Oulu

Tur­kan­saa­res­sa ei ole tänä vuonna lainkaan jou­lu­ta­pah­tu­mia, tervahauta vei ison siivun budjetista

Turkansaaren joulutapahtumat on peruttu tältä vuodelta. Arkistokuva. KUVA: Marjatta Savolainen
Oulu 16.11.2017 16:52
Eija Mikkonen

Turkansaaren ulkomuseossa Oulussa ei tänä vuonna järjestetä lainkaan joulutapahtumia. Suositussa maalaisjoulutapahtumassa oli viime vuonna 2 500 kävijää.

Lisäksi Turkansaaressa järjestettiin pienempiä adventtitapahtumia.

Turkansaaren ulkomuseon intendentti Patrik Franzén kertoo syyksi resurssipulan. 

– Tänä vuonna saatiin tervanpoltto liikkeelle. Tervahaudan tekeminen on aikamoinen ponnistus. Vaakakupissa oli kaksi merkittävää tapahtumaa, eivätkä varat ja henkilöstöresurssit riittäneet näiden kahden tapahtuman tekemiseen.

Franzénin mukaan tervahaudan tekemiseen meni viidennes Turkansaaren tämän vuoden käyttöbudjetista.

– Toivomus on, että ensi vuonna saataisiin taas joulutapahtuma, koska se on hyvin toivottu ja suosittu.

Franzén muistuttaa, että Oulunsalossa järjestetään tänäkin vuonna suuri joulutapahtuma marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Viime vuonna tapahtumassa kävi 6000 henkilöä. 

Tapahtuma levittäytyy Oulunsalon Kotiseutumuseon pihapiiriin ja kirkon ympäristöön. Tapahtumassa on markkinat, musiikkia ja muuta koko perheen ohjelmaa. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

kyllä sieltä kaupungilta rahaa löytyy sen verran että tuommoinen jouluteeman pystyy tekemään jätetään uudenvuoden vastaan otto pois kaupungin talolta jo sillä rahalla tekee hienon jouluteeman turkansaareen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla ei ole kotia, pääsisinkö asumaan Turkansaaren taloon, eläisin hiljaa ja vaatimattomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulo ja menotalous julkiseksi,niin kyllä se siitä.
Hyvä kunnallisvaaliteema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No toivottavasti niitä puita siihen tervahautaan ei ostettu huoltoasemalta. Mietin vaan niinkuin moni muukin etteikö ole laskettu mihin rahat riittää ja mihin ei

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikait tervanpoltto ole niin huono homma etteikö siitä euroja saa. Oikea hautatervalitra maksaa siinä parikymppiä litralta. Ei kummoinen Tervahauta tarvi olla ku satalitraa saa tervaa. Ja oikea hautaterva menee varmasti kaupaksi. Taitaa Turkansaaren kulttuuritekijät vain puuttua. Talokoolaisia ei taho enää löytyä, jokainen on käsi ojossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa oikein tolkkua jutusta. Intendentti Franzén kertoo, että "Vaakakupissa oli kaksi merkittävää tapahtumaa, eivätkä varat ja henkilöstöresurssit riittäneet näiden kahden tapahtuman tekemiseen. Franzénin mukaan tervahaudan tekemiseen meni viidennes Turkansaaren tämän vuoden käyttöbudjetista."

Siis viidesosa rahoista meni tervahautaan eli joulutapahtumalle ei jäänyt yhtään rahaa? Eikö Turkansaaren intendentti tai muu museon rahoista vastuussa oleva taho (Oulun kaupunki / museota ylläpitävä säätiö/yhdistys?) ymmärrä toimia oikein, jotta rahat riittäisivät? Eikö ole tehty toimintasuunnitelmaa ja jaettu rahoja sen toteuttamisen mukaisesti vuoden aikana?

