Oulu

Torihotellin työt ehkä alkuun toukokuussa – matkassa on kuitenkin pari muttaa

Torihotellin aidatulla työmaa-alueella on tehty kaukolämmön siirtotöitä viime vuonna mutta ei vielä mitään muuta. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 1.4.2019 21:57
Antti Ervasti

Huoneiden määrä saattaa olla muuttumassa, mikä lisää hankkeen rakennuslupaprosesseja.

Oulu

Toimettomana torinrannassa seisseellä torihotellin työmaalla saattavat sittenkin alkaa työt, kenties jo toukokuussa. Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki kertoi Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina katsauksen Oulussa meneillään olevien hankkeiden tilanteesta.

– Oletamme torihotellin rakennustöiden alkavan tuolla alueella toukokuussa tänä vuonna, Matinheikki valisti kaupunginvaltuutettuja.

Matkassa on kuitenkin ennen sitä pari muttaa. Ensin hotellin rakentajan MGP Services Oy:n pitää hakea työmaa-alueen sijoituslupa tämän kuukauden aikana. Lisäksi Matinheikki kertoi saaneensa ennakkotietoa, että hotellihuoneiden lukumääräjakautuma voi olla muuttumassa.

– Jos näin on, rakennusvalvonnan joutuu ottamaan kantaa muutossuunnitelmiin. Se merkitsee poikkeamisluvan hakemista ja sen pohjalta myönnettävää rakennuslupaa, Matinheikki kertoi.

Alun perin torihotellin yrittäjä haki lupaa viisikerroksiseen noin 178-huoneiseen hotelliin, mutta sitä kaupunki ei myöntänyt. Uudessa poikkeuslupahakemuksessa kerroslukua madallettiin neljään, ja lupa heltisi. Voimassa olevassa rakennusluvassa huoneiden määrä on 129.

Torihotellin aidatulla työmaa-alueella on tehty kaukolämmön siirtotöitä viime vuonna mutta ei vielä mitään muuta.

Vieressä sijaitseva Oulun kauppahalli suljettiin loppuvuonna remontin takia, mutta sielläkään eivät ole työt päässeet alkamaan. Oulun kaupungin rakennuslautakunta ei hyväksynyt rakennuslupaa talotekniselle perusparannukselle ja laajennukselle vaan palautti asian valmisteltavaksi. Uudelleen valmisteltu hakemus on lautakunnan käsittelyssä keskiviikkona.

Kolmas lähellä sijaitseva iso hanke torinrannassa on Töölö Urbanin Kiikeliin suunnittelema Oulu Allas Sea Pool -merikylpylä. Seuraavaksi kaupungin on määrä tehdä Töölö Urbanin kanssa vuokrasopimus kylpylän tonteista sekä vesialueen käyttösopimus veden päälle tehtävistä allasrakennelmista.

– Noita sopimuksia ei ole vielä tehty, eikä myöskään rakennuslupaa hankkeelle ole myönnetty. Sitten kun nuo asiat ovat kunnossa, kaupunki voi alkaa tehdä tarvittavia teknisiä töitä, kuten aittojen siirtoa ja muuntamon purkamista, Matinheikki sanoo.

Kaleva kertoi viime viikolla, että kaupunki siirtää pois Kiikelissä toimineen polttoaineen jakelupisteen veneilijöille jo keväällä, koska se on riskitön kylpylän esivalmistelutoimi. Veneilijöiden polttoaineasema on tulevana kesänä Kellon Kiviniemen huvivenesatamassa.

Näyttävin hanke samalla alueella on Vänmannin saareen teatteritalon taakse suunniteltava Terwa Toweriksi nimetty tornihotellirakennus.

Kaupunginhallituksen päättämä suunnitteluvaraus on voimassa vuoden 2022 huhtikuulle saakka. Kaupungille on tullut kaavahakemus tornin takana olevilta YIT Talolta, Terwa Kiinteistökehitykseltä ja Terwa Managementilta, ja kaavaprosessin arvioidan vievän puolitoista vuotta.

