Oulu

Tuore Oulun yliopiston väi­tös­tut­ki­mus: Lääkehoidon ohjeista tai suosituksista poiketaan ikääntyneiden pit­kä­ai­kais­hoi­dos­sa

Oulu 26.9.2019 13:01
Heidi Peltonen

Ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa on yleistä lääkehoidon ohjeista ja suosituksista poikkeaminen, osoittaa tuore Oulun yliopistossa tehty väitöstutkimus.

Suurin osa tutkimukseen osallistuneista hoitajista arvioi toteuttavansa lääkehoitoa turvallisesti. Kuitenkin lähes puolet ilmoitti poikkeavansa ohjeista ja suosituksista lääkkeiden antamisessa ja lääkehoidon vaikutusten seurannassa ja arvioinnissa. 

Kolmannes tutkimukseen osallistuneista hoitajista arvioi, että he eivät aina valmistelleet lääkkeitä käyttökuntoon ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Tutkimuksen mukaan potilasturvallisuutta vaaransivat erityisesti lääkkeiden murskaaminen ja kapseleiden avaaminen. 

Suurin osa ikääntyneiden käyttämistä lääkkeistä on suun kautta annettavia lääkkeitä. Aiempien selvityksien mukaan jopa kolmanneksella ikääntyneistä pitkäaikaishoidon potilaista on vaikeuksia niellä lääkkeitä ja tämän vuoksi lääkemuotoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota, sillä läheskään kaikkia lääkkeitä ei voi puolittaa tai murskata. 

Lisäksi lääkehoidon kirjaamisessa esiintyi puutteita ja rutiininomaisia tarkistuksia ei aina tehty lääkehoidon eri vaiheissa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että mitä paremmin hoitaja koki hallitsevansa farmakologian, infektioiden torjunnan ja lääkelaskennan, sitä paremmin hän myös näytti toteuttavan lääkehoitoa.

Myös hoitajan iällä oli vaikutusta, sillä tutkimuksen mukaan vanhemmat hoitajat noudattivat nuoria hoitajia huolellisemmin lääkehoidon ohjeita ja suosituksia. 

Tutkimukseen osallistui yhteensä lähes 500 hoitotyön ammattilaista, jotka työskentelevät kunnallisissa ikääntyneiden pitkäaikaishoidon yksiköissä.

Tulokset selviävät terveystieteiden maisteri Markus Karttusen väitöskirjatutkimuksesta, jonka tavoite on tunnistaa lääkehoidon turvallisten toteuttamisen haasteita. Tutkimuksen tuloksia voivat hyödyntää terveydenhuollon toimintayksiköt, oppilaitokset ja korkeakoulut.

Karttunen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 4. lokakuuta.

 

 

 

 

Väitös: Ikääntyneiden lääkehoidon turvallisuudessa puutteita
26.9.2019 12:05:00 | Oulun yliopisto
Lääkehoidon ohjeista ja suosituksista poikkeaminen on yleistä ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa, osoittaa tuore väitöstutkimus.

