Oulu

Tutkimus Oulun poliisitalon sai­ras­tu­mis­ryö­pyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita

Poliisitalon henkilökunta alkoi alkoi saada sisäilmaoireita erityisesti syksyllä 2016 aloitetun remontin jälkeen.Poliisi-ja oikeustalo. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 5.12.2019 16:35 | Päivitetty 5.12.2019 16:41
Anne Helaakoski

Oululaisten työterveyden erikoislääkäri Saija Hyvösen ja infektiosairauksien dosentti Hannu Syrjälän tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa ajallisen yhteyden kosteusvaurioisen rakennuksen peruskorjauksen ja työpaikan uusien astmatapausten välillä.

Oulun poliisilaitoksen henkilöstön sairastumisen syistä tehty tutkimus on valmistunut. Tutkimuksessa kaikkien astmaan sairastuneiden henkilöiden päivittäisistä työtiloista löytyi voimakkaita tai erittäin voimakkaita myrkkypitoisuuksia.

Tutkimuksen mukaan poliisitalon sisäilmaongelmilla ja työntekijöiden sairastumisella rakennusta remontoitaessa on ollut vahva ajallinen yhteys.

Tutkimus julkaistiin tiistaina kansainvälisessä Microorganisms-julkaisussa otsikolla Asthma Case Cluster during Renovation of a Water-Damaged and Toxic Building.

Tutkimuksen ovat tehneet työterveyshuollon erikoislääkäri Saija Hyvönen sekä infektiosairauksien dosentti, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioiden osastonylilääkäri Hannu Syrjälä.

Kaikki alkoi, kun Oulun poliisilaitoksen työterveyslääkärinä toiminut Hyvönen huolestui keväällä 2017 poliisilaitoksen henkilökunnalta tulleiden viestien ja yhteydenottojen suuresta määrästä. Poliisitalolta tuli lähes 140 yhteydenottoa, jossa raportoitiin muun muassa hengitystie-, silmä- ja iho-oireista sekä infektioista.

Lääketieteellisissä tutkimuksissa todettiin, että 22 potilaalla oli puhjennut astma. Astman esiintyvyys poliisitalon työntekijöiden keskuudessa nousi kymmenestä prosentista lähes 20 prosenttiin.

Hyvönen teki Pohjois-suomen aluehallinovirastolle useita ilmoituksia työperäisen sairastumisen epäilyistä. Myöhemmin poliisitalon työntekijät siirrettiin väistötiloihin.

– Meille tarjoutui tilaisuus tutkia poliisitalolta otettujen pölynäytteiden toksisuutta. Menetelmä on tosin kiistanalainen, esimerkiksi Työterveyslaitoksen ja THL:n kannanoton mukaan toksisuustesteillä ei voi arvioida sisäilman aiheuttamaa terveysriskiä, kertoo Hyvönen.

Näytteiden otto aloitettiin keväällä 2017. Hyvönen muistuttaa, että näytteiden oton aikana olosuhteet olivat toisenlaiset kuin syksyllä 2016 remonttia tehtäessä. Tuolloin pölyä oli ilmassa paljon enemmän kuin näytteiden oton aikaan, eli toksisuus on todennäköisesti ollut vielä merkittävämpää.

Astmaan sairastuneiden työ- ja oleskelutiloista otettiin pölynäytteitä pintoja pyyhkimällä. Näytteitä analysoitiin laboratoriossa sekä suoraan pölystä että viljelemällä niitä. Myrkyllisyyttä mitattiin altistamalla sian siittiöitä näytteistä tehdyille uutteille.

Tuloksena oli, että jokaisen sairastuneen työtilasta otetun näytteen todettiin olevan myrkyllinen jollain kolmesta menetelmästä.

– Johtopäätelmä on, että sairastumisten syy ovat olleet toksiset bakteerit ja homeet. Mahdollisesi pölyssä on ollut muutakin haitallista. Sen sijaan ei ole tarvetta epäillä, että tiloissa olisi käytetty allergisoivia tai myrkyllisiä kemikaaleja.

Kun rakennuksessa on kosteusvaurioita, sisälle pääsee bakteereita ympäröivistä rakenteista ilmavuotojen kautta, Hyvönen kertoo.

Hyvöselle itselleen tutkimus oli yksi muiden joukossa, eikä hänen osaltaan aiheuta jatkotoimia. Hän kuitenkin tietysti toivoo, että tutkimuksessa ilmi tulleet seikat otettaisiin vastaisuudessa huomioon.

– Toivottavasti tästä opimme sen, ettei kosteusvaurioista rakennusta korjata siten, että siellä samalla työskennellään. Ja että remontin tekijät suojataan asianmukaisesti ja tilassa työskentelevät siirretään pois.

Tutkimuksen tuloksista uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kahdeksassa kuukaudessa 22 astmadiagnoosia

Oulun poliisitalo valmistui vuonna 1988.

Vuosien varrella talossa on ollut useita vesivahinkoja.

Syksyllä 2016 talossa aloitettiin laaja peruskorjausremontti, jonka seurauksena suuri määrä pölyä levisi ympäri rakennusta. Henkilöstö jatkoi töitä talossa remontin aikana.

Remontin alettua poliisitalolta tuli työterveyteen 138 yhteydenottoa. lähes puolelta talon henkilöstöstä. Niissä raportoitiin muun muassa ylähengitystä ärsyttäviä oireita, tulehduksia, iho- ja silmäoireita, verenvuotoa ja yskää sekä muita sisäilmaoireita.

Tammikuusta elokuuhun 2017 mennessä lääketieteellisissä tutkimuksissa todettiin, että 22 potilaalla, yhdeksällä naisella ja 12 miehellä, oli puhjennut astma.

