Oulu

Tuore ou­lu­lais­tut­ki­mus: Säännöllinen liikunta näkyy jo nuorten sy­dän­ter­vey­des­sä, myös kevyestä liikunnasta hyötyä

Kevyestäkin liikunnasta on hyötyä sydänterveyden kannalta. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 17.10.2019 6:42
Heidi Peltonen

Jo kevyt fyysinen aktiivisuus hyödyttää nuorten miesten sydänterveyttä. Asia käy ilmi tuoreesta Oulun yliopiston tutkimuksesta, joka tehtiin osana yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan MOPO-hanketta. 

Kevyenkin liikunnan hyödyt näkyivät sydämen sykevaihtelussa, joka oli suurempaa paljon liikkuvilla riippumatta henkilön painoindeksistä. Tutkimuksen mukaan liikunta oli sykevaihtelun selittävä tekijä. 

– On tiedetty, että säännöllinen kestävyystyyppinen harjoittelu on eduksi sydänterveydelle. Nyt tiedetään siis myös, että kevytkin liikunta näkyy sydämen terveydessä jo nuorilla. Toivottavasti tällaiset tutkimustulokset kannustavat myös vähiten liikkuvia nuoria aloittamaan liikunnan harrastamisen”, kommentoi tutkija Jaakko Tornberg.

Sykevaihtelu kuvaa sydämen automaattista säätelyä mittaamalla lyönnistä toiseen tapahtuvaa vaihtelua sykevälissä. Vagaalinen sykevaihtelu eli korkea parasympaattisesta säätelystä syntyvä sykevaihtelu on yhteydessä hyvään sydämen autonomiseen säätelyyn, terveyteen, fyysiseen kuntoon sekä kehonkoostumukseen. 

Aiemmin korkean intensiteetin fyysisen aktiivisuuden on osoitettu olevan yhteydessä vagaaliseen sykevaihteluun. Eritoten säännöllisen kestävyysliikunnan on todettu aiemmissa tutkimuksissa laskevan leposykettä ja nostavan vagaalista sykevaihtelua levossa. 

Kutsunnanalaisia nuoria miehiä tutkittiin neljän vuoden ajan Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan kanssa. 

Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan toteuttamassa MOPO-hankkeessa tutkittiin 3395 kutsunnanalaista nuorta miestä. Miehet tutkittiin vuosina 2009-2013. 

Tutkittavat täyttivät laajan terveys- ja elintapakyselyn ja heiltä mitattiin kehonkoostumus, fyysinen kunto ja sydämen sykevaihtelu. Fyysistä aktiivisuutta arvioitiin neliportaisella aktiivisuudella. 

MAINOS

Kommentoi

Valittaen on todettava, että kaikesta liikunnasta huolimatta kuolema kohtaa yksilön 100 %:n varmuudella..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image