Oulu

Tuirassa aloitti yksityinen syö­mis­häi­riöyk­sik­kö: "Oulussa on ollut ongelmana se, että täällä ei ole välimuodon palvelua"

Kuntoutujat syövät hoitajien tukemana aamupalan, lounaan ja välipalan ravitsemuskuntoutuksen keittiössä. Lääketieteellinen johtaja Virva Sankalan lisäksi töissä on kahdeksan osa-aikaista työntekijää.
Oulu 8.11.2019 13:34
Greta Virranniemi

Oulun Tuirassa avattiin yksityinen syömishäiriöihin erikoistunut yksikkö marraskuun alussa. Yksikön lääketieteellisen johtajan Virva Sankalan mukaan kaupungista ei aiemmin löytynyt yhtä laajaa vastaavaa toimintaa.

Oulussa toimi aiemmin Oulun syömishäiriöklinikka, joka oli käytännössä nuorisopsykiatri Sankalan toiminimi. Nyt klinikan toiminta on siirtynyt Mediferro Oy:lle, työntekijöiden määrä on lisääntynyt ja palvelut laajenevat, Sankala kertoo.

Syömishäiriöyksikön tavoitteena on aloittaa ravitsemuskuntoutus, jota järjestetään arkisin kello 8.30–15. Sankalan mukaan ravitsemuskuntoutukseen on valmiudet, jos potilaita tulee.

– Oulussa on ollut ongelmana se, että täällä ei ole välimuodon palvelua, kymmenisen vuotta OYSissa syömishäiriötyöryhmässä toiminut Sankala perustelee yksikön avaamista.

– On poliklinikkakäyntejä kerran viikossa, mutta jos tarvitsee tiiviimpää hoitoa, ainoa vaihtoehto on ollut suljettu psykiatrinen osasto. Toivon, että siihen tulisi muutos. Kaikki eivät tarvitse ympärivuorokautista osastohoitoa.

Syömishäiriöyksikössä toimii Sankalan lisäksi kahdeksan osa-aikaista työntekijää: psykologi, psykiatri, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti, kaksi sairaanhoitajaa ja kaksi lähihoitajaa. 

Ravitsemuskuntoutusta varten kävijä tarvitsee maksusitoumuksen kunnasta tai OYSilta. 

Yksikössä voi käydä myös polikliinisillä, kerran viikossa tapahtuvilla käynneillä.

Oulussa avasi yksityinen syömishäiriöyksikkö toukokuussa 2013. Sankalan mukaan se ei toiminut kovin kauaa eikä ole enää toiminnassa.

Tuiran syömishäiriöyksikköön voi tutustua avoimien ovien päivänä 29. marraskuuta. Yksikkö löytyy osoitteesta Merikoskenkatu 9 B 40.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä Oulun kaupungilla on tismalleen samalla periaatteella toimiva ravitsemuskuntoutusyksikkö. Ollut jo kauan. Tuirassa sekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Kymmenisen vuotta OYSissa syömishäiriötyöryhmässä toiminut Sankala perustelee yksikön avaamista. ''
'' Ravitsemuskuntoutusta varten kävijä tarvitsee maksusitoumuksen kunnasta tai OYSilta. ''

Se on avattu verovarojen keräämiseen yrityksen kautta palkka + voitot osinkona pääomatuloiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi että Oulun kaupungin mielenterveyspalveluista löytyy myös ravitsemuskuntoutusyksikkö. Eli tiiviimpää hoitoa on kyllä tarjolla myös poliklinikkakäyntien ja osastohoidon välille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussako pystytään nykyisin tunnistamaan syömishäiriöt. 10 vuotta sitten syömishäiriöt yritettiin rajata bmi.n avulla. Tuolloin tuloksena 2 metriä pitkälle ja 12 kg painavalle saatiin ko taulukosta = alipainoinen. Ja siihen hoitopolku tyrehtyi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli jo aikakin. Hyvä uutinen. Vaikeista syömishäiriöistä toipuminen on kovaa ja pitkäjänteistä työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image