Oulu

Thomas Kast elää revontulien tahdissa - katso kokeneen re­von­tu­li­ku­vaa­jan vinkit

- Kuva on otettu Kiimingin Koitelinkoskella joulukuisena yönä vuonna 2014, jossa oli kuvaamassa kaverini kanssa. Pilvetön taivas oli hieno, koska valosaastetta ei ollut juuri ollenkaan. Kävelimme yhdelle nuotiopaikalle kosken pohjoispäässä, mistä oli hyvä katsoa oikeaan suuntaan. Näimme kävellessämme jo vähän revontulia puiden yllä ja hetkeä myöhemmin ne tanssivat vahvasti joen yllä läpi taivaan, revontulikuvaaja Thomas Kast kertoo. KUVA: Thomas Kast
Oulu 25.12.2016 20:06
Anna Leinonen

Metsän ja louhinta-alueen välissä kiemurtelevalla pikku tiellä on paksu kerros pehmeää lunta, mutta Thomas Kastia se ei haittaa. Hän väistelee tottuneesti eteen tulevat montut ja pysäköi autonsa kahden pienen tekojärven rantaan.

Täällä Oulun pohjoispuolella Kast on viettänyt lukuisia talvi-iltoja ja -öitä. Hän on suunnannut kameransa kohti pohjoista taivasta ja odottanut, että revontulet alkavat loimuta taivaalla.

Pitkään luontokuvausta harrastanut Kast innostui revontulista viisi vuotta sitten. Sen jälkeen revontulien kuvaaminen on vienyt miestä eri puolille Lappia ja Oulun seutua.

– Harrastus, joka on mennyt överiksi, Kast nauraa.

– Oikeastaan elämäntapa.

Saksasta kotoisin oleva Kast muutti Suomeen 17 vuotta sitten. Ensimmäiset revontulet hän näki pari viikkoa Suomeen tulonsa jälkeen Kittilän Raattamassa. Silloin elettiin filmikameroiden aikakautta, eikä revontulien kuvaaminen tullut mieleen kaiken muun uuden keskellä.

– Ne revontulet menivät vähän ohi. Nyt en ymmärrä, miten se on mahdollista.

Yleensä silmä erottaa taivaalta vain vihreän värin. Kun revontulia kuvaa ja käyttää pitkää valotusaikaa, kuvaan tallentuu usein enemmän värejä ja revontulet ovat muutenkin näyttävämpiä. KUVA: Jarmo Kontiainen


Innostus revontuliin palkitaan silloin, kun talvinen taivas täyttyy mahtipontisesta revontulinäytöksestä. Yhden mieleen jääneen revontulimyrskyn Kast koki marraskuussa 2012. Hän muistaa päivän tarkkaan, sillä perheeseen oli syntynyt pieni poika vain pari päivää aikaisemmin.

– Minulla oli vuoro olla yö pojan kanssa, että vaimo saa nukkua. Katsoin ulos, ja taivaalla oli hullut revontulet. Mietin ehkä kaksi—kolme sekuntia, herätänkö vaimon. Kävin herättämässä.
Sinä yönä syntyi osa timelapse-videosta, joka pyörii Oulun Tietomaassa.

– Silloin näkyi paljon värejä ilman kameraa: vihreää, punaista, sinistä, violettia, Kast kertoo.

Revontulinäytös oli magiikkaa

Kun Kast innostui revontulista, hän ei aluksi halunnut tietää, mistä niissä luonnontieteellisesti oli kyse.

– Se oli vain magiikkaa.

Nykyisin hän on hyvin perillä yksityiskohdista. Se helpottaa revontulien kuvaamista.
Revontulia syntyy, kun Auringosta lähteneet purkaukset törmäävät Maan ilmakehään ja reagoivat ilmakehän kaasujen kanssa. Purkauksia voi tulla, jos Auringon ulommaiseen kehään tulee reikä tai Aurinkoon syntyy aurinkopilkkuja. Aurinkopilkkujen määrä vaihtelee 11 vuoden sykleissä. Nyt ollaan menossa rauhallisempaan suuntaan.

– Seuraava huippu alkaa noin vuonna 2021.

Kun yöt ovat pimeät, Kast seuraa netistä auringon aktiivisuutta, revontulikameroita sekä pilvisyyttä ja kuutamoa. Kuvausretkiä hän tekee yleensä joka viikko.

