Oulu

Tuiranpuiston hy­vin­voin­ti­kes­kuk­sen viereen muutti lisää mie­len­ter­veys­pal­ve­lu­ja – samalla mie­len­ter­veys­kes­kus Tuike muutti vuonna 1909 rakennettuun koreaan Hermola-Jugendtaloon

Hermola on V.J. Sucksdorffin vuonna 1907 suunnittelema ja vuonna 1909 valmistunut entinen hermosairaala. Ennen Mielenterveyskeskus Tuikea rakennuksessa oli Tuiran neuvola. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 17.8.2019 8:04
Eevi Heikkinen

Mielenterveyskeskus Tuike muutti Tuiranpuistossa vanhan hermosairaalan tiloihin. Tuikelta vapautuneisiin tiloihin siirtyi Oulun pohjoisen alueen psykiatrisia aluetyöryhmiä.

Aiemmin Tuirantie 7:ssä toiminut Mielenterveyskeskus Tuike muutti kuluneella viikolla vieressä Tuirantie 5:ssä sijaitsevaan Hermola-jugendtaloon.

Mielenterveyskeskukselta vapautuneisiin tiloihin muutti puolestaan Oulun erikoissairaanhoidon avopalvelujen Tuiran, Kaijonharjun ja Rajakylän aluetyöryhmät. Muutto koski siten pohjoisen alueen psykiatrisia työryhmiä pois lukien Myllyojan työryhmän, joka jäi Peltolaan.

Kolme muuttanutta aluetyöryhmää sijaitsevat Tuirantie 7:ssä maanantaista 19.8. alkaen. Aiemmin kaikki psykiatriset aluetyöryhmät ovat toimineet Yrttipellontiellä Peltolassa.

Mielenterveyskeskus Tuiken yhteydestä Peltolaan siirtyi heinäkuussa työryhmä, joka hoitaa epävakaata persoonallisuushäiriötä sairastavia asiakkaita.

KUVA: Tiina Wallin

Oulun kaupungin terveydenhuollon erityispalveluiden palvelupäällikkö Marjo Kiviniemi kertoo, että tavoitteena on ollut, että mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijöitä olisi jalkautuneena hyvinvointikeskuksissa.

Tuiran hyvinvointikeskuksen kohdalla tilanne helpottui, kun aluetyöryhmät siirrettiin lähelle sitä.

– Onneksi löysimme Mielenterveyskeskus Tuikelle tilat samasta Tuiranpuistosta, jolloin muutos ei ole iso esimerkiksi siellä ryhmissä käyville asiakkaille. Lisäksi Tuiraan on hyvä joukkoliikenneyhteydet, joten paikka on helposti saavutettavissa, Kiviniemi lisää.

Muuttojen tarkoituksena on siten Kiviniemen mukaan tuoda erikoissairaanhoidon palveluja lähemmäs asiakkaita ja alueellisia hyvinvointikeskuksia palveluineen.

– Samalla halutaan helpottaa moniammatillista yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluiden toimijoiden kesken. Kun moniammatillinen yhteistyö helpottuu, niin on mahdollista huomioida entistä paremmin asiakkaan kokonaisvaltainen tilanne ja suunnitella palvelut sekä hoito sen mukaisesti.

Alun perin hermotautisten sairaalaksi rakennetussa rakennuksessa toimi sittemmin päiväsairaala ja Tuiran neuvola. Sen yläkerrassa on ollut toimistotiloja ja apteekki. KUVA: Tiina Wallin

Kiviniemi kertoo, että Oulun pohjoisen alueen psykiatrisen aluetyöryhmän palveluesimies Kati Kanasen mukaan työntekijät ovat pitäneet Tuiranpuiston ympäristöstä.

– He kokevat hyvänä, että asiakkailla helpompi tänne tulla ja hyvinvointikeskus on kivenheiton päässä, Kiviniemi toteaa.

Haasteena hänen mukaansa toisaalta on se, että yhteistyö muihin aluetyöryhmiin ja mielenterveys- ja päihdepäivystykseen tulee järjestellä uudelleen, kun kaikki aluetyöryhmät eivät enää sijaitse Peltolassa.

– On huolehdittava, että osaaminen eri aluetyöryhmien välillä pysyy tasalaatuisena ja kollegiaalista tukea on tarjolla, hän lisää.

– Toisaalta työntekijät odottavat yhteistyön kehittämistä hyvinvointialueen palvelujen kanssa.

Peltolaan jäi muuttojen jälkeen eteläisen alueen psykiatriset aluetyöryhmät ja aiemmin mainittu Myllyojan aluetyöryhmä.

Tuiran hyvinvointikeskuksen alueelle siirrettiin lisäksi päihdepalveluja, mikä otettiin huomioon Tuirankartanon remonttisuunnitelmissa.

Elokuun ensimmäisestä maanantaista lähtien Tuirankartanossa on toiminut korvaushoitopoliklinikka

Tulossa on lisäksi lasten- ja nuorisopsykiatrisen työryhmän muutto Kontinkankaalta.

– Tila-asiat elävät koko ajan Oulun kaupungilla, kun osa tiloista on vanhoja ja alkaa vaatia peruskorjausta, Kiviniemi toteaa.

Pala Hermolan historiaa

Hermotautisairaala rakennettiin vuonna 1909 kauppaneuvoksetar Maria Åströmin 300 000 markan suurlahjoituksen turvin.

Lahjoituksen ehtoihin kuului esimerkiksi, että siellä sai hoitaa vain "hermostoltaan väsyneitä", eikä sinne saanut ottaa "kaatumatautisia tai hulluja".

Lähde: Tuiranpuiston rakennushistoriaselvitys, 2018

MAINOS

Kommentoi

Kuva on kyllä Tuiranpuistossa, mutta missä siellä on hyvinvointikseskus? Tiedän vain sen suuren, koko Oulujoen pohjoispuolisen alueen käsittävän hirveän pahoinvointilaitoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se kehitys pyörii ympyrää. Hyvä Mielenterveyskeskus. Vielä kun palautetaan Terveysasemat niille sijoilleen missä asukkaatkin ovat, on kehitys pyörinyt täydellisen ympyrän. Sitä odotellaan täällä keskikaupungillakin Sammakkotalonkin kulmilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuirassa vaan palvelut paranee. Ei suotta ole suomen ja Oulun paras kaupunginosa. 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppaneuvoksetar Maria Åströmin lahjoituksen ehtoja rikotaan sijoittamalla kiinteistöihin muita kuin "hermostoltaan väsyneiden" asiakkaiden palveluyksiköitä.
Lahjoituksen ehdot ovat edelleen voimassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän ihmisryhmä ole hermostoltaan väsyneitä...turhapa tuota on jappasta kun oikeaan tarkoitukseen menee.
mutta mihin tarvitaan Oulun kaupungin terveydenhuollon erityispalveluiden palvelupäällikköä? turha titteli taisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palvelupäälliköitä on liikaa, se on seurausta byrokratian lisääntymisestä. Byrokratiaa pitää karsia, ei lisätä. Oulun kaupungin henkilöstöjohtaja ei ole tehtäviensä tasalla, siis ulos. Hallinnon uudellelleen organisointi voi alkaa. Harkitsen aloitteen tekemistä asiasta ja aloitan tarjouslaskennan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuirassako "hermostoltaan väsyneet" asuvat. Oulun muilta alueilta tulevat kokevat extra piristyksen Tuiran puistojen vihreydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image