Tutkimukseen osallistui 21 astmadiagnoosin saanutta henkilöä 22:sta. Heistä 18:lla on yhä säännöllinen astmalääkitys.

Tutkimus osoittaa ensimmäisen kerran ajallisen yhteyden kosteusvaurioisen rakennuksen peruskorjauksen ja työpaikan uusien astmatapausten välillä.

Sairastuneiden työpisteiltä otetuista pölynäytteistä sekä viljellyistä näytteistä löydettiin merkittäviä myrkyntuottajia.

Tutkimusartikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan MDPI:n sivuilta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Kyllä siellä on käyty joskus lepäilemässä yks yö ilman huoneen vuokraamista ja ollut vähän jano ja pääkipeä seuraavan päivän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti on syypää tämänkin kiinteistön tuhoutumiseen. Turha on syyttää mitään teknistä laitetta.
Tai jos vähän mietin niin on markkinoillaq iv koneita jotka tulevat suomenlahden eteläpuolelta.
Näissä koneissa on , kaikissa , yleensä jonkutapainen "villa" koneen sisäpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa talossa on tehty niin paljon vääryyttä että varmaankin karman laki on puttunut peliin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On selvää että tällaisia uutisia saa lukea tulevaisuudessakin , kun ilmastointia ei pidetä päällä silloinkin kun kiinteistössä ei ole ketään.
Tällaista on "säästäminen" !! nykyajan suomessa. Ei ole vaikea tiedostaa ketkä ! tässä käärivät voitot itselleen.
Itse tuuletan taloani joka päivä ja ilmastointi on jatkuvasti päällä, ilmasto on sisällä varmasti laatuluokan huippua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata esittää asiantuntijaa, jos ei tiedä ilmastoinnin ja ilmanvaihdon eroa. Mutta totta, että kun kiinteistö on suunniteltu niin, että siinä on koneellinen ilmanvaihto, sen täytyy myös olla päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sian siittiöiden käyttö toksisuuden arviointiin on hyvä menetelmä vain tätä tutkimusta kaupallisesti markkinoivan yrityksen ja yritykseen enemmän tai vähemmän sidoksissa olevien tahojen mielestä.
Kiistan alaisella menetelmällä otetut näytteet otettu joskus pitkän aikaa oireilujen jälkeen ja siitä vedetään johtopäätös että myrkyllistä pölyä on ollut joskus aikaisemmin paljon enemmän ilmassa? Loistava tutkimus.
Hyvä kuitenkin että tutkitaan. Toivottavasti löytyy jokin oikea syy jotta tulevaisuudessa voidaan paremmin ehkäistä ja välttää sisäilmaongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä yritys toimi Oulun poliisitalon rakennuttajana ja rakentajana, kun kyseinen tieto on häivytetty lehtien kirjoituksista? Olisikohan joku tunnettu oululainen rakennusliike?Rakennusvuosi oli1988. Talon suunnitellut arkkitehti oli Risto Harju.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, taisi olla arkkitehti Risto Harjun työnimi Oulun oikeus- ja poliisitalolle Arsene Lupin, Maigretin dekkareista tunnetun etsivän mukaan. Ensiksi tulee mieleen tasakatto - jopa reunaelamenteiltään sisäänpäin vetävä, joka ei ainakaan sade- ja lumikuormien vaikutusta torjunut. Mikä olikaan myös talon rakentamisaikainen materiaalien kosteussuojaus, jota voidaan kyseenalaistaa ainakin kuvien ja kalenterin perusteella. Talon sisään joutuneet "etsivät" totesivat myös aika pian, että ilmastoinnissa on vikaa, koska mikään haju ei poistunut saatika perinteisti savulla tehty vetokoe. Sairastumiskierre myös alkoi nopeasti. Yleisesti ainakin maallikoilla on sellainen käsitys, että julkista rakentamista käytetään raakasti hyväksi seurauksista piittaamatta. Siinä rakennusvalvojien tietotaito on osoittautunut kelvottomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi aina syytetään rakentajaa? Ei varmaankaan bakteerit ja homeet olleet vielä rakennusvaiheessa vaan ovat tiloissa olleiden ihmisten aikaansaannoksia liittyen huonoon tuuletukseen ja sen huoltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai se kiinteistön omistaja on vastuussa kiinteistön kunnosta ja huoltamisesta, kun kerran vuokraa siitä perii?? Ja sitä tässä pitää syyttää ja vaatia korvauksia yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastahan tuosta tänä vuonna uutisoitiin, että jossaki Hellsinsgin seudulla rakennettiin puukerrostaloa. Oli homeessa jo runkovaiheessa, mitään sadesuojauksia ei oltu tehty. Ja onpa tuo tavallista Oulussakin. Limingantien varrella uudet kerrostalot olivat villoitettuna kesästä kevättalveen, suojaamattomina. Kaikki sadevedet imeytyivät villoihin ja vielä tuulten ajamina. Sitten ihmetellään, kun homesairauksia tulee. Eikä kukaan vastaa mistään, tämähän on maan tapa oli sitten kyseessä rakentaminen, politiikka tai juridiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Peltola homeessa, samoin Ruskon tehdas. Kuinkahan paljon astmaan sairastuneita oman lähtöni jälkeen. Itse todettiin astma 2007 eikä kukaan uskaltanut tehdä mitään-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raaka kloriitti vain käyttöön ja kaikki puhdistuu, sillähän ne Etelä-Euroopan maat homeensa puhdistaa ja elämä jatkuu entiseen malliin.
Ilmeisesti myös vakuutuslääkärit tuntevat em. niksin ja korvauksiin leima hylätty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja paloasema on hommeessa. Sairaala on hommeessa. Kaupungintalo on hommeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image