Oulu

Tiernapojat ovat täysin omalaatuinen ilmiö oululaisessa perinteessä – Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu vie jou­lu­tun­nel­maan, katso kuvia

Ynnin Poikien Otto Koldits (vas.), Topias Linna, Eino Tanayama ja Ossi Hiltunen lauloivat itsensä sunnuntain finaaliin. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 16.11.2019 19:39 | Päivitetty 16.11.2019 21:06
Helge Murtovaara

Kun Rotuaarin lavalla kajahtaa oululaisen Ynnin Poikien laulu, aukiolla suuri joukko katsojia herkeämättä seuraa esitystä.

Huulten liikkeistä näkee, että osa ihmisistä muistavat hyvin, miten tiernapoikien esityksen laulut ja vuorosanat menevät.

Lauantaina Rotuaarilla seitsemän yleisen sarjan ja kuusi perinnesarjan joukkuetta kilvoitteli paikasta sunnuntaiseen finaaliin. Finaalipaikka on jaossa tällä kertaa vain kolme parhaalle joukkueelle molemmissa sarjoissa.

Katso kuvia Tiernapoikakilpailusta.

Viime vuoden perinnesarjan voittaneen Ynnin Poikien tiernaesitys tuntui nauttivan yleisön suosiosta, ainakin jos lasketaan rahaa kypärään laittaneiden ihmisten määrällä. Rahoja eivät Otto Koldits, Topias Linna, Eino Tanayama ja Ossi Hiltunen ehtineet ihan heti laskemaan.

– Jonkin verran tuli rahaa. Kolmen vuoden aikana ei ole tullut yhtään kynttilänpätkää.

Kriittisiä nuoret laulajat tuntuivat omaan esitykseensä olevan. Heidän mukaansa parissa kohdassa tuli pieniä virheitä, mutta totesivat, että siitä voi parantaa.

Niin tiukkaa kilpailu ei kuitenkaan ole, etteikö tunnustusta voi antaa muillekin. Seuraavana esiintyneet Terwa-Oulun Tiernapojat -joukkueen Wili Mattila, Väinö Lapinoja, Aarni Korja ja Eetu Jylhä saivat kavereiltaan esityksen jälkeen tunnustusta.

Tuomaristoon kuuluva Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Ulla Lassila on pitkään seurannut tiernapoikia. Ensin tiernaäitinä 2000-luvun alusta lähtien, kun oma poika lauloi Ynnin Pojissa ja tiernajoukkueissa.

– Sitä kautta tiedän ne tunteet vanhempana, kun kysymys on suuresta kilpailusta. Henki on niin jännä, se on muutakin kuin neljä poikaa lavalla. Tiernaharrastus on koko perheen harrastus.

Tuomaristossa Lassila on istunut aika useasti vuodesta 2010 lähtien, mutta ei koskaan toki silloin, kun oma poika kilpaili. Vuosien varrella perusasia on pysynyt samana.

– Väitän, että tietty tiernahenki on sama. Se on pysynyt samana, mutta aika ja ilmiöt tuovat tiernoihin liittyvää uutta asiaa. Vaikka kysymyksessä on monisatavuotinen perinne, keskusteluun aina nousee eri puolia tiernaperinteeseen ja -tarinaan liittyen. Tällä hetkellä keskustellaan Murjaanien kuninkaasta, Lassila sanoo.

Äärimmäisen kiehtovana ja hienona asiana Lassila pitää sitä, miten tällainen perinne meillä edelleen säilyy.

– Tiernapojat on ihan oma lasten ja nuorten kulttuuriin liittyvä asia, täysin omalaatuinen ilmiö oululaisessa ja pohjoispohjanmaalaisessa perinteessä.

Tiernahenkeä on vaikea selittää, se pitää itse kokea ja aistia.

– On aina sykähdyttävää nähdä esityksiä. Vaatii työtä ennen kuin lavalle pystyy menemään. Kysymys on lähes 20 minuutin esityksestä, jossa on hyvin tarkkaan sanoitetut laulut ja vuorosanat sekä tarkat puvustukset ja lavalla liikkumiset.

Perinnesarjasta sunnuntain finaaliin selvisivät Ynnin Pojat, Kuninkaat Murrosta ja Ynnin Tiernat sekä yleisestä sarjasta Tiernojen tie, Tiernamaan kulkijat ja Pohjankartanon tiernatytöt.

Finaalin avaa Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) kello 11.30. Sen jälkeen pidetään muistohetki, jossa kunnioitetaan Tuure Holopaisen (1943–2019) muistoa. Holopainen oli Tiernasäätiön perustajia ja ensimmäinen puheenjohtaja.

Varsinainen kilpailu alkaa kello 12.00, tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan kello 16.00.

Tiernakilpailua vuodesta 1933 lähtien

Kaikille avoin tiernapoikakilpailu käydään rehdissä joulutunnelmassa.

Kilpailun tarkoituksena on edesauttaa elävän tiernapoikaperinteen säilymistä ja kehittymistä.

