Oulu

Tuore väi­tös­tut­ki­mus: Rannemurtumat yleistyneet etenkin iäkkäillä naisilla – liukkaat talvikelit nostavat riskiä jopa 2,5-kertaiseksi

KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 22.11.2019 14:01
Heidi Peltonen

Rannemurtumat ovat yleistyneet Suomessa ja niiden riski kasvaa liukkailla talvikeleillä jopa 2,5-kertaiseksi. Asia käy ilmi tuoreesta väitöstutkimuksesta. 

Tutkimuksen mukaan eritoten iäkkäiden naisten rannemurtumat ovat yleistyneet. Usein murtuma saadaan kaatumisen seurauksena. Suomalaisilla aikuisilla todetaan vuosittain noin 12 000 rannemurtumaa.

Lääketieteen lisensiaatti Kai Sirniön tekemässä väitöstutkimuksessa selvitettiin rannemurtumien ilmaantuvuutta vuosien 1981-2008 välillä. Tuona aikana murtumien ilmaantuvuus lisääntyi etenkin yli 70-vuotiaiden naisten keskuudessa. 

Väitöstutkimuksen mukaan rannemurtuma on tyypillinen luun haurastumiseen liittyvä murtuma, joka tulee usein kaatumisen seurauksena. Murtumatyyppi on hyvin yleinen murtumatyyppi etenkin yli 60-vuotiailla, liikunnallisesti aktiivisilla naisilla. 

Tutkimus hyödynsi Ilmatieteen laitoksen kelimallia, jonka avulla todettiin, että liukkaalla talvikelillä rannemurtuman riski kasvoi normaaleihin keliolosuhteisiin verrattuna. Selkeää vuodenaikavaihtelua oli havaittavissa etenkin kaatumistapaturmien aiheuttamissa rannemurtumissa. 

Tutkimuksessa verrattiin myös rannemurtumien hoidon tuloksia 50-vuotiailla tai sitä vanhemmilla rannemurtumapotilailla. Suurin osa rannemurtumista hoidetaan kipsillä, mutta osassa tapauksissa harkitaan leikkaushoitoa, kuten levykiinnitystä. 

– Tutkimus osoitti, että huonoasentoisen rannemurtuman hoidossa varhaisella levykiinnityksellä saavutetaan hieman paremmat hoitotulokset kipsihoitoon verrattuna. 
Levytyskomplikaatioiden riski oli 15 prosenttia, ja sitä lisäsivät leikkaajan vähäinen kokemus ja potilaan alle 40 vuoden ikä. 

Sirniö väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 29.11. 

MAINOS

Kommentoi

Tohtorin hatun saa nykyään kirjoittamalla väitöskirjan itsestäänselvyyksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

skeittareitten rannemurtumien yleisyys verattuna niihin jotka ei skeittaa? kai siitäkin sais tehtyä väitöksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitöstutkimus ilmeisesti kertoo senkin, kumpi ranne murtuu todennäköisimmin. Siinä toisessa on nimittäin käsilaukku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
102
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
86
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
73
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image