Oulu

Tietomaan uudessa näyttelyssä voi kokeilla, miltä tuntuu lihoa 20 kiloa tai seurata eläimen matkaa lautaselle – "Herkimmille tämä voi olla järkyttävää"

Näyttelyvastaava Jukka Pitkänen näyttää, miten popsittu ruoka kulkee ihmisen ruuansulatuskanavan läpi päätyen lopulta pönttöön. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 15.5.2019 6:11 | Päivitetty 15.5.2019 6:14
Anne Helaakoski

Tulevaisuus lautasella -näyttelyssä voi kokeilla, miltä tuntuu lihoa 20 kiloa ja tutkia, miten ruoka kulkee ihmisen läpi.

Kun Tiedekeskus Tietomaan neljännen kerroksen Parasta aikaa! -näyttelyssä pääsee liikkumaan, pelaamaan ja kisaamaan, on kolmannen kerroksen uudessa näyttelyssä rauhallisempi ja pohtivampi tunnelma.

Tulevaisuus lautasella -näyttely esittelee yhteensä 23 toiminnallisen kohteen kautta ruuan matkaa sen historiasta alkaen kirjaimellisesti pönttöön saakka.

Näyttely on tsekkiläisen tiedekeskus Techmanian tuotantoa. Tietomaa tekee tsekkien kanssa yhteistyötä nyt kolmatta kertaa, kertoo näyttelyvastaava Jukka Pitkänen.

Oulussa on hieman paikallistettu näyttelyä, sillä Keski-Euroopan ja Pohjoismaiden välillä on pieniä eroja ruokakulttuurissa.

– Tämä näyttely on teknisesti ja toteutukseltaan kuin Skoda. Se on toimintavarma eikä aiheuta intohimoja. Se ei säikäytä, ja kaikki on perusteltua. Näyttelyn toteutus on ollut myös EU-projekti, joten kaikki faktat ovat varmasti kunnossa.

Pitkäsen mukaan näyttelyn kiertäessä huomaa, kuinka ruoka on pitkästi tiedettä. Näyttely on suunnattu jo lukutaitoisille, koulussa oleville, noin yhdeksästä vuodesta eteenpäin. Toki nuoremmatkin voivat näyttelystä nauttia vanhempien kanssa. Monessa kohteessa on ajateltu myös lapsia.

Kuten tiedekeskusten tavoitteena on, Tulevaisuus lautasella -näyttelykin haastaa pohtimaan asioita.

Ruoka ja ruuan tuotanto on varsinkin nykyään ajankohtainen, suorastaan arka aihe, johon liittyy myös eettisiä ja valintakysymyksiä.

– Toivomme, että pienikin tiedonjyvä jäisi mieleen. Esimerkiksi, että yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan 15 000 litraa vettä. Näyttely esittelee faktoja, ei mielipiteitä.

Pitkänen uskoo, että tiedekeskusten merkitys yhä vain kasvaa nykyisenä niin sanotun väärän tiedon jakamisen aikana.

– Uskon ja toivon, että ihmiset ymmärtävät, että tiedekeskuksissa annetu tieto on tarkistettua faktaa.

100 grammaa suklaata on 12 sokeripalaa

Monet elintarvikkeet sisältävät piilosokeria. Suklaalevyyn menee 12 sokeripalaa. KUVA: Jarmo Kontiainen

Eri kohteissa voi esimerkiksi ottaa itse selvää ruokien piilosokerista pudottelemalla valitun tuotteen kohdalle sokeripaloja. Sadan gramman maitosuklaalevyssä sokeripaloja saa pudotella 12 kappaletta.

Harva ilkeää rouskutella tusinan sokeripaloja putkeen, mutta suklaalevyn saa mutusteltua hetkessä.

Voi myös selvittää, paljonko pitää liikkua saadakseen kulutettua tuon suklaalevyn tuottaman energiamäärän. Pitkänen kokeilee puolta tuntia haravoimista. Ei riitä. Lisätään puoli tuntia juoksua, ja jopa toimii.

Yksi kohde esittelee, paljonko Suomessa syödään. Osoittautuu, että Suomessa syödään muun muassa 4,3 kanaa sekunnissa, ja leipää menee samassa ajassa 6,9 kappaletta.

Nopeutetulta videolta pääsee seuraamaan ruuan vanhenemista. Hedelmä- ja vihanneslautasen antimet pilaantuvat nopeasti, ranskalaisia ja jauhelihapihvin sisältävällä lautasella ei tapahdu juuri muuta kuin ranskalaisten pientä nahistumista.

– Näyttelyn nimi on Tulevaisuus lautasella, mutta emme esittele tulevaisuuden ruokaa. Sen sijaan tarkoitus on näyttää, kuinka teemme itse tulevaisuuden lautasemme, ruokavaliomme, Pitkänen miettii videoita katsellessaan.