TtM Markus Karttunen tarkasteli väitöskirjassaan lääkehoidon toteutumista hoitohenkilökunnalle suunnatun kyselyn avulla. Tavoitteena on tunnistaa lääkehoidon turvallisen toteuttamisen haasteita hoitotyössä.
Vaikka suurin osa tutkimukseen osallistuneista hoitajista arvioi toteuttavansa lääkehoitoa turvallisesti, lähes puolet ilmoitti poikkeavansa ohjeista ja suosituksista lääkkeiden antamisessa sekä lääkehoidon vaikutusten seurannassa ja arvioinnissa.
Kolmannes hoitajista arvioi, että he eivät aina valmistelleet lääkkeitä käyttökuntoon ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Potilasturvallisuutta vaaransivat erityisesti lääkkeiden murskaaminen ja kapseleiden avaaminen. Myös lääkehoidon kirjaamisessa esiintyi puutteita.
Rutiininomaisia tarkistuksia ei aina tehty lääkehoidon prosessin eri vaiheissa. Potilaan osallistaminen lääkehoidon prosessiin ei hoitajien arvioiden mukaan myöskään aina toteutunut.
Lääkehoidon aseptiikka toteutui tulosten mukaan kuitenkin hyvin.
Hoitajan kokemus omasta osaamisestaan vaikutti lääkehoitoon, sillä mitä paremmin hoitaja koki hallitsevansa farmakologian, infektioiden torjunnan ja lääkelaskennan, sitä paremmin hän myös näytti toteuttavan lääkehoitoa.
Myös hoitajan iällä oli vaikutusta, nimittäin vanhemmat hoitajat noudattivat nuoria hoitajia huolellisemmin lääkehoidon ohjeita ja suosituksia.
Tutkimukseen osallistui lähes 500 lääkehoitoa työssään toteuttavaa hoitotyön ammattilaista, jotka työskentelivät kunnallisissa ikääntyneiden pitkäaikaishoidon yksiköissä.
”Lääkehoito on tärkeä, mutta samalla haastava osa ikääntyneiden hoitotyötä”, Karttunen sanoo. ”Esimerkiksi lääkkeiden vaikutusten arvioiminen ja haittavaikutusten tunnistaminen vaikeutuvat elimistön ikääntyessä ja sairauksien lisääntyessä.”
Suurin osa ikääntyneiden käyttämistä lääkkeistä on suun kautta annosteltavia valmisteita, mutta aiempien selvitysten mukaan jopa kolmanneksella ikääntyneistä pitkäaikaishoidon potilaista on vaikeuksia niellä lääkkeitä. Näin ollen lääkemuotoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota, sillä läheskään kaikki lääkkeet eivät sovellu puolitettavaksi tai murskattavaksi.
Jotta lääkehoito olisi turvallista ja tehokasta, tulee se toteuttaa ohjeita ja suosituksia noudattaen. Myös lääkkeiden vaikutuksia tulee seurata jatkuvasti yhteistyössä potilaan tai omaisten kanssa.
Terveydenhuollon toimintayksiköt voivat hyödyntää väitöskirjassa tuotettua tietoa lääkehoitoprosessien kehittämisessä, hoitohenkilöstön osaamisen vahvistamisessa ja asenteisiin vaikuttamisessa. Tiedosta on hyötyä myös oppilaitoksille ja korkeakouluille lääkehoidon perus- ja täydennyskoulutusten suunnittelussa.
---
Terveystieteiden maisteri Markus Karttunen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 4.10.2019. Hoitotieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: Safe medication administration in long-term elderly care assessed by nursing staff (Lääkehoidon turvallinen toteuttaminen ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa hoitohenkilöstön arvioimana). Vastaväittäjänä toimii dosentti Päivi Kankkunen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena dosentti Satu Elo Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla, Leena Palotie -salissa 101A (Aapistie 5A) klo 12.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Myös hoitajan iällä oli vaikutusta, sillä tutkimuksen mukaan vanhemmat hoitajat noudattivat nuoria hoitajia huolellisemmin lääkehoidon ohjeita ja suosituksia. "
Paitsi että vanhemmilla hoitajilla on enemmän kokemusta, niin syy voi johtua myos siitä, että silloin kun nuo "vanhemmat" hoitajat opiskelivat, niin heillä oli oikeaa lähiopetusta, ja harjoittelukin tehtiin niinkuin piti. He sentään pääsivät harjoitteluun. Nykyiset hoitajaopiskelijat valittavat, että aika paljon jää opinnot oman onnen nojaan, etäopiskeluksi ja netistä kaivamiseen. Opiskeluun kuuluva harjoittelupaikka jää monella saamatta. Sitten meillä valmistuu hoitajia vajavaisilla tiedoilla. Heidän pitää kuitenki selvityä tyostään päivittäin. Eivät he ilkeyttään vedä mutkia suoraksi ja sävellä omiaan kun pitää antaa lääkkeitä. Tekevät niinkuin parhaaksi ajattelevat vaikkei se nyt ihan sääntojen mukaan menekään. Potilaat siitä kärsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me kaikki aikuiset halutaan osallistua tähän keskusteluun, tottakai.
Ihan kun kysymme maalaisjärjellä, seuraten ulkomaitten tapahtumia:
Miksi vanhukset myrkytetään kemialla?
Mikä antaa lääkäreille luvan määrätä "duureja", "mollin" päälle?
Sellaista jo ihmiskorvakin kavahtaa.
Mielestäni ikäihmisille pitää marihuana vapauttaa!! ... mielummin kaikille!
Kuolemaan päin olemme kaikki menossa, ikäihmiset ja mopoautoilijat ensin.
Miksi senioreitten pitäisi olla kemiallisessa koomassa, töksöttää puoliunessa?
OK...nyt sitten odotamme kokainihimoisten "Konservatiivisten Pervo Kaapujen" vastinetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkään olen odottanut, milloin lääkefirmoille menee viesti lääkkeiden koosta. Kyllä muillekin vanhemmille ihmisille tuottaa vaikeuksia niellä suuria kapseleita. Mikään ei estä niiden muuttamista pienemmiksi. Ihmisen vanhetessa lääkärit pienentävät lääkeannoksia. Viitaten ed. olevaan kommenttiin, uskon sen kirjoittajan olevan turhautunut vallitseviin käytänteisiin, kun näyttää kehitys tässä asiassa olevan liian hidasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image