Oulu

Toppilan tarinat talteen

Kuvaaja Pirjo Lempeä (vas.), ohjaaja Karoliina Niemelä ja tuottaja-äänittäjä Marjo Pekonen taltioivat Christian Mauchaufféen elämäntarinaa hänelle tärkeässä paikassa eli työn alla olevassa Toppilan kulttuurisiilossa.
Oulu 13.8.2011 0:00
Antti Ervasti Kaleva
"Kuvaus alkaa. Ääni - käy. Kamera - käy", kehottavat ohjaaja Karoliina Niemelä, kuvaaja Pirjo Lempeä ja äänittäjänä toimiva tuottaja Marjo Pekonen. Christian Mauchauffée alkaa kertoa, miten ja miksi tuli Ranskasta Suomeen ja päätyi Toppilan siiloon työntekijäksi.

Kyseessä on osuuskunta Warian Lukemattomia juttuja Meri-Toppilassa -hanke, johon kolmikko kuvaa alueella asuvia ja työskenteleviä. Kuvattavat kertovat elämästään, arjestaan ja historiastaan valitsemassaan kuvauspaikassa. Mauchauffée on valinnut paikaksi siilon, koska on työskennellyt siellä maaliskuusta lähtien.

Hän oli yksi kuuluisista elämäntapaintiaaneista, jotka leiriytyivät elokuussa 1991 Oulun Sanginjoelle ja häädettiin sittemmin maasta. Mies tuli kuitenkin vuonna 1998 takaisin Ouluun.

"Elämässäni on ollut paljon tapahtumia, ja ne voisivat kiinnostaa suomalaisia. Lisäksi tämä Siilo-projekti on mielenkiintoinen", pitkän työttömyyden jälkeen työllistynyt Mauchauffée perustelee.

Lukemattomia juttuja -dokumentin tarinoista muodostetaan kokonaisuus, joka näytetään syksyllä torinrannassa kaupunginteatterin seinään heijastettavalla jättinäytöllä. Lisäksi juttuja voi katsoa Oulun keskustan ubi-näytöiltä marras-joulukuussa.

"Niihin tulee uudenlainen katsojakokemus eli kartta. Nappia painamalla saa nähtäväkseen tietyn tarinan, jonka haluaa", Karoliina Niemelä kertoo.

Meri-Toppilan alue oli aikanaan vaurasta sellutehtaineen. Nyt kaupunginosa on Niemelän mukaan rikas muun muassa monikulttuurisuutensa takia.

Alueella on ollut maine Oulun levottomimpana alueena, mutta se ei pidä ryhmän mielestä enää paikkaansa. He sanovat, että nyt aluetta leimaavat yhteisöllisyys ja toisista välittäminen.

"Tapasimme paikallisessa baarissa maailman sydämellisimpiä ihmisiä, vaikka silläkin oli huono maine", Niemelä sanoo.

Lue lisää lauantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kyllä. Elämäntapaintiaani ja fiksu sellainen !
Tai siis en tiedä/ tiennyt toppilasta muuta kuin siilon ja asukastuvan loppukesästä -11 kun muutin Turusta Toppilaan.
Christian Mauchauffée tuli auttamaan muutamaksi tunniksi minua toppilassa , kasaamaan yhden- mutta parisataaosaisen kaapin- ja oli ensimmäinen johon täällä tutustuin.
Että kiitos vielä näin jälkikäteen.
Mr Jones.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image