Oulu

Tie­to­ko­ne­la­tu­ri syttyi palamaan yöllä luhtitalossa Taskilassa – Cindy-koira herätti isännän it­se­pin­tai­ses­ti kuonolla töykkimällä

Oulu 14.1.2019 15:15
Taina Virolainen
Valpas Cindy-collie herätti isäntänsä aamuyöllä, kun tietokonelaturi kärysi asunnossa. KUVA: Asko Mikkonen / Lukijan kuva

Oululainen Asko Mikkonen heräsi lauantain vastaisena yönä syvästä unesta, kun hänen Cindy-koiransa töykki miestä itsepintaisesti kuonolla kasvoihin.

Unenpöpperöinen Mikkonen komensi pitkäkarvaista collie-koiraansa menemään vielä nukkumaan, sillä kello oli 4.30 aamuyöstä.

Koira ei antanut periksi, vaan jatkoi kuonolla tökkimistä.

– Jos koira haluaa ulos tarpeilleen, se ei yleensä käyttäydy tuolla tavoin. 

Kun kaksi koiransa kanssa asuva Mikkonen alkoi herätä, hän haistoi sähköpalon hajun kodissaan luhtitalossa Taskilassa. 

Mikkonen nousi nopeasti ja käveli olohuoneeseen ja löysi savun lähteen: tietokonelaturi oli syttynyt tuleen sohvalla. Jatkojohdon pistorasia oli mustunut.

– Palovaroitin ei ollut vielä hälyttänyt. Sähköpaloista tulevat kaasut ovat myrkyllisiä. Olisin saattanut pökertyä muovin ja kumin käryihin, jos koira ei olisi herättänyt.

Nyt Mikkonen ehti vetäistä johdon pistorasiasta ja sammuttaa palon heti alkuunsa. Hän tuuletti huoneiston ja Cindy-koirakin rauhoittui. 

– Kyllä tämä tapaus säikäytti niin, etten enää jätä laitteita lataukseen ilman vahtimista. Esimerkiksi koristevalotkin toimivat muuntajan kautta, ja oikosulku voi aiheuttaa kärähtämisen. 

Latauslaitteiden kanssa saa olla tarkkana. Mikkonen kertoo omistavansa sähköpyörän, jonka akun laturi menee latauksen loppuvaiheessa niin kuumaksi, että sitä tuskin kärsii käsin koskettaa.

Mikkonen kehuu pian neljä vuotta täyttävää Cindy-collietaan paitsi valppaaksi myös luonteeltaan aivan mahtavaksi. Se sai urotyönsä jälkeen paljon paijauksia ja normaalia enemmän kalkkunajauhelihaa.

Cindy on ollut Mikkosen kanssa mukana Karvakaveritoiminnassa ilahduttamassa ihmisiä eri laitoksissa. Lisäksi collietyttö on toiminut myös lukukoirana kirjastossa.

Nyt Cindy on ollut tauolla kaveritoiminnasta sairaalabakteeritartunnun vuoksi. Kun varmistetaan, ettei koiralla ole enää bakteeria, Asko Mikkonen aikoo jatkaa Cindyn kanssa vapaaehtoistyötä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Saisiko tähän oikeesti sen palaneen tuotteen tiedot? Malli ja tyyppi ainakin ja mielellään kuva. Voisi hieman googlailla. Tukes aina välillä ilmoittaa joistakin mahdollisesti vaarallisista tuotteista, jotka kannattaa ottaa käytöstä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuommosesta urotyöstä voi jo nakkeja ostaa :-D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä pöydälle laskettu matkapuhelin alkoi suhista ja syttyi ilmiliekkeihin,eikä ollut edes laturissa.Poltti pöytää,mattoa ja lattiaa ennen kuin saatiin heitettyä ulos,itse puhelimesta jäi jäljelle vain mustaksi palaneet kuoret ja vähän sisustaa.Kolme kuukautta neuvoteltu myyjän ja vakuutusyhtiöiden kanssa kuka ne vahingot korvaa,kotivakuutus ei korvaa laitteen aiheuttamaa vahinkoa.Onni onnettomuudessa että omistaja istui vieressä katsomassa telkkaria niin palo saatiin heti sammumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JATKOJOHDON!! pistorasia oli mustunut. Siinnä se tulikin selvästi sanotuksi ja sähköpalon mahdollisuus esiin tuoduksi. Yleensä laturit ovat aika turvallisia kapineita niissä on usean maan hyväksyntä merkinnät aina suomea myöten. Siis laturit on rakennettu lämpösuojalla ja siitä kertovalla merkinnällä. Mutta myös suojamekanismi elektronisin komponentein voivat vikaantua. Mutta mustunut jatkopistorasia ei terveeltä tunnu! On syytä olettaa kontakti on ollut eritäin huono ja ylimeno resistanssi on ollut ja kasvanut entistä suuremmaksi. Vaikuttaen muuntajan toimintaa ratkaiseva epä edullisesti. Eikä mitään laturia pidä jättää varsinkaan yöksi toimintaa ainakaan sohvalle!! Vaan palamattomalle alustalle sen jo luulisi tavallisella maalaisjärjellä itsellen selvittävän ja toimivan OIKEIN!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen viimeisen puolen vuoden aikan palauttanut liikkeeseen kaksi jatkojohtoa joissa on virtakatkaisija.Olivat käytössä n.kuukauden kunnes nousi käryä.Ensimmäinen oire oli katkaisijan kytkimen muuttuminen kankeaksi,vaati voimaa että sai painettua sen nollille.Onneksi molempien käryjen aikana olin lähettyvillä.Katkaisijalla varustetut laitoin siksi ettei tarvis jättää laitteisiin virtoja päälle eikä muuntajiin jää jännitettä.Noh,molempi paha.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muista eräs oleellinen asia! jatkojohdon kaksinapainen kytkin ( katkaisee nollan ja vaiheen ) irti sähköverkosta. Keinu toiminen kytkin on ns. kepeä rakenteinen siis muovia. Sitä ei pidä painaa päälle eikä pois JALKAVOIMAA käyttäen, vaan kepeästi sormella painaen. Kytkimet kestää kymmeniä tuhansi päälle pois toimintoja OIKEIN KÄYTETTYNÄ!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se mitään ihmisiä pelastanut. Niiden herättäminen oli vain ainoa mahdollisuus pelastaa itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hah. No et kyllä koiria tunne. Kyllä ne yleensä isännän asettaa etusijalle kaikessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla keinon koirat toimivat ja muutkin eläimet pelastavat SAMALLA IHMISETKIN!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä koirat ovat uskomattoman älykkäitä ja niiden kanssa voi kommunikoida, vaikka koira ei osaaakkaan puhua osittaa se monesti eleillään ymmärtäneensä ja haluavan määrättyjä asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli varmaankin todella onni onnettomuudessa, ei aina voi luottaa tekniikkaan, virrat poikki kannattaisi katkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image