Oulu

Talvimyrsky riehuu Perämerellä ja merivesi nousee korkealle – maa-alueiden kovimmat puuskat iskevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen

Tiistain vastainen yö on varsin tuulinen Perämerellä. Arkistokuva. KUVA: Emma Taipale
Oulu 20.1.2020 21:38 | Päivitetty 21.1.2020 0:04
Anna Leinonen

Tuuli yltyy Perämerellä myrskylukemien tuntumaan tiistain vastaisena yönä, kertoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

– Myös aallokko on korkea, ja meriveden korkeudesta on annettu varoitus.

Myrskystä on kyse silloin, kun keskituulen nopeus on 21 metriä sekunnissa. Kovimmillaan tuuli on Perämerellä puolen yön aikaan.

Yö on tuulinen koko Suomessa, mutta maa-alueiden kovimmat tuulenpuuskat koetaan todennäköisesti Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

– Siellä voi tulla yksittäisiä myrskyvahinkoja ja sähkökatkoja, Viljamaa sanoo. 

Oulun seudulla vahinkoa voi koitua myös merivedestä. Ennusteiden mukaan meriveden korkeus nousee yli varoitusrajan. Se tarkoittaa Oulussa 115 senttiä keskimääräistä korkeammalla olevaa merivettä. Merivesi on korkeimmillaan tiistaina aamuyöllä.

Viljamaa sanoo, että meriveden korkeuteen vaikuttavat tuuli ja ilmanpaine.

– Lounaistuulen myötä vettä on nyt pakkautunut Perämeren pohjukkaan. Lisäksi matala ilmanpaine nostaa merivettä.

Merellä mitattu jo voimakasta tuulta

Illalla Pohjois-Pohjanmaan yli on kulkenut vesisadealue. Sitä seuraa lämmin ilmamassa, joka on osa föhn-ilmiötä. Yöllä lämpötila kipuaa jopa 5–6 asteeseen. 

Perämerellä mitattiin voimakkaita tuulennopeuksia jo maanantaina alkuillasta. Raahessa keskituuli puhalsi 17 metriä sekunnissa.

Vihreäsaaressa mitattiin päivällä keskituulen nopeudeksi 16 metriä sekunnissa, ja Marjaniemessä vastaava lukema oli 14,7 metriä sekunnissa.

Päivystävä palomestari Hannu Timonen Oulu–Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo hieman ennen puolta yötä, että pelastuslaitokselle ei ollut tullut tuulivahinkoihin liittyviä tehtäviä.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kalevan Sää-sivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Tuuli oli paiskannut kaksi 350 rankkiastiaa järvenselälle kaikkien näkyviin. Pitänee ryhtyä asian vaatimiin toimenpiteisiin, muina miehinä tietenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavia nämä nykyiset lounaistuulet. Toista oli ennen, kun tuuli kävi idän suunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutosta pukkaa, eikä haittaa, jos tuo tullessaan näin lämpimät kelit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikkeuksellisen lauha talvi Oulun alueella. Aamulla aikaisin tuuli oli kevättuulen tuntuinen. Onko nyt aikainen kevät tulossa? Pihalla nurmikot ovat paljaina lumesta. Vettä on pihalla, maa on sula. Mittarissa +5 astetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh, tavallinen talvimyrsky ja heti ensimmäisessä kommentissa vedettiin ilmastonmuutoskortti esiin. Oletko kommentoija todella sitä mieltä että tämäkin normaali myteri on muuttuneen ilmaston tulosta? Kyllä aivopesu on voimakasta, se tahtoo suomentaa tavallisen ihmisen järjen. Noh, maksa vain kiltisti päästökimpensaatiosi kun matkustelet joutaville lomillesi etelään, eiköhän sillä saada tuulet laantumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä olisikin yksittäinen myrsky tai muu sääilmiö, niin olisi ihan normaalia. Tätä laajempaa kuvaa kun katsoo, niin pitää olla aika uuno, jos ei ymmärrä tilannetta. Ilmastonmuutos on globaali asia, ei siinä katsota yhtä oululaista myrskyä tai föhn-tuulen puhallusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonolta näyttää Etelässä on syksyiset lumettomat talvet edessä.
Perussuomalaiset eivät tippaakaan ymmärrä jo tapahtuneen ilmasto muutoksen päälle joka on pysyvä muutos, vielä huonompaan tulevaisuuteen voi vielä vaikuttaa.
Rautalangasta pitää vääntää, kun gallupit ovat vain ainoastaan tärkeitä.
Äsken oli ohjelma kun kahvin saaminen loppuu ilmaston lämpenemisen myötä, Persut ovat työpaikalla kovimmat kahvin juovia ja juoruilevat koko ajan. Liittoon eivät halua kuulua, mutta liiton neuvottelemat edut kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletteko nähneet paljonkin lunta, tänä talvena ?? Missä - 28_ -30 c pakkaset ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa lässähtää koko "myrsky" koska puolen yön aikoihin ei Marjaniemessä tuule kuin 16m/s ja puuskatkaan ei ole kuin 19m/s. Vihreäsaaressakaan ei ole myrskylukemia kuin puuskissa niiden ollessa 22m/s ja keskituuli 17m/s. Vesi ei ole vielä noussut edes metriin vaan on nyt +85 ja on sahannut noissa lukemissa koko illan ja on ollutkin koko ajan ennusteiden alapuolella 15-20 cm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi olevan ainakin ohuen jääkannen, joten miten ne aallot sitten muka muodostuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaapa laivasta kuvaa sulan ja jääpeitteen rajalta, että onko siellä jäävalleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meilläkin täällä pyhäsalmella on fööni. Nyt klo 23.00 ulkona +6 ja piha lammikoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tämä on ainoa tyyli miten se meri nousee edes jonkin verran - väliaikaisesti. Eliitin suosikki ja ilmastobusineksillaan miljardööriksi tullut Al Gore väitti dokumentissaan 'An Inconvenient Truth' vuonna 2006, että meri nousee puolesta metristä metriin 10 vuoden sisällä. Jos matikka on ruosteessa, niin se 10 vuotta tuli täyteen vuonna 2016 ja ei edes yhtä ainoaa milliä ollut noussut mikään.

Onko eliitti unohtanut kertoa meille, että kun puhuvat merenpinnan noususta, niin he tarkoittavat sitä kun meri nousee myrskyn seurauksena? Nythän ne ovat ennustaneet uuden maailmanlopun vuoteen 2030 ja annas kun arvaan, että kun tuo vuosi sieltä jälleen aika nopeasti tulee, niin ei edelleenkään mikään ole noussut ensimmäistäkään milliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomuutos on täällä ja meno pahenee joka vuosi.
Jotkut vielä jaksaa vastustaa ympäristön suojelua äänten kalastus mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotkut taas kalastelee ääniä pelottelemalla selvällä asialla ja syyttelemällä muita perusteettomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image