– Hanke on ilmoittanut, että kokonaisuus voisi valmistua vuonna 2023, Matinheikki sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (101)

Onhan tämä yhdenlainen yritys rakentaa paikalle "riemukaari", jolla osoittaa että on tärkeä mies kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä asioita pyöritellään monella taholla ! Kaikki varmasi ymmärtää että koko torialueen rakentaminen sekoittaa sen toimia. Pienen hotellin rakennuttaja tarvitsee erikoista jos aikoo pärjätä noiden suurien jaloissa. Kauppahallin mahdollinen saanti ravintolatoimintaan antaa ainoan todellisen kilpailukyvyn noihin muihin hankkeisiin verrattuna. Hotellin rakennustyöt olisi jo aikoja sitten alkaneet jos olisi saanut hallin käyttöönsä. Kaikki hyssyttely viittaa siihen että myös tahot jotka erilaisia kiemuroita on asian ympärillä pyörittänyt ovat osittain tietoisia siitä. Kaupungin poliittiset päättäjät eivät uskalla hallia luovuttaa vaan odottelevat että kauppiaat kieltäytyvät sinne menemään kustannusten noustessa pilviin ! Kuka tai ketkä olivat rakennushankkeen alkuvaiheissa noissa mukana voisivat avautua ja tuoda julki nuo asiat.
Itse henkilökohtaisesti pidä järkyttävänä sitä että edes esitettäisiin meidän kaikkien ihailemaa paikkaa yksityiseen tarkoitukseen ! Halli on oltava kauppahallina ja piste ! Toivon että tästä vielä keskusteltaisiin meidän kansalaisten taholla. Vuokrat pidettävä kohtuullisena ja tilat käyttöön josta halli tunnetaan ja arvostetaan ! Oulun torialue vetoaa turisteihinkin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päällimäinen tarkoitus on poistaa veneilijät kiikelistä purkamalla pa-asema ja laiturit. Sitten huomataan, että on kannattavampaa tehdä tuogob luxus asuntoja. Lopulta saareen laitetaan portit ja suljetaan alue häiriköiltä, ulkipuolisilta kulkijoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sellaista kaupankäyntiä kaupungin ja Hallikaisen välillä, että tulee brittien Brexit mieleen!

Kaikenlaisia kaavoitusvääntöjä on tehty Hallikaisen projektin myötä, eikä edes muisteta alkuperäistä kaavaa; pieni gasthaus-tyyppinen hotellihan siihen piti tulla. Suunnitelmat ja vaatimukset ovat paisuneet kuin pullataikina ja nyt koko tori on totaalisen sekavassa tilassa. Suuruudenhulluja visioita halutaan USKOA ja tehdä...seuraavaksi Terwa tover hotelli. Kyllä meillä Oulussa on tuuliviiri-porukkaa kehittämässä keskeisintä aluetta. Ensi kesänä pitää mennä Raahen torille, koska Oulussa ei ole enää toria vaan sekava työmaa. Saa nähdä milloin Kauppahallin remontti valmistuu? Tuhotaanko sekin jollain hulluilla lisätötteröillä.

Milloinhan Ouluun saadaan vastuullisia ja jämeriä päättäjiä ja toimijoita, jotta tämäkin kaupunki saisi jonkinlaista positiivista kuvaa aikaseksi. Teot ratkaisevat, eivät jatkuvasti uusiutuvat visiot ja imagot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kyllä luonnoton paikka antaa rakentaa siihen Hotelli.
Torin kehittäminen vanhoilla perinteillä olisi parempaa mainosta Oululle.
Sopisi paremmin siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko jollakin jäänyt ymmärtämättä jotain näistä puhalluksista. Otetaan vaikka esim. kaupungin sitoumukset uima-allasprojektin infraan. Eihän 3 milj. sijoitus altaan roppaamiseen ym. soopaan ole ilmeisesti varakkaille oululaisille kuin pikku summa. Myöskin polttoainpisteen siirrossa on epätarkkuuksia. Täysin väärää informaatiota on siirrosta aiheutuvat ongelmat veneilijöille ja ympäristölle. Kiviniemen meripelastajat voivat nyt tankata rauhassa Kiviniemessä omassa rannassaan. Ei Kiikelin tankkauspiste ole ollut muiden veneilijöiden käytössä muutamaan vuoteen ollutkaan. Syykin on tavallisilla veneilijöillä tiedossa. Hinnassa kun sattuu olemaan 50 centin meripelastuslisä, joten ei tää siirto / poisto ketään haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos artikkelissa mainittu hotellin huonelukumäärän muutos tarkoittaa sitä, että rakennuttaja saa läpi toiveensa hotellin 5:stä kerroksesta (tämä ei uutisesta selviä), voi kaupungin päättäjien sanoa joutuvan naurunalaisiksi ja koko rakennuslupajärjestelmä pilkan kohteeksi. Kuka lopulta Oulussa päättää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjä on hakenut 5 kerroksiselle Hotellille lupaa koska nimenomaan tarvitsee sellaisen, ei siinä mitään ihmettä ole, jos muutos rakennuslupaan tehdään myöhemmin, eli lisätään yksi kerros noin 3 metriä..
Asioista pitää pystyä neuvottelemaan, ei siinä koskaan ole mitään uutta, ammattilaiset siellä ovat asialla, molemmilla puolin asialla, eikä kyseessä ole mikään arvovaltakiista.
Kaupungilla tosin voi olla politikoista koostuva lautakunta, niistä ei voi kyllä mitään ammattilaisuudesta sanoa, politikot nuolee kannattajia.
Ammattilaiset neuvottelee ja sillä selvä, eniten minusta naurunalaiseksi joutuu nämä nimettömät kirjoittelijat, toisaalta se on sitä nimetöntä sananvapautta, ei kukaan omalla nimellä kehtaisi noita kirjoituksia kirjoittaa, joita tänne heitellään, mutta eihän näitä kukaan otakkaan tosissaan, vähän kuin politikassa.
+50 huonetta voi olla ratkaisevaa kannattavuus laskelmien mukaan, kukaan ei lähde sijoittamaan suuria rahasummia tappiolliseen toimintaan, kaupunki käsittelee asiat uudelleen, 5 kerroksen mukaan, ihmettelin alun alkaenkin miksi päätettiin antaa lupa 4 kerrosta oliko tämä lautakunta joka oli joskus Oulusta tekemässä maksimissaan 5 kerroksista kylää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon matkustajakoti-motelli-hotellin rakennuslupa on peruttava ja TORI säilytettävä TORIna.
Myös öky rahastus tornin - Terwa Tornin - kyhääminen 200 000 kuntalaisen merinäköalaolohuoneseen on estettävä.