Tiernakaupungin perinnesarja on oululaisen perinteen mukainen yksiääninen esitys poikajoukkueille ja poikaäänille, neljä esittäjää.

Yleinen sarja on perinteinen neljän esittäjän pääsääntöisesti yksiääninen tiernapoikaesitys.

Mukaelmat voivat olla sisällöllisesti tai musiikillisesti mukailtuja esityksiä.

Kilpailuun osallistuminen on maksutonta.

Jokaisen sarjan kolme parasta joukkuetta palkitaan. Ensimmäinen palkinto on 2000, toinen 1000 ja kolmas 500 euroa.

Tuomaristo valitsee myös kaikkien joukkueiden keskuudesta vuoden Herodeksen, Murjaanien kuninkaan, Mänkin ja Knihdin sekä Tiernakaupungin lähettiläsjoukkueen.

Lue lisää 17.11.2019 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Minä haluaisin, että vanhaa perinnettä kunnioittaen mukaan ryhmään tulisi vielä viides poika, se "Kyyppä Kiinanmaalta", saataisiin lisää kansainvälisyyttä, ehkä kiinalaiset rahamiehet/rahanaiset innostuisivat asiasta, Oulu saisi näkyvyyttä myös Kiinassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin on tyytyväinen, kun esityksessä kehutaam Venäjän hallitsijan hyvyyttä ja oikeamielisyyttä. Joillekin tämä kelpaa.

Eikä myöskään Black Facing ole nykypäivää. Maassa on nykyään runsaasti oikeita murjaaneja, jotka hyvin voivat osallistua näytelmään. Jos ei ihan kuningasta, niin jotakin melkein samaa on ollut Oulussakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka en kirkkoon kuulukaan, niin silti on mukavaa, kun edes joitain perinteitä pidetään yllä. Onpahan vielä jotain omaan joulun odotukseen liittyvää hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä tuli ihana joulufiilis tänään kun jo hyvän matkan päästä kuului niin komeaa nuorten Tiernapoikien laulua, kun kävelin Rotuaarin suuntaan.
Kiitos kaikille esiintyjille ja tukijoukoille, pitäkää Tiernapoika perinnettä yllä jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa hyviä laulajia ja mahtava tapahtuma. Tänään seurattiin alkutapahtumaa ja huomenna jatkuu. Hieno seurata kun laulajat, pienet ja vähän isommat esittää tapahtumaa. Tsemmppiä kaikille Tiernapojille ja tytöille huomiseen. On ilo seurata teitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan - eli syntyjään, se oli puhtaan kapitalistinen eli voittoa tavoitteleva viihdepalvelu - niin ja Jouluna ryypättiin ja rellestettiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tienapojistakin saadaan täällä näissä kommenteissa vain negatiivista poliittissävytteistä kommentoitavaa. Uskonnolla lyödään päähän meitä tavan tallaajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiernapojat eivät kohta saa esiintyä koulun joulujuhlassa, sillä esitys on pitkälti uskontoon liittyvä, ja Jumala sanakin mainitaan. Saattaa joillakin vanhemmilla alkaa ahdistamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö joulu ole vielä kielletty? Joululaulujahan ei monessa koulussa enää esittää kun paremmat uskonnot loukkaantuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulun vietto kouluissa ollaan kieltämässä. Vain kirkoissa joulua saa jatkossa juhlia. Tonttuja ei kirkoissa kuitenkaan sallita. Tonttujen seksuaalinen suuntautuminen on noussut esteeksi. Homotontut kielletään Lex Räsäsessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan kuinka 70-luvulla itse perustettiin naapuripoikien kanssa tiernapoikaporukka ja harjoiteltiin kun muilta ilkeyksltä ehdittiin. Eipä silloin meitä poikosia taiteenmaisterit ym. holhonneet ja ohjailleet. On tämä nykymaailma mennyt oudoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi mennä Linnanmaan Prismaan kun sielä soi jatkuvasti uskonnollinen tiernapojat. Eikö perinnettä voi lopettaa uskonollisuuden tasa-arvon nimessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä vihaan tiernapoikien esitystä, ei pysty kuunteleen. Huh ja varsinkin jos tulevat joulun alla samaan ravintolaan esiintymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sepä ei ookaan mikään ihme. ”Teille on tänään syntynyt Vapahtaja... Tätä sanomaa Tiernapojat julistavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:05
Kärpät-HIFK 1.erä: Leskinen palasi Raksilaan – Oululaisyleisö vihelsi ja lauloi pilkkalaulua ex-kärpälle
16:56
Pärmäkoski kärsi rajussa alkuvauhdissa –  "Kisa oli ihan jees, vaikka pertsa oli tänään takkuisen oloista"
16:35
Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tuskin johtaa Antti Rinteen seuraajan valintaa – "Ei ole tällä tiedolla tulossa, vaan on sairauslomalla"
15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
68
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
20
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image