Oulu

Tar­peet­to­mak­si jääneet vaatteet kiertävät hyvin – UFF:n laatikoihin kertyy Oulun alueella 12 tonnia rompetta joka viikko

"Kaikki eivät sulje pusseja tai sitten laittavat tavarat keräyslaatikkoon pakkaamatta. Se hieman hidastaa tätä hommaa, kun tavaroita joutuu keräilemään", Haverinen Oy:n kuljettaja Joonas Jokikokko sanoo Oulunsalon Kapteenin astioiden luona. KUVA: Anni Männikkö
Oulu 8.2.2019 7:31
Anssi Väisänen

Yhä useampi komeron perukkaan tai hyllyyn juuttunut takki, paita, villapusero tai kenkäpari päätyy kierrätykseen.

UFF (U-landshjälp från Folk till Folk i Finland) kerää vuodessa Suomesta noin 14,5 miljoonaa kiloa vaatteita 1 500 keräyspisteestään. Näistä vain neljä prosenttia on niin rikkinäisiä tai huonokuntoisia vaatteita, ettei niistä ole kierrätettäviksi.

Jos ei riitä intoa viedä kirpputorille tarpeettomia vaatteita, ne osataan jo sujauttaa kauppareissun yhteydessä UFF:n laatikkoon.

– Aika tasaisesti erilaisia vaatteita tulee, kaupunkikohtaisia eroja ei voi havaita. Ja ihmiset ovat oppineet varsin hyvin pakkaamaan vaatteet asianmukaisesti muovikassiin, jolloin vaatteet säilyvät kuivina ja puhtaina, UFF:n keräyspäällikkö Jari Töyrynen sanoo.

Keräyslaatikoista vaatteet kiertävät lajittelukeskukseen Nurmijärvelle, jossa kuormat punnitaan ja lajitellaan myymälöihin meneviin vaatteisiin, tekstiileihin ja kenkiin, Afrikkaan toimitettaviin kesäasusteisiin, tukkumyyntiin meneviin talvivaatteisiin sekä materiaalina hyödynnettävään lumppuun ja energiana hyödynnettävään jätemateriaaliin.

– Ihmisiä pitää kiittää siitä, että huonoja ja rikkinäisiä vaatteita tulee todella vähän. Ne osataan heittää suoraan roskiin.

”Ihmisiä pitää kiittää siitä, että huonoja ja rikkinäisiä vaatteita tulee todella vähän. Ne osataan heittää suoraan roskiin.”

UFF aloitti toimintansa Suomessa 1987. 2000-luvun alkupuolella keräyslaatikoita oli Vaasan korkeudelle saakka, mutta takaisin Etelä-Suomeen peräännyttiin kustannussyiden takia 2004.

– Niin sanottu uusi tuleminen pääkaupunkiseudulta pohjoisemmaksi alkoi Vaasasta 2011. Ouluun tulimme 2012 loppuvuodesta. Keräyspaikat ovat siitä lähtien pysyneet jotakuinkin samoina.

Pohjois-Pohjanmaan 85 keräyspisteestä kertyi viime vuonna 1,15 miljoonaa kiloa ja Lapin 56 keräyspisteestä vajaat puoli miljoonaa kiloa vaatetavaraa.

– Joka puolella maata vaatteiden kierrätys on suosittua. Pienet kaupungit loistavat tilastossa, koska keräyspisteitä on enemmän suhteessa asukasmäärään kuin suurissa kaupungeissa, Töyrynen sanoo ja luettelee muutaman pohjoissuomalaisen kaupungin viime vuoden lukuja: Oulu 2,26, Rovaniemi 3,13, Kemi 4,01, Kajaani 3,74 kiloa asukasta kohden.

Viime vuonna keräysmäärät eivät kasvaneet, mutta siihen on syynsä.

– Keräysmäärät ovat yleensä hieman kasvaneet vuosittain. Viime vuodet olemme pysyneet samoissa määrissä, vaikka jouduimme luopumaan muutamista paikoista pääkaupunkiseudulla kilpailutilanteen takia. Siinä väheni puolisen miljoonaa kiloa.

UFF myy tuotteet eteenpäin omissa myymälöissään, joita on toistaiseksi Etelä-Suomessa. Kaksitoista myymälää on Helsingissä, kaksi Tampereella ja loput Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Jyväskylässä.

– Tavoitteenamme on kasvattaa myymäläverkostoa jollain aikavälillä. Aikataulusta ei voi vielä sanoa mitään, Jari Töyrynen toteaa.

Helsingin Fredrikinkadulla sijaitsee erityinen vintagemyymälä, jonka tarjonta poikkeaa muiden myymälöiden valikoimasta.

