Oulu

Tiedekysymys: Voiko Oulussa laskea mäkeä vuonna 2038?

“Uskoisin että mäenlasku onnistuu vielä parinkymmenen vuoden päästäkin”, arvelee Oulun yliopiston Geotieteen yksikön professori Kari Strand. Arkistokuvassa laskiaisriemua vuodelta 2017. KUVA: Anni Hyypiö
Oulu 13.2.2018 19:44
Heidi Niemi
 

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä.

Reikunmäessä raikaa taas laskiaistiistaina – vaan miten käy mäenlaskun tulevaisuudessa?

Pitääkö laskiaisen pulkkamäkeen pöhistä uusia innovatiivisia laskuvälineitä vai onnistuuko perinteikäs mäenlasku lumisessa rinteessä?

Oulun yliopiston Geotieteen yksikön professori Kari Strand, millaiset ovat laskiaisen luminäkymät parinkymmenen vuoden kuluttua?

Ilmastonmuutoksen myötä talvikausi lyhenee, lämpötila nousee ja pakkaspäivien määrä vähenee, kertoo Strand.

Lumisin aika osuu kuitenkin tammi-helmikuulle eli laskiaisen tienoille, hän jatkaa.

Lumitilanteen suhteen ei siis todennäköisesti tarvitse muuttaa laskiaisperinteitä.

Entä vaikuttaako ilmastonmuutos jotenkin lumen laatuun?

“Talviaikaiset vesisateet voivat vaikuttaa liukkauteen”, kertoo Strand.

Lunta on nykyistä vähemmän alku- ja lopputalvesta ja talvet ovat tulevaisuudessa sateisempia, hän toteaa.

“Uskoisin että mäenlasku onnistuu vielä parinkymmenen vuoden päästäkin”, Strand kokoaa.

Vaikka ilmastonmuutos vaikuttaa lumitilanteeseen, Oulussa voi todennäköisesti suunnata pulkan kanssa laskiaismäkeen vielä vuonna 2038.

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä. Lisää lehden juttuja voit lukea täältä.

MAINOS

Kommentoi

Oulun Energialta saamamme 4 vuoden kaukolämmönkulutuksen yhteenvedon perusteella ilmasto kylmenee koko ajan. Nyt jo neljänä vuonna peräkkäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole ainakaan lumen suhteen Oulussa ilmastonmuutosta näkynyt. Joko tämä on kuudes vuosi peräkkäin kun lunta on ollut reippaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dynaamisen, epälineaarisen ja kaoottisen järjestelmän (ilmaston) käyttäytymisen ennustaminen ei ole tiedettä, vaan lähinnä uskomusta. Tarinat, joissa kerrotaan tiedettävän se, mikä osuus mitatuissa globaaleissa lämpötiloissa on ihmisen aiheuttamaa ja mikä luonnollista ovat huuhaata, eivät tiedettä. Matematiikan lainalaisuuksia pitää kunnioittaa jos mainitsee sanan tiede.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedeyhteisö kuitenkin on hyvin yksimielinen siitä että lämpenee ja ihmisellä on asiaan vaikutusta. Eihän tuo ihme ole jos itsekin miettii minkälaiset savusumut on esimerkiksi Delhissä tai Pekingissä, puhumattakaan monesta muusta suurkaupungista. Ihmiskunnan pitäisi alkaa toimia ja nopeasti, jos meinataan että nuorisolla ja jälkipolvilla on järkevät edellytykset elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Savusumu ei aiheudu hiilidioksidista, vaan kivihiilen polton aiheuttamista hiukkaspäästöistä. Hiilidioksidi on näkymätön kaasu.

Yksimielisyys vallitsee siitä, että hiukkaspäästöt viilentävät ilmastoa. Tulivuorenpurkaukset syytävät ilmakehään suuret määrät hiukkasia ja ilmasto viilenee.

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on kasvanut lineaarisesti vuosikymmeniä. Korrelaatio ilmakehän hiilidioksidin määrän ja lämpötilan välillä oli voimakas 1990-luvulla, mutta sen jälkeen se on ollut suunnilleen nolla. Tänään kasvava joukko ilmastotieteilijöitä tunnustaa hiilidioksiditeorian suuresti liioittelevan ilmaston lämpenemistä. Totuus tulee väistämättä lopulta ilmi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image