Oulu

Taskilan jä­te­ve­den­puh­dis­ta­mol­la uutta tekniikkaa – jätevesi johdetaan mereen aiempaa puhtaampana

Oulun jätevedenpuhdistamon laajennusosan rakentamiskustannukset koneineen ja laitteineen olivat noin 13 miljoonaa euroa. Kuvassa diplomityöntekijä Sofia Risteelä laskee kuppiin puhdistettua vettä. KUVA: Teija Soini
Oulu 20.10.2018 11:07
Pasi Klemettilä

Taskilan jätevedenpuhdistamolla on kesällä otettu uutta tekniikkaa käyttöön puhdistamon juuri valmistuneessa laajennusosassa, ja Oulun Veden käyttöpäällikkö Jarmo Lahtinen vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Arvot ovat kirkkaasti alle lupaehtojen, hän sanoo.

Puhdistamon lattialla läpinäkyvän kannen alla puhdistettua vettä syöksyy rööriin ja sitä kautta mereen. Vesi on sangen kirkasta, aivan hitusen kellertävää sävyä siinä kuitenkin on.

Uusi kalvopuhdistuslaitteisto on piilossa luukkujen ja veden alla. Kurkistus luukkujen alle kertoo, että vesi ennen puhdistusta on juuri sellaista ruskeaa lientä, kuin sen voi olettaakin oululaisten vessoista ynnä muista sellaisista paikoista tulleena olevan.

Laitosta on heinäkuusta lähtien lokakuun alkuun saakka otettu käyttöön. Viime viikon perjantaina oli vastaanottotarkastus.

– Tähän asti tämä on ollut enimmäkseen testausta. Syyskuun puolessa välissä on aloitettu varsinainen seuranta ja tuotannollinen käyttö, Lahtinen kertoo.

Mittaustulosten perusteella näyttää siltä, että uudesta puhdistamosta mereen lähtevän veden laatu on parempaa kuin esimerkiksi puhdistamon vanhan osan eli aktiivilietelaitoksesta lähtevä vesi.

Entistä tehokkaampaa puhdistusta

Oulun jätevedenpuhdistamon laajennusurakka on Oulun seudun merkittävimpiä ympäristöinvestointeja, jonka vaikutus näkyy myös Oulun seudun merialueen vedenlaadussa tulevaisuudessa.

Oulussa käyttöön otetussa MBR-tekniikassa puhdistettu vesi johdetaan sellaisenaan pois laitokselta puhdistettuna jätevetenä, ja erotettu liete palautetaan takaisin prosessiin.

Kalvosuodatuksella saavutetaan perinteisiä menetelmiä parempi puhdistustulos.

MBR-tekniikka eli bioreaktorit kalvotekniikalla vaativat vähemmän tilaa kuin perinteinen vedenpuhdistustekniikka, mikä tarkoittaa säästöjä rakennuskustannuksissa. MBR-laitokset ovat aiempia laitoksia tehokkaampia.

Vanhemmassa puhdistustekniikassa jäteveden puhdistusprosessissa tarvitaan isoja jälkiselkeytysaltaita, joissa lieteaines painuu altaan pohjalle.

MBR-tekniikassa jätevesi imetään puoliläpäisevän kalvon läpi eikä jälkiselkeytystä tarvita.

Kalvon avulla erotettu liete palautetaan puhdistusprosessiin, ja vesi voidaan johtaa suoraan mereen.

Lue lisää 20.10.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Kivat sen ittensä hajut tuli perjantaina jo toppilansaaren eteläreunaankin asti täältä! Taskilan voisi jo nimetä Paskilaksi.... eikö tätä mädättämöä saada haisemaan jonnekin kauemmas tuhansien ihmisten asuinalueilta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä niin järkyttävät hajut täällä Toppilansalmessa varsinkin öisin. Mutta tais olla just perjantaina kun siihen lemuun ihan heräsi! Koneellinen ilmastointi lykkää tätä paksaa sitten jatkuvasti sisälle, sitä kun ei voi itse sulkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, juuri väänsin ihan käsittämättömän jöötin, ja pistin sen matkalle kohti taskilaa. Samalla hiljaa toivoin, ettei se hirveästi haittaisi toppilalaisia/taskilassa asuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo periaattessa myönteinen uutinen, mutta kokonaisuuden kannalta meidän jokaisen rahojen tottalista tuhlaamista. Kokonaiskuormitus muodostuu kokonaan muista tekijöistä kuin yhdyskuntien jätevedenpuhdistamousra, puhumattakaan jos katsotaan asiaa itämeren rantavaltioiden kuormituksen suhteen. Lillukanvarsia, mutta syystä tai toisesta totuus tahtoo jäädä pimentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa varmaan toimittajienkin seurata toimiiko tuo luvatulla tavalla vai menikö vero eurot hukkaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkosta limavelliä ainaskin tähän asti ollut. Ammattikalastajatkin laitoksen edessä rysän kanssa. Lääkehuumekaloja sitten kaupanhyllylle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kellon jäteveden puhdistamollakin oli suodatus. Ne meni tukkoon ja laskettiin viikkotolkulla välillä puhdistamattomia jätevesiä mereen. Miten on liuenneet aineet - ne kyllä menee kalvosuodattimestakin läpi - vai onko bioreaktori kiinteyttänyt ne. Ilmeisesti fosfori ja typen sakeutus toimii riittävästi. Miten muut kemikaalit:

