Oulu

Tur­va­pai­kan­ha­ki­jat valittivat saamastaan ruuasta Oulussa – katso esimerkki ruokalistasta

Keskiviikkona noin 70 turvapaikanhakijaa marssi Oulun poliisilaitokselle. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 1.10.2015 12:23 | Päivitetty 1.10.2015 12:24
Johanna Juupaluoma

Keskiviikkona noin 70 turvapaikanhakijaa marssi Oulun poliisilaitokselle. Turvapaikanhakijat olivat tyytymättömiä hätämajoituskeskuksessa saamaansa ruokaan ja majoitusolosuhteisiin. He esittelivät muun muassa lautasta, jolla on pelkkää riisiä.

Hätämajoitusyksikköä muonittavan Oulun Serviisin ja SPR:n yhdessä suunnittelema ruokalista näyttää tältä viikolta kuitenkin joltain muulta kuin pelkältä riisiltä. Tänään päivällisellä on tarjolla muun muassa jauhelihakasviskastiketta, riisiä ja kaali-ananassalaattia.

Oulun Serviisin johtajan Riitta Lappalaisen mukaan ruokalistoissa on otettu jo nyt huomioon erilaiset ruokakulttuurit ja ruoka-aineita muokataan jatkuvasti turvapaikanhakijoiden tarpeiden mukaan. Ruokalistan perustana on Suomen kouluruokailun ohjeistukset.

Maahanmuuttoviraston mukaan maahanmuuttajille ei ole omaa ruokaohjeistusta.

– Ruokalistasta on otettu esimerkiksi puurot pois, sillä turvapaikanhakijat eivät ole tottuneet syömään suomalaisia puuroja. Lisäksi suomalaiset juurekset eivät välttämättä innosta, vaan sitten on täytynyt hakea esimerkiksi kesäkurpitsaa. Olemme joutuneet jumppaamaan ruokalistan kanssa, sanoo Lappalainen.

Hänen mukaansa turvapaikanhakijoille ovat erityisesti maistuneet kala, naudanliha ja broileri.

Hiukkavaaran hätämajoitusyksikön apulaisjohtaja Janne Salmivaaran mukaan tämänaamuinen aamupala on sujunut rauhallisissa merkeissä. Vielä aamupalalla on ollut tarjolla ruishiutalepuuroa, mutta myös hedelmiä ja leipää lisukkeineen.

– Pidämme tulkatun keskustelutilaisuuden, jossa selvitämme mitä on tapahtunut ja käymme läpi ruokapalvelutoiminnan perusteet, Salmivaara toteaa.

Oulun Serviisin esimerkkiruokalista tältä viikolta:

Aamupala: mustikkakeitto, hedelmäjugurtti ja kananmuna.
Lounas: lihakastike, riisi, tuorekurkkuviipale ja juustoviipale. Kasvislounas. purjoperunasosekeitto linsseillä.
Päivällinen: kirjolohipennepasta
Iltapala: viili, leikkele ja tuorepala
Kaikilla aterioilla on tarjolla leipää ja juomaa

