Oulu

Toppilan Punaiselle Myllylle vuoden 2019 Kivitalo-palkinto: "Rakennus on Oulun kaupunkikuvan kannalta tärkeä"

Myllyn ensimmäinen osa valmistui 1924 Vaasan Höyrymylly Oy:n tilaamana. Myllyä on vuosien saatossa laajennettu neljä kertaa. Teollinen toiminta myllyssä loppui vasta 1990-luvun alussa, jolloin se jäi tyhjilleen. Asuintaloksi se muutettiin vuonna 2018. KUVA: Veikko Sarkkinen
Oulu 11.10.2019 8:55
Antti Karvonen

Asunto-osakeyhtiö Toppilan Punaisen Myllyn toteuttajille on myönnetty vuoden 2019 Kestävä Kivitalo -palkinto. 

Palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen.

Palkinnon saivat oululaiset yritykset Rakennusteho, Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy, Insinööritoimisto Putkonen Oy sekä Pohjois-Pohjanmaan museo.

– Rakennuksen suunnittelijat ja rakentaja ovat onnistuneet paikalla rakentamisen keinoin luomaan lopputuloksen, jossa rakennuksen muotokielessä yhdistyvät omaleimaisella tavalla sekä alueen historia että moderni kerrostalorakentaminen, Kestävä Kivitalo -ryhmän puheenjohtaja Pentti Lumme toteaa tiedotteessa.

Myllyn toinen pääty tuettiin ja jätettiin paikalleen. Muuten koko rakennus purettiin. Julkisivuista ja toisesta päädystä otettiin hyväkuntoiset tiilet talteen ja niistä muurattiin toinen pääty uudelleen mallin mukaisesti. Uusi rakennus on toteutettu vanhojen päätyjen väliin.

Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu historiallisen perinnön säilyttämistä, pitkää elinkaarta, asumisviihtyvyyttä ja rakennuksen elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia. Kohteen julkisivut ovat puhtaaksimuurattua, osin rapattua ja osin kierrätettyä tiiltä ja rungon välipohjarakenteet on tehty betonista paikalla valaen.

– Myllyrakennus on Oulun kaupunkikuvan kannalta tärkeä. Sen muuttamista asunnoiksi pohdittiin ensimmäisiä kertoja jo parikymmentä vuotta sitten, mutta tuloksetta. Onneksi se vihdoin toteutui, Pohjois-Pohjanmaan museon korjausarkkitehti Raimo Tikka kertoo tiedotteessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Samaa ei voi sanoa muista uusista taloista. Osa on ok mutta yleensä ottaen rakennukset ovat tylsiä. Korkeaa sairaalataloa ei olisi koskaan pitänyt rakentaa.

Salmen toiselle puolelle rakennetaan taloa jossa parvekeet tulevat pyörätien päälle. Kuka hölmö on antanut rakennusluvan rakentaa näin lähelle tietä. Mikähän siinä on että Ouluun ei löydy viisaampia kaavoittajia ja rakennusluvan myöntäjiä. Laajalakin tuntuu olevan vain rakennusliikkeiden renki kun sallii Ouluun rumaa ja huonoa rakentamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää olevan runsaasti asuntoja myynnissä kyseisestä talosta enkä ihmettele miksi. Lyhennysvapaa on loppumassa ja sen jälkeinen kuukausilyhennys on ollut jokaisessa myytävässä asunnossa täysin posketon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punaisen Mylly 98:sta asunnosta on vapaana 0, eikä yhtään asuntoa ole myynnissä. Höyrymyllyntieltä on kyllä asuntoja myynnissä, mutta ne ovat uudiskohteita muista taloyhtiöistä, samalta tieltä.

Kilpailija, ei kannatta levittää väärä, perätöntä tietoa. Kääntyy itseä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu se "ossaa" .. Kaikki arvokas ja kaunis on hävitetty, missä on yhtä tylsä keskusta???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittaisivat sen alkuperäisen päätyseinän kirjoitukset kuntoon! Näkyvät huonosti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tuossa on enään hiennoa? Sivseinusta täynnä lasikopperoita. Tyyli hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppujen lopuksi on varsin yleistä, että "kuoret" eli julkisivu tai osa siitä on ainoa jäljellä oleva osa säästetään tai jälleenrakennetaan uudisrakentamisen yhteydessä. Tässä on toimittu mukavasti ja saatu nykyaikainen rakennus perinteikkäällä ulkonäöllä.

Harva taitaa tietää, että esimerkiksi Helsingin Kämp-hotelli purettiin maan tasalle 1960-luvulla. Nykyinen rakennus on julkisivultaan alkuperäisen kopio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näitä myös Oulussa: entinen ns. "Postipankin talo" siinä Rotuaarin päässä pistettiin sisältä atomeiksi 80-luvulla, vain ulkoseinät seisoivat pystyssä kuin kakun kuorrutus. Mutta tässä Punaisen Myllyn tapauksessa ei ole edes sitä, vaan vain yksi päätyseinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hotelli Arinan vanha osa ja myös vieressä oleva vanha säästöpankin talo ovat myös pelkkiä kuoria. Seinät ja katto jäivät paikoilleen, mutta sisukset rakennettiin uusiksi vanhasta välittämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Historiaa jäi vähän talteen, varmasti olisi ollut halvempaa ja helpompi laittaa sileäksi kaikki ja uutta tilalle.
Artikkelissa kiiteltyjen toteuttajien lisäksi nostan hattua heille jotka ovat ostaneet asuntoja tästä kiinteistöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerta kaikkiaan oikea helmi innovatiivisesti teutettuna tulipalojen jälkeen, kulttuuripääkaupunnin lippulaivarakennus. Kuvastaa mainiosti oululaista osaamista rakennuttajien suunnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa mukava, jos asukkaat kommentoisivat tähän. Millaista on asua Punaisessa Myllyssä? Onko siellä kaikki hyvin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"historiallisen perinnön säilyttämistä" ... Siis toinen päätyseinä säilytetty! Vai ovatko lasitetut parvekkeet nykyään jo historiallista rakennusperinnettä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussahan sanotaa, että toinen pääty purettiin ja rakennettiin uudestaan. Ei vanhaa ole silloin säilytetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viljasiilotalollekin olisi voinut myöntää Kestävä Kivitalo-palkinto, jos se ei olisi lopulta antanut periksi panostusten paukkeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myllyrakennuksesta säilytettiin päädyn lisäksi myös tuo pyöreä ikkuna, joten onhan tässä kyseessä suurempikin perinteiden vaaliminen. Hienolla paikallahan se talo on, mutta se ei ole kaupungin vika. Oulun arkkitehdeille voisi myöntää Lauta- ja Puurakentamisen Purkupalkinnon, kulttuuriperinteitä tuhoten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan järkyttävän näköinen sekasikiö. Oulussa tuhotaan kaikki vanha ja arvokas rakennuskanta uuden tilalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

198 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image