Edelleenkin muuten Turkansaaren nettisivulla kerrotaan, että yksi vuoden päätapahtumista on maalaisjoulu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs nyt Oulun meno alkaakin mennä jo juluki jumalattomaksi. Turkansaaren kirkon ovat esi-isämme itse pystyttäneet saarelle 1694. Olemme saaneet hiljentyä joulun odotukseen Turkansaaren ulkomuseon väen jouluolkien tuoksuisessa, tunnelmallisessa pikkukirkossa oikeiden kynttilöiden hämyisessa valossa muistellen isoiso- ja omia isovanhempiamme sekä Oulujokivarren monien suurperheidemme vuosisatojen kulkua. Aidosti rauhoittua joulun ja sen oikean sanoman kuuloon. Emmekö enää? Odotamme ainakin Oulujoen seurakunnan järjestävän tutun adventtikirkon, vaikka sitten kolkon kylmänä, kyllähän vieressä istuvien hengitys lämmittää jonkin verran. Tuodaan vaikka omat lyhdyt ja kynttilät mukanamme, mutta rauhan sanomaa kaikille kannattaa juuri nyt jakaa tässä perinteikkäässä Jumalan rukoushuoneessa. Kävikös uudelle intedentille niin köpelösti, että tuliko hassattua yli budjetin jo kahdella ensimmäisellä kvarttaalilla järjestellessä YLEn kanssa Suomi-100 Hula-hulaa.... vai miksi nyt syytelläänkin tervanpolton liikahinnakkuutta? Talakoilla ja innostuneiiden vapaaehtoisten kanssa niitä aikaisemmin rustattiin. Tervahan oli hyvinvoinnin varmin takaaja aikoinaan.
Ainakin koululaisille on kyettävä järjestämään oppilaiden suurella ilolla odottamat maalaisjoulun tapahtumat. Johan on aikoihin eletty, kun mihinkään ei muka riitä varat, vaikka vierailijat työntyisivät melkein väkisin Turkansaaren ulkomuseon asiakkaiksi!
Miettikääpäs siellä Luupissa, että kuinka hyviä ja odotettuja nämä vuosia järjestetyt, takuu varmat tapahtumat ovat = siksipä varmasti säilyttämisen arvoisia!
Turkansaaren alueen turvallisuuden takia on tärkeintä, että laajemminkin alueen lapset ja varsinkin nuoret tuntevat alueen omakseen, jolloin se on säästynyt ilkivallalta. Jos heillekin meidän aikuisten tavoin tulee tunne, ettei sitä arvosta Luupin päättäjät eikä lumella näy tuttuja auton ja jalanjälkiäkään, niin lumikelkoin ja muilla `pärrillä´onajattelemattomuuksissan turhan helppoa käydä vähän huseeraamassa autiossako saaressa!
Nythän kaikki tietävät, että siellä asuvat koko talven talli- mylly- riihi- sauna- tupa- tukkikämppä ja vielä kirkkotonttu, jotka kaikki yhdessä huolehtivat luonnon eläimien kanssa koko museosaaresta. Tämä ei ole mitään lastensatua, vaan näi olemme uskoneet jo vuosikymmeniä; eri sukupolvissa! Eipäs kannata mennä särkemään jonnin joutavilla budjettihöpötyksillä Turkansaaren joulurauhaa ja uhmata tulevaisuutta. Tehdään vaikka yhessä tuttu, jonivaikutteinen maalaisjoulu, niin ei kukaan hoksaa tai edes voi uhmata asumattoman, puurakenteisten aarteiden talvirauhaa. Ajatelkaapas vakavasti asiaa ja tekojen seurauksia.
Ei kaikki tässä maailmassa ole vain ihmisten hömppäviihdyttämistä, vaan useiden vierailujen kautta tuttuun paikkaan sitouduttuaan ei sille voi tehdä ilkivaltaakaan, edes ajattelemattomuuksissakaan! Saaren tontuthan sen ainakin näkisivät eikä tulisi yöunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun ja perheemme joulun odotus alkoi Turkansaaren adventtikirkossa. Mitä nyt? Näin toimitaan "kulttuurikaupunki" nimeltä Oulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tonttuilut ja joulut on jo vanhanaikaista hömppää! Ei ihmiset jouda tollaseen kun pitää somettaa sormet ruvella ja katsella tositeeveesontaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Eikö tämä ole selvää mihin pyritään. Poikia ei saa sanoa enää pojiksi, isät on läheisiä, kirkkopyhät lopetetaan, kaikesta sukupuolineutraalia ja ateistista.

Lopputulos länsimaisen yhteiskunnan alasajo uutta maailmanjärjestystä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimiiko Oululla enää edes laskupää siis aivot, osaisitteko asettaa jonkinmoisen pääsymaksun tai peräti kerätä kirkossa kolehdin! Päättäjillä itsellään on jatkuvissa kekkereissä ne lohivoileivät, onko Oulun budjetti mennyt noin nollille ettei joulutoria, ei turkansaaren maalaisjoulua...? Vai menikö roposet näihin Pehkolanlammen lohisoppan ahmimis-kisailuihin? Vai mihin ne rahat haaskataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttu ei kertonut paljonko joulutapahtuman järjestäminen olisi maksanut? Sattuuko joku tietämään kun toimittelijalta unohtui kysyä aika oleellinen kysymys? Euromäärästä saisi vähän ymmärrystä minkä mittakaavan puutteesta on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image