Kokeile, miltä tuntuu kun lihoo

Ravinnon kulkua sen popsimisesta ruuansulatuskanavan kautta aina vesiklosettiin päätymiseen saakka voi seurata demonstraation kautta. Välillä masiinasta kuuluu kaikuva röyhtäys.

Palapelimäisessä kohteessa voi selvittää, mitkä tuotteet kasvavat maan alla, maan päällä tai puussa. Se, että peruna kasvaa maan alla ei ole enää kaikille niin itsestään selvää kuin luulisi.

Myös lihomista voi kokeilla. Miltä tuntuu kulkea reitti pizzalähettinä ravintolasta asiakkaan ovelle, kun päällä on 20 kilon painoliivi?

Lihan alkutuotantoa esitellään verenpunertavasti valaistussa kopissa. Siellä voi katsoa videolta, miten broilerit, porsaat ja naudat kulkevat teurastamon eri vaiheiden kautta muuntuen asiakkaille myytäviksi lihatuotteiksi.

Mistä liha tulee? Herkimpiä järkyttävässä kohteessa näkee videolta, miten broilerit, possut ja naudat päätyvät teurastamon eri vaiheiden kautta valmiiksi lihatuotteiksi, esittelee näyttelyvastaava Jukka Pitkänen. KUVA: Jarmo Kontiainen

Videoita säestävä iloinen kabareemainen musiikkirenkutus lisää kokemuksen makaaberiutta.

– Herkimmille tämä voi olla järkyttävää. Se, mistä liha tulee, on tehokkaasti siivottu ihmisten silmistä ja mielestä pois. Joku sanoikin, että tässä on ensi askel kasvissyöjäksi.

Miettimään laittaa myös tieto siitä, että 70 prosenttia maailman puhtaasta vedestä menee maanviljelyyn. Ruuasta taas 30 prosenttia menee haaskuun.

– Ruoka, mitä ei syödä, on suuri ongelma. Ensin sen tuotantoon käytetään turhaan energiaa, ja sen jälkeen se menee jätteeksi, jonka hävittämiseen kuluu energiaa, kertoo Pitkänen.

Tulevaisuus lautasella -näyttely Tiedekeskus Tietomaassa 31.8.2020 saakka.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Ei se vesi mihinkään katoa maapallolta."