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Oi että olis luksusta! Meillä mies tienaa kohtuullisen hyvin ja itse jonkin verran mutta ei ole puhettakaan että vois alkaa tuollaisesta valittamaan. Itse kun kaupassa käy niin ei puhettakaan että raskisi ostaa naudanlihaa, esim palapaistia kyllä se on possua jota on pakko ostaa että pärjää ruuissa koko kuukauden. Ja toinen on kala, muistan kun tulot olivat huonommat niin oli luksusta saada ostaa sitä kalaa kerran kuussa! He tulevat tänne pakoon huonoja oloja kotimaassaan, mutta ehkä tuosta mielenosoituksesta päätellen heillä olisi paremmat oltavat juuri siellä kotimaassa! Kyllä pistää vihaksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse te olette tuonne valinneet nuo päättäjät katsokaa peiliin ja miettikää mitä voitte tehdä yhdessä suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tainnut syödä noin hyvin viimeksi silloin kun asuin vanhempieni luona!! Onhan tuo ruoka toki erilaista mihin pakolaiset ovat tottuneet. Niin se vaan menee että pa*ka ruoka lannistaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja maitoa, jota ei pohjois Euroopan ulkopuolella juuri aikuisten vatsa kestä on vähän joka ruuassa... Se maidon eli laktoosin kesto on meillä oleva geenimutaatio. Ei ole tullut ruokalistan laatijalle mieleen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kunpa saisinkin aamiaiseksi mustikkakeittoa JA jogurttia JA kananmunaa. Huh huh millaista luksusta, kyllä pelkkään halvinpaan ruisleipään on tyytyminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syövät huomattavasti paremmin kuin minä. Valitus kuitenkin osoittaa, että Suomessa kannattaa valittaa joukolla, eikä tyytyä oloihinsa ja syrjäytyä hiljaa yksinänsä yhteiskunnasta. Nyt kun vierailta mailta asti on tultu ja näytetty esimerkkiä, tehkää sama perässä kaikki Suomen koululaiset ja vanhukset ja työttömät ja kaikki, jotka ylipäätään olette tyytymättömiä ruokaanne ja oloihinne Suomessa. Osoitteen tiedätte, minne kokoontua, paikallisen poliisiaseman pihalle. Esimerkki osoittaa, ettei mielenosoitukseen tarvitse edes kysyä lupaa, hetken päähänpisto riittää, ja yhteentulemistanne turvataan poliisisaattueella. Saatte medianäkyvyyttä ja jo seuraavana päivänä ruokalistaanne ja olojanne parannetaan toiveittenne mukaisiksi. Minut voi lukea joukosta pois, minua yhteiskunnan kuri on jo sen verran purrut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole paljon itsestä kiinni mitä viittii ruoaksi tehä. Listalla ei ollut mitään kallista mihin pitkäaikaistyöttömän 470€ elämiseen tarkoitetulla rahalla, joka jää vuokran ja pakollisten maksujen jälkeen käteen, saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syrjäytymisen myötä tulee ongelmia, joita ei edes normityötön ymmärrä saatika työssäkäyvä. Omaa tarinaani en jaksa enkä aio selittää, mutta mitä ruoanlaittoon tulee, omalta kohdaltani yksinelävänä ja syrjäytyneenä pitkäaikaistyöttömänä tiedän sanoa, että maittava ja monipuolinen ja ravitseva ruokalista ei kuulu elämääni, vaikka haluaisinkin. Toivoa silti on, että muutos sen(kin) suhteen on elämässä vielä mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ei taida sinulla kokemusta olla mitä jää käteen laskujen jälkeen tai sitten olet saanut jotain ihme tukia. Itse kun olin työtön niin ei ollut puhettakaan että olisi raskinut hedelmiä tai vihanneksia ostaa että jäi edes siihen pottupussiin ja lihaan rahaa KOKO kuukaudeksi. Oikeestaan loppukuu oltiinkin yleensä syömättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä muutan pakolaiseksi Hiukkavaaraan kanssa kun siellä saa noin hyvää ruokaa ilmaiseksi joka päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muista myös sitten ettet saa kuin alle 100€/kk rahaa ja töitä et saa tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa hän pääsee ihan rikastamaan kun ite ei tarvii maksaa ruuasta eikä asumisesta! ;D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän tuollaisen summan sait? Vasta oli uutinen jossa oli kyllä vähän eri summat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhasta valittavat, eihän alakouluissakaan pienille koululaisille tarjoilla tuollaisia ruokia ( ei aamupalaa, lounas yleensä jotain makaronia, välipala on pala porkkanaa) . Kyllä alkaa olla niin keksittyä tuo touhu. Töihin kaikki ruokansa ansaitsemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamupala: Leipäpala ja lasi teetä. Päivällinen: Punaisella -50% hintalapulla joku valmisruoka,leipäpala ja lasi kraanavettä. Iltapala: Pala leipää ja sokerikorppu ja lasi teetä joskus mukaan jugurtti jos on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heidän täytyy sopeutua tai lähteä etsimään onneaan muualta. Sanontahan on, että maassa maan tavalla tai maasta pois. Heille täytyy kertoa, että parempaa ei täällä pystytä tarjoamaan. Ota tai jätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä pienipalkkainen työntekijä en pysty tarjoamaan kuin yhden lämpimän aterian perheelleni. Kuinka suomalaisena pääsisin osallistumaan tähän ruokatarjontaan. Myös rahalle olisi tarvetta, kun lapsi ei saa mistään mitään rahaa. Entinen oppilaitos ja Kela pomputtelevat luukulta toiselle. Voisiko olla pakolaisena omassa maassa, kun yhteiskunta ei meitäkään auta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikää ja mietitään mitä meidän kotona asuvat huonokuntoiset vanhukset saavat ruokahuollon toimesta? Yhden aterian, josta puuttuu leipä. Juhlapyhien aikaan kotiin toimitetaan ruoka pakasteena. Siitäpä sitten itse lämmittelet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt viimeistään Oulun serviisin pitää paneutua ruoan laatuun. Muistan, kun nyt jo aikuinen tyttäreni, valitti peruskoulun ruoasta, ei mitään makua, vetistä ja perunat kumipalloja. Onko tosiaan koulu- ja päiväkoti ruokailuun niin vähän rahaa käytössä, ettei ole vara käyttää mausteita eikä esim. kermaa. Meidän lapset ovat syöneet vuosia vetistä ja ei miltään maistuvaa ruokaa!! Eikö tulevaan sukupolveen kannata satsata. Herätkää jo viimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aaamupala: 2 leipää ja kahvi. Päivällinen: makaroonilaatikko (tarjous) ja vettä perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image