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako kaikkia viemärijätteitä johtaa jätevedenpuhdistamoon, koska puhdistustulos ei ole 100% ?
Kaukana vesistöistä maahan imeyttäminen voi olla vesistöjen kannalta parempi ratkaisu, kuin jätteen johtaminen viemäriverkostoon ja sieltä osittain suoraan mereen ja järviin.
Varsinkin pienemmät jätevedenpuhdistamot eivät ole tehokkaita ja niistä menee vesiin välillä ihan sitä itseään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jes, sinne vaan pohjavesiin kaikki maalaistollojen sonnat muhimaan, ovatpahan hyvässä tallessa.
Oulujoen vedetkin pitäisi suodattaa ennen mereen päästämistä samasta syystä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Näyttää siltä, että nuusitun laitoksen mereen lähtevä vesi on puhtaanpaa kuin vanhan laitoksen mereen lähtevä vesi". Luulisi, että näytteillä on helppo todistaa kätännössä onko uuden laitoksen mereen laskettava vesi kaikilta osin puhtaanpaa kuin vanhan laitoksen vesi. Näköhavantoihin ei näissä asioissa voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos alueella haisee enemmän, silloin voi päätellä, että vedestä on saatu poistettua entistä enemmän epäpuhtauksia alueen asukkaiden iloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis kiva nähdä joku tutkimus kuinka kovat päästöt teollisuus, maatalous ja kaikki muut päästää Suomen ja Ruotsin puolelta perämereen. Perämeri on ruvennut rehevöitymään vauhdilla, tätä ei tunnuta huomaavan tai ainakkaan siittä ei puhuta. Itämerta puhdistetaan ja päästöjä koitetaan rajoittaa, samaan aikaan perämerta sotketaan ja kuormitettaan jatkuvasti enempi ja enempi. Viranomaiset herätkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma että jäteveden puhdistamon lupaehdot niin tiukat mutta vieressä oleva paperitehdas saa tehdä ja päästää paljon enemmän jätettä mereen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida olla perus insinööri valmistunut alalta jossa tästä asiasta tiedetään yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittä pitäisi tehdä juttu. Aivan käsittämättömiä määriä pästetään veteen... Mystalipeä on todellista ympäristömyrkkyä joka vie pohjasta hapen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ne rahkasammal suotimet oo hyviä. Ainakin niitä myydään pien kiinteistöihin älyttömillä hinnoilla. Just kulki yks kepu kauppias niitä tyrkyttään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtuu raittiin, rehellisen ja rauhaa rakastavan naapurikansan taas mättää saastaa oikein tuelta Pietarinmeren.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:50
Jihadistien määrä on moninkertaistunut sitten vuoden 2001 terrori-iskujen – mikä meni pieleen?
13:43
Rovaniemen poliisi pyytää havaintoja henkilöauton ja jalankulkijan yhteentörmäyksestä
13:23
Kiinteistöliitto: Pinnoittamalla uusituissa putkissa enemmän ongelmia kuin sukitetuissa – "yllättävää, että perinteisessäkin tavassa noin paljon ongelmia"
13:23
Lapsiasiavaltuutettu varoittaa keskiarvon harhasta – tänään julkaistussa Lapsibarometrissä nostetaan esiin lapsuuden tutkimuksen vinoutuminen
13:17
Toimeentulotuki muuttunut yhä enemmän pitkäaikaiseksi
13:10
Tahkokankaan suunnittelusta työpaja kuntalaisille
12:59
Vasemmistoliiton raahelaisedustaja Hänninen kiittelee liikenneministeri Berneriä – "Olen erityisen iloinen kasitien mukaan ottamisesta"
97
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
35
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
31
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
29
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
27
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
15
Uusi asetus määrittelee pääväylien palvelutason maanteillä ja rautateillä – Oulun ja Turun välinen valtatie 8 mukana
11
Liminka yhtiöittää toimintojaan – "Haemme tietysti kustannustehokkuuttakin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

92 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Ihan ensimmäiseksi, omaisuudensuoja ei estä verottamasta. Ja eduskunta voi aina säätää kansan tahtotilan mukaan sellaise... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image