Oulu

Taskilan jä­te­ve­den­puh­dis­ta­mol­la uutta tekniikkaa – jätevesi johdetaan mereen aiempaa puhtaampana

Oulun jätevedenpuhdistamon laajennusosan rakentamiskustannukset koneineen ja laitteineen olivat noin 13 miljoonaa euroa. Kuvassa diplomityöntekijä Sofia Risteelä laskee kuppiin puhdistettua vettä. KUVA: Teija Soini
Oulu 20.10.2018 11:07
Pasi Klemettilä

Taskilan jätevedenpuhdistamolla on kesällä otettu uutta tekniikkaa käyttöön puhdistamon juuri valmistuneessa laajennusosassa, ja Oulun Veden käyttöpäällikkö Jarmo Lahtinen vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Arvot ovat kirkkaasti alle lupaehtojen, hän sanoo.

Puhdistamon lattialla läpinäkyvän kannen alla puhdistettua vettä syöksyy rööriin ja sitä kautta mereen. Vesi on sangen kirkasta, aivan hitusen kellertävää sävyä siinä kuitenkin on.

Uusi kalvopuhdistuslaitteisto on piilossa luukkujen ja veden alla. Kurkistus luukkujen alle kertoo, että vesi ennen puhdistusta on juuri sellaista ruskeaa lientä, kuin sen voi olettaakin oululaisten vessoista ynnä muista sellaisista paikoista tulleena olevan.

Laitosta on heinäkuusta lähtien lokakuun alkuun saakka otettu käyttöön. Viime viikon perjantaina oli vastaanottotarkastus.

– Tähän asti tämä on ollut enimmäkseen testausta. Syyskuun puolessa välissä on aloitettu varsinainen seuranta ja tuotannollinen käyttö, Lahtinen kertoo.

Mittaustulosten perusteella näyttää siltä, että uudesta puhdistamosta mereen lähtevän veden laatu on parempaa kuin esimerkiksi puhdistamon vanhan osan eli aktiivilietelaitoksesta lähtevä vesi.

Entistä tehokkaampaa puhdistusta

Oulun jätevedenpuhdistamon laajennusurakka on Oulun seudun merkittävimpiä ympäristöinvestointeja, jonka vaikutus näkyy myös Oulun seudun merialueen vedenlaadussa tulevaisuudessa.

Oulussa käyttöön otetussa MBR-tekniikassa puhdistettu vesi johdetaan sellaisenaan pois laitokselta puhdistettuna jätevetenä, ja erotettu liete palautetaan takaisin prosessiin.

Kalvosuodatuksella saavutetaan perinteisiä menetelmiä parempi puhdistustulos.

MBR-tekniikka eli bioreaktorit kalvotekniikalla vaativat vähemmän tilaa kuin perinteinen vedenpuhdistustekniikka, mikä tarkoittaa säästöjä rakennuskustannuksissa. MBR-laitokset ovat aiempia laitoksia tehokkaampia.

Vanhemmassa puhdistustekniikassa jäteveden puhdistusprosessissa tarvitaan isoja jälkiselkeytysaltaita, joissa lieteaines painuu altaan pohjalle.

MBR-tekniikassa jätevesi imetään puoliläpäisevän kalvon läpi eikä jälkiselkeytystä tarvita.

Kalvon avulla erotettu liete palautetaan puhdistusprosessiin, ja vesi voidaan johtaa suoraan mereen.

Lue lisää 20.10.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Kivat sen ittensä hajut tuli perjantaina jo toppilansaaren eteläreunaankin asti täältä! Taskilan voisi jo nimetä Paskilaksi.... eikö tätä mädättämöä saada haisemaan jonnekin kauemmas tuhansien ihmisten asuinalueilta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä niin järkyttävät hajut täällä Toppilansalmessa varsinkin öisin. Mutta tais olla just perjantaina kun siihen lemuun ihan heräsi! Koneellinen ilmastointi lykkää tätä paksaa sitten jatkuvasti sisälle, sitä kun ei voi itse sulkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, juuri väänsin ihan käsittämättömän jöötin, ja pistin sen matkalle kohti taskilaa. Samalla hiljaa toivoin, ettei se hirveästi haittaisi toppilalaisia/taskilassa asuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo periaattessa myönteinen uutinen, mutta kokonaisuuden kannalta meidän jokaisen rahojen tottalista tuhlaamista. Kokonaiskuormitus muodostuu kokonaan muista tekijöistä kuin yhdyskuntien jätevedenpuhdistamousra, puhumattakaan jos katsotaan asiaa itämeren rantavaltioiden kuormituksen suhteen. Lillukanvarsia, mutta syystä tai toisesta totuus tahtoo jäädä pimentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa varmaan toimittajienkin seurata toimiiko tuo luvatulla tavalla vai menikö vero eurot hukkaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkosta limavelliä ainaskin tähän asti ollut. Ammattikalastajatkin laitoksen edessä rysän kanssa. Lääkehuumekaloja sitten kaupanhyllylle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kellon jäteveden puhdistamollakin oli suodatus. Ne meni tukkoon ja laskettiin viikkotolkulla välillä puhdistamattomia jätevesiä mereen. Miten on liuenneet aineet - ne kyllä menee kalvosuodattimestakin läpi - vai onko bioreaktori kiinteyttänyt ne. Ilmeisesti fosfori ja typen sakeutus toimii riittävästi. Miten muut kemikaalit:

