58
Arkkipiispa vastasi Päivi Räsäselle: "Kirkon sanoma kuuluu kaikille" – Eroa harkinnut Räsänen on päättänyt jatkaa kirkon jäsenenä
54
Iltalehti: Kansanedustaja Suna Kymäläinen saanut uusia velkomustuomioita, jätti pikavipit maksamatta
45
Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen merkittävä piikki eroakirkosta.fi -sivun erotilastossa
34
Suomen Nato-optio ei ole enää entisellään verrattuna kolmen vuoden takaiseen – selvitystä tekemässä ollut ranskalainen asiantuntija muuttaisi vain yhden asian
33
Pakettiauto törmäsi liikenteenohjausvaunuun Pohjantiellä – turvatyynyt laukesivat, kuljettaja satutti otsaansa
33
Oulu haluaa liki 40 miljoonan euron lisäykset hallituksen esitykseen, tyytymätön ratarahoitukseen – kaupunki lähetti vetoomuksen ministeri Tuppuraiselle ja alueen kansanedustajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image