Oulu

THL: No­ro­vi­rusin­fek­tiot leviävät helposti uimarannoilla – vibrio-bakteerit vaarana merialueilla

Hellekesät ovat osoittaneet, että ruuhkaisilla uimarannoilla infektiot leviävät helposti. KUVA: Kaleva
Oulu 23.7.2019 15:48
Kaleva

Uimavedessä kasvavat sinilevät eivät ole ainoita uimarantavesien pilaajia, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Myös uimarit itse tai läheiset jätevesivuodot voivat tuoda uimarannoille infektioita aiheuttavia mikrobeja, kuten norovirusta. 

Aiemmat hellekesät ovat osoittaneet, että ruuhkaisilla uimarannoilla infektiot leviävät helposti. Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin voi saada esimerkiksi viruksella saastuneesta uimavedestä tai saniteettitilojen pinnoista.

Norovirus tarttuu herkästi henkilöstä toiseen. Uimarantojen käyttäjien kannattaa muistaa hyvä hygienia myös uimarannalla, jotta ei levitä taudinaiheuttajia. Vatsatauti kannattaa sairastaa kotona.

Vibrio-infektiot voivat olla vaaraksi

Heinäkuun puolen välin jälkeen sinilevien ja vibrio-suvun bakteerien määrä Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla on kohonnut verrattuna viileämpään alkukuuhun.

Merivesissä esiintyvät vibriot voivat aiheuttaa uimareille tavallisimmin haavauman kautta saadun ihoinfektion, mutta myös korvatulehduksen tai nieltynä vatsataudin. Vibriot voivat lisääntyä voimakkaasti lämpimissä rannikkovesissä.

– Hellekesinä 2014 ja 2018 Suomessa havaittiin vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia infektioita muita vuosia enemmän. Vibrioita pystyttiin osoittamaan kesällä 2018 myös rannikon uimarantojen vesinäytteistä. Sisämaan järvissä ja joissa vibrio-riskiä ei ole, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon puolustuskyky on madaltunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Riskiryhmään kuuluvien henkilöiden, joilla on ihorikkoja tai muita haavaumia, kannattaakin välttää uimista rannikkovesissä.

– Toistaiseksi tänä vuonna vibrio-bakteerin aiheuttamia infektioita ei ole todettu tavanomaista enempää, kertoo THL:n johtava asiantuntija Saara Salmenlinna.

MAINOS

Kommentoi

Entä sitten nämä koirat, joita tuodaan yleisille rannoille kieltomerkeistä huolimatta? Koirat uivat ihmisten seassa. Tänäänkin saimme pienten lasten kanssa uida koirankarvojen keskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kyllä uin paljon mieluummin koirien kanssa kuin pienten lasten kanssa, joiden kakkapyllyjä valveutuneet vanhemmat pesevät uimavesissä. Siinä se todennäköisin noroinfektion lähde on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi oireeton päivä kotona riittää. Itse käyn aina pesulla uinnin jälkeen, koska ihoni on aika herkkä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image