Oulu

Talvimyrsky raivoaa Oulun seudulla – samaa ma­ta­la­pai­net­ta Islannin hirmumyrskyn kanssa

Kovaa tuulta riittää Perämerellä ja koko Suomessa lähituntien aikana. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 11.12.2019 12:46
Taina Virolainen

Tuuli yltyi keskiviikkona myrskylukemiin Oulun seudulla. Perämeren kovimmat tuulilukemat mitattiin ennen puoltapäivää Hailuodossa, jossa tuulenpuuskan voimaksi saatiin lähes 26 metriä sekunnissa.

Oulun Vihreäsaaressa tuulenpuuskat ovat puhaltaneet 17 metriä sekunnissa puoleenpäivään mennessä.

Forecan meteorologin Joanna Rinteen mukaan Oulun seudun myrskytuuli johtuu samasta matalapaineesta, joka on aiheuttanut hirmumyrskylukemia Islannissa. Siellä tuulenpuuskan ovat raivonneet jopa 50 metriä sekunnissa.

– Islannin ja Norjan välissä on matalapaine, joka on aiheuttanut voimakkaita tuulia. 

Matalapaineen läntisellä puolella Islanti on saanut poikkeuksellisen rajun talvimyrskyn, mutta myös itäpuolelle on riittänyt myrskytuulia.

Rinne kertoo pitkän sadealueen syntymisestä. Saderintama ulottuu Islannin tienoilta Suomen lisäksi Etelä-Ruotsiin, Saksaan, Ranskaan ja jopa Espanjaan saakka.

Kovaa tuulta riittää Perämerellä ja koko Suomessa lähituntien aikana. Tuuli on siirtymässä sisämaan suuntaan.

– Siellä numeroarvoltaan pienemmätkin tuulenpuuskat saattavat aiheuttaa vahinkoa. 

Tuulet laantuvat Oulun seudulla iltaa kohti, mutta sadetta riittää. Koska lämpötila nousee plussan puolelle, taivaalta sinkoutuu myös räntää ja vettä.

– Keli on epämiellyttävä.

Lämpötila putoaa pakkasen puolelle vasta torstain ja perjantain välisenä yönä. 

Hurja lämpötilanmuutos

Lämpötila vaihtuu nopeasti Oulun seudulla tiistai-illan napakasta pakkasesta keskiviikon vesikeliin.

Joanna Rinne kertoo, että hurja lämpötilanmuutos koettiin viime maanantaina Utsjoella. Siellä mitattiin ensin 35,9 astetta pakkasta, puolessatoista tunnissa lämpötila nousi ja pakkasasteet muuttuivat -6,5 asteeseen.

Rinne kertoo suurten lämpötilanvaihteluiden olevan "peruskauraa" tähän vuodenaikaan Suomessa. 

– Välillä tulee lännen ja etelän puolelta lauhaa ilmaa ja sitten taas Jäämereltä kylmää ilmamassaa. Lämmin ja kylmä ilmamassa mutkittelevat käärmemäisesti. 

Lähetä kuvia myrskystä numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta.

Katso paikkakuntakohtaiset säätiedot Kalevan sääsivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oulussa talvimyrsky on jokavuotinen ilmiö. Rannikkokaupungeissa talviset säät ovat ankaria, niihin täytyy varautua. Liukkaat tiet, lumisateet ja pakkanen ovat sopeutumista vaativa yhdistelmä. Oululaisille tämä talvi on osoitus siitä, että ilmastonmuutos pitää taukoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaa ihimiset ne ajovalot ja sumuvalot päälle. Olin ajjaa kontista sissää, ku ei ollu takavalot päällä. Ja mateli hittaasti 60 alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sumuvaloja ei kannata laittaa päälle, jos ajaa "letkassa", eli takana tulee muitakin autoja. Siitä ei ole muuta hyötyä kuin takanatulijan häikäistyminen. Ajovalot ehdottomasti päälle, ja ne sumuvalot kun näkyvyys on todella huonoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuola nyt kovin raivoa, muuta ku hieman tuhahtelee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan muu kuin persut poliitikassa. Persut käy kuumempana kuin ilmasto. Ja pelkäävät muutamaa alle kouluikäistä tenavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image