Oulu

Tutkijat löysivät verestä 14 merk­kiai­net­ta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä ter­vey­den­huol­toa"

Tutkimuksessa etsittiin noin 44 000 eurooppalaisen verestä elinajanodotteeseen liittyviä merkkiaineita. KUVA: Jussi Leinonen
Oulu 21.8.2019 12:32
Iida Ahonen

Oulun yliopiston tutkijat ovat olleet mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa on löydetty verestä aineenvaihdunnan merkkiaineita, jotka kertovat riskistä menehtyä seuraavien 5–10 vuoden aikana.

Tutkijat etsivät yli 44 000 eurooppalaisen henkilön verestä perusväestön elinajanodotteeseen liittyviä merkkiaineita. Tutkijat löysivät analyysissa 14 merkkiainetta, jotka kertovat menehtymisriskistä.

Nämä aineet ovat esimerkiksi aminohappojen tasoja, erilaisia kolesteroliarvoja, rasvahappotasapainon arvoja sekä tulehduksesta kertovia aineita.

Professori Johannes Kettunen Oulun yliopistosta sanoo verimittaukseen perustuvan menetelmän olevan ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa.

– Seuraava askel on tutkia, olisiko tästä merkkiaineinformaatiosta hyötyä tarkempaa seurantaa tarvitsevien ihmisten tunnistamiseksi. Esimerkiksi sydäntautipotilaat voisivat hyötyä tästä uudesta informaatiosta. Tällaista tietoa ei ole aiemmin ollut saatavilla.

Tutkimuksen johtaja, professori Eline Slagboom Leidenin yliopistosta Hollannista sanoo, ettei tulosten perusteella voida vielä kertoa tiettyjen sairauksien aiheuttamasta tai henkilötason menehtymisriskistä 5–10 vuoden sisällä.

– Emme osaa vielä sanoa, johtuuko heikentynyt hyvinvointi matala-asteisesta tulehduksesta, aineenvaihdunnan heikkenemisestä tai esimerkiksi kognition muutoksista. Emme tiedä vielä, miten kohonneeseen riskiin voidaan vaikuttaa, tai mitä neuvoja voi antaa, jos aineenvaihdunnan merkkiaineet osoittavat riskin olevan koholla.

Kysymykset pitää ratkaista lisätutkimuksilla ennen kuin tulosten siirtämistä kliiniseen päätöksentekoon voi ajatella, hän kertoo.

Jatkotutkimuksia aiheesta on jo aloitettu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Toistaiseksi ja varmaan aika pitkään tuosta tutkimustuloksesta on hyötyä ainoastaan vakuutusfirmoille. Voivat tuon testin perusteella valita ne ihmiset, joille ei myydä henkivakuutuksia. Toivottavasti tuota testiä ei aleta myymään ihmisille, aiheuttaa vaan turhaan huolta ja murhetta, kun noille tuloksille ei kuitenkaan voi mitään tehdä. Turhaa tutkimusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset tietävät parhaiten miten he voivat, hyvin vai huonosti, ei siinä tutkimuksia tarvita. Lisää rahanmenoa tietää tällaiset tutkimukset. Lääkäreille pitää vain keksiä tuloja, muuten täytyy mennä sosiaalihuollon kassalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi jospa tietäisivätkin... mutta todellisuus on jotain ihan toista. Peilikin tuntuu tämä päivänä valehtelevan, vaikka kiloja olis kymmeniä ylimäärin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä tällainen elinajan odotteen määrittäminen palvelee? Elinsiirrännäisen odottajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarpeetonta tutkimustietoa. Kartoittavat varmasti ihmisiä, joilta voi ottaa sisäelimet uuteen käyttöön elinsiirrännäisiä odottaville, maksaville sairaanhoidon asiakkaille. Tiedetään, että Hollanti on yksi maailman kyseisiä leikkauksia organisoiva maa Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukapa täällä ikuisesti tallustelee. Lähtö se on kaikilla edessä, eikä sen takia kannate mennä ennakkoon laukalle. Parempi ottaa tyynesti tosiasiat ja nauttia rentona meiningistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihmisen on parempi elää tietämättä lähestyvästä kuolemasta. Näitä merkkiaineita varmasti löytyy kyllä ikääntyneiltä 😁 yhdeltä jos toiselta.
Täsmähoitoa on sitten luvassa ainakin tutkituille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merkkiaineita löytyy varmasti kaikilta niiltä, jotka käyvät ahkerasti terveysasemalla lääkärin tai hoitajan vastaanotolla, syövät lääkkeitä aivan turhaan. Parhaiten pysyy terveenä ja elinvoimaisena kun käy päivittäin kävelylenkillä ja huonolla ilmalla voimistelee sisällä nojatuolissa istuen tai sängyllä loikoillen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä sitten tehdään, jos merkkianetta lötyy niin pitääkö lähteä arkkuostoksille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata lähteä arkkua valikoimaan. Säteilytetty liha ei happane. Muistattehan kuinka mm. mausteet säteilytetään, ja ne kestävät ikuisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaali lääketieteen ja geeni- ja ympäristötekijät sekä yli- ja alihoitamisilmiö. Esimerkiksi elintavat ja puutos tautien muuntuminen ylivarastoksi ja ylivaraston purku aiheuttaa puutostaudin , kuten liian korkea kolesteroli joka aiheuttaa jalka-, keuhko- , aivo- ja sydäntukoksia voi olla 1970-90 luvun korkeina pidettyjen lukujen aiheuttamaa muutaman % riskiä lievempänä kuin liian matala mikä aiheuttaa ensin hiusten ja ihon ongelmia ja sitten sisäelin progerian eli ennenaikaisen vanhenemisen ja elämän laadun laskua. Preventiivinen paradoksi vähäisen ja korkean tason alkoholinkäytöstä ja seurauksista, voi säästää tukoksista tai aiheuttaa Korsakoffin syndroomaa. Myös eri väristen hoito ja sijoitus voi vaikuttaa merkittävästi kohteen toteutuneesta elämänlaadun muutoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Jos lääkärillä on heikko kognitio, on luonnollisestikin syytä pitäytyä antamasta hänelle neuvoja ilman lisätutkimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman ensimmäistäkään verikoetta voidaan lähes 100% varmuudella sanoa, että tulet kuolemaan jostain syystä seuraava 100 vuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se kuolema koko ajan lähestyy. Turha sen ajankohtaa on monta vuotta etukäteen tietää ja murehtia. Tulee sitten, kun tulee. Ei tänne kukaan ole jäänyt ikuisesti notkumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep. Niin kauan kuin veri kiertää, kuolema lähestyy koko ajan. Sitten kun veri ei enää kierrä, on kuolema ja tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaanhan olla vaan niiden kuolemanennustamisien kanssa. Kaikkea ei tarvitse tietää se lisää tuskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
117
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
27
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image