Oulu

Tutkijat löysivät verestä 14 merk­kiai­net­ta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä ter­vey­den­huol­toa"

Tutkimuksessa etsittiin noin 44 000 eurooppalaisen verestä elinajanodotteeseen liittyviä merkkiaineita. KUVA: Jussi Leinonen
Oulu 21.8.2019 12:32
Iida Ahonen

Oulun yliopiston tutkijat ovat olleet mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa on löydetty verestä aineenvaihdunnan merkkiaineita, jotka kertovat riskistä menehtyä seuraavien 5–10 vuoden aikana.

Tutkijat etsivät yli 44 000 eurooppalaisen henkilön verestä perusväestön elinajanodotteeseen liittyviä merkkiaineita. Tutkijat löysivät analyysissa 14 merkkiainetta, jotka kertovat menehtymisriskistä.

Nämä aineet ovat esimerkiksi aminohappojen tasoja, erilaisia kolesteroliarvoja, rasvahappotasapainon arvoja sekä tulehduksesta kertovia aineita.

Professori Johannes Kettunen Oulun yliopistosta sanoo verimittaukseen perustuvan menetelmän olevan ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa.

– Seuraava askel on tutkia, olisiko tästä merkkiaineinformaatiosta hyötyä tarkempaa seurantaa tarvitsevien ihmisten tunnistamiseksi. Esimerkiksi sydäntautipotilaat voisivat hyötyä tästä uudesta informaatiosta. Tällaista tietoa ei ole aiemmin ollut saatavilla.

Tutkimuksen johtaja, professori Eline Slagboom Leidenin yliopistosta Hollannista sanoo, ettei tulosten perusteella voida vielä kertoa tiettyjen sairauksien aiheuttamasta tai henkilötason menehtymisriskistä 5–10 vuoden sisällä.

– Emme osaa vielä sanoa, johtuuko heikentynyt hyvinvointi matala-asteisesta tulehduksesta, aineenvaihdunnan heikkenemisestä tai esimerkiksi kognition muutoksista. Emme tiedä vielä, miten kohonneeseen riskiin voidaan vaikuttaa, tai mitä neuvoja voi antaa, jos aineenvaihdunnan merkkiaineet osoittavat riskin olevan koholla.

Kysymykset pitää ratkaista lisätutkimuksilla ennen kuin tulosten siirtämistä kliiniseen päätöksentekoon voi ajatella, hän kertoo.

Jatkotutkimuksia aiheesta on jo aloitettu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Toistaiseksi ja varmaan aika pitkään tuosta tutkimustuloksesta on hyötyä ainoastaan vakuutusfirmoille. Voivat tuon testin perusteella valita ne ihmiset, joille ei myydä henkivakuutuksia. Toivottavasti tuota testiä ei aleta myymään ihmisille, aiheuttaa vaan turhaan huolta ja murhetta, kun noille tuloksille ei kuitenkaan voi mitään tehdä. Turhaa tutkimusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset tietävät parhaiten miten he voivat, hyvin vai huonosti, ei siinä tutkimuksia tarvita. Lisää rahanmenoa tietää tällaiset tutkimukset. Lääkäreille pitää vain keksiä tuloja, muuten täytyy mennä sosiaalihuollon kassalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi jospa tietäisivätkin... mutta todellisuus on jotain ihan toista. Peilikin tuntuu tämä päivänä valehtelevan, vaikka kiloja olis kymmeniä ylimäärin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä tällainen elinajan odotteen määrittäminen palvelee? Elinsiirrännäisen odottajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarpeetonta tutkimustietoa. Kartoittavat varmasti ihmisiä, joilta voi ottaa sisäelimet uuteen käyttöön elinsiirrännäisiä odottaville, maksaville sairaanhoidon asiakkaille. Tiedetään, että Hollanti on yksi maailman kyseisiä leikkauksia organisoiva maa Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa täällä ikuisesti tallustelee. Lähtö se on kaikilla edessä, eikä sen takia kannate mennä ennakkoon laukalle. Parempi ottaa tyynesti tosiasiat ja nauttia rentona meiningistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihmisen on parempi elää tietämättä lähestyvästä kuolemasta. Näitä merkkiaineita varmasti löytyy kyllä ikääntyneiltä 😁 yhdeltä jos toiselta.
Täsmähoitoa on sitten luvassa ainakin tutkituille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkkiaineita löytyy varmasti kaikilta niiltä, jotka käyvät ahkerasti terveysasemalla lääkärin tai hoitajan vastaanotolla, syövät lääkkeitä aivan turhaan. Parhaiten pysyy terveenä ja elinvoimaisena kun käy päivittäin kävelylenkillä ja huonolla ilmalla voimistelee sisällä nojatuolissa istuen tai sängyllä loikoillen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä sitten tehdään, jos merkkianetta lötyy niin pitääkö lähteä arkkuostoksille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata lähteä arkkua valikoimaan. Säteilytetty liha ei happane. Muistattehan kuinka mm. mausteet säteilytetään, ja ne kestävät ikuisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaali lääketieteen ja geeni- ja ympäristötekijät sekä yli- ja alihoitamisilmiö. Esimerkiksi elintavat ja puutos tautien muuntuminen ylivarastoksi ja ylivaraston purku aiheuttaa puutostaudin , kuten liian korkea kolesteroli joka aiheuttaa jalka-, keuhko- , aivo- ja sydäntukoksia voi olla 1970-90 luvun korkeina pidettyjen lukujen aiheuttamaa muutaman % riskiä lievempänä kuin liian matala mikä aiheuttaa ensin hiusten ja ihon ongelmia ja sitten sisäelin progerian eli ennenaikaisen vanhenemisen ja elämän laadun laskua. Preventiivinen paradoksi vähäisen ja korkean tason alkoholinkäytöstä ja seurauksista, voi säästää tukoksista tai aiheuttaa Korsakoffin syndroomaa. Myös eri väristen hoito ja sijoitus voi vaikuttaa merkittävästi kohteen toteutuneesta elämänlaadun muutoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Jos lääkärillä on heikko kognitio, on luonnollisestikin syytä pitäytyä antamasta hänelle neuvoja ilman lisätutkimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman ensimmäistäkään verikoetta voidaan lähes 100% varmuudella sanoa, että tulet kuolemaan jostain syystä seuraava 100 vuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se kuolema koko ajan lähestyy. Turha sen ajankohtaa on monta vuotta etukäteen tietää ja murehtia. Tulee sitten, kun tulee. Ei tänne kukaan ole jäänyt ikuisesti notkumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep. Niin kauan kuin veri kiertää, kuolema lähestyy koko ajan. Sitten kun veri ei enää kierrä, on kuolema ja tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaanhan olla vaan niiden kuolemanennustamisien kanssa. Kaikkea ei tarvitse tietää se lisää tuskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
48
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
24
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
23
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image