Oulu

Tuiranpuiston hy­vin­voin­ti­kes­kuk­sen viereen muutti lisää mie­len­ter­veys­pal­ve­lu­ja – samalla mie­len­ter­veys­kes­kus Tuike muutti vuonna 1909 rakennettuun koreaan Hermola-Jugendtaloon

Hermola on V.J. Sucksdorffin vuonna 1907 suunnittelema ja vuonna 1909 valmistunut entinen hermosairaala. Ennen Mielenterveyskeskus Tuikea rakennuksessa oli Tuiran neuvola. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 17.8.2019 8:04
Eevi Heikkinen

Mielenterveyskeskus Tuike muutti Tuiranpuistossa vanhan hermosairaalan tiloihin. Tuikelta vapautuneisiin tiloihin siirtyi Oulun pohjoisen alueen psykiatrisia aluetyöryhmiä.

Aiemmin Tuirantie 7:ssä toiminut Mielenterveyskeskus Tuike muutti kuluneella viikolla vieressä Tuirantie 5:ssä sijaitsevaan Hermola-jugendtaloon.

Mielenterveyskeskukselta vapautuneisiin tiloihin muutti puolestaan Oulun erikoissairaanhoidon avopalvelujen Tuiran, Kaijonharjun ja Rajakylän aluetyöryhmät. Muutto koski siten pohjoisen alueen psykiatrisia työryhmiä pois lukien Myllyojan työryhmän, joka jäi Peltolaan.

Kolme muuttanutta aluetyöryhmää sijaitsevat Tuirantie 7:ssä maanantaista 19.8. alkaen. Aiemmin kaikki psykiatriset aluetyöryhmät ovat toimineet Yrttipellontiellä Peltolassa.

Mielenterveyskeskus Tuiken yhteydestä Peltolaan siirtyi heinäkuussa työryhmä, joka hoitaa epävakaata persoonallisuushäiriötä sairastavia asiakkaita.

KUVA: Tiina Wallin

Oulun kaupungin terveydenhuollon erityispalveluiden palvelupäällikkö Marjo Kiviniemi kertoo, että tavoitteena on ollut, että mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijöitä olisi jalkautuneena hyvinvointikeskuksissa.

Tuiran hyvinvointikeskuksen kohdalla tilanne helpottui, kun aluetyöryhmät siirrettiin lähelle sitä.

– Onneksi löysimme Mielenterveyskeskus Tuikelle tilat samasta Tuiranpuistosta, jolloin muutos ei ole iso esimerkiksi siellä ryhmissä käyville asiakkaille. Lisäksi Tuiraan on hyvä joukkoliikenneyhteydet, joten paikka on helposti saavutettavissa, Kiviniemi lisää.

Muuttojen tarkoituksena on siten Kiviniemen mukaan tuoda erikoissairaanhoidon palveluja lähemmäs asiakkaita ja alueellisia hyvinvointikeskuksia palveluineen.

– Samalla halutaan helpottaa moniammatillista yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluiden toimijoiden kesken. Kun moniammatillinen yhteistyö helpottuu, niin on mahdollista huomioida entistä paremmin asiakkaan kokonaisvaltainen tilanne ja suunnitella palvelut sekä hoito sen mukaisesti.

Alun perin hermotautisten sairaalaksi rakennetussa rakennuksessa toimi sittemmin päiväsairaala ja Tuiran neuvola. Sen yläkerrassa on ollut toimistotiloja ja apteekki. KUVA: Tiina Wallin

Kiviniemi kertoo, että Oulun pohjoisen alueen psykiatrisen aluetyöryhmän palveluesimies Kati Kanasen mukaan työntekijät ovat pitäneet Tuiranpuiston ympäristöstä.

– He kokevat hyvänä, että asiakkailla helpompi tänne tulla ja hyvinvointikeskus on kivenheiton päässä, Kiviniemi toteaa.

Haasteena hänen mukaansa toisaalta on se, että yhteistyö muihin aluetyöryhmiin ja mielenterveys- ja päihdepäivystykseen tulee järjestellä uudelleen, kun kaikki aluetyöryhmät eivät enää sijaitse Peltolassa.

– On huolehdittava, että osaaminen eri aluetyöryhmien välillä pysyy tasalaatuisena ja kollegiaalista tukea on tarjolla, hän lisää.

– Toisaalta työntekijät odottavat yhteistyön kehittämistä hyvinvointialueen palvelujen kanssa.

Peltolaan jäi muuttojen jälkeen eteläisen alueen psykiatriset aluetyöryhmät ja aiemmin mainittu Myllyojan aluetyöryhmä.

Tuiran hyvinvointikeskuksen alueelle siirrettiin lisäksi päihdepalveluja, mikä otettiin huomioon Tuirankartanon remonttisuunnitelmissa.

Elokuun ensimmäisestä maanantaista lähtien Tuirankartanossa on toiminut korvaushoitopoliklinikka

Tulossa on lisäksi lasten- ja nuorisopsykiatrisen työryhmän muutto Kontinkankaalta.

– Tila-asiat elävät koko ajan Oulun kaupungilla, kun osa tiloista on vanhoja ja alkaa vaatia peruskorjausta, Kiviniemi toteaa.

Pala Hermolan historiaa

Hermotautisairaala rakennettiin vuonna 1909 kauppaneuvoksetar Maria Åströmin 300 000 markan suurlahjoituksen turvin.

Lahjoituksen ehtoihin kuului esimerkiksi, että siellä sai hoitaa vain "hermostoltaan väsyneitä", eikä sinne saanut ottaa "kaatumatautisia tai hulluja".

Lähde: Tuiranpuiston rakennushistoriaselvitys, 2018

MAINOS

Kommentoi

Kuva on kyllä Tuiranpuistossa, mutta missä siellä on hyvinvointikseskus? Tiedän vain sen suuren, koko Oulujoen pohjoispuolisen alueen käsittävän hirveän pahoinvointilaitoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se kehitys pyörii ympyrää. Hyvä Mielenterveyskeskus. Vielä kun palautetaan Terveysasemat niille sijoilleen missä asukkaatkin ovat, on kehitys pyörinyt täydellisen ympyrän. Sitä odotellaan täällä keskikaupungillakin Sammakkotalonkin kulmilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuirassa vaan palvelut paranee. Ei suotta ole suomen ja Oulun paras kaupunginosa. 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppaneuvoksetar Maria Åströmin lahjoituksen ehtoja rikotaan sijoittamalla kiinteistöihin muita kuin "hermostoltaan väsyneiden" asiakkaiden palveluyksiköitä.
Lahjoituksen ehdot ovat edelleen voimassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän ihmisryhmä ole hermostoltaan väsyneitä...turhapa tuota on jappasta kun oikeaan tarkoitukseen menee.
mutta mihin tarvitaan Oulun kaupungin terveydenhuollon erityispalveluiden palvelupäällikköä? turha titteli taisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palvelupäälliköitä on liikaa, se on seurausta byrokratian lisääntymisestä. Byrokratiaa pitää karsia, ei lisätä. Oulun kaupungin henkilöstöjohtaja ei ole tehtäviensä tasalla, siis ulos. Hallinnon uudellelleen organisointi voi alkaa. Harkitsen aloitteen tekemistä asiasta ja aloitan tarjouslaskennan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuirassako "hermostoltaan väsyneet" asuvat. Oulun muilta alueilta tulevat kokevat extra piristyksen Tuiran puistojen vihreydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
59
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
43
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
27
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
26
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
22
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image