– Lajittelukeskus erottelee meille sopivat tavarat, sitä tulee hyvin: satoja kiloja viikossa. Tällä hetkellä menevät untuvatakit ja lämpimät vaatteet hyvin kaupaksi, sporttitavarat liikkuvat läpi vuoden, trendiosaston vastaava Susanne Koskiniemi-Kosunen sanoo.

Oulun seudulta kertyy 12 tonnia viikossa

Oulunsalon Kapteenin keräysastiat ovat taas kerran täynnä, joten tyhjennys tuli tarpeeseen.

– Pakkaamatonta tavaraa on seassa aina, vaikka suurin osa onkin hyvin pakattu. Kaikki eivät sulje pusseja tai sitten laittavat tavarat ke-räyslaatikkoon pakkaamatta. Se hieman hidastaa tätä hommaa, kun tavaroita joutuu keräilemään, Haverinen Oy:n kuljettaja Joonas Jokikokko sanoo.

Haverisen autot tyhjentävät kuormat välivarastokonttiin, josta tavarat kuljetetaan säännöllisesti UFF:n lajittelukeskukseen.

– Erityisen usein täynnä ovat juuri Oulunsalon ja Zeppelinin keräyspisteet. Vähiten tavaraa kertyy haja-asutusalueilta.

Kontteja on noin sata Oulun alueella. Niistä kertyy tavaraa noin kaksitoista tonnia viikossa.

– Onhan täällä tietenkin aina mukana tavaraa, josta ei ole käyttöön. Mutta tavara erotellaan vasta UFF:n varastolla. Onneksi suurin osa päätyy käyttöön eikä poltettavaksi, Joonas Jokikokko toteaa.

UFF toimiiyhdistyksenä

  • Suomen UFF on rekisteröity 1987 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka toimii ilmaston ja globaalikehityksen hyväksi.
  • Muissa Euroopan maissa toimintamalli on sama: kaikki toimivat itsenäisinä yhdistyksinä.
  • Vaatemyynnin tuotolla ylläpidetään kotimaan kierrätyspalvelu ja rahoitetaan vuosittain noin 30:tä kehitysyhteistyöhanketta.
  • Pääsääntöisesti tuetaan peruskoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen hankkeita sekä pienmaanviljelijöiden koulutusta.
  • Vuonna 2018 tuettiin 33 hanketta Namibiassa, Malawissa, Mosambikissa, Sambiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Intiassa.
  • Yhdistys työllistää Suomessa reilut 250 ihmistä.
MAINOS

Kommentoi

Olisi kiva tietää, mihin yhdistykšen varat nykyisin menevä. Aikaisemmin oli aika ikävää juttua ko hyvtekeväisyys järjestöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelepais ne vaatteet täällä pohojosessakin ottaisko joku kopin tästä toiminnasta ei tarvi etelän hetelmille rahdata! Kyllä täällä lapsissa enemmän tarvihtijoita riittää... jos tavarat kierrättää ilmitteeksi niin varppina kelpaavat täälläkin. Nyt kaikissa kierrätyksissä kirppareilla maksua vastaan vaikka ilman saavat kamppeet....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entiset keräykseen ja kaupasta uutta, näin se markkinatalous pyörii ja talous kasvaa. Harmi vaan, että maapallo ei kestä moista turhaa kerskakulutusrallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne vaatteet pysyvät kuivana, jos vain keräyslaatikkoon mahtuu!? Aina silloin tällöin keräyslaatikko on aivan täynnä ja ihmiset jättävät sitten vaatemuovipusseja laatikon viereen ulos?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämän vaatepaljouden huomaa kirpputoreilla, oulun kirppikset täynnä kerran pari pidettyjä vaatteita, halpoja h&m yms merkkejä koska myyvät huonolaatuista ja halvalla. ostakaa hyvät ihmiset esimerkiksi mieluinen satasen villapaita jota pidätte mielellään sen 5-7 vuotta ja joka pysyy ryhdissä ja hyvän näköisenä. kun että ostaisitte sillä 22.90e sen halvan ja kohta nukalla olevan paidan kylmän "villa"paidan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hinta ei takaa laatua sillä myyjä voi ostaa vaatteen halpatuontimaasta 5-10 eurolla ja myydä sen sadalla eurolla suomessa.Olen ostanut halpoja vaatteita jotka kestää ehkä jopa pitempään kuin minun eliniän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mielelläni ostaisin sen satasen laadukkaan villapaidan ellei se olisi 20% vuokrastani. toisin sanoen jos haluan maksaa vuokraa, en pysty ostamaan laadukkaita kalliita vaatteita. lisäksi nykyään ei ole aina takuuta siitä että rahalla saa laatua. yritän ostaa vaatteeni käytettynä ja joskus ostan alennusmyynnistä uusia vaatteita, aina katson kuitenkin tarkkaan mitä materiaalia ne ovat. esimerkiksi polyesteriä olevat ja muuten huonolaatuiset rievut saavat jäädä kauppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image