Oulu

Tans­si­ra­vin­to­lat eivät lopettamassa

Reviiri pienenee. Oululainen Ritva Kurtti (oik.) sanoo, ettähänen ikäisilleen sopivat tanssipaikat ovat käyneet vähiinArinan lopettamisen jälkeen. "Enää ei tiedä missä porukka käy,vai käykö missään. Kunnollinen tanssipaikka hyvällä lattiallaon hakusalla." Oululainen Taimi Keskitalo (vas.) ja imatralainen Anneli Lohiniva ovat samaa mieltä. KUVA: Risto Rasila
Oulu 23.2.2003 0:00
Liisa Laine, tekstit

Kaleva

Oulu
Kaupungin kaksi suurinta tanssiravintolaa - Merikoski ja Foxia - eivät ole pistämässä pillejä pussiin, vaan kummankin toiminta jatkuu entiseen malliin. Molemmista tanssiravintoloista tyrmätään jyrkästi huhut, jotka itse asiassa ovat velloneet jo vuosia ja kantautuneet toki myös ravintolan pitäjien korviin. Huhujen alkuperäksi kummassakin paikassa epäillään kilpailijoita.

Osasyynä voi olla sekin, että varsin moni suomalainen elävän musiikin tanssiravintola on viime vuosina lopettanut toimintansa tai ainakin joutunut muuttamaan liikeideaansa.

"Normaalin juoma- ja seurusteluravintolan pitoon verrattuna tämä on tietenkin raskaampaa, että ohjelma joudutaan ostamaan. Meilläkin on orkesteri kolmena iltana viikossa", kertoo Hannu Sarni, joka edustaa Merikosken omistajaperheyritystä Oulun Viihdemaa Oy:tä.

Vetovoimaisimmista suomalaistähdistä pitää pulittaa maltaita. "Kun joku Jari Sillanpää alkaa maksaa 10 000 euroa, niin saa siihen aika monta paukkua myydä, että se kannattaa."Pakkasilla asiakaskato


Joissain paikoin ohjelmakuluja katetaan lipputuloilla. Sekään ei tepsi, jos käy kuten tänä talvena, jolloin kovia pakkasia riitti viikkotolkulla. "Eräs eri paikkakunnalla oleva tanssiravintolan pitäjä kertoi, että määrättyinä tähtiartisti-iltoina asiakaskato oli jopa 80 prosenttia", kertoo Sarni.

Tanssiravintoloihin kuljetaan kaukaakin. "Meillä käy asiakkaita yli sadan kilometrin päästä. Jos pakkasmittari näyttää 35 astetta, niin eipä siinä paljon dieselmersua Pudasjärvellä käynnistetä, että lähdetäänpä Merikoskeen tanssimaan."

Kuluja nostavat myös korkeammat teosto- ja Gramex-maksut. Tanssiravintolassa tarvitaan työntekijöitäkin normaalia pubia enemmän.

Merikosken lakkautushuhujen Sarni uskoo lähteneen liikkeelle viime keväänä, kun tilojen omistaja vaihtui. Tilat omisti Nordea-pankki, joka olisi myynyt ne Viihdemaa Oy:lle. "Me emme kuitenkaan ole sijoittajia vaan ravintoloitsijoita. Sijoittajaostaja löytyi toukokuussa."

Uusien isäntien kanssa sovittiin, että homma jatkuu kuten ennenkin. "Meillä on pitkä vuokrasopimus ja he ostivat tilat velvotteineen", kertoo Sarni. Vuokrasopimus on voimassa ainakin ensi vuoden toukokuuhun, eikä muutoksia ole näköpiirissä.

"Merikoski on vanha ja perinteinen tanssiravintola ja sellaisena jatkaa. Muita vanhoja ravintoloita Oulussa ei enää oikeastaan olekaan kuin Sarkka, Merikoski ja Merikulma", luettelee Sarni.

Nykyisen Merikosken edeltäjässä vanhassa puu-Merikoskessa oli paitsi Oulun ensimmäinen patio, myös Oulun ensimmäinen striptease -esiintyjä: lumoojatar Casablancasta, jonka paikalliset hienostorouvat häätivät kaupungista.Lentäviä legendoja


Siinä missä Merikoski vetoaa perinteisiin, korostaa Foxia neliöitään: viikonloppuisin sekä yläkerrassa että alakerrassa soittaa eri bändi ja suuremmalla tanssilattialla on tilaa 150 neliön verran.

Foxiaa edustava Pertti Snellman kuittaa lopettamishuhut legendoiksi: yhden huhun mukaan talo purettaisiin saman tien ja toisen mukaan talo säilyisi, mutta tanssit lakkaisivat.

"Kumpikin huhu on suuresti liioteltu. Meillä on viisi vuotta vuokrasopimusta jäljellä, eikä toiminnan muuttamisesta ole tällä hetkellä mitään suunnitelmia. Torstaisin ja perjantaisin tanssitaan, lauantaisin ja keskiviikkoisin tarjotaan erilaisia pop- ja rock -konsertteja", kertoo Snellman.

Osa asiakkaista tulee selvästi artistin perässä, osa tulee tanssimaan oli esiintymässä kuka tahansa. Vaatimustaso on selvästi kasvanut, vielä kolmisen vuotta sitten B-luokan esiintyjätkin vetivät Snellmanin mukaan ihan hyvin.Törmäyskurssilla


Harrastuksena paritanssit elävät uutta nousua ja erilaiset tanssikurssit pullistelevat osanottajista. "Ravintolabisnes ja tanssikurssit ovat kuitenkin kaksi eri asiaa, eivätkä tanssikurssilaiset välttämättä käy ravintoloissa", tietää Snellman.

Olipa tanssikurssilaisista ravintolalle muutama vuosi sitten jo jonkinlaista riesaakin, kun "tavalliset" asiakkaat ja kurssilaiset eivät tahtoneet sopia samalle parketille. "Tuli ikään kuin kahden kerroksen väkeä", kuvailee Snellman.

Yrityksen kannalta ongelma oli mielenkiintoinen. "Kyllä siinä piti puhuttelu pitää ja ystävällisesti ilmoittaa, että meillä kuitenkin on tanssit kaikille. Sekaan pitää mahtua myös niiden, jotka vetää omalla tyylillään", muistelee Snellman nyt jo edesmenneitä pulmia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:19
Uhkaako Jussi Jokistakin pelikielto? Liigan kurinpito käsittelee maanantain ottelun jalkapyyhkäisyn – katso tilanne
14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
94
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
59
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
14
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
13
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image