Oulu

Tyhjästä tähteyteen

Järvenpään lukion oppilaat harjoittelevat pelaamaan Leet-palloa. KUVA: Ratilainen Mauri
Oulu 16.10.2008 0:00
Heini Strand
Leet lähti liikkeelle golfpallosta ja pahvisesta diplomikotelosta. Niiden ympärille muotoutui idea uudesta urheilulajista. Haavipallon ja koripallon risteytykseksi kuvailtu leet on vieläkin melko tuntematon harrastus, mutta huomattavasti kehittyneempi kuin vuonna 2004.

"Taustalla oli ajatus lajista, jonka avulla kenestä tahansa voisi tulla tähti. Esimerkiksi jääkiekko täytyy aloittaa jo lapsena päästäkseen joskus huippujen joukkoon. Leet sen sijaan tarjoaa kaikille mahdollisuuden maineeseen", lajin päävalmentaja Robert Örthén kertoo.

Leetin välineet ja säännöt ovat saaneet nykyisen muotonsa vapaaehtoisista kootun ydinjoukkueen, Team Leetin käsissä. Yksi joukkueen pelaajista on oululaislähtöinen Olli Vallo, joka päätyi aikoinaan leetin pariin kaverinsa houkuteltua hänet lajin esittelytilaisuuteen.

"Aluksi mietimme, että mikähän juttu tämä oikein on. Laji vaikutti kuitenkin todella toimivalta ja idean isillä oli jo alkuvaiheessa aika valmis konsepti."

Sittemmin Vallo on päässyt itsekin esittelemään lajia uusille yleisöille. Hän vietti viime kesän Yhdysvaltain länsirannikolla opettaen lajia yliopistoissa, joiden ympärille suurin osa maan urheilutoiminnasta on keskittynyt.

Leet eroaa perinteisistä joukkueurheilulajeista ennen kaikkea asenteeltaan ja suuremmilta kuvioiltaan. Leetillä ei ole vielä minkäänlaista lajiliittoa tai järjestöä, mutta oma yritys lajin ympärille on jo perustettu.

Leet International Oy:lla on Helsingin lisäksi toimisto Los Angelesissa, jossa yritys käy paraikaa neuvotteluita omasta tosi-tv-ohjelmasta. Ohjelmassa on tarkoitus seurata miljoonapottia tavoittelevien pelaajien matkaa kohti leetin maailmanmestaruuskisoja, jotka järjestetään Yhdysvalloissa ensi vuonna.

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun Suomessakaan moni ei ole vielä lajista kuullut?

"Meidän unelma on sen verran suuri. Ja jos onnistuu lyömään itsensä läpi jenkeissä, onnistuu siinä todennäköisesti muuallakin", Örthén toteaa yhtään uhoamatta.

Lajin tarjoama mahdollisuus tähteyteen uppoaa hyvin yhdysvaltalaiseen yleisöön. "Suomalaisuus on mielenkiintoinen yksityiskohta, mutta enemmän lajissa kiinnostaa sen tarjoamat mahdollisuudet."

Lajin historiattomuuden vuoksi kaikki pelaajat ovat samalla viivalla.

"Leet voi nostaa huipulle ihan uusia persoonia. Mahdollisuus on yhtä avoin kaikille", Örthén intoilee.

Harjoitus tekee silti leetissäkin mestarin. Olli Valloa lajissa kiehtoo jatkuva kehittyminen.

"Joka treenien jälkeen tuntuu, että on oppinut jotain uutta. Kehityksen myös huomaa helposti, mikä on mukavaa."

Laji sisältää paitsi matalan kynnyksen lähteä mukaan, myös tarpeeksi haastetta harrastuksen jatkamiseen.

Syyskuun alussa Helsingissä järjestettiin maailman ensimmäinen virallinen leet-turnaus, johon osallistui joukkueita muualtakin Suomesta. Yhdistystoiminnan puutteesta huolimatta Örthén uskoo leetiä harrastettavan yllättävänkin paljon.

Miten Oulussa pääsee lajiin kiinni?

"Verkkosivuilta löytää tietoa ja ohjeita lajin harrastamiseen. Sieltä voi tilata välineet ja alkaa treenata. Myöhemmin tänä vuonna sivuille avautuu myös verkkoyhteisö, jonka kautta voi verkostoitua muiden pelaajien kanssa", Örthén kannustaa kaikkia kokeilemaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eikö pelota/jai alai ole säännöiltään verrattavissa squashiin kun tämä leet on ilmeisesti joukkuepeli jossa on maalit? Mutta tuli tuo itselläkin mieleen, mutta niin tuli äyskärikin eikä siitä voi tuomita yritteliäisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kukaan koskaan tutustunut baskien perinteiseen urheilulajiin nimeltä JAI ALAI tai PELOTA, pelataan myös mm. Miamissa suuresta rahasta. Ei pyörää kannata uudelleen keksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:19
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
19:00
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille
18:30
Francon haudan siirto päätti Espanjassa pitkän poliittisen köydenvedon – kaikki eivät ole valmiita hautaamaan diktaattorin muistoa
18:01
Kalle Penttilän komeat jouluvalot loistavat valtatielle asti – Led-jouluvalot kasvattavat maltillisesti sähkölaskua, vaikka polttaisi suurta määrää valoja koko ajan kolme kuukautta Tilaajille
17:36
Halla-aho syyttää ulkoministeri Haavistoa valehtelusta al-Hol-operaatiossa: "On mitä ilmeisintä, että hän ei ole puhunut totta eduskunnalle"
17:29
Mäkäräinen sivusi kauden parastaan, pystypaikan sakot erottivat kärkijoukosta
17:28
Rukalla myrskyn vuoksi perutun mäkikilpailun siirto Lahteen onnistuu – taloudellisesti suuri merkitys Hiihtoliitolle
80
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
74
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
53
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
46
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
43
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
36
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
18
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image