HOTELLIT EIVÄT KUULU MEIDÄN TORILLEMME , jonka haluamme säilyttää TORINA ja kehittää sitä sellaisena kauppahalleineen.

Hotellit matkakeskuksen yhteyteen kytkemään se ja keskustan kautta Torinrannan palveluihin ja siten elävöittämään sekä laajentamaan elävää, toimivaa kaupungin keskusta-aluetta monipuolistaen ja laajentaen myös erilaisten yritystoimintojen mahdollisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perukaa koko lupa ja samalla voisi selvittää kuka sai eniten korruptiorahaa. Oulu voisi rakentaa tilalle aittakylän tai muuta turistirysän tapaista, onhan paikka Oulu parhaalla paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkossa kaupungin pitää ehdottomasti edellyttää näin keskeisillä paikoilla rakentajilta alueen rakennusaikaista maisemointia. Eli tuonkin ruman vaneriaidan olisi voinut antaa vaikka graffiti- tai muiden taiteilijoiden alustaksi, jotta koko torin rumentavasta aidasta olisi saanut katseenkestävän. Nyt tuota kamalaa ilmestystä katsellaan ties miten pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aprillia aprillia 😁
Monttu on oululaisen ossaamisen monumentti.
Muistuttaa neuvostoaikausesta virkamiestyöstä😃

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä rahamiehiltä löytyy sopivat voiteluaineet virkamiesten kyniin, jotta saavat sellaisen luvan kuin haluavat. Nyt on ilmeisesti epähuomiossa voideltu vääriä kyniä, mutta kunhan oikeisiin kyniin saadaan riittävät voitelut niin jopas lupa heltiää ja varmaan vielä kaupunki rahoittajakumppaniksi projektiin kantamaan riskin. Kuka rahamies se nyt omilla rahoilla leikkisi kun ei ole pakko. Mutta voitot kyllä muistetaan kääräistä omiin liiveihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasatkaa monttu ja siirtäkää aitat siihen Kiikelin puolelta.
Päättäjä't' ulkona ,kun lumiukot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava idea, tuohon hallin ympärille kaikki torinrannan vanhat makasiinit kannattaa keskittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valistunut veikkaukseni on että, aitat kyllä siirretään kiikelistä ja kauppahallin läheisyydestä, mutta ne eivät palaa sinne enää koskaan.
Lisärivillä veikkaan vielä, että Oulun kaupunki myy ko. aitat ja ostajaehdokkaita ovat paikalliset arkkitehtitoimistot, yrittäjät. Näin saadaan "vanhat röttelöt" rumentamasta urbaania kaupunkikuvaa sekä ajanhengen mukaisesti kierrättää uusiokäyttöön, vaikkapa kesämökeiksi.
Kauan olen ihmetellyt arkkitehtitoimistojen intoa ostaa ja sijoitttaa toimistonsa vanhoihin hirsirakennuksiin. Ja myös sitä, miksi ko.toimistot suunnittelevat muita kuin hirsirakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppahallikin päätyy rosvosektoriin. Purettuna se pääsee Pohjantien meluvalliksi. Remontin jälkeen korjauskelvoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (101)

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image