Oulu

Tarvitaanko Ouluun enemmän tornitaloja?

Ennen kauppakeskus Valkean rakentamista ydinkeskustan maisema oli tasaisen matala. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 15.10.2016 6:00
Sari Arffman

Lauantain lehdessä Kalevan Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa siihen, tarvitaanko Ouluun enemmän korkeaa rakentamista.

Korkeat rakennukset eivät juuri ole Oulun keskusta-alueen taivasta halkoneet. Ennen kauppakeskus Valkean rakentamista ydinkeskustan maisema oli tasaisen matala. Nyt keskustan liepeille Heinäpäähän on nousemassa parin vuoden sisällä 16-kerroksinen talo ja muitakin yli 10-kerroksisia taloja suunnitellaan. Pitäisikö korkeaa rakentamista Oulussa ylipäätään lisätä?


Ratkaisu äänin 3-2: kyllä.

Oulun kaupungin entinen asemakaavapäällikkö Matti Karhula on korkean rakentamisen kannalla.

– Oulu kasvaa ja kasvu voi tapahtua alaspäin, vaakasuunnassa tai ylöspäin. Miksi pitäisi rajoittaa yksi ulottuvuus pois? Kaupunki saa kasvaa ylöspäin, kun mietitään tarkasti, mihin korkea talo tehdään, sanoo Karhula.

Hänen mukaansa korkea rakennus pitää rakentaa merkittävään paikkaan: sellaiseen, jota halutaan korostaa ja jolla on tarina. Lisäksi tornitalo on näkyvä, minkä vuoksi sen on oltava positiivinen elementti ympäristössä.

– Sen tulee olla laadukkaasti rakennettu ja näyttävä mieluummin kuin surkea, Karhula luonnehtii.

 

Tornitaloihin myönteisesti suhtautuu myös Taina Pitkänen-Koli, kunhan niiden paikka harkitaan tarkasti.

– Niiden tulee olla maisemallisesti sellaisessa paikassa, että ne antavat ympäristölle lisäarvoa. Niiden pitää sopia jossain mielessä ympäristöön: ne eivät saa rumentaa sitä tai pistää kauheasti silmään, pohtii entinen oululainen kunnallispoliitikko, joka on muun muassa toiminut Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnan puheenjohtajana.

Pitkänen-Kolin mukaan on tärkeää, minkälaisia korkeita rakennuksia rakennetaan.

– Mielestäni niiden tulisi olla siroja. Kannattaa miettiä, pitäisikö niitä olla useampia, jotta niitä voitaisiin sijoittaa esteettisesti.

 

Oulun kaupungin yhdyskuntajohtajan Matti Matinheikin mielestä korkeaa rakentamista tulee lisätä aluesuunnittelun kautta.

– Kauniita rakennuksia on sekä matalia että korkeita. Korkeat rakennukset ovat osa ympäristöään, kuten aseman seudulla. Korkeus ei ole itseisarvo. Arkkitehdeille tämä on haaste: varioidako parvekemalleja 5-kerroksiseen rakennukseen vai suunnitella 16-kerroksinen esteettinen kokonaisuus?

Matinheikki kummastelee, miksi oululaisten arkkitehtien suunnittelemat korkeat rakennukset kelpaavat muualle ja Oulussa niitä vieroksutaan. Hän haastaakin Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan mukaan kehittämiskeskusteluun.

 

Takavuosina Oulussa arkkitehtinä toiminut Kay Bierganns suhtautuu korkeaan rakentamiseen varauksella.

– Korkea rakentaminen on tällä hetkellä vähän niin kuin villitys kaikissa keskustoissa. Henkilökohtaisesti katsoisin, että sen suhteen pitää olla varovainen. En sulje sitä pois, mutta sen tulee olla hyvin harkittua ja paikka tutkia tarkkaan, sanoo Bierganns, joka Oulun-vuosien jälkeen työskenteli Tampereella ja on nyt eläkkeellä.

Bierganns toteaa, että usein tehdään yksittäisiä korkeita taloja ja homma lopahtaa siihen.

– Pitää huomioida, että korkea talo näkyy monista suunnista. Jostakin suunnasta se voi sijoittua oikein onnistuneesti siluettiin, mutta kaikkia kulmia on mahdotonta huomioida. Oulun keskusta on hyvin pieni pinta-alaltaan ja kannattaa muistaa, ettei kaupunkikulttuuri kasva rakennusten korkeuden mukana.

 

Nykyaikaisen arkkitehtuurin professori Matti Sanaksenaho Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnasta katsoo, että keskustaan tornitalot eivät sovi.

– Ruutukaava-alue on luonteeltaan tasakorkeaa kaupunkikorttelistoa, ja sellaisena sitä tulisi mielestäni myös täydentää ja kehittää. Mielestäni sinne ei tulisi rakentaa korkeampia tolppia, jotka nousevat katukuvasta. Suhtaudun myös kriittisesti korkeaan rakentamiseen ruutukaava-alueen reunoille, kuten aseman seudulle tai torin rantaan, linjaa Sanaksenaho.

Sen sijaan ruutukaava-alueen ulkopuolella tapahtuvaan korkeaan rakentamiseen Sanaksenaho suhtautuu myönteisemmin.

– Se on perusteltua, koska se on usein uutta ja kehittyvää aluetta, jossa on paljon tyhjää tilaa. Siellä voi olla esimerkiksi jokin merkkirakennus, joka korostaa tiettyä paikkaa.

