Oulu

Tosiasiaa maa­han­muu­tos­ta

150 ihmistä kerääntyi Oulun kaupunginteatterille keskustelemaan maahanmuutosta. KUVA: Tapio Maikkola
Oulu 22.11.2010 21:43
Pia Alatorvinen
Pohjois-Pohjanmaalla asuu vähän yli 5?000 ulkomaalaista ihmistä. Heidän aiheuttamaansa päivänpolttavaksi muodostunutta ilmiötä, eli maahanmuuttoa, kokoontui puimaan noin 150 ihmistä Oulun kaupunginteatteriin maanantai-iltana. Keskustelutilaisuuden järjestivät sanomalehti Kaleva ja Maaseudun sivistysliitto.

Paikalla oli tavallisen yleisön lisäksi runsaasti seudun paikallispoliitikkoja sekä neljä asiantuntijaa.

Leila Helaakoski Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta näytti lukuja maahanmuuton nykytilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla. Hän kertoi muun muassa, että maakunnan väestöstä 1,31 prosenttia on ulkomaalaisia.

Jouko Autio Oulun poliisin ulkomaalaistutkintayksiköstä totesi, että maahanmuutto ei sinänsä näy poliisin työssä kuin oleskelulupien myöntämisenä tai epäämisenä. "Maahanmuutto ei näy, ihmisten tekemät teot näkyvät."

Helsingin yliopiston dosentti Tuomas Martikainen kertoi, että Suomen maahanmuuttopolitiikka syntyi 1990-luvulla reaktiona maailman muuttumiseen. Maahanmuuton kasvua ei oltu osattu ennakoida. Vasta tulevassa uudessa kotouttamislaissa huomioidaan myös muut kuin inkeriläiset paluumuuttajat ja pakolaiset.

Poliittiset puolueet esittelivät näkemyksiään maahanmuuttopolitiikasta. Perussuomalaisten Olli Immosen puheenvuoro puolueen toivomasta laadukkaammasta maahanmuutosta ja humanitaarisen maahanmuuton vähentämisestä sai yleisössä aikaan puhinaa yli puoluerajojen ja lukuisia puheenvuoropyyntöjä.

"On vakava asia, että niin moni ajattelee niin kuin Olli. Toivon, että hän saa maahanmuuttajaminiän tai -vävyn, koska tutustuminen lähtee monesti omasta kokemuksesta", opettaja Satu Haapanen sanoi.

Lue lisää tiistain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:20
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
22:03
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
22:01
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
21:12
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
21:06
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
20:53
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
19:55
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien
92
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
69
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
56
Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä
36
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
33
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
27
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
26
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image