Harrastus vaatii kärsivällisyyttä. Vaikka ennusteet ja olosuhteet vaikuttavat lupaavilta, revontulia ei välttämättä näy.

Revontulet syy tulla Suomeen

Kast ei ole innostuksessaan yksin. Moni Suomeen saapuva talvituristi haluaa nimenomaan nähdä revontulet.

Turismi on tuttua myös Kastille. Viime vuosina hän on toiminut oppaana Lapissa. Turistiryhmien päivät täyttyvät poroajeluista, huskysafareista ja moottorikelkoista, mutta iltayöstä metsästetään revontulia. Kast on saanut vinkkejä paikallisilta yrittäjiltä siitä, mihin kannattaa mennä.

– Tuntureiden lähellä, kuten Äkäslompolossa, on paikkoja, joissa taivas on melkein aina auki, hän kertoo.

Kast on järjestänyt opastettuja retkiä myös Oulun seudulla.

– Iltaretkiä voi tehdä työn ohessa. Lapin-reissuja olen tehnyt lomilla, Nokialla diplomi-insinöörinä työskentelevä Kast kertoo.

Vaikka Kast on ottanut lukemattoman määrän revontulikuvia, talvitaivaalla loimuavat tulet tekevät mieheen yhä vaikutuksen.

– Olen onnellinen. Hyvin, hyvin pieni ihminen, hän kertoo hetkistä revontulten alla.

Kokenut kuvaaja vaikuttuu erityisesti koronasta eli kruunusta, jolloin revontulet tiivistyvät näyttäväksi muodostelmaksi korkealle taivaalle.

– Korona on yksi hienoimmista jutuista. Tykkään, kun se nousee ja nousee. Yhtäkkiä neulaset alkavat näkyä, ja ne liikkuvat hirveällä vauhdilla. Sitten alkaa tulla vaaleanpunainen alareuna.

– Luonnossa ole mitään muuta sellaista.

Juttu on julkaistu Talvi-Kalevassa 16.11.2016.

Thomas Kastin vinkit revontulikuvaukseen

Revontulet näkyvät paremmin paikoissa, joissa on pimeää. Kannattaa siis hakeutua pois kaupungin valojen lähettyviltä.

Jos haluaa kuvata revontulien heijastumista veteen, hyviä paikkoja Oulun seudulla ovat Nallikari, Liminganlahti ja Koitelinkoski.
Kameroihin kannattaa varata useita akkuja, sillä akut hyytyvät tavallista nopeammin kylmässä.

Varusteet: Paljon lämmintä vaatetta, evästä, ladattu puhelin, taskulamppu, jonka valon avulla voi tarkentaa kameran sekä liina, jolla voi pyyhkiä kuuran pois linssistä.

Lisää tietoa auringosta ja revontulista löytyy esimerkiksi sivuilta aurora.fmi.fi, ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa sekä spaceweather.com.

MAINOS

Kommentoi

Menestystä hienon harrastuksen parissa ja toivotaan hyviä kelejä revontulten suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites ois tilt/shift optiikka? Tai jos noin laajaa haluaa niin ohjelmallinen perspektiivikorjaus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on. Sellaisen joka ei tykkää linssivääristymistä ym perspektiivin vääristymistä. Kännykkäkuvaajasta ne saattaakin näyttää "siistiltä", kun ei tiedä miten ite semmoisen vääristymän saisi omalla samsungilla aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hieno kuva. Revontulet on kaunis luonnon näytelmä. Hyviä kuvia myös vuodelle -17

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:35
Armenian vt. pääministeri voitti parlamenttivaalit helposti
8:00
Parin päivän ikäisenä menehtynyt Gabriel kulkee yhä Kirsikka-siskon rinnalla – Äiti: "Lapsi on monesti viisaampi sielultaan kuin ikä antaa ymmärtää" Tilaajille
7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
5
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
2
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
2
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
1
Oulun kuuluisin konduktööri Reijo Pulli jatkaa Radalla-tv-sarjassa myös toisen tuotantokauden – "Vastasin heti myöntävästi"
1
Puheenaihe: Voisiko talvinopeusrajoituksista luopua Ruotsin malliin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image