Oulu

Tutkijat: Pohjavesi paras vaihtoehto Oulun ve­den­han­kin­taan

Viinilän lähteen vesi Ylikiimingissä pulppuaa pintaan ympäri vuoden. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 14.8.2014 8:41
Katja Kiiskinen

Yliopiston tutkimusryhmä toteutti monitavoitearvioinnin, jossa selvitettiin eri vaihtoehtoja Oulun vedenhankinnan turvaamiseksi.

Yli-Iin ja Viinivaaran pohjavesivaihtoehdot todettiin parhaiksi, sillä hyvälaatuinen pohjavesi on vähemmän riippuvainen puhdistuskemikaaleista ja vesilaitoksen toiminnan häiriöistä sekä paremmin suojassa äkilliseltä saastumiselta.

Iijoki olisi helppo ja sillä olisi vähäiset luonto- ja maankäytön vaikutukset, mutta turvallisuuden kannalta se on heikompi. Se jää varavaihtoehdoksi, jos pohjavesivaihtoehto ei toteudu.

Oulun Vesi tekee esityksen jatkotoimenpiteistä Oulun liikelaitosten johtokunnalle, josta asian käsittely etenee kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Hyvä että kohta saadaan Viinivaaran raikasta vettä ettei enää tarvitse juoda tuota kemikaaleilla ja Talvivaaran päästöillä kyllästettyä jokivettä. Jokeen lasketaan kaikki maatalouden päästöt ja tyhjennetään puuceen jätökset. Olemme jo vuosikausia hakeneet juomavedeksi pohjavettä vesipisteistä kun tuo raanavesi käy vain peseytymiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pulppua lähde enää jos Oulun kaupungin koko vedenotto toteutetaan Viinivaaran pohjavedellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää jouvun juomaan mökillä viinivaaran vettä. Aivan hirveetä kuraa,pakko lantrata kossulla ettei mee maha sekasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa että niin kauan kuin koko kaupunki on jokiveden varassa niin yksi onnettomuus ja jokivettä ei voi enää juoda pitkään aikaan. Riski että jotain tapahtuu joka estää veden käyttämisen on olemassa. Rekka-auto sillalta jokeen ja saasteet leviävät tehokkaasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

> Muistakaa että niin kauan kuin koko kaupunki on jokiveden varassa niin yksi onnettomuus ja jokivettä
> ei voi enää juoda pitkään aikaan. Riski että jotain tapahtuu joka estää veden käyttämisen on olemassa.
> Rekka-auto sillalta jokeen ja saasteet leviävät tehokkaasti?

Myrkkylastissa oleva rekka jos tipahtaa Oulujokeen jossain Sangin sillalta, niin nehän myrkyt on huuhtoutuneet taatusti viikossa kahdessa mereen. Sen jälkeen Oulujoen vettä voisi käyttää taas juomaveden valmistukseen.

Varavaihtoehto vedenhankinnalle on IIjoen alajuoksu jolloin Viinivaaraa ei tarvita ja säästyy lähes sata miljoonaa euroa oululaisten verorahoja. Melkoinen rekka-auto saisi olla kun tipahtaisi Oulujokeen ja levittäisi sinne myrkkylastin ja kimpoaisi siitä 40 kilometrin päähän Iijokeen ja myrkyttäisi senkin. Jos tällainen ihme tapahtuisi niin Oulussahan on vielä ne pohjavesipostit joista asukkaat voivat hakea juomavetensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parisataa kilometriä Oulujoen vesistöä yläjuoksuun Talvivaaran kaivoksella kaadetaan maapohjaisiin, muutaman millin muovilla maaperästä eristettyihin altaisiin parhaimmillaan vajaa sata rekallista myrkkyä PÄIVÄSSÄ! Kaivos on jo tuhonnut miljoonia kuutioita lähijärvien vettä käyttökelvottomaksi. Miettikääpä sen pohjalta, tarvitaanko Ouluun jokin muu vedenottopaikka kuin Oulujoki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinivaaran pohjavesihanke maksaisi noin sata miljoonaa euroa. Sillä saataisiin sata tuhatta "kanta-oululaista" pohjaveden piiriin. Sata miljoonaa on paljon rahaa. Tekee noin tuhat euroa asukasta kohti. Eli nelihenkinen perhe Virtanen maksaisi siitä 4000 euroa. Rahat kerättäisiin korotettuina vesimaksuina.