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako kaikkia viemärijätteitä johtaa jätevedenpuhdistamoon, koska puhdistustulos ei ole 100% ?
Kaukana vesistöistä maahan imeyttäminen voi olla vesistöjen kannalta parempi ratkaisu, kuin jätteen johtaminen viemäriverkostoon ja sieltä osittain suoraan mereen ja järviin.
Varsinkin pienemmät jätevedenpuhdistamot eivät ole tehokkaita ja niistä menee vesiin välillä ihan sitä itseään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jes, sinne vaan pohjavesiin kaikki maalaistollojen sonnat muhimaan, ovatpahan hyvässä tallessa.
Oulujoen vedetkin pitäisi suodattaa ennen mereen päästämistä samasta syystä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Näyttää siltä, että nuusitun laitoksen mereen lähtevä vesi on puhtaanpaa kuin vanhan laitoksen mereen lähtevä vesi". Luulisi, että näytteillä on helppo todistaa kätännössä onko uuden laitoksen mereen laskettava vesi kaikilta osin puhtaanpaa kuin vanhan laitoksen vesi. Näköhavantoihin ei näissä asioissa voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos alueella haisee enemmän, silloin voi päätellä, että vedestä on saatu poistettua entistä enemmän epäpuhtauksia alueen asukkaiden iloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis kiva nähdä joku tutkimus kuinka kovat päästöt teollisuus, maatalous ja kaikki muut päästää Suomen ja Ruotsin puolelta perämereen. Perämeri on ruvennut rehevöitymään vauhdilla, tätä ei tunnuta huomaavan tai ainakkaan siittä ei puhuta. Itämerta puhdistetaan ja päästöjä koitetaan rajoittaa, samaan aikaan perämerta sotketaan ja kuormitettaan jatkuvasti enempi ja enempi. Viranomaiset herätkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma että jäteveden puhdistamon lupaehdot niin tiukat mutta vieressä oleva paperitehdas saa tehdä ja päästää paljon enemmän jätettä mereen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida olla perus insinööri valmistunut alalta jossa tästä asiasta tiedetään yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittä pitäisi tehdä juttu. Aivan käsittämättömiä määriä pästetään veteen... Mystalipeä on todellista ympäristömyrkkyä joka vie pohjasta hapen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ne rahkasammal suotimet oo hyviä. Ainakin niitä myydään pien kiinteistöihin älyttömillä hinnoilla. Just kulki yks kepu kauppias niitä tyrkyttään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtuu raittiin, rehellisen ja rauhaa rakastavan naapurikansan taas mättää saastaa oikein tuelta Pietarinmeren.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
12:13
Seitsemän tähden liikkeellä seitsemän eduskuntavaaliehdokasta Pohjois-Suomesta – vaalipiireissä tähdätään täysiin listoihin
12:00
THL: Tarvitaan enemmän tietoa ihmisten sairauksista, jos jokaiselle suomalaiselle määritellään hinta – Työterveyshuolto korvauskriteereihin mukaan
12:00
Talouspolitiikan arviointineuvosto moittii hallitusta: Sote-uudistuksen säästöt yhä epävarmoja
11:55
Käräjäoikeus tuomitsi Oulussa kaupparyöstöjä tehneen miehen viiden vuoden vankeuteen
10:57
Valtteri Bottas hurautti ensimmäiset rallikilometrit Rovaniemellä, mestarikartturi uskoo formulakuskin rallitaitoihin – katso video Tilaajille
36
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
20
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
19
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
16
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
11
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen
8
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image