Mitä mieltä olet, tarvitaanko Ouluun enemmän korkeaa rakentamista? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (117)

Ihan hyvin vois rakentaa vaikka 200metriä korkean tornin ja sen ympärille 100metrisiä torneja niin saataisiin niitä asukkaita keskustan tai sen välittömään läheisyyteen.helsinkiin on tulossa useita yli satametrisiä torni rykelmiä korkein oli yli 150metriä otetaan Helsingistä mallia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti pitää rakentaa korkealle ylöspäin! Oulun on päästävä eroon tästä kirkonkylä tyylistä, asuuhan täällä jo 200k ihmistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskustaan tarvittaisiin enemmän julkisivuremontteja. Todella ränsistyneen näköinen keskusta nykyään
Pesukin saattais jo auttaa asiaaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että näyttävä ja sopia ympäristöön? Ai niin kuin ne Siilot? Komia valkonen torni keskellä teollisuusaluetta, yhdellä puolella voimala. Rakennus vieläkin kiinni purkukuntoisessa teollisuusrakennuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut jo kauan sitä mieltä että ouluun on saatava muutama korkea rakennus, ei välttämättä asuinrakennus, kunhan on ravintola sen ylimmäisenä josta halukkaat voivat ihailla oulun vesistöä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos minä saisin päättää, niin ideoisin Oulusta valkean kaupungin. Ei liikaa (tai harkitusti tai ei ollenkaan) värillistä pellinpaloja seiniin, joka on ilmeisesti muotivillitys Oululaista suunnittelua (hyvä esimerkki Valkean tornitalo). Hienoin rakenneus Oulussa on mielestäni Toppilansalmen Siilot, jolle jättäisin tilaa esim. heijastua salmen veteen. Nyt kuitenkin kuulostaa että ihan talon eteen (ikäänkuin pihalle) tulee kaksikerroksinen rakennus? Surullista, sillä talo on kuin taideteos, kun katsoo toiselta puolen salmen. Siilon historia on jo itsessään rauhoittamisen paikka liian tiiviiseen asuinrakentamiseen Siilon ympärille. Tornitalot?...no miksipä ei, kunhan mietitään olemassaoleva arkkitehtuuria ja sitä, miten uutta rakennetaan niin, että ympäristön harmonia säilyy. Lopuksi ihmettelen miksi Oulussa istutetaan korkeita puita kerrostalojen ikkunoiden eteen luonnonvalon peitoksi? Pensaat olisivat paljon parempi ratkaisu heti talon eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinällänsä huvittavaa, että suomalainen junttikansa jonka sosiaaliset taidot eivät edes riitä kerrostaloelämiseen, pakattaisiin asumaan entistä tiiviimmin joihinkin tornitalokomplekseihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käräjille osallistujilla oli ihan hyviä näkemyksiä laidasta laitaan.
Korkeiden talojen sijoittelu on a&o. Oulun ydinkeskusta on postimerkinkokoinen, joten jos sinne rakennetaan muutama pilvenpiirtäjä, niin ydinkeskustan pienuus korostuu entuudestaan. Jos pilvenpiirtäjiä ripotellaan laajemmalle alueelle, niin silloin Oulu vaikuttaa kaupungilta, jossa on suuri ydinkeskusta eikä pelkästään Rotuaari ja sen lähiympäristö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko nykyisen keskustan liiketilat ja asunnot voisi rakentaa yhteen kunnon tornitaloon. Ja ympäriltä kaikki matalaksi, parkkipaikoiksi tornitalon asukkaille ja asiakkaille. Oikeastaan se parkkialue voisi olla maan alla, niin saataisiin talon ympärille vaikkapa puistoalue. Sehän voisi olla ainakin osittain myös katettu ja lämmitetty kesäinen keidas ympäri vuoden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään väliä onko korkea vai ei mutta arkkitehtuuriin voisi panostaa noin niinkuin muuten vaan. Suomessa rakennukset ovat erittäin rumia tai mitäänsanomattomia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluun tarvitaan toimiva paikallisjuna yhteydet ! Virkamiehet ovat grynderien asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin rakennetaan kunnollinen matkakeskus radan päälle ja 12-16 kerroksisia asuintaloja samaan yhteyteen. Tämän matkakeskuksen kivijalkaan tai kellariin siirretään S- ja K-ryhmien hypermarketit. Sen jälkeen voidaan Raksilan marketit purkaa ja rakentaa sille alueelle muutama pistetalo. Sijainti on sellainen, etteivät talot varjosta kuin hautausmaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sopii, kunhan arina on asialla. Näin tulee hyväksytyt rakennusluvat vaikka telttakylälle, kun on ponusmiehet pyytäässä. oulun keskusta on täysin pilalla eli aavekylä, vaikka on sadantuhannen asukkaan kaupunki. Inhottaa käydä asioilla siis toistaiseksi. olen jo muuttamassa etelään-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luultavasti tarvitaan, ettei kävisi niinkuin Raahessa, missä väestömäärän vähyydestä ja tyhjien keskustatonttien riittävyydestä huolimatta pyrkimys on rakentaa rannat täyteen kerros- ja rivitaloja sekä 1A-tontit rannassa hyvävelisysteemin kautta muutamille yksityisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni keskustaan kuuluvat nimenomaan korkeat rakennukset. Valkean yhteydessä oleva asunto-osa on möhkälemäinen ja halvan näköinen värikkäine parvekkeineen. Heinäpäähän tuleva torni on virkeän näköinen.
Autopaikkavaatimukset asunto- ja liikeneliöitä kohti ovat aivan liian suuret.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (117)

Uutisvirta

11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
11:10
Iran sanoo pudottaneensa amerikkalaisen lennokin Iranin alueella – USA:n mukaan isku tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa
11:01
Suomalaisten kesälomabudjetti on kyselyn mukaan 1 200 euroa, suunta alaspäin – "Ensi vuonna lomabudjetit saattavat taas nousta"
49
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
21
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image