Oulu

Teol­li­suus­liit­to aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.
Oulu 5.12.2019 11:09 | Päivitetty 5.12.2019 11:21
STT, Antti Karvonen

Metsäteollisuuden ja Teollisuusliiton välisissä työehtoneuvotteluissa ei ole edellytyksiä sovintoehdotukselle, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto. Alan lakot alkavat maanantaina 9. joulukuuta.

Toimisto kertoi asiasta Twitterissä.

Kolmepäiväistä lakkoa seuraavat työnantajan julistamat työnsulut, jotka toteutuvat 12. joulukuuta alkaen ja kestävät kuusi vuorokautta.

Pohjois-Suomessa lakonalaisiin toimipaikkoihin kuuluu muun muassa Nokia Oulussa, SSAB Raahessa, Transtech ja Valmet Automation Kajaanissa, Agnico Eagle Finlandin kultakaivos Kittilässä ja Kevitsan kaivos Sodankylässä.

Kaikki lakonalaiset paikat voi katsoa Teollisuusliiton sivuilta.

Lakkotoimet koskevat Teollisuusliiton kymmentä sopimusalaa ja noin 35  000:ta työntekijää.

Sulku puolestaan koskee yhteensä 32:ta sahaa sekä vaneri-, viilu- ja liimapuutehdasta Metsä Groupin, Pölkyn, Stora Enson, UPM:n ja Versowoodin tuotantolaitoksissa.

Osapuolilla on ollut eripuraa muun muassa kikystä eli työnajanpidennyksestä sekä palkoista. Työantajapuolen mukaan sopu oli kaukana tänään käydyissä neuvotteluissa.

Juttua päivitetty kello 11.21.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (83)

Nythän on niin että ei ole kysymys pelkästään korotuksesta. Työnantaja haluaa kikyt, arkipyhät, puolet lomarahoista, sairasloman heikennystä, vanhempain vapaan heikennystä. Että nuoko pitäisi antaa ja ilman palkan korotusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaisomisteiset osaavat pitää puolensa Suomessa, koska täällä he voivat hämmentää työmarkkinoita. Heille on tärkeintä maksimi voitot työntekijöitten kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä terrafame lakkoile aamulla lähettävä tukkaputkella painaa hommia hyvällä palakalla👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tätä maata vaivaa, kun lakkoilun suhteen verrataan Ruotsiin.? Siellä on jopa tukilakot kiellettyjä. En tarkoita, että laillisia lakkoja pitäisi Suomessa kieltää, mutta vaikuttaa siltä, että sekä työntekijä- ja työnantajaleirissä on persoonia, jotka näillä toimilla nostattavat omaa imagoaan. En tarkoita nyt Postilakon työntekijäpuolen rouvaa, jota sopii kunnioittaa kovasta kantista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meilläkin on lakkovahdit tänään töissä! Jaksaa sitä maanantaina sitten estää muita töihin tulemasta! Antakaa se 2% nyt sitä korotusta niin ei tule sitä lakkoa !!! Arvovaltakiista turhan kallis!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kattokaas tuonne Ranskan vaikka ja väkttäkää sitten vielä etteikö muuallakin lakkoilla ja vielä herkemmin. Näitä kommentteja kun lukee luulisi 90% suomalaisista olevan kovapalkkaisia ylempiä toimihenkilöitä vähintään 😂😂. No niinhän ei ole, vaan duunarit on yhtäkkiä alkaneet kuvitella, että on jotenkin hienoa kuvitella kuuluvansa ns. parempaan kovatuloiseen sakkiin. Mistähän tämä oikein johtuu? Haluaisin, mutten mitenkään ymmärrä. Näkeekö jengi jotain harhaa omasta sosioekonomisesta statuksestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen jos Nokialainen lakkoilee. Johtuneeko siitä että on liikaa luottamushenkilöitä, jotka turhautuneina hommien puutteessa akitoivat. Luulis panevan miettimään, kun kilpailijat ovat paljon edellä, miten käy...? Täysin järjen vastaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riku Aalto ! Onko tämäkin lakko sitä sarjaa että! duunarilta pitää saada leikata toimeentuloja ja teille herroille pitää olla entistä enemmän.
Ilmankos suomi ja suomen teollisuus laahustaa maailmalla, kun duunarilta viedään, mutta miten kotimainen kulutus nousee JOS EI ole millä osataa ja kuluttaa.
No laittakaa vain TAAS! suomi jumiin kokonaan, näin TE herrat pääsette eroon "loisista" jotka ovat teille herroille taakkana työpaikoillanne / tehtaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SSAB kurssi noussu tänään 4,63 %, kun Raahen terästehdas ei ole tekemässä tappiota. Duunareilla ei ole työhaluja, luottamusmiehet eivä ole ajaneet heidän etujaan. Kukahan lie oli pääluottamusmiehenä Asserin jälkeen 15 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan noilta ay-riistäjiltä ja veronkiertäjiltä rahaa ja laitetaan duunarin pussiin. Lakkokenraaleille sopiva ratkaisu. He puhuvat niin kauniisti palkkasolidaarisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eroaa AY:stä ja kirkosta palkka nousee välittömästi ilman lakkoja. Lakot ja yleiset palkankorotukset on mennyttä aikaa , palkkaneuvottelut talokohtaisiksi . Yritykset mitkä tarvii tekijöitä lisää nostaa palkkoja ja palkankorotuksilla houkuttelee tekijöitä lisää. Tekijöittenki on hyvä joskus vaihtaa taloa. Kallista pitää lakkokoneistoa koko vuosi muutaman lakkopäivän takia. Tuotteitten maksava asiakas on lopullinen palkanmaksaja .Ostovoimaa helpoiten pystyy lisäämään veroja vähentämällä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En mene lakkoon no mikset samalla teet kaikki työt talkoilla älä ole palkkaa vailla kyllä sitten työnantaja tykkää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä porukka saa olla lakossa vaikka tammikuuhun ei vaikuta suomen kansaan niinku posti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja lakot jatkuvat kunnes korjattu on ainakin nämä palkansaajilta varastetut:

