Oulu

Tar­kas­tusark­ki­teh­ti: Isokatu auki vaikka rälläkällä

Tarkastusarkkitehti Esa Kauppi. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 26.10.2013 8:48
Esko Aho

Harmaista normivirkamiehistä poiketen Oulun kaupungin tarkastusarkkitehti Esa Kauppi lupaa selkeällä suomen kielellä, ettei Isoakatua tulla panemaan yöksi kiinni Arinan uuden Valkea-kauppakeskuksen kohdalta.

”Siitä on voimassa olevassa kaavassa selvä määräys. Lupaan käydä omakätisesti hoitamassa asian kuntoon vaikka rälläkällä, jos ovet lukitaan kaavan vastaisesti”, Kauppi vinoilee.

Muuten tarkastusarkkitehti kyllä puolustaa Valkean kaltaista täydennysrakentamista. Kerrankin Oulun keskustassa edes jokin merkittävä hanke on edennyt toteuttamisvaiheeseen saakka.

Hän käytti itsekin 1980-luvulla arkkitehtitoimistossa työskennellessään runsaasti aikaa Rotuaarin kattamisen suunnitteluun, mutta mitään ei loppujen lopuksi rakennettu.

”Mitä on tämän päivän regionalismi? Yhdistyykö siinä kansainvälinen kaupunkilaisuus ja metsäläisyys? Oulussa tällaisia piirteitä voi nähdä katukuvassa”, sanoo Kauppi.

Kaupungista koilliseen päin lähdettäessä jo Hiukkavaarasta alkaa soiden ja metsien alue, joka ulottuu kauas Vienanmerelle.

Kallioparkki Oulun mahdollisuus kehittyä

Oululaisen arkkitehtuurin saama kansainvälinen huomio on ollut kortilla sen jälkeen, kun paikallisuuteen pohjautunut Oulun koulu jäi historiaan.

”Oulun arkkitehtuuri on nykyään läpileikkaus hyvästä kansallisesta valtavirrasta. Omaperäisyys puuttuu. Rakennusvalvonnan julkaisema kirjasarja kymmenen vuoden ajalta kertoo, ettei mitään kehitystä ole kyseisenä aikana tapahtunut.”

Kallioparkin myötä Oulun keskustan on mahdollista kehittyä viihtyisäksi alueeksi, jossa asuminen ja työpaikat sekoittuvat liiketoimintoihin.

”Keskustan kortteleita suunniteltiin jo 1980-luvulla rakennettavaksi umpeen. Niitä oli tarkoitus yhdistää katetuilla kävelysilloilla, joista ainoastaan Pukinsarvi on toteutunut. Keskeisenä tavoitteena pidettiin Rotuaarin kattamista. Rahoja siihen ei vain löytynyt.”

Rakennettujen alueiden täydentäminen tulisi uskaltaa toteuttaa ennakkoluulottomasti, mutta pitäen samalla mielessä, että rakennukset ovat kaupungin muisti.

”Vanhoissa kaupungeissa näkee hyvinkin rohkeita ja tehokkaita ratkaisuja muodostamassa hallittua kokonaisuutta yhdessä vanhojen rakennusten kanssa.”

Lue lisää lauantain Kalevassa olevasta Näkökulmia kaupunkiin -sarjan jutusta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (151)

Mikä mies tämä arkkitehti on kun ei osaa edes lukea! Totuutta ei saa vääristellä, kyllä siitä kulkemaan pääsee, myös pyörällä! Hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa sitä, että Arina saa rakentaa Isollekadulle katetun ja lasiseinillä rajatun katutilan. Lasiseiniin on tarkoitus tehdä automaattiovet, jotka avaavat 4,5 metriä leveän kulkuaukon. Oikeuden mukaan Isonkadun pitää olla "läpikuljettava kävellen yleensä ympäri vuorokauden".
Hallinto-oikeuden mukaan Arinan suunnitelma ei ole asemakaavan vastainen, eikä se edellytä poikkeamislupaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhhuh... Tämä juttu on kirjoitettu 26.10.2013. Ei silloin ollut mitään hallinto-oikeuden päätöksiä. Melko ironista tuo teikäläisen kuittailu lukutaidottomuudesta siinä mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsotaanpa miten käy. "Yleensä" tulee tarkoittamaan joskus. Automaattiovi sattuukin olemaan rikki, tai ei toimikaan talvella. Arinan edustaja sanoo "voi voi" ja "selvitämme asiaa". Käytännössä yksi yritys Oulussa saa sulkea kadut, rakentaa vastoin kaavaa, ylittää rakennusoikeudet, ja munaton Oulu ei tee mitään. Mafia jyllää tässäkin päässä Eurooppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä eroa sillä on, onko katu poikki niiden ainaisten katutöiden vuoksi, jotka Oulua piinaavat vuodesta toiseen, vai siksi, että automaattiovi ei toimi? Ei se automaatti ainakaan useammin voi olla rikki kuin oululainen katu itse. Kevyen liikenteen väylät ovat poikki vielä katuja useamminkin, kun jokaisella rakennusfirmalla on jumalainen oikeus barrikoida ne summittaisesti kilometin säteellä rakennustyömaastaan ja toisaalta kaapelin- ja putkenkaivajat rikkovat aina pyörätien asvaltin, vaikka autotien asvalttiin ei jostakin kumman syystä ole koskaan mitään tarvetta koskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi sanoa muuta, kuin ihan pihalla on kyllä näitten Saksalaisten ja Etelä Suomi vetoisten kauppojen kannattajat! Kaupungillakin näyttää olevan asiat täysin sekaisin, virkamiesten linjasta ei ota mitään selvää, ei edes Esko. Onneksi osuuskauppa Arina on hiljaa ja odottaa rauhalisesti mihin ratkaisuun arkkitehdit, narisijat ja kaupungin päättäjät tälä kertaa päätyy!! Me järkevät ihmeiset ostetaan sieltä, mistä itse haluamme, eikä näillä boonus kortin repijöille voi kuin nauraa! Kannatan osuuskauppa aatetta, jossa voitot tulee investointeihin, eikä omistajien taskuun, lisäksi kauppa on tutkitusti edullisin! Arina tekee kaikkien aikojen suurinta investointia Ouluun, jonka arkkitehdit suunnitelleet, rakennusluvat saatu, tyypilliseen Oululaiseen tapaan, kun työt käynnissä alkaa kaiken maailman valituskierre. Arina kyllä varmasti saattaa joustaakin, mutta täytyisihän suunnitelmissa pysyä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti toteutat uhkauksesi, mikäli Arina pistää ovet säppiin yöksi. Tuosta kulkee vakituinen pyöräreittini.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, en siis ole ainoa joka on päättänyt kulkea kyseistä tietä jatkossakin polkupyörällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole pelkoa. Minä liityn myös pyörävirtaan! Kyseessä on vakioreittini keskustasta takaisin kotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Esa! Joku roti tänne Arina-landiaan pitäisi saada ja äkkiä.
Omalta osaltani 'minä päätin' (kuten Arinan mainoksissa kehotetaan) ja sanoin asiakasomistajuuden irti...mun rahoillani ei S-ketju ainakaan leveile

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiin jatkossa kattaa kaikki kadut, joiden molemmilla puolilla on liiketiloja. Sitten sulkea katu yöksi. Taksit tykkää, kun saavat kiertää pian naapurikuntien kautta, kun asiakas haluaa keskustan toiselle puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No johan olisikin törkeyden ja röyhkeyden huippu, jos arina saisi jo sulkea katujakin oulussa mielivaltaisesti. Kohta kai todella pitää lopettaa jäsenyys s-kaupassa. Miten tällaista edes kehtaavat esittää? Vai onko niin, että pöyhkeys on on syönyt jo arvostelukyvyn!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppihan tässä suoraan kehoittaa kansalaistottelemattomuuteen. Eletäänpä sitten ku siat pellossa. Mitäpä nuita lakeja ja sääntöjä noudattamaan rakennushommissakaan kun ei kerta kaupungin omienkaan virkamiesten tartte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika hurja väite tässä yhteydessä, missä Kauppi kannattaa kaavan mukaista hanketta ja lupaa toimittajan poimimalla sarkastisella heitolla valvoa kaavan mukaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko kuullut että meillä on perustuslaissa taattu sananvapaus virkamiehilläkin? Julkisuuslaissa heille on säädetty tiedottamisvelvollisuus. Kauppi myös tekisi virkavirheen, jos hän hyväksyisi Arinalta oman käden oikeuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankehan on lainvoimainen ja asemakaavan mukainen, johon rakennuslupa myönnetty, kulkuväylä kävelykadulla säilyy! Oulussa nimettömät kateelliset kirjoittelee, se näyttää olevan Etelän varisten tyyli kadehtia meitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arina on ollut boikotissa jo pitkään ja tulee laajenemaan kaikkiin liikkeisiin ja palveluihin johon liittyy S-ryhmä ja Arina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voitaisi palata siihen malliin takas että lähituottajat saisivat pieniin yksityisiin kauppoihin tavarat myytäväksi ilman pitkiä kuljetuksia/tukkureita ja arinan tai k ryhmän hintojen monopolisointia.. ? Olisi mahtavaa hakea pienestä lähikaupasta lähellä tuotettua lihaa, rehuja ja muita eineksiä. Tähän systeemin olisi varmasti moni muukin valmis tunkemaan rahansa mielummin kuin noiden kahden ketjun kauppaan..... ???
Nyt ei ole kuin k-kaupat ja äss kaupat missä aina ollaan jotakin korttia vailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulkeminenhan edistää työllisyyttä,kun sinne tietysti palkataan Portinvartija aukomaan luukkuja hälytysajoneuvoille yöaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (151)

Uutisvirta

26
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
23
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
12
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
12
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image