Vesi on jo pitkään ollut liian vähissä etenkin kaupungeissa - mm. Oulussa. Se on kyllä nestemäistä, mutta maistuu pahalta. Ja vesi kyllä tulee loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän onkin aivan parasta kesälomatouhua saada pieni lapsi ahdistumaan asioista joille hän ei voi tehdä mitään. NOT.
Ruuan tuotannossa otetään tälläkin hetkellä valtavia harppauksia eteenpäin. Meillä teknologiamaana on tarjota runsaasti ratkaisuja ruuan tuotannon ja ympäristön saastumisen ongelmiin. Keinolihan kehittymiseen panostetaan valtavasti. Vielä meidän lasten elinaikana tulee tilanne, että lihaa saadaan tappamatta yhtään elävää olentoa. Tuleeko tämä näkökulma esille näyttelyssä? Että tälläkin hetkellä, tällä maapallolla, sadat tuhannet ihmiset työskentelevät ratkaistakseen ruuan tuotannon ekologisia ja eettisiä ongelmia? Vai onko tarkoitus vain pätkiä tunteella päin näköä pientä ihmistä, joka ei kykene tätä mitenkään käsittelemään?
Lapsille pitää kertoa, että maailma on monella tavalla menossa parempaan suuntaan. Ahdistumisesta ei ole mitään hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä kalastus kananmunat viinien viljely hedelmien tuonti toiselta puolen maapalloa kaikki ruoka pois ihmiseltä niin onko sitten hyvä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetin lihansyönnin yli 20 vuotta sitten. Aikuiset lapset ovat päätyneet samaan ratkaisuun, toinen murrosiässä ja toinen aikuisena.
Mies lopetti broilerinsyönnin, kun oli katsonut dokumentin tuon eläimen lyhyestä elinkaaresta. Hän syö lihaleikkeleitä ja jotain muuta lihaa sisältävää.
Tekisi mieli sanoa, että nimenomaan lapsille pitäisi näyttää, miten eläimiä kohdellaan ja tapetaan, jotta voisivat päättää syövätkö lihaa vai eivät.
Minulle riitti, kun näin eläinkuljetuksia Euroopasta. Lihansyönti loppui siihen. Ja hyvä niin. Katselen ja seuraan mielellään eläviä eläimiä, jotka usein ovat paljon viisaampia kuin monet ihmiset. Lapset ja eläimet ovat parhaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvähän se on opettaa mistä ruoka tulee. Vielä kun opettaisivat eri ruhon osat ja mitä niistä voi valmistaa. Kummasti nousee fileen arvostus, kun ymmärtää, kuinka vähän sitä yhdessä ruhossa on suhteessa muuhun lihaan. Meidänkin lapset ovat olleet joka syksy mukana hirven käsittelyssä, joten aivan varmasti tietävät, mistä liha tulee, ja ihan normaaleja lapsia ovat. Ei siinä ole mitään kummallista, se on osa luonnon kiertokulkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herkkä voi olla vaikka tietääkin miten eläin teurastetaan ja miten liha käsitellään. Taitaa eläinoikeusfasismi vääntää asioita nurinniskoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei! Kannattaisi faktat tarkistaa, Suomessa kuluu 8000 litraa vettä yhden nautakilon tuottamiseen ja Brasiliassa tuo 15 000 litraa vettä!!!! Jos kerta oli faktaa eikä mielipiteitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se vesi kulu minnekkää. Maapallolta loppuisi vesi, jos se kuluisi. Mietippä mihin sinunkin käyttämä vesimäärä/neste menee? Juot sitä n. kaksi litraa päivässä eri muodoissa. Ulosteen, virtsan ja hien mukana tulee lähes kaikki saman vuorokauden aikana takaisin kiertoon. Vai lihotko n. 2 kiloa joka päivä mitä nestettä käytätä? Hauskintahan tässä on se, että jätevedestä tulee uutta juomavettä jätevedenpuhdistamoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se vesi mihinkään katoa maapallolta. Sehän kiertää loputtomiin eri tavoilla ja samalla puhdistuu. Ei se liha sitä vettä kuluta olemattomiin. Jos veden käyttö huolettaa, niin katsokaapa koristekasvien käyttämää vesimäärää. Hollannin tulppaanipellot. Onko ekologista ja järkevää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On selvästikin viherpiipertäjäin laatima näyttely, kun yhdestä elintarviketuotannon haarasta on aivan tarkoituksella tehty mahdollisimman vastenmielistä nähtävää ja järkyttämään heikkohermoisia. (Jollaisiksi suurin osa huonesukupolven ihmisistä onkin jo valmiiksi kasvatettu)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kuitenkin hyvä kyseenalaistaa, että miksi pidämme normaalina sitä että yksinkertaisemmin luonnoneläjän pitää parkua kauhusta ja tuskasta, että ihminen saa masun täytettä, kun muutakin syömällä ihminen eläisi? Lisäksi sama lahtaus on jokapäiväistä. Eikö yhtenä päivänä viikossa voisi jättää eläimen henkiin ja ottaa vaikka appelsiineja yms?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minäkin olen herkkä ja pidän eläimistä mutta se ei tarkoita sitä ettenkö tietäisi mistä ruoka tulee ja miten teurastus tapahtuu.
Olen itsekin naisena tainnuttanut sairaan lehmän pulttipistoolilla jonka jälkeen verenlasku.
Lehmän lopetukseen ei sisältynyt mitään kauhua tai dramatiikkaa. Eläin oli ihan kaikessa rauhassa sairaskarsinassa ja homma kävi silmänräpäyksessä.
Eläinoikeustyypit vetävät näihin asioihin aina tunteet mukaan ja kuvittelevat itsensä eläimiksi tai eläimet ihmisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään ole siihen kauhusta ja tuskasta parkumiseen törmännyt, vaikka olen ollut mukana monenlajisten eläinten teurastuksessa. No, eipä ole ollut mitään kaupunkivihreitä kyllä sivustaseuraajinakaan, ne tietysti olisivat parkuneet. Ja pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin teurastamolla töissä muissa hommissa. Samalla lailla ne lehmät ammu siellä kuin navetassakin. Henki lähti ennenkuin ehtivät huomata mitään. Eipä ne kauhuissaan siellä olleet. Halal teurastukset taas on tahallista kärsimyksen tuottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, että uskalletaan laittaa näkyville ruoan tuotantoketjua! Vielä kun näytettäisiin miten teurastus tapahtuu, niin alkaisi yhä useampi varmasti miettimään mitä sitä lautaselle laitetaan. Enkä nyt tarkoita teitä vanhempaa ikäpolvea, jotka ovat lapsesta asti nähneet kuinka lemmikki-possu teurastetaan, vaan normaaleja lapsiperheitä. Toki tämän uutisen luettuaan, ei perheelliset uskalla lapsiaan tuonne enää viedä "etteivät he vain saisi päähänsä mitään kasvissyöntiin liittyvää" ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraamaan, kun etsii niin löytää. Kun oikein tehdään, eläin tapetaan silmänräpäyksessä ja se ei tiedä eikä arvaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:14
Urkujen soittaminen ei katso ikää – oululainen Emilia Soranta vetää pilottiprojektia, jossa hän opettaa urkujen soittoa lapsille
7:00
Juha Itkonen tapaa artisteja uudessa ohjelmassa: "Omalta osaltani rocktähteys jäi haaveeksi, mutta niin oli hyvä"
7:00
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tohtori Douglasin elämä järkkyy, kun tytär kidnapataan
7:00
Kuka vain voi ostaa yksityishenkilöiden tuottamia elämyksiä Airbnb-sivuston kautta – kenelle kuuluu vastuu, jos matkailijalle sattuu jotain? Tilaajille
6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image