Oulun kaupungin taloustilanne on sellainen, että saa olla jo pahemman kerran kelkasta pudonnut jos edes haaveilee tuollaisesta.

Oulussa on varmaan 10 pohjavesipostia eri puolilla kaupunkia. Niistä saa vettä hakea maksutta kuka tahansa. Sen verran vähäistä näyttää olevan niiden käyttö, että itse en niissä kertaakaan ole törmännyt muihin veden hakijoihin kun vesipullon olen pyörämatkalla käynyt sellaisissa täyttämässä.

Mikähän on sellainen äkillinen saastuminen joka saastuttaisi yhtä aikaa Oulujoen ja Kiiminkijoen vedet? Joku ydinsota kenties? Tosin sehän saastuttaisi sen pohjavedenkin. Keski-Euroopassakin miljoonien asukkaiden kaupunkeja on pelkästään yhden joen veden varassa. Kumma kun Oulussa ei riitä muka vedenotto kahdesta eri vesistöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä porukka mitään lue. Nämä tietää valmiiksi kaikesta kaiken. Varsinaisia erikoisasijaintuntijoita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajat, huomio! Kemikalointia ei voi lopettaa, vaikka raakavesi olisi tislattua vettä, sillä Oulun vesijohtoverkon vanhuus ja laajuus vaativat kemikalointia joka tapauksessa. Tätä ei teille kerrota, jotta pohjavesipäätös saataisiin runnottua läpi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen juonut Oulun vesijohtovettä koko ikäni. Kauan sitten se oli keväisin ruskeaa ja omituisen makuista. Nykyään paremman maikuista kuin useimmat muut vesijohtovedet. Oulun nykyinen vesijohtovesi on pehmeää pintavettä, joka ei tuki putkia eikä kahvinkeittimiä. Pohjavesi on yleensä kovaa (kalkkipitoista) - Viinivaaran veden kovuutta ei ole julkaistu. Kova vesi aiheuttaa kalkkisaostumaa keitettäessä, lisääntynyttä pesuaineenkulutusta pyykissä, tukoksia vesijohtoihin, kahvinkeittimiin ja silitysrautoihin, jatkuvaa kylpyhuoneen pintojen kalkinpoistotarvetta, ym. harmia. Lisäksi pohjavesiratkaisuihin liittyy silloin tällöin uutisia vesijohtoveden välityksellä leviävistä taudeista. Pohjavesi on varmaan jollekin lobbarille hyvä bisnes, mutta kustannukset (pesuaineet, nopeammin hajoavat laitteet) ja harmit kaatuvat oululaisten vedenkuluttajien päälle. Laitetaan pohjavesipisteita sinne tänne, jos herkuttelijat haluavat pohjavettä juomiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iijokea suunnitellaan varavaihtoehdoksi. Miksi ei Kiiminkijokea, sehän olisi halvempi, koska on lähempänä. Vai onko esteenä Kiiminkijoen veden humuspitoisuus ja veden vähyys? Luulisi, että se ei voi olla suuri, este, koska kyse on vain varavedestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulujoen ja Kiiminkijoen valuma-alueet ovat vierekkäin, melkeenpä päällekkäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

16:47
Citroen juhli kaksoisvoittoa Turkin MM-rallissa – Lappi mestari-Ogierin takana toinen
16:34
60 vuotta täyttävä PPSHP:n johtajaylilääkäri seuraa sairaalamaailman muutosta aitiopaikalta – lääkäreiden hakujärjestelmä toi uuden huolenaiheen
15:51
Kaleva oikaisee
14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
72
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
24
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
18
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
18
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Mitä se haittaa vaikka hytkyvät. Musiikki menee vain jäseniin. On hyvä ohjelma muuten. Olen nähnyt Paula Vesalan vauvan... Lue lisää...
VEEKU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image