Valtio myöntää veroetuja kaikkiaan miltei 27 miljardin euron edestä joka vuosi. Mm.:
- Suomalaisyritykset saaneet ilmaisista päästöistä puolen miljardin euron piilotuet.
- Suoria yritystukia jaetaan 4-7 miljardia vuosittain - myös suurille pörssiyhtiöille.
- Asuntosijoittajille jaetaan yritystukia 2 miljardia - ' asumistukien ' muodossa.
- 50% Helsingin pörssistä on hallintarekistereissä - 6,5 miljardista 30-34% verot jätetään maksamatta.
- Suomesta osinkoja ulkomaille verovapaasti vuodessa yli 10 miljardia, 30-34% verot jäävät saamatta.
- Vakuutuskuoren sisällä sijoittavat ovat vapautettuja pörssiyhtiöiden osinkoverosta.
- Pörssiyhtiöstä yli 10 % omistavien yritysten ei tarvitse maksaa ko pörssiosingoista veroa.
__

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä että ensin puhut että palkansaajilta on varastettu jotain, mutta sitten listat ainoastaan mielestäsi saamattomia veroja. On monia joiden mielestä Suomalainen verotus on varastamista ja jos asiaa oikein mietit niin huomaat että näinhän se onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SSAB: n kohdalla tuotannon siirto pois Suomesta on yksinkertaista, sillä vastaavaa kapasiteettia löytyy lahden toiselta puolelta. Itkekää sitten työpaikkojenne perään.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos mennään lakkoon pitää varautua työsulkuun tänäpäivä Suurilla yrityksillä puskurirahoja 1000 mrd kutjussa johon lainkoura pysty.Suomessa pitää Yleis-lakko vuodeksi ei muuten kapitalisti taivu...Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitan Nokian työntekijänä ja koen että nyt lakoillaan ihan väärien asioiden puolesta. Kiky tunnit tai 0,5% palkankorotus ovat kärpäsen surinaa korvissani verrattuna siihen onko minulla töitä vai ei. Ja näillä toimenpiteillä sekä lakoilla suomalaista työtä ei tehdä yhtään houkuttelevammaksi.

AInoa asia jonka puolesta olisin voinut lakkoilla ovat jatkuvat irtisanomiset, mutta niillekään on hyvä vähän tehtäissä koska näitä meidän hommia voidaan aivan mainiosti tehdä vaikkapa intiassa.

Eli kantani on hyvin selvä. Menen ihan normaalisti maanantaina töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (83)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image