Oulu

Tarjoilija ei palvellut romaneja – sakkoja syrjinnästä

Oulu 27.4.2012 11:37 | Päivitetty 27.4.2012 11:38
Kaleva

Oulun käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1955 syntyneen naisen 500 euron sakkoihin syrjinnästä.

Oulun keskustassa sijaitsevassa ravintolassa työskentelevä nainen kieltäytyi tarjoilemasta alkoholijuomia kahdelle asiakkaalle marraskuussa 2009. Tarjoilijan mukaan syy oli se, etteivät he suostuneet esittämään henkilöllisyystodistuksiaan. Asiakkaat puolestaankatsoivat, että tarjoilu evättiin heidän etnisen taustansa vuoksi. He ovat romaneja.

Käräjäoikeus uskoi asiakkaita ja langetti tarjoilijalle rikostuomion. Tuomioistuin katsoi, että teolla loukattiin heidän itsetuntoaan ja ihmisarvoaan. Se velvoitti tarjoilijan ja hänen työnantajayrityksensä maksamaan kummallekin romanille 500 euron kärsimyskorvauksen.

Heidän oikeudenkäyntikulunsa maksaa valtio.

Lue lisää 28.04.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

On se joistakin kommenteista päätellen maata uhkaavaa, että joku ihminen voitti lakituvassa!
En tiedä, itkeäkö vai nauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maassa on oma laki romaneille. Ammatti nuorillakin romanimiehillä on useimmiten "eläkeläinen". Kuka kantaa vastuun eläkepäätöksistä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei henkilöpapereita niin ei juomia, mikä tässä on niin vaikeaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis kyseessähän ei ole nyt se, että tarjoilija kysyi papereita. Tarjoilija oli sanonut romaneille, että he eivät tarjoile romaneille. Kyseinen tarjoilija oli myös puhelimessa sanonut aluksi poliisille, että ravintolan käytännön mukaan romaneille ei tarjoilla. Ymmärtääkseni vasta myöhemmin tarjoilija väitti, että kyse oli papereiden tarkistamisesta. Jännää miten keskustelu meni täällä heti siihen, että romanit valehtelvat ja tarjoilja puhui totta. Ennakkoluulot ovat kyllä normaalia ihmisille. Meillä kaikilla on ennakkoluuloja. Mutta tyhmä se ihminen, joka ei osaa tai viitsi tutkia itseään, tuntea itseään edes sen vertaa, että tunnistaa ennakkoluulonsa vaan antaa omien ennakkoluulojen ohjata toimintaansa ja ajatuksiaan ja suhtautumista muihin ihmisiin.
Mielestäni jokaisen romanin ja muunkin vähemmistön edustajan tulisi aina tehdä poliisille ilmoitus etnisestä syrjinnästä, kun sitä kohtaavat. Sillä tavalla syrjintä voidaan tehdä näkyväksi ja siihen voidaan puuttua. Sanktioiden pelossa monet saattavat miettiä kahdesti ennen kuin syrjivät. Ja mitä ravintoloiden oikeuteen valita asiakkaansa tulee, lain mukaan ravintolalla ei ole oikeutta valita asiakkaitaan esimerkiksi etnisen taustan perusteella. Myöskään esimerkiksi romani- tai saamelaispuvut eivät kelpaa perusteeksi koska kyse kulttuurillisesta pukeutumisesta. Ja mitä romanien käytökseen ravintoissa tulee: eiköhän kyse ole vain yksilöistä. Osaavat myös suomalaiset käyttäytyä törkeästi ja häiritsevästi humalassa. Tietenkin romanikulttuuri sinällään (esimerkiksi etelä-eurooppalaisen kulttuurin tavoin) on ns. äänekkäämpää. Ääntä saa ja pitää käyttää. Tämä taas voi olla outoa suomalaiseen kulttuuriin verrattuna, joka on hiljaisempi ja hillitympi. Mutta muistetaan kuitenkin, että erilaisuus on rikkaus. Se että toinen on erilainen ei välttämättä tarkoita, että hän on huonompi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan on kyseisen vähemmistökansan edustajat itse aiheuttaneet sen, että mimmottise on ennakkoluulot heitä kohtaan. Kyllähän homma menee niin, että Suomessa pitäisi osata sua ja elää maan tavalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yrittäjä saa vielä valita asiakkaat vapaasti ..oveen lappu ei tummaihoisille palvelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuleppas, kannattaisiko sinun tutkia Suomen lakia, vähän paremmin.. Suomessa saa yrittäjä valita asiakkaansa, mutta ei etnisen taustan tai muun tälläisen syyn perusteella. Kyllä valtaväestössä on ihan samalla tavalla niitä mätiä omenoita, kun meissä romaneissakin. Tämä oli minusta täysin oikea päätös käräjäoikeudelta. Itse olen myös erään ravintoloitsijan vetänyt käräjille, juuri nimenomaan syrjinnän takia. Ja vastaisuudessakin tulen vetämään, jos kohtaan syrjintää/rasismia. Ravintola saa valita asiakkaansa, mutta tehköön sen lainpuitteissa. tiedän sellaisia ravintoloita, joihin ei pääse romanivaatteissa sisälle, vaan naiset jättää hameensa narikkaan, ja miehet takit, tai puserot..

Olen vakavasti harkinnut oman ravintolan perustamista, taidanpa siellä ottaa käyttöön sellaisen säännön, että kulttuuriin katsomatta, kaikkien on jätettävä päällysvaatteet narikkaan, ettei kukaan vaan missään nimessä voi laittaa vaikka tuhkakuppia tai tuoppia taskuun... Sallikaa mun nauraa, tai vaikka ette sallisikaan, teen sen silti! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kalevassa luki että miehet olivat tulleet odottelemaan autokauppoja ja juomaan kossuvissyä odotellessa

miten autokauppoja voi humalassa tehdä,koska siihen kuluu koeajo ja auton siirto ?
miten autoa voi ajaa ilman ajokorttia ?
miten valtio maksaa (epäiltävästi miljoona liikevaihtoa pyörittävien autokaupiaiden ) oikeus kulut ?

myyjä teki kyllä selvän virheen kun sanoi että syy ettei myy on se että ovat romaaneja ,olisi pitänyt noudattaa lakia ja sanoa että syy on kun ei ole papereita muita syitä myynnin eväämiseen on jos on liian humalassa tai jos on lääkeiden vaikutuksen alaisena tai jos muuten käytös oon niin epäilyttävää ettei viinaa uskalla myydä järjestys häiriöiden pelossa.Ravintola voi valita asiakkansa mutta se pitää tehdä lain mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole yrittäjän osa kaksinen maksaa viulutt ja käräjä oikeudesta tuli hölmö raha automaatti sen väärin käyttäjille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tässä on loukattu myyjän itse tuntoa ja ihmi arvoa . Voi vain kuvitella millainen suun soitto siittä on syntynyt kun myyjä on koittanut hoitaa työtään lain mukaisesti . En väitä että on valeheltu oikeudessa mutta päätelköön jokainen itte miten asia on .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mahtanut olla tarjoiliaraukalla varaa ottaa asianajajaa, kun ei valtio olisi maksanut sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TÄH, tarjoilija toiminut aivan oikein kysyessään papereita, ja kun ei niitä ole hänelle näytetty ei myöskään suomen lakien mukaan ole saanut myydä alkoholia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tällä logiikalla on parempi myydä alkossa alaikäisille viinaa ja kaljaa sekä tupakkatuotteita kaupassa kuin kysyä papereita etnisiltä ihmisiltä rasismi syytöksien ja sakkojen pelossa. Missä on järki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkelissa ei kyllä missään kohtaa lukenut, että nämä ko. ihmiset olisivat olleet alaikäisiä, tai näyttäneet siltä. Mistä voit tietää, vaikka olisivat olleet 70vuotiaita.. Ei ole silloin syytä kysyä henkilöpapereita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelalla olen joskus pakosta joutunut asioimaan ,ja kyllä romaanit on siellä ainakin käyttäytyneet fiksusti,ovat kuin euroopan omistajia.Huudellaan ja heilutaan holttittomasti ja hermoilevat kun eivät pääse asioimaan sosiaaliasioitaan heti.Että ihmetellä saa jos ravintolassa ei sit tarjoilu pelaa kun ei ole henkkareita näyttäneet.Mielestäni tarjoilija teki oikein .Hyvä tarjoilija onnea eteenpäin ja ole tiukkana vieläkin ...)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika mielenkiintoista, että täällä monissa kommenteista automaattisesti oletetaan että henkkareita kysyttiin nimenomaan iän tarkistamiseksi. Voihan se niinkiin olla, mutta ei missään niin ole sanottu. Ei edes ole sanottu minkä ikäisiä nämä asiakkaat ovat olleet, eli että onko iän tarkistamiselle ollut edes mitään käytännön perustetta. Meinaan vaan ettei nyt kannattaisi tuohon oletuksen jämähtää kiinni, ja vain sillä perusteella jopa epäillä tuomion "oikeellisuutta" (joka on jo aivan naurettavaa toimintaa). Näitä keittiötuomareita nimittäin riittää jo aivan tarpeeksi muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se valitettava tosiasia on, että henkiöllisyys on pyydettäessä pystyttävä todistamaan ihan kenen tahansa, jopa Sinun ja minun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

14:32
Afganistanissa on alueita, joille ketään ei voida ajatella palautettavan – sen sijaan Irakin tilanne on parantunut
14:18
Tässä on ihmiset ja koko planeetan pelastava ruokavalio – yksi hampurilaispihvi viikossa ja kaksi kertaa nykyistä enemmän pähkinöitä ja palkokasveja
13:11
Raiskaajan kanssa avioliittoon – tutkimus patistaa muuttamaan seksuaalirikosten lainsäädäntöä entisen Neuvostoliiton alueella
12:55
Enää alle vuosi aikaa – Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus patistaa hoitamaan jätevesijärjestelmän vaadittuun kuntoon
12:07
Ministeri Terho: "Olisin valmis jopa luopumaan opintotuen tulorajoista" – selvityksen mukaan tulorajoja voisi nostaa huomattavasti
11:53
Aarnio yritti saada tietoa miljoonaperijän kaappauksesta rikollispomo Keijo Vilhuselta — Vilhusta kutsuttiin poliisin keskuudessa nimellä "Äijä"
11:33
Yliopiston eläinmuseo siirtyy mahdollisesti Tietomaahan – uudesta näyttelystä halutaan toiminnallinen ja tiedekeskusmainen
86
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
78
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
48
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
39
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
34
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
27
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
27
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

144 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Olipa kommentoijalla hiukan erikoinen kirjoitus. Herraviha on toki niin vanha ja ikuinen asia, ettei sitä pahemmin kanna... Lue lisää...
Pekka Vanhana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image