Oulu

Tie korkeakouluun alkaa lukiossa – yli puolet kor­kea­kou­lu­jen opis­ke­lu­pai­kois­ta täytetään yli­op­pi­las­tut­kin­non arvosanojen perusteella

Jatkossa yli puolet korkeakoulujen opiskelupaikoista täytetään ylioppilastutkinnon arvosanoihin perustuen. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 11.2.2020 11:44
Vilma Kaikkonen

Kevään 2020 yhteishaussa puhaltaa muutoksen tuulet. Jatkossa yli puolet korkeakoulujen opiskelupaikoista täytetään ylioppilastutkinnon arvosanoihin perustuen. Aiemmin käytössä ollut yhteispistevalinta on lakkautetaan kokonaan.

Oulun yliopiston koulutusvalintojen kehittämispäällikkö Anne Talvio kertoo, että Oulun yliopistossa todistusten perusteella sisään pääsevien määrä vaihtelee eri aloilla.

Esimerkiksi lääketieteen koulutusalalle valitaan pelkän todistuksen perusteella 51 prosenttia hakijoista, kun taas matemaattisilla aloilla opiskelupaikan todistuksen perusteella saa 92 prosenttia hakijoista.

Vaikka uudistuksella levennetään todistusperusteista väylää reippaasti, pääsykokeet eivät kuitenkaan poistu täysin. Oulun yliopistossa pääsykokeita pidetään vielä jokaisessa hakukohteessa. Muutos ei vaikuta myöskään merkittävästi esimerkiksi musiikkikasvatuksen tai arkkitehtuurin valintakokeisiin.

Todistuspisteet lasketaan ylioppilastutkinnon arvosanoista.

– Koska kaikilla hakijoilla ei ole ylioppilastutkintoa ole, haluamme tarjota sellaisille hakijoille muitakin valintaväyliä koulutuksiimme. Valintakokeissa hakija voi näyttää osaamistaan myös siinä tapauksessa, että arvosanat eivät riitä todistusvalintaan. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan ennen valintakokeita, jolloin kaikkien hakijoiden ei tarvitse osallistua valintakokeisiin, kertoo Talvio.

Lapin yliopiston palvelujohtajan Merija Timosen mukaan muutoksen takana on halu vähentää opiskelijoiden pitämiä välivuosia sekä nopeuttaa valmistumista.

Lapin yliopistossa oikeustieteiden koulutusalalla todistuksen perusteella valitaan 40 prosenttia hakijoista, yhteiskuntatieteissä 51 prosenttia hakijoista, sekä kasvatustieteissä 60 prosenttia.

”On mahdollista, että valmennuskurssit siirtyvät vain aiemmaksi esimerkiksi yläasteelle tai lukion alkuun.”

Santeri Ahopelto arkkitehtiopiskelija

Kasvatustieteissä hakijat käyvät kuitenkin lisäksi vielä soveltuvuuskokeen. Taide- ja muotoilualalla muutosta ei oteta käyttöön lainkaan.

– Prosentteihin on päädytty sillä tavoin, että on katsottu viiden tai kuuden vuoden taakse, millaisilla ylioppilastodistuspisteillä sen hetkiset hakijat olisivat tulleet valituksi, eli siis minkälaiset todistukset aikaisemmilla hakijoilla on ollut, ja nämä prosentit on valittu tämän pohjalta, kertoo Timonen.

Neljännen vuoden arkkitehtuuriopiskelija ja koulutuspoliittinen aktiivi Santeri Ahopelto kertoo, että vaikka muutoksessa on kyse opintoprosessin tehostamisesta, voi se tuoda mukanaan myös uusia ongelmia.

– Se voi tuottaa aika paljon uusia ongelmia esimerkiksi kauppatieteiden tai oikeustieteiden alalle. Näillä aloilla pääsykoe on oikeastaan luonut valinnan pohjatiedot. Kun seuraavien uusien opiskelijoiden ei ole tarvinnut opiskella materiaalia etukäteen, niin hehän tulevat aivan pystymetsästä sinne ensimmäiselle viikolle, pohtii Ahopelto.

Arkkitehtialan pääsykokeissa muutoksia tapahtuu vain matemaattisen kokeen saralla. Nykyään se on vain kynnysehto eli hakijan täytyy jollain tavalla osoittaa matemaattinen osaaminen, mutta koe ei vaikuta enää valintapisteisiin.

Valintakokeiden merkityksen vähentyessä myös valmennuskurssien tarve vähenee. Arkkitehtikilta järjestää edelleen valmennuskurssit, mutta jättää pois aiemman matemaattisen osion.

Ahopellon mukaan riskinä on, että valmennuskurssien tarve lukion jälkeen vähenee.

– Mutta on mahdollista, että valmennuskurssit siirtyvät vain aiemmaksi esimerkiksi yläasteelle tai lukion alkuun, Santeri Ahopelto arvioi.

Juttu on julkaistu alun perin Kalevan Opiskelu & ammatit -liitteessä 4.2.2020.

 

Hakusysteemi nyt

Korkeakoulut ottavat tänä keväänä käyttöönsä laajamittaisesti uudet pisteytystaulukot. Suurin osa korkeakoulupaikoista jaetaan yo-kirjoitusten arvosanojen perusteella.

Suurin osa opintopaikoista on varattu myös ensikertalaisille eli heille, jotka eivät ole suorittaneet korkeakoulututkintoa suomalaisessa korkeakoulussa tai vastaanottaneet syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta korkeakoulupaikkaa suomalaisessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.

Monille aloille hakevat nuoret joutuvat valmistautumaan pääsykokeisiin, sillä tieto todistusvalinnasta tulee pääsykokeiden kynnyksellä tai jopa niiden jälkeen. Todistusvalinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 27.5.2020.

Mikäli hakijaa ei valita todistusvalinnalla, ei hänen ylioppilastodistuksensa arvosanoja huomioida lainkaan yhteishaussa. Tällöin pääsykoe ratkaisee.

Ammattikorkeakoulussa kaikilla hakijoilla on kevään yhteishaussa yhteinen pääsykoe alasta riippumatta.

Opiskelija voi ottaa vastaan vain yhden hänelle tarjotun opiskelupaikan.

 

MAINOS

Kommentoi

Sääliksi käy lukiolaisia, kun pitäisi jo 16-vuotiaana tietää mitä haluaa tehdä jotta voi optimoida ainevalinnat. Ja että kaikki kilpailullisille aloille haluavat joutuvat pakosta ottamaan pitkän matikan, vaikkei se olisi edes alalla olellista. Ei ihme että nuorten stressi- ja mt-ongelmat ovat kasvussa kun jo kirjoituksiin tarjotaan valmennuskursseja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukion pitkän matikan suorittaminen on hyvä esitesti vaativien alojen opiskelukypsyydestä. Matikassa voi oppia ajattelutaitoja kuten logiikkaa ja ongelmanratkaisukykyä, vaikka varsinaisessa työssään ei laskuja laskettaisikaan. Em. taidot ovat kyllä kaikilla aloilla hyödyksi. Ja se stressinsietokykykin tulee testattua jo hyvissä ajoin. Tuleepahan realistinen käsitys omista kyvyistään esiin ennen kuin mitään vahinkoa tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutos parempaan, että lähes puolet paikoista täytetään ilman lukiolaisten suosimista. Joka tapauksessa pääsykokeista on tullut ainoastaan keino rajata osa hakijoista pois - mielestäni tarkoituksellista olisi ottaa parhaiten pärjäävät opiskelijat sisään.
Ehdotan että järjestettäisiin kaikille hakijoille muutama aiheeseen liittyvä 5op MOOC- verkkokurssi ja poimitaan sieltä parhaiten pärjänneet ja motivoituneet. Nekin jotka eivät pääse sisään ovat saaneet makua mitä yliopisto-opiskelu on, ja mahdollisesti muutaman opintopisteen ja oppia.

Stressin sietokyvyn ja muistin testaaminen jäisi myös vähemmälle. ( Stressin sietokyky on hyvä ominaisuus, mutta stressin määrä kasvaa sen suhteen kuinka merkityksellinen mahdollinen